Излишъкът стига 700 млн. лева, правителството вече умолява парламента за актуализация на бюджета

Излишъкът стига 700 млн. лева, правителството вече умолява парламента за актуализация на бюджета

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2023

Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани, които не са предвидени в текущия бюджет." Това каза след заседанието на правителството финансовият министър Асен Василев. Пари има, но не и позволение да бъдат харчени, обясни Василев. За момента всичко е разчетено да работи до края на август, септември и октомври могат да бъдат покрити с много трудности и без допълнителна помощ за бизнеса. По думите му без актуализация ще се справим "криво-ляво до края на октомври".


На 29 юли служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета на извънредно заседание. В нея са предвидени 2 милиарда лева повече приходи, както и допълнителни разходи от 1.8 млрд. лева, които да гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова COVID вълна през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса. Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Стефан Янев призова народните представители да намерят време и възможност да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета.


Приходите в хазната до този момент на годината са 24.7 млрд., което е с 3.3 млрд. повече от приходите за същия период миналата година, съобщи днес Василев. Приходите - данъчни и неданъчни, събирания от НАП и Агенция "Митници" са с 3.6 млрд. повече, а постъпленията от средства от ЕС са с 300 млн. по-малко.
Разходите по консолидираната фискална програма са 24.6 млрд., което е 46.9% от годишните разчети, което формира за първите 6 месеца излишък в размер на 118.2 млн. Предварителните данни за юли показват, че излишъкът ще нарасне значително до над 700 млн. лева, съобщи Василев.


Очаква се до края на годината да бъдат събрани над 2 млрд. лева допълнителни приходи над това, което е заложено в Закона за бюджета. Това е при прогнозирана тежка COVID криза - т.е. два месеца тази година да бъдат както ноември и декември миналата година. Ако няма такава криза, приходите могат да бъдат над 2 млрд. лева, каза финансовият министър.


"Защо при такава добра приходна част се налага актуализация на бюджета? В закона за бюджета са фиксирани както приходната, така и разходната част. Дори да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим и да се използват за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, в помощ на бизнеса или здравеопазване", обясни Василев.


За COVID криза и избори в бюджета са заложени 1.196 млрд. лева. До момента извън заложените в бюджета са дадени 1.94 млрд. лева. Възможностите за допълнително преструктуриране на разходите са много силно ограничени. Ако бъде актуализиран бюджетът допълнителни 535 млн. ще бъдат използвани за социални мерки - актуализация на пенсиите от 1 октомври и допълващи средства за всички социални програми, 430 млн. за бизнеса, 113 млн. за изборите и 335 млн. за здравеопазване. "Тези пари ги има. Те са събрани и ще бъдат събрани до края на годината", каза Василев.


Допълнителните средства за медиците на първа линия в борба с COVID-19 понастоящем не са заложени в бюджета, а в буфера. Той може да бъде събран с редуциране на разходи от различни ведомства. Цялата му стойност е 398 млн. лева. "Ако буферът бъде използван напълно, това означава министерствата, които бюджетират на база реално наети хора, да останат без пари за заплати и издръжка. Това ще засегне особено силно МВР, Министерство на правосъдието в частта за затвори и охрана, Министерството на труда и социалната политика, както и плащанията на МРРБ към строителите. По тази причина буферът не е активиран, а плащанията са правени, чрез преструктуриране на централен бюджет или чрез намаляване на средства в министерствата, свързани с незаети щатни бройки", каза Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK