Камарата на архитектите иска да се спре поръчката за баня "Овча купел"

Фасадата на минералната баня "Овча купел".

Фасадата на минералната баня "Овча купел".Да се спре обществената поръчка за ремонта на минералната баня "Овча купел", призова Камарата на архитектите в България (КАБ). Има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата, защото не се предвижда конкурс за проект за адаптацията и реставрацията й. Вместо това е избран методът инженеринг, при който строителят сам поръчва проекта, по който ще работи.


В тези случаи се създават предпоставки за корупция и това не води до добри резултати, предупреждават от КАБ. Правителствено проучване в Германия е установило, че инженеринговата поръчка в сравнение с изпълнението на конкурсен проект е оскъпена с 20%, а крайният продукт е с влошено качество.


"Сградата на минерална баня "Овча купел" е паметник на културата и това изисква
изключително внимание и прецизност при извършването на консервационно-
реставрационните дейности", се посочва в позицията на КАБ.
Колко струва реално ремонтът?


Новата обществена поръчка, чийто възложител е общинския Регионален исторически музей на София, бе обявена на 28 юли и е на стойност 6.09 млн. лева без ДДС. През февруари тогавашният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов обяви обществена поръчка за същия обект със същата задача, но за 3.55 млн. лева. Тя бе прекратена на 13 април заради разминавания с процедурата, а малко по-късно Чобанов подаде оставка. Неговият следовник на поста Мирослав Боршош прокара на 10 юни през Столичния общински съвет доклад, в който стойността на реставрацията и адаптацията на банята е 7.6 млн. лева - 4.46 млн. лева да плати общината, а останалите 3.3 млн. лева - по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР). Ако ремонтът на банята не приключи до 31 декември 2023 г., парите по европейската програма ще се изгубят, бе посочено тогава.


Допустимо ли е изграждане на научен център в баня


В позицията си КАБ отбелязва, че обществената поръчка предвижда обособяване на две зони в минерална баня "Овча купел" - зона "Рекреация" за използване на минералната вода, разположена в сутерена и на партерния етаж, и зона "Наука" - Център за върхови постижения, заемаща първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. КАБ счита предмета на поръчката за незаконосъобразен предвид предназначението на сградата - "за баня", и статута й на архитектурно-строителен паметник на културата. Създаването на инвестиционни проекти и извършването на строително-ремонтни дейности, които не са в съответствие с предназначението на сградата, е недопустимо според Закона за устройство на територията (ЗУТ), предупреждават от камарата.


Хем има готов идеен проект, хем се отделят средства за нов


В поръчката е включено и изработване на "идеен проект", за което са отделени 233 000 лева. В същото време в документацията на поръчката е приложен готов идеен проект, (изработен от арх. Константин Пеев - бел. авт.), с който участниците трябва да се съобразят при подготовката на офертите си. Това поражда сериозно съмнение, че възложителят е изяснил конкретните си потребности и е съобразил ефективното разходване на публичните средства, предупреждават от КАБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK