Президентът свиква съвета за национална сигурност заради COVID–19 и мигрантите

Президентът свиква съвета за национална сигурност заради COVID–19 и мигрантите

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът Румен Радев свиква на 16 август заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще обсъди две основни теми - необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19 и мерки за противодействие на засиления миграционен натиск по границата на България и Турция.


По закон в работата на КСНС участват председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на отбраната, вътрешните и външните работи, финансите, ръководителите на специалните служби, началникът на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група.


През последните дни броят на новозаразените с коронавирус се покачва непрекъснато, като вече се говори за влизане в нова вълна от епидемията. Обмисля се и връщане на ограничения в градове като София, Бургас, Варна и т.н.
В същото време служебният финансов министър Асен Василев на няколко пъти алармира, че в разгара на евентуална нова вълна парите за допълнителни финансови стимули за медиците, ваксини, лекарства и помощ за бизнеса и уязвими социални групи ще свършат. Изходът е актуализация на бюджета, вече предложена от служебния кабинет, която обаче още не е обсъдена от депутатите.


В същото време се забелязва и засилване на мигрантския натиск по границата с Турция, основно заради хубавото време и отпадналите ограничения и по-строг контрол покрай епидемията от COVID-19.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK