"Инцидентите в планините зачестяват": спасителите припомниха важните правила при туризъм

"Инцидентите в планините зачестяват": спасителите припомниха важните правила при туризъм

© Анелия НиколоваИнцидентите с туристи зачестяват, след като горещото време в последните седмици накара много хора да търсят прохладата на лятната планина, съобщава пресслужбата на Българския червен кръст (БЧК).


От началото на годината Планинската спасителна служба при БЧК е осъществила 105 спасителни акции, като само за последните три месеца те са 62. За сравнение - през изминалите три години броят на проведените акции е средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, а предстоят повече от четири месеца до края на настоящата 2021, се посочва в съобщението.


Основните причини за инцидентите са подценяването условията в планината и надценяване на собствените възможности, а също така липса на планинарска култура и неподходяща екипировка.


Правилата, които спасяват живот


Планинските спасители отново напомнят основните правила при излизане в планината:

 • Планирайте, преди да тръгнете. Проучете внимателно маршрута.
 • Съобразете екипировката, опита си и възможностите си спрямо маршрута.
 • Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете.
 • Направете си планинска застраховка.
 • Научете основни похвати за оказване на първа помощ.
 • Ходенето сам в планината води до сериозни рискове. Избягвайте го.
 • Преди да тръгнете, информирайте някого за вашия маршрут.
 • Пестете батерията на телефона си.
 • Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС.
 • Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията.
 • При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода.
 • Независимо от условията носете свирка, челник, резервни батерии.
 • Ако имате сериозен проблем и се нуждаете от помощ, запазете спокойствие. Подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете есемес с вашите координати чрез мобилното приложение на Планинската спасителна служба.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Туристическите застраховки трябва да са задължителни за всички, които излизат в планината.
  В противен случай всички плащаме за тяхната лекомисленост, самонадеяност и откровена неумност!!!

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  За съжаление българина прави само задължителните застраховки. За другите все още не сме разбрали, че това не са пари хвърлени на вятъра

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Еми локадауните и корона ограниченията за пътуване в чужбина напълниха планините с много хора дето за пръв път излизат сред природата.

 4. 4 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Всичко това е хубаво , но :
  на много места няма обхват , а телефона търси мрежа и ужасно бързо изтощава батерията така , че задължително трябва да имаш резервна батерия или резервен телефон.

 5. 5 Профил на Xoxo
  Xoxo
  Рейтинг: 240 Разстроено

  Планината не е като на плажа да си правиш селфита! Ама масата хора дори не го осъзнават....

 6. 6 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Трябва да се покриват от здравните осигуровки. Защо една организация към БЧК ще получава пари от частни застрахователи? Толкова ли не може държавата да отдели тия пари. След като имаш здравни осигуровки защо не важат на цялата територия на страната?

 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  А защо плащаме глупостта на държавни служители, заради които губим милиони?

 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":

  Това са пари хвърлени не на вятъра ами още по зле - на застрахователя. Държавата да си свърши работата и да подсигури здравни грижи на цялата територия.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#4] от "drill":

  Ами затова като се качиш в планината отиваш на flight mode и го спираш само като искаш да пробваш да се обадиш от някое обзорно място - няма никакъв смисъл докато пъплиш нагоре по някое дере телефона ти да се изтощава търсейки обхват.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":Това са пари хвърлени не на вятъра ами още по зле - на застрахователя. Държавата да си свърши работата и да подсигури здравни грижи на цялата територия.
  —цитат от коментар 8 на Billy Pilgrim


  Ако може "безплатна", нали така?
  Няма такава бира. Или ходиш по паркове и градинки, или като искаш малко по-тежички разходки, плащаш една между другото смешна сума. Но ако се наложи някой да те спасява, има нещо като взаимоспомагателна каса, която да поеме разходите.
  Спасяването не е здравна грижа и въобще не е евтина операция.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Тези съвети започват с напълно безполезните "съобразете с екипировката и опита си". Ако имаш поне малко опит, подобни съвети и сам може да даваш. Ако обаче нямаш опит, нито знаеш каква екипировка, нито можеш да оцениш опита си или сложността на маршрута.
  Съветите трябва да започват с вземете си смартфон, с нормален GPS и качете приложения с карти и такива, които лесно и бързо да ви показват текущите кординати. Ако това на ПСС има функция с едно-две натискания да праща сигнал за помощ на 112, с активните координати, още по-добре. Не е лошо женските компании да водят мъж с тях. Ако ще, дори някое момченце в предучилищна възраст. Защо - ще разберете ако/когато се загубите.
  Съветът за планинска застраховка е добър, особено за тези, баирбудали, дето нито знаят къде са тръгнали, нито защо. СФирката е напълно безполезна. В гъста гора едва се чува. А ако има лек вятър, пък хептен. И е напълно неекологична за тумбака на Баба Меца. Виж мощно светодиодно фенерче, насочено нагоре, се вижда добре, дори във снежна виелица.
  Пестенето на батерията е забавен съвет, който по-скоро трябва да звучи като "не ползвайте телефона за фенерче, когато се загубите".
  И изобщо - при гъстотата на пътната мрежа и населените места в България, трябва или да си крайно немощен или много загубен, че баш сред лято да ти потрябва спасителна служба. За тях би трябвало да остава крайната медицинска необходимост - инфаркт, инсулт, обезводняване, слънчев/топлинен удар, инсулинова криза, рязка алергична реакция, ухапване от змия, падане със счупване, натравяне с метанол и т.н. Разбира се и случаите с мащабни горски пожари, когато трябва да се развива пожарникарски маркуч в сложни планински условия. От подобно бедствие не е застрахован дори някой опитен планинар и специалист по оцеляване.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#4] от "drill":

  Много малко са местата без обхват. Често ходя на лов из Родопите, ако не моят оператор, поне някой от другите е достъпен. Може да не можеш да се обадиш на приятел, но на 112 ще можеш.
  Но за да не стават изненади, може да се включи активно проследяване в гугъл, че приятел да може да ти види маршрута преди да изгубиш връзката за обновяване.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Вместо свирка, си носете мощна блутут колонка. И пуснете Азис, графа или софи маринова... Дори ПСС да не Ви намери, ще се намери някой да иска да ви бие!

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Туристическите застраховки трябва да са задължителни за всички, които излизат в планината.В противен случай всички плащаме за тяхната лекомисленост, самонадеяност и откровена неумност!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Представи си ситуацията ПСС да са подобно на Бърза помощ - значи нашия човек се покатерил на връо, ама го мързи да слаза пеш и си вика БЧК да го свали до дома...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  На някои не им е мил живота.

 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 877 Гневно

  Модерно е да се снимаш за Инстаграм в планината; кашкавал туристи

 17. 17 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#9] от "jazzdevil":

  Това е така , но случайните туристи са тръгнали да се снимат и да качват...така че трябва да имаш резерва.

 18. 18 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Познавам Витоша от северната страна, мисля доста добре. Сам съм я минавал от Княжево до Бистрица, Алеко - Златните и обратно ми е любим маршрут според зависи, но вече предвид разписанието на автобусите предпочитам точно в тази посока.
  Но като съм с децата или с други хора, се опитвам да планирам маршрута с оглед най-бавния в групата, възможностите за връщана, защото не навсякъде е удачно да си с кола и да се върнеш до нея и т.н.
  А Витоша е парк и като планина е сравнително лесна, всичко се минава за ден и т.н.
  Прави ми впечатление, че в сезона на боровинките, когато ходим семейно, през уикендите е фрашкано с народ, най-често млади дами с маратонки за бягане, които се държат точно като описаните в песента "събирачи на лайкове, на ревю със селфи стикове".
  Та не ми се мисли какво е в Рила, Пирин и Стара планина, където е по-модерно да си бил и да качваш снимки оттам.

 19. 19 Профил на Todor Yosifov
  Todor Yosifov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":

  Разбрали сме колега, разбрали сме. От 15 години си правя планинска застраховка. Все още не съм ползвал от нея, надявам се и да не ползвам. Но излизам всеки уикенд в планините ни.

 20. 20 Профил на Todor Yosifov
  Todor Yosifov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#6] от "Billy Pilgrim":

  Тук иде реч не за лечението, а за репатрирането на човек в беда от спасителите на ПСС. Как здравната осигуровка да плати на хората тръгнали в планината да те търсят и да ти помогнат да слезеш долу? В болницата вече си има Здравна каса и ако си осигурен си вървиш по пътя.

 21. 21 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Всичко това е хубаво , но :на много места няма обхват , а телефона търси мрежа и ужасно бързо изтощава батерията така , че задължително трябва да имаш резервна батерия или резервен телефон.
  —цитат от коментар 4 на drill


  Разкарваш мрежата и оставяш само ГПС:) То не е толкова трудно да се сетиш.

 22. 22 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само който не е ходил на планина говори за "прохладата" на лятната планина :)))))

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#20] от "Todor Yosifov":

  Ако си със счупен крак в планината, това не е ли здравна помощ? Ако пък си изгубен някъде когато търсиш помощ от полиция примерно да не би да плащаш? Защо в планината трябва да е различно от останалите части в държавата?

 24. 24 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Като е толкова смешна сумата защо не се покрива от ежемесечните осигуровки, които плащаме?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK