Казусът за гражданството на Кирил Петков вече е в Конституционния съд

Таня Райковска

© Цветелина Белутова, Капитал

Таня РайковскаНяколко часа след като беше сезиран, Конституционният съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуват кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, се вижда от съобщение на сайта на съда.


Конституционният съд няма задължителен срок, в който да вземе решение дали да образува дело, нито определено време за произнасяне на решение. Ако съдиите решат, че има нарушение на конституцията, актовете му като министър може да се окажат нелегитимни, смятат от ГЕРБ.


Миналата седмица въпросът за гражданството на Кирил Петков беше повдигнат първо от най-голямата парламентарна група - на "Има такъв народ", след като депутатът Димитър Гърдев внесе въпрос към външния министър по темата в рамките на парламентарния контрол. Датата за отговор е 20 август.
В петък Петков заяви, че е придобил второто си гражданство, когато с родителите си емигрирал в Канада на 14-годишна възраст, и се отказал от него, получавайки поканата да стане министър. "В първия момент, в който бях поканен като министър, направих отказ от канадското си гражданство. Този отказ е нотариално заверен", обясни той.


Има ли документ към момента на назначаването


Днес зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обясни, че в искането се настоява съдът да установи дали Петков е имал двойно гражданство към момента на издаването на указа за назначаване на правителството (12 май 2021 г.), както и дали има двойно гражданство в момента. Той настоя да се установи дали има издаден официален документ от канадското правителство


"Ако с молбичка, заверена при нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то със същия документ може да поискаш гражданство. Пробвайте дали ще стане", иронично коментира Митов. Той допълни, че ГЕРБ иска оставката на икономическия министър заради опасността действията му да се окажат незаконно, и изрично подчерта, че не става дума за лична вендета, а за търсене на справедливост.Петков: Направил съм всичко, което зависи от мен


"Още през април съм направил волеизлияние, което е нотариално заверено, изпратих веднага документацията към Канада заедно с платената такса и всеки момент чакам решението", каза днес служебният министър преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. В петък в интервю за Би Ти Ви той обясни, че според правилата отказът от канадско гражданство се прави след попълване на декларация от страна на заявителя. След това държавните органи трябва да вземат решение, а процедурата трае до 6 месеца. Петков подчерта, че се е консултирал с член на Конституционния съд, който му обяснил, че се взема предвид датата на подаване на заявлението.


Днес министърът се позова на решение на Конституционния съд от 15 септември 1995 г., според което, ако гражданин желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. По думите му кой ще бъде български гражданин трябва да зависи само от българската държава, а не да се подчинява на административните актове на трети страни.

В момента има два милиона българи извън България. Искаме ли когато са направили всичките действия да се откажат [от гражданство], да не могат да участват в управлението на България


Кирил Петков,

министър на икономиката


Петков коментира действията на бившите управляващи като атака срещу себе си и допълни, че ГЕРБ силно се надяват решенията му да бъдат обявени за нищожни заради разкритията за действията на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) и наложените от него промени там. "Сигурно това е най-голямата им мечта - да върнат старите управители на ББР и да започнат пак да раздават кредити като преди."


Казусът с двойно гражданство на министри и депутати е възниквал неведнъж в най-новата история. През 1995 г. съдът касира избора на лидера на Българския бизнесблок Жорж Ганчев за депутат. Той беше подал документи за отказ от американския си паспорт, но процедурата не беше завършена към момента на избора му и съдът прие, че е бил неизбираем. По-късно темата беше повдигана заради избирането на Симеон Дянков за финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов и с министъра на околната среда в служебния кабинет на Марин Райков - Юлиан Попов. И при двамата случаите приключиха след официално потвърждение от властите на другата държава, че нямат нейно гражданство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK