Минеков сезира медийния регулатор за отразяването на предизборните кампании по БНТ

Минстър Велислав Минеков настоява СЕМ да излезе с аргументирано становище и да потърси отговорност от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

© Цветелина Белутова, Капитал

Минстър Велислав Минеков настоява СЕМ да излезе с аргументирано становище и да потърси отговорност от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.Министърът на културата Велислав Минеков сезира Съвета за електронни медии (СЕМ) след доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на "Репортери без граници", които констатират порочни практики в управлението на БНТ.


Министърът настоява СЕМ да излезе с аргументирано становище и да потърси отговорност от генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков и изрежда пет проблема, свързани предимно с отразяването на последните парламентарни избори, съобщава БТА.


1. Нарушаване на законовото задължение на БНТ да осигури безпристрастно отразяване на кампанията за предсрочните парламентарни избори, проведени на 11 юли.
2. Приоритетно отразяване на определена политическа партия и предоставяне на повече ефирно време "предимно в положителен тон".


3. Предоставяне от държавния бюджет от правителството на ГЕРБ на допълнителни 20 милиона лева на телевизията, за да покрие натрупаните ѝ дългове, се считат от международните наблюдатели като "награда за благоприятна редакционна политика".


4. Възможността на държавата да определя бюджетите на обществените медии като БНТ и БНР позволява (което е абсолютно неприемливо в ЕС) да се влияе върху независимостта на редакционната политика на медията. По закон БНТ е задължена да обслужва обществени, а не партийни интереси.


5. Това изкривяване на информационната политика лишава зрителите и данъкоплатците от безпристрастен информиран избор, особено в предизборна ситуация.


Преди дни международната журналистическа организация "Репортери без граници", която класира България на последно място в Европейския съюз - 112-о по свобода на медиите в своята ежегодна класация, излезе с няколко притеснителни становища.


Според доклада Българската национална телевизия (БНТ) е нарушила законовото си задължение да осигури безпристрастно отразяване на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, а политическите сили в новия български парламент трябва да проведат дълбоки и системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии.


Изводът на организацията за неспазения от БНТ законов ангажимент се базира и на доклад за изборите на ОССЕ, според който БНТ е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ, управляващата до април миналата година партия в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK