Пеканов призова София да бъде извадена от Югозападния район за планиране

Вицепремиерът Атанас Пеканов

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът Атанас ПекановВицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че подготовката за изваждането на София от Югозападния район за планиране трябва да започне сега, за да може това да се случи за следващия програмен период. Той каза това в отговор на въпрос в рубриката "Властта говори! Открито" във "Фейсбук".


Пледирам за това да започнем сега работа, за следващия програмен период това да се случи, защото това е правилният подход и смятам, че бившите управляващи са сбъркали, като са решили да оставят столицата там, за да продължи тя да получава доста голяма част от ресурса, най-вероятно по политически причини са решили да я оставят, коментира Пеканов и определи това решение като грешка, предаде БТА.


Парите по оперативните програми идват според това колко бедни или богати са различните региони в страната, а поради факта, че столицата се развива доста през последните години и е част от целия Югозападен регион, това повишава средностатистически БВП на човек от населението за района, обясни Пеканов. По думите му това означава, че за другите градове в този регион, който вече се води средно богат, има по-малко ресурси.
За да не ощетяваме останалите градове в региона, столицата трябва да бъде извадена оттам, заяви вицепремиерът.


Брюксел също очаква политическо съгласие по плана за възстановяване
По повод забавянето на изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост за съгласуване в Брюксел Пеканов каза, че нагласата на европейските институции е също да не се избързва. Сигналът от Брюксел бил "не ни го изпращайте, за да дойде някой след това и да каже след два дни - не, не, може ли да ни го върнете".


До момента само България и Нидерландия не са представили своите планове. Кабинетът "Борисов остави това на служебното правителство, което на свой ред поиска одобрение на документа от Народното събрание. Опасенията са, че заради забавянето пари от плана няма да влязат в бюджета през тази година.


Моментът на изпращането на плана зависи от политическата ситуация, каза Пеканов в отговор на друг въпрос. По думите му екипът в момента опитва да адресира критиките и препоръките на парламентарните групи. По думите му със 170 млн. лв. са увеличени парите за земеделие в отговор на критиките за отпадането на проекта за напоителни системи.


Една от основните критики към предишната версия Националния план за възстановяване и развитие беше, че не са заложени достатъчно мерки и реформи в сферата на върховенството на закона, каза вицепремиерът в отговор на друг въпрос. Той изтъкна, че по темата е имало дискусия с Министерството на правосъдието и с неправителствени организации. "Мисля, че имаме напредък. Възложихме нова стъпка, която да повиши отчетността на главния прокурор", каза Пеканов без да навлиза в подробности, но изтъкна, че е трудно да се заложат стъпки от служебното правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK