"Плащаме ваксини, купени от предишното правителство, бъдете внимателни": Кацаров отговори на Нинова за бюджета

"Плащаме ваксини, купени от предишното правителство, бъдете внимателни": Кацаров отговори на Нинова за бюджета

© Юлия ЛазароваЗаложените пари за купуване на ваксини в актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, са за обезпечаване на плащане от решение на кабинета на Бойко Борисов. Това съобщава здравният министър Стойчо Кацаров по повод думи на лидера на БСП Корнелия Нинова пред БНТ тази сутрин. Той я призовава да бъде внимателна по темата, за да не нанася вреда на "и без това крехкото доверие в имунизационния процес".


"Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании, от БСП ще искат ясни обяснения", каза днес Нинова.


Кацаров отвръща, че искането за актуализация на бюджета на министерството с цел плащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 г., с което се одобрява купуването на 1 533 037 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на цена 46.475 млн. лева. "Тя не е обезпечена в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. и поради това е включена в искането за актуализация", информира Кацаров.
"Общо за 2021 г. страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 г., България не може да се откаже от вече договорените доставки. Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", съобщават още от здравното министерство.


"Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена. Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес", завършва Кацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK