Кирил Петков: Отказах се от канадското си гражданство, но това ли е най-важното за парламента

Кирил Петков: Отказах се от канадското си гражданство, но това ли е най-важното за парламента

© Юлия ЛазароваСлужебният министър на икономиката Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър, каза той пред журналисти в кулоарите на парламента. "В първия момент, в който бях поканен като министър, направих отказ от канадското си гражданство. Този отказ е нотариално заверен", допълни той.


Той се възмути, че депутатите се занимават с този въпрос, при положение че не е приета актуализацията на бюджета. "Когато липсва актуализация на бюджета, 430 млн. няма да има за бизнеса, няма да има пари за хората на първа линия в болниците, няма пари за актуализация на пенсиите. Ние сме на прага да не може да плащаме и да поемем следващата ковид вълна. От всички възможни приоритети това Народно събрание се занимава с интриги", коментира министърът.


Въпросът за двойното гражданство на Кирил Петков бе повдигнат от депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев, който е изпратил запитване до министъра на външните работи Светлин Стоев. Той припомня, че според конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат само български граждани.
Гърдев се позовава на публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.


От покана в кабинет до атаките


Кирил Петков беше един от тримата министри от служебното правителство, с които "Има такъв народ" водеха разговори за участие в техния първи проект на кабинет. Той, както и колегите му Асен Василев (финанси) и Николай Денков (образование), отказа.


Още в първите часове след това отношението на депутатите от "Има такъв народ" към Петков и Василев се промени. На пресконференция на "Има такъв народ" пет дни след изборите заместник-председателят на партията Тошко Йорданов каза, че Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков са се държали детински. "Не се разбрахме само с Василев. Но и другите двама се отказаха. Нямахме никакъв проблем с Николай Денков и Кирил Петков. Проблемът беше, че те се държат по доста детски вариант - ако някой откаже, никой не отива" , посочи той. Йорданов не скри и раздразнението си, че от тримата поканени е излязла информация за разговорите въпреки джентълменска уговорка те да останат в тайна.


След като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази мнение, че ще е добре Петров, Василев и Денков да бъдат поканени и в един следващ кабинет заради "тяхната експертиза и морална чистота", атаките от членове на партията на Слави Трифонов към министрите на икономиката и на финансите се засилиха.


При изслушване в парламента депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански опита да направи внушения, че Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите и ресорно надзирава работата на фонда, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти.


В отговор Петков каза, че Лорер е един от най-големите професионалисти, които познава, и посъветва критиците й да се срещнат с нея, за да се уверят в това. Освен това Петков и Василев бяха обвинени, че не са променили корупционните критерии, определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов за работата на Фонда на фондовете.


По повод отговорите на Кирил Петков Тошко Йорданов каза: "Умен, интелигентен мъж, но не му пречи да говори тъпотии. Съжалявам, но г-н Петков беше по-добре да отговори на въпросите, които му зададе г-н Каримански."


Срещу Асен Василев пък беше извадена история с 10-годишна давност, като от "Има такъв народ" го обвиниха в кражба на интелектуална собственост - теза, която не спират да повтарят и до момента, въпреки че финансовият министър се защити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK