Камарата на архитектите иска да се спре поръчката за баня "Овча купел"

Фасадата на минералната баня "Овча купел".

Фасадата на минералната баня "Овча купел".Да се спре обществената поръчка за ремонта на минералната баня "Овча купел", призова Камарата на архитектите в България (КАБ). Има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата, защото не се предвижда конкурс за проект за адаптацията и реставрацията й. Вместо това е избран методът инженеринг, при който строителят сам поръчва проекта, по който ще работи.


В тези случаи се създават предпоставки за корупция и това не води до добри резултати, предупреждават от КАБ. Правителствено проучване в Германия е установило, че инженеринговата поръчка в сравнение с изпълнението на конкурсен проект е оскъпена с 20%, а крайният продукт е с влошено качество.


"Сградата на минерална баня "Овча купел" е паметник на културата и това изисква
изключително внимание и прецизност при извършването на консервационно-
реставрационните дейности", се посочва в позицията на КАБ.
Колко струва реално ремонтът?


Новата обществена поръчка, чийто възложител е общинския Регионален исторически музей на София, бе обявена на 28 юли и е на стойност 6.09 млн. лева без ДДС. През февруари тогавашният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов обяви обществена поръчка за същия обект със същата задача, но за 3.55 млн. лева. Тя бе прекратена на 13 април заради разминавания с процедурата, а малко по-късно Чобанов подаде оставка. Неговият следовник на поста Мирослав Боршош прокара на 10 юни през Столичния общински съвет доклад, в който стойността на реставрацията и адаптацията на банята е 7.6 млн. лева - 4.46 млн. лева да плати общината, а останалите 3.3 млн. лева - по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР). Ако ремонтът на банята не приключи до 31 декември 2023 г., парите по европейската програма ще се изгубят, бе посочено тогава.


Допустимо ли е изграждане на научен център в баня


В позицията си КАБ отбелязва, че обществената поръчка предвижда обособяване на две зони в минерална баня "Овча купел" - зона "Рекреация" за използване на минералната вода, разположена в сутерена и на партерния етаж, и зона "Наука" - Център за върхови постижения, заемаща първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. КАБ счита предмета на поръчката за незаконосъобразен предвид предназначението на сградата - "за баня", и статута й на архитектурно-строителен паметник на културата. Създаването на инвестиционни проекти и извършването на строително-ремонтни дейности, които не са в съответствие с предназначението на сградата, е недопустимо според Закона за устройство на територията (ЗУТ), предупреждават от камарата.


Хем има готов идеен проект, хем се отделят средства за нов


В поръчката е включено и изработване на "идеен проект", за което са отделени 233 000 лева. В същото време в документацията на поръчката е приложен готов идеен проект, (изработен от арх. Константин Пеев - бел. авт.), с който участниците трябва да се съобразят при подготовката на офертите си. Това поражда сериозно съмнение, че възложителят е изяснил конкретните си потребности и е съобразил ефективното разходване на публичните средства, предупреждават от КАБ.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Да се спре, че инак тия ще ги заобиколят и няма да могат да лапнат няколко мили!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Любопитно

  И какво излезе -Чобанов "изгоря" за едното нищо?

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Има едни "приготвени" пари за възстановяване и ремонт и апетитите се изостриха

 4. 4 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Айде и зелените да се наредят на яслата- не може без тяхната оценка....

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Доколкото разбирам, всеки иска да докопа парите с различни идеи.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Весело

  Ама пък и тва с конкурсите си е много гадно.

 7. 7 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Сигурно сте чули, че чуждестранни инвеститори са решили да инвестират около $7.7 млрд. до края на годината, а следващата година два големи фонда ще инвестират около $11 млрд. до края на 2022 г. Очаква се подобни "ревизии"* относно подписани договори да засили още повече инвеститорския интерес и да ни превърне от изоставаща държава, в лидер за инвестиции!

  ––––––––
  ревизии* – особено значение за повишаване на интереса към България имат действия, които са свързани с държавните органи – правителство, администрация, съд!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Инженеринга е добре отворена врата за краднене, но не трябва и да се мотаят. Между другото, който и да спечели евентуален конкурс за проект, ще им 10-на недоволни критикари, защото не са спечелили точно те. Който се е сблъсквал с архитекти вероятнпо знае, че за тях има само един добър проект - този който те са изготвили, всички други падат под унищожителаната им критика.

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Ясно е че Боршо е искал да дръпне 3-4 милки за аверите от Греб и то точно преди изборите, само чрез преименуване на няколко помещения в мазето и тавана на банята..
  Затова поръчката незабавно трябва да бъде спряна.!

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Най-ужасното е, че въпросната "баня" беше един великолепен СПА комплекс с балнеолечение, оборудван много добре с техника, който би могъл много да допринесе за общественото здраве. Търговските апетити към бутилирането на вода и особено апетитите на вече три генерации общинари го съсипаха до там, че да се говори вече за спешни ремонти.

 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  „Наскоро хората от квартала разбират, че има публикувано решение за строеж на 6-етажна жилищна сграда с офиси, магазини и подземен гараж. Собственик на терена от 2049 кв. метра е синът на главния редактор на
  в-к "Труд" - Петьо Петьов Блъсков.
  Този случай е от поне 3 години, откакто разбрахме, че се случват взаимни дарения, в които собствеността на този зелен имот става от общинска - частна. Оттогава ние организираме протести, но няма резултат.
  Ние не желаем тази общинска собственост да бъде превърната в частна.“ заяви Захари Димитров от гражданската инициатива "Зелен Дианабад".
  www.actualno.com/sofia/pak-protest-zaradi-razreshenie-za-stroej-za-petio-blyskov-video-news_1511451.html © Actualno.com

 12. 12 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  И какво излиза? Че Чобанов е бил уволнен за да се угоди на някого?

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Бе събаряй там. . . българи и баня.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK