Актуализацията на бюджета: кабинетът умолява, но в парламента имат резерви

Актуализацията на бюджета: кабинетът умолява, но в парламента имат резерви

© Цветелина БелутоваИскането на служебното правителство за спешно актуализиране на държавния бюджет засега не среща горещ прием в Народното събрание - това показаха днешните коментари в отговор на призивите на служебния премиер Стефан Янев и финансовия министър Асен Василев народните представители "да намерят време и възможност да дебатират необходимостта от актуализация".


Според кабинета без гласуване на актуализация средствата за финансови помощи на засегнатите от COVID пандемията ще стигнат до края на октомври и това ще постави под въпрос допълнителните финансови стимули за медиците на първа линия, изплащането на обезщетения по мярката 60/40, както и въпроси като преизчисляването на пенсиите и добавката от 50 лв. за пенсионерите. Затова Асен Василев призова колкото се може по-бързо да бъде сформирана бюджетна комисия, за да започне обсъждането на проекта, който правителството прие на 29 юли. От парламентарните формации обаче имат различни по характер възражения към предложенията и свои виждания за това в каква посока са необходими корекции. Те ще трябва да бъдат тепърва обсъждани, като не е известно колко време ще отнеме това, още повече, че засега дори няма избрана бюджетна комисия на парламента, където да бъде разглеждан законопроектът .


Най-голямата парламентарна група - на "Има такъв народ", има забележки по предложения от служебното правителство проектозакон. "Трябва да се разгледа дали предложените 400 млн. лв. са достатъчни по мярката 60/40, предвид здравната криза, както и дали предвидените 300 млн. лв. ще стигнат за бонусите за хората на първа линия", заяви Пламен Данаилов, който е икономист и бе предложен за министър на финансите в последния нереализиран кабинет на партията. По думите му във варианта, предложен от служебното правителство, не са предвидени средства за изплащане на болнични на хората, които са в задължителна карантина заради контакт с доказано заразен с SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19).
Данаилов е уверен, че ключовата за работата на Народното събрание комисия по бюджет и финанси ще бъде сформирана въпреки различията и противопоставянето на политическите сили.


Основната теза на предишните управляващи от ГЕРБ е, че няма основателна причина за актуализация, след като са оставили бюджета в добро състояние, напускайки управлението през май. Пред парламента в края на юли обаче премиерът Стефан Янев посочи, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. Днес депутатът Александър Иванов заяви, че не може да коментира "цифри в чувал" (по аналог на израза на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, според когото искането на "Има такъв народ" да се одобрят непознатите им кандидат-министри е като да се гласува за "котки в чувал" - бел. ред.)


По думите на Иванов ГЕРБ-СДС отказва да "разпише празен чек" на служебния кабинет. "Бюджетната процедура се формира при сформирана бюджетна комисия при Народното събрание. Такива в момента не виждаме. Виждаме един хаос, който цари между парламентарните групи. Не можем да коментираме като нямаме цифри, които да са изложени пред бюджетна комисия", заяви Иванов.


Румен Гечев от БСП коментира, че планът на служебното правителство за преизчисляването на пенсиите има някои слабости, като например това, че би ощетил хората, които са внасяли по-високи осигурителни вноски.


От "Демократична България" изказаха предположение, че вероятно следващата седмица ще започнат дебати по темата. Според съпредседателя на обединението Владислав Панев заради инфлацията в бюджета влизат достатъчно приходи, но българските граждани имат проблем с разходите. "От тази гледна точка фокусирането върху ниските доходи, ниските пенсии от страна на служебния кабинет е правилно, тъй като тези хора трябва да бъдат защитени. Вече конкретните числа ще ги дискутираме следващата седмица. Надявам се парламентът да има достатъчно време, за да приеме актуализацията", заяви Панев.


Според групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" актуализацията на бюджета би могла да бъде приета при "добра воля" от формациите в парламента. Председателят на коалицията Мая Манолова обаче изрази несъгласие с мерките, предвидени за парите за пенсионерите и отново повтори тезата, че при евентуално преизчисление на пенсиите от 1 октомври, минималната пенсия трябва да стане 365 лв., а не 340 лв. както предлага служебното правителство. По нейни думи това ще струва на бюджета 154 млн. лева месечно.


Депутатът от "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мария Капон пък посочи, че ще разчитат най-вече на подкрепа от "Има такъв народ", тъй като по време на разговорите по политики предишните седмици станало ясно, че двете формации "гледат в една посока".


Депутатите от ДПС отново се въздържаха от коментар и заявиха, че ще излязат със становище следващата седмица след Консултативния съвет при президента Румен Радев.


Възможно ли е все пак да има актуализация на бюджета


Засега повечето народни представители се въздържат от прогнози дали ще стигне времето да гласуват актуализация на бюджета преди евентуалното разпускане на парламента. Според депутати от "Изправи се.БГ!Ние идваме" ще са необходими поне 20 работни дни, за да бъде извървяна цялата процедура по разглеждането и приемането на актуализирания бюджет. Това включва създаването на комисия по бюджет и финанси, в която най-напред да бъде внесен проекта и след това гласуването му на първо и второ четене в пленарната зала. Дали обаче всички тези стъпки ще бъдат извървени, зависи и от скоростта, с която президентът Румен Радев води конституционната процедура по връчването на мандатите. (Повече по темата, вижте тук).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK