На живо

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

Избрано от редактора
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова
Парламентът се събра на извънредно заседание днес заради излезлия видезапис за полицейско насилие при протестите миналото лято. Резултатът от продължил близо 4 часа дебат по темата и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков се изразява в обща декларация, осъждаща полицейското насилие, заявки за продължаване на проверката по случая с битите "под колоните на Министерския съвет", настояване за тежки наказания за "садистите" в униформи и за техните началници, искане за оставка като народни представители на двама бивши министри на вътрешните работи - Младен Маринов и Христо Терзийски, сега депутати от ГЕРБ, заявки за дълбоки промени и предотвратяване на други подобни случаи в бъдеще.


И всичко това пред очите на трима от пострадалите по време на протеста на 10 юли 2020 г., които бяха поканени и присъстваха в началото на заседанието на парламента - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.
Парламентът се извини за "позорящия акт" на полицейско насилие с декларация

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


Взимайки предвид публикуваните кадри с полицейско насилие над протестиращи граждани през лятото на 2020 г. пред сградата на Министерски съвет, както и че Народното събрание дължи защита на ценностите на демократичното общество и на правовата държава срещу всяка проява на произвол, парламентът прие декларация. В нея е записано, че инситуцията:


1. Осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по времето на протестите през лятото на 2020 г.
2. Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна.
3. Настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.


Вносители на декларацията са Николай Хаджигенов (Изправи се. БГ! Ние идваме!), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Атанас Зафиров (БСП) и Христо Иванов ("Демократична България").


По предложение на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" към първоначалния текст бе добавено извинението на парламента.


Прието беше и допълнението на Велизар Шаламанов от "Демократична България". В него парламентът настоява Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в Народното събрание и да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие от служители на МВР. От своя страна парламентът ще засили контрола върху сектора за сигурност, включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики.


Декларацията бе гласувана с пълно единодушие - 191 гласа "за".

И премиерът прикани парламента да актуализира бюджета

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Правителствена информационна пресслужба

"Задължение на народните представители е да дебатират и да решат доколко този проект на актуализация на бюджет е адекватен или по тяхно желание да го променят и да вървим напред. Процедурата е спазена. В крайна сметка отговорността, тежестта на решението е в самото Народно събрание". Това коментира пред журналисти премиерът Стефан Янев при посещението си в благоевградското село Габрово, където се срещна с пожарникари, участвали в потушаването на пожарите в областта. Той изтъкна важността да бъде актуализиран бюджетът, за да продължи финансовата помощ на държавата към медицинския персонал, към бизнеса и към гражданите.


Обяви, властите следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Тази сутрин премиерът проведе среща с представители на граничните служби в района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата. "Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност", отбеляза премиерът Стефан Янев.


Съобщи, че в координация с другите в ЕС България е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан.

Бабикян: Гешев да не се поставя над парламентарната република

"Този, който неуморно иска да прекратява един парламент, за да стартира следващ за още 10 дни, очевидно не иска реформи", заяви Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" след края на днешното заседание на парламента, без да уточнява кого визира.


По повод третия мандат за съставяне на правителство вчера Мая Манолова коментира, че трябва да се носи отговорност, тъй като пред страната има различни рискове – бежанска криза, миграционен натиск, COVID вълна, ръст на цените на хранителните продукти, на тока и парното, а към това може да бъде добавена и институционална криза.


"Главният прокурор трябва да разбере, че трябва да дойде в Народното събрание, защото иначе нарушава закон. Какво да говори и какво да не говори пред Народното събрание е друг въпрос и той е добре запознат с това, което има право и с това, което няма право да говори. Но да не идва пред Народното събрание и да се поставя над парламентарната република, той няма право", каза Бабикян по повод заседанието на парламента днес, посветено на полицейското насилие и кадрите от протеста на 10 юли.

Бивши ръководители на МВР: Полицията беше поругана с политически цели

След края на днешното заседание на парламента бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов повтори написаното от него във Фейсбук публикация в неделя по повод кадрите с полицейско насилие по време на протестите на 10 юли 2020 г. Той се извини за случката за превишаване на полицейски правомощия при използване на физическа сила и помощни средства.


"Като полицай и човек не допускам подобни действия и още на 10-и (юли 2020 г. - бел. Ред.), когато ми станаха достояние клипове, заснети най-вероятно от протестиращи и се виждаше, че има някакво движение и насилие, аз разпоредих незабавна проверка. Днес г-н Рашков потвърди това, което аз ви казвам. Тези записи не са укривани, иззети са по съответния ред, приобщени са към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетенентност в прокуратурата. Това е което налага и позволява законовият ред. Не са укривани записите. Нека този случай да не изважда от обществения фокус множеството случаи на пострадали полицаи.

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Бившият директор на националната полиция по времето на протестите Христо Терзийски каза, че е доволен, че заедно с Младен Маринов са станали обект на атаката в качеството си на политически фигури. "Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели, особено когато явно предстои началото на предизборна кампания. Част от политическите лидери са народни представители заради използването на тези протести. Може би има средства и начини по-добрият в прашката да се прави предизборна кампания", каза Терзийски, вероятно визирайки снимка на Николай Хаджигенов с прашка по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през миналата година.

Христо Иванов към "Има такъв народ": Да престанем с детинщините

Време е да престанем с детинщините", така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира думите на Тошко Йорданов, че "Има такъв народ" са били изоставени по време на средата на преговори за правителство с първия мандат. "Поставихме преди преговорите, по време на преговорите и в края на преговорите редица абсолютно принципни въпроси - за начина, по който "Има такъв народ" си представят процеса на преговори, за централни интереси, които нашите избиратели имат - за това какво управление се излъчва, с каква конструкция, от какви хора се представлява. Това са принципни въпроси, който не го разбира, трябва да обясни защо изобщо се явява на избори", каза Иванов.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


На въпрос за "бариерата" БСП пред "Демократична България" в преговорите за реализиране на правителство с третия мандат Иванов отвърна, че в рамките на преговори може да се намери решение за всички ограничения, претенции, очаквания, които имат различните участници, стига да има воля за излъчване на управление. "Абсолютна предпоставка е участието на "Има такъв народ", защото без тях не излиза аритметиката", уточни той.


Подробности тук

Депутатите отложиха заседанието на комисията "Магнитски"

Депутатите отложиха за неуточнена дата първото заседание на временната парламентарна комисия за глобалния закон "Магнитски". На него се очакваше да бъде изслушан финансовият министър Асен Василев. В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона "Магнитски" за "значителната им роля в корупцията в България".

Специализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител в парламентарната комисия, разследваща насилието над протестиращи през 2020 г. и използването на специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от институцията. Поканата дойде от нейния председател Николай Хаджигенов, на основание решение на комисията от 11 август.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Според него на заседанието на комисията в сряда трябваше бъде осигурено присъствието на прокурора от Специализираната прокуратура, наблюдаващ досъдебното производство по съответната преписка. Като аргумент за отказа се използва формулировката, с която главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви на изслушване пред депутатите днес, за да даде данни за това какво върши прокуратурата по сигналите за полицейско насилие над протестиращите, а именно разделението на властите.


Подробности тук

С пълно единодушие депутатите подкрепиха проект на решение, представено от Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", с което се иска доклад от главния прокурор Иван Гешев. Срокът му за внасяне в Народното събрание е до 20 август, петък. Той трябва да съдържа данни за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие над протестиращи през лятото на миналата година.


Решението подкрепиха всички 167 депутати в залата.


Става дума за централен въпрос как си прилага в държавата наказателната политика, обяви от трибуната Иванов. Напомни, че държавата е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие, което се е превърнало в система. Обяви, че това е причината България да е поставена под поредното наблюдение, "поредният срам".

Обяви, че има един начин главният прокурор Иван Гешев да не идва за изслушване в Народното събрание - да си подаде оставката.

С това извънредното заседание на парламента приключи.


Подробности четете тук.

Антоанета Цонева показва "лицата на биячите"

"Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време", обърна се депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева към бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които седят в залата. Тя показа снимка на Андон Андонов в профил, както и стопкадър от видеозаписите на камерите "под колоните на Министерския съвет".


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


По думите й, в рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завличани зад колоните на Министерски съвет.


По-късно и тя на свой ред призова бившите министри Младенови Терзийски да се извинят на битите протестиращи, които междувременон си тръгнаха от залата, и да подадат оставки.

Ивайло Мирчев поиска оставките на Младен Маринов и Христо Терзийски

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви от парламентарната трибуна, че искрено се надявал да не вижда на банките двамата бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които са в залата в качеството им на депутати от ГЕРБ.


"Основните лица на побойниците са две – едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев. Инструментът, който обаче те използват, сте вие двамата. Хората, които прикриха това престъпление и позволиха да бъдат бити български студенти, сте вие. Вие носите отговорност за това. И вие, г-н Терзийски, носите отговорност за Росенец", коментира Мирчев от трибуната.


"Искрено се надявам, ако ви е останало някакво достойнство, бързо да подадете оставка като депутати, защото мен ме е срам да ви наричам колеги. Подайте оставка и това ще бъде единственото смислено нещо, което ще направите през последните години", призова още депутатът от "Демократична България".


Той попита Рашков кога прокуратурата е започнала работа по случая, а по думите на служебния министър прокуратурата "току-що се е самосезирала" и това е станало в момента, в който са били изнесени видеокадрите.


"Нашият нов европейски делегиран прокурор Трифонова е прекратила преписката миналата година, след като от дирекция "Вътрешна сигурност" са ѝ били изпратени, а тя не е установила полицейско насилие", заяви Рашков. Единственият европейски делегиран прокурор, работил в Софийската районна прокуратура, е Вероника Трифонова.

В МВР има данни, че и външни фирми са охранявали протестите

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

МВР разполага с информация, че служители на външни фирми, облечени с униформи, подобни на полицейските, са участвали в протестите миналото лято. За това обаче няма доказателства, а проверката тепърва започва, съобщи министър Рашков в отговор на въпроси на депутати в рамките на изслушването му по време на извънредното заседание на Народното събрание. По думите му, има информация както в МВР, така и в публикации в медиите, че на протестите миналото лято е имало хора, облечени в униформи, подобни на полицейските.


"Дали са от "Делта гард" или от "Ипон" не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена от мен с вчерашна дата", каза Рашков. По думите му, все още не може да се даде отговор на въпроса плащала ли е българската държава на такива фирми и на какво правно основание са били използвани външни фирми за охрана на протестите.


Вчера управителят на "Делта гард" Антон Великов поиска от председателя на комисията, разследваща полицейското насилие на протестите Николай Хаджигенов, информация дали има данни хора от компанията да са били преоблечени като полицаи на протестите миналото лято и да са упражнили насилие. Поводът са медийни публикации.

Рашков: Позор е полицаи да снимат с лични телефони насилие над протестиращи

Полицай да снима млада жена, която е с разкъсани дрехи и на земята зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г. е позор за СДВР както беше позорно и това една униформена жена да постъпва както постъпват нейните колеги. Това заяви министър Бойко Рашков в отговор на въпрос на Мая Манолова. По думите му, полицейското поведение и снимането с лични телефони е много по-грозно, защото говори за извратеност.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


"Тези снимки вероятно отиват в личния архив, защото законът не предвижда нищо такова. Вероятно смятайки тази млада жена за негова собственост, няма никаква правна рамка за такова действие. От дисциплинарната комисия обаче никой не е обърнал внимание", добави Рашков. По думите му в нарушение на Конституцията е снимането в РПУ-та, за което разказа самата Манолова. Министърът подчерта, че това е не само превишаване на правомощия на полицейски служители, но е и нарушаване на основни конституционни права.


"По този въпрос е отговарял тогава министърът на вътрешните работи (Христо Терзийски - бел. ред.) и е казал категорично, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните", посочи Рашков в присъствието на тогавашните министри на вътрешните работи - Младен Маринов и Христо Терзийски, които в момента са депутати от ГЕРБ и слушат дебата в залата. Двамата обаче не са искали думата и не са се изказвали.

Рашков назначил нова вътрешна проверка за полицейско насилие

Ние сме решили да довършим докрай тази проверка и затова вчера (16 август) с моя заповед е сформирана група за проверка с участници от различни дирекции - по вътрешна сигурност, инспекторат и други. Нужно е и да преосмислим наказанията, които са наложени, защото не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда законът за МВР във връзка с дисциплинарните наказания. Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година е останала длъжник на българското общество, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.


"Не са установени всички, участвали в побоя служители и това го видяхме всички. Полицаите, участвали в побоя, не са четирима, а три пъти повече. До момента те не са установени. Проверките са правени повърхностно. Възникват и съмнения за обективността за вида и тежестта на наказанията – порицание. Единият, наказан с по-тежко наказание, е обжалвал пред Административния съд – представяте ли си каква наглост?, заяви министърът от парламентарната трибуна.

Държавните медии ще предават изслушването в парламента

По предложение на депутата Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме" парламентът реши държавните медии БНТ и БНР да предават пряко изслушването в пленарната зала на представители на МВР за полицейското насилие над протестиращи на 10 юли миналото лято.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

Европейски делегиран прокурор е прекратил преписка за насилието

Настоящ европейски делегиран прокурор е прекратил преписка и не е установил наличие на полицейско насилие в кадрите от случилото се на 10 юли 2020 г. зад колоните на Министерския съвет. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна. Той обясни, че след проверка на "Вътрешна сигурност", която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи, резултатите и материалите са били изпратени на прокуратурата, която е прекратила производството и не е установила наличие на полицейско насилие.


"Виждаме на кадрите, че полицаите по брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от тях е загубил съзнание – това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда. Ако това е вярно, ако е констатирано със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание? Четирима са наказани – това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите. Единият от тях обаче очевидно се ползва с доверието на главния прокурор. Вероятно главният прокурор виждайки как се справя този човек с побоищата на площада в София е поискал точно такъв човек да го охранява", обясни още Рашков.


Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски.

© Велко Ангелов

Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски.


"Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли 2020 г. той е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава. Напоследък прочетох, че някой бил крил тези материали. Трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е бил скрит. Насилие очевидно е употребено и то непропорционално. Някой се опитва да доказва, че полицаите са превишили леко правата си. Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички", подчерта Рашков.

Полицейските служби, замесени в случаите на насилие, са се самопроверили три пъти

Полицейските служби, замесени в случаите на насилие срещу протестиращи, са се самопроверили три пъти, каза днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламента. Той допълни, че седмица след случая на 10 юли 2020 г., когато зад колоните на министерския съвет са пребити задържани от полицаи, записът е бил предаден от НСО в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Пострадали на протеста на 10 юли 2020 следят дебата в пленарна зала

скрийншот от БНТ

скрийншот от БНТ

Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова – трима от пострадалите на протеста на 10 юли 2020 г. след полицейско насилие под "колоните на Министерския съвет" бяха посрещнати от десетки депутати с аплодисменти и на крака в пленарната зала на Народното събрание. Те са там по покана на председателя на Народното събрание Ива Митева, която свика извънредно заседание на парламента заради кадрите, гледани в комисия в края на миналата седмица.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


Марчев, Георгиев и Цветкова ще чуят на живо изслушването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и дебатите в парламента за записите на насилие, докъде е стигнала проверката по случая и има ли наказани служители на реда за превишаване на правомощията си.

Хаджигенов: Полицейското насилие трябваше да запази властта на диктатора Борисов

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

Филмчето, което предизвика това заседание на парламента показа, че управлението на Борисов няма аналог в ЕС. Това е диктатура по подобие на тази в Ирак, каза днес от парламентарната трибуна Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме! при обсъждането на полицейското насилие срещу протестиращи. Той отбеляза, че преките виновници ще бъдат наказани, но отговорност трябва да се търси от всички полицейски ръководители, тогавашният състав на Министерски съвет и премиерът Бойко Борисов.


Полицейското насилие беше, за да се запази властта на диктатора на всяка цена.


Николай Хаджигенов,

депутат

Парламентът обсъжда полицейското насилие

24 октомври е първата възможна дата за президентските избори

Лидерите на парламентарните групи все още не са се обединили около дата, на която да бъдат насрочени президентските избори. Това съобщи Христо Иванов след председателския съвет, проведен преди началото на днешното извънредно заседание на парламента. "Има дискусия. Коментирахме, но имаме още технологични въпроси, на които трябва да си отговорим преди да можем да я фиксираме", каза Иванов, като добави, че тя трябва да бъде определена в обозримо бъдеще.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Според Конституцията изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Мандатът на Румен Радев приключва на 22 януари 2022 г. Ако президентските избори ще бъдат на първата възможна дата – 24 октомври, парламентът има срок да ги насрочи до 24 август. Иванов съобщи, че "Демократична България" все още обсъжда своя кандидат за президент.

Николай Хаджигенов: Някой е гледал на живо полицейското насилие и не е реагирал

При преглед на записа, който показва полицейското насилие над протестиращи на 10 юли 2020 година, в един момент има приближаване на картината, което означава, че някой е наблюдавал това на живо ни не е реагирал. Това каза днес пред БНТ председателят на временната парламентарна комисия, която разследва случаите на полицейско насилие Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!". За момента се знае, че камерата, която е заснела станалото зад една от колоните на Министерски съвет е монтирана и обслужвана от Националната служба за охрана.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова

Боряна Димитрова: Трети избори чукат на вратата

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Анелия Николова


Трети избори чукат на вратата и движещата електорална сила между 4 април и 11 юли сега няма да е налице. Този път можем да очакваме различна електорална логика, която ще зависи и от това дали изборите за парламент и президент ще се проведат заедно. Това коментира пред БНТ управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.


Посочи, че в момента е налице рискова политическа ситуация, а политическите сили не са на висотата на своята отговорност. Предупреди, че е напълно възможно още повече да се разрушат устоите на държавата и затова партиите трябва много по-отговорно да погледнат на своята задача. Коментира, че партиите дори престъпват поставени от тях в самото начало червени линии. Анализира, че е по-важно да се съсредоточат върху това, което ги сближава, а не върху това, което ги разделя. Напомни, че националната сигурност е резултат от съвместната работа между институциите.

Нито една сила не е в състояние да говори с другите, което може да доведе до взривяване на отношенията и между институциите и в крайна сметка поставя под съмнение стълбовете на държавността, допълни Димитрова.


Избирателите подписаха празен чек на "Има такъв народ" на базата на очаквания, че Слави Трифонов е критикувал мощно политическия елит и е давал заявка за ново политическо управление, посочи Димитрова и напомни, че когато "завесата се вдига" с представянето на два проектокабинета, избирателите се отдръпват.

"Когато политическата сила разчита на заявки, а избирателят е подписал празен човек, празният чек показа, че може да доведе до взривяване на политическата ситуация и невъзможност за реализиране на мандата", анализира тя. Напомни, че политическите ангажименти на тази партия са били заявени чрез няколко интервюта и постове в социалните мрежи.

Предупреди и за друг "празен чек", който е възможно да бъде подписан на името на президентската институция без да се знае кои ще са кандидатите за поста, имайки предвид коментарите на анализатори, че неразбирателството между партиите в момента води до делегирането на повече правомощия на президента.

Ивайло Мирчев: Депутатите Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставки

Депутатите Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставки, призова днес депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той подчерта, че те като министър на вътрешните работи и началник на дирекция на полицията носят пряка отговорност за полицейското насилие срещу протестиращи, видео от което се появи миналата седмица. То стана и повод днес да има извънредно заседание на парламента по темата.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Маринов и Терзийски стоят и зад акцията "Белия автобус" (при протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 година), една от най-излагащите МВР операции, а Терзийски носи и вина за сблъсъците край Росенец миналото лято, каза още Мирчев.

Манолова ще поиска изслушване на Борисов за полицейското насилие

Парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще поиска изслушване в парламента на бившия премиер Бойко Борисов по повод кадрите с полицейско насилие, показани в петък (13 август). Това съобщи Мая Манолова на влизане на извънредното заседание на Народното събрание, посветено на кадрите, на което ще бъде изслушан Бойко Рашков. Манолова бе посрещната с аплодисменти от малобройния протест на БОЕЦ, организиран под надслов "Съд за всички, отговорни за полицейското насилие". При протестиращите се спря Станислав Балабанов от "Има такъв народ", който бе посрещнат нееднозначно и с викове "Само не с БСП!".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел Митов: Президентът нарушава Конституцията като бави мандата

Президентът нарушава Конституцията, като бави връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Позицията му "дайте ми пари или няма мандат е безобразие", каза днес пред Би Ти Ви Даниел Митов от ГЕРБ. Коментарът му беше по повод изказване на Румен Радев от 13 август. Тогава на въпрос кога ще връчи втория мандат той отговори с въпрос: "А кога българският парламент ще актуализира бюджета?"
Митов допълни, че в момента, в който партията получи мандата, ще представи имената на номинираните за министри и ще го върне.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


По повод излизането чак сега на кадрите на полицейско насилие от 10 юли миналата година, той каза, че ако някой трябва да носи отговорност това е Националната служба за охрана (НСО), която е на подчинение на президента.

За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт

Ние никога не сме имали доверие на Кирил Петков. Той е рекламен продукт, това каза днес пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Йордан Цонев. По повод по-ранно изказване на Кирил Петков, че координираната атака срещу него показва, че е засегнал сериозни интереси Цонев иронично отбеляза: "Не драги, ничии интереси не си нарушил, защото нищо не си свършил още". Той атакува и финансовия министър, като отбеляза, че предложената актуализация на бюджета е "Харвардска иновация".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


По повод казуса с Петков депутатът от ДПС смята, че е редно той да напусне поста, докато Конституционният съд се произнесе.


Според Йордан Цонев утре ще се формира бюджетна комисия и ще започне работа по актуализацията на бюджета. Той е на мнение, че такава ще бъде направена, но след промяна в параметрите.

Комисията "Магнитски" в парламента започва работа с изслушване на министър Василев

Финансовият министър Асен Василев ще бъде изслушан на първото заседание на временната парламентарна комисия за глобалния пакт "Магнитски". В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона "Магнитски" за "значителната им роля в корупцията в България".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Георги Кожухаров

Кирил Петков: Координираната атака от партиите ме мотивира

ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС предприеха координирана атака срещу мен, но тя само ме мотивира и не мисля за подаване на оставка. Това каза днес пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод неговото евентуално двойно гражданство. "Когато видя, че има толкова силна съпротива, значи съм направил нещо, на прав път съм и съм засегнал големи интереси", допълни той.


Министърът изрази учудването си, че при толкова важни тема, които е трябвало да се обсъждат на вчерашния съвет за национална сигурност при президента въпросът с гражданството му се е превърнал в основна тема. Кирил Петков дори поясни, че отказът на президента да има дебат по тази тема е накарал лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да напусне съвета. "Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа", добави министърът.


Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19, пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза", обясни още Петков.

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Лили Тоушек


Той не скри, че към момента не разполага с документ от Канада, който да показва, че отказът му от гражданство е приет. За Кирил Петков обаче това не е важно, защо смята, че отказът е станал факт в момента, в който е изпълнил всички нужни административни стъпки в тази посока. Той допълни, че е върнал сертификата си за гражданство и канадския си паспорт.


Петков изрази надежда, че Конституционният съд, който беше сезиран от ГЕРБ и трябва да се произнесе по казуса, ще потвърди неговото виждане, че не може кой да управлява държавата да е функция на административен акт на чужда държава. Според него едно такова решение ще позволи и на други българи от чужбина да се включат в управлението на страната.

За ГЕРБ извънредното заседание на парламента е загуба на време

След като темата за полицейското насилие срещу протестиращи при протестите миналото лято влиза в парламента по този драматичен начин, значи председателят на парламента иска да я направи политическа, каза днес пред "Нова телевизия" Радомир Чолаков от ГЕРБ. Според него днешното извънредно заседание е излишно, като ще се загубят пет-шест часа в дебати, срещу ГЕРБ "ще се излеят още няколко кофи помия и ще се приеме декларация". Чолаков уточни, че ГЕРБ ще подкрепи финалната декларация.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова

Президентът започва нов кръг консултации за кабинет

Президентът Румен Радев започва втори кръг консултации с представители на политическите партии в парламента в търсене на вариант за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат за правителство беше приключен неуспешно от "Има такъв народ", след като то не беше подкрепено от останалите политически партии.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Цветелина Белутова, Капитал


Втората политическа сила - ГЕРБ, обяви, че при получаването на мандата за кабинет ще го върне веднага. Шанс за кабинет има с третия мандат, като президентът ще прецени на коя партия да го връчи. Днес Румен Радев ще разговаря с представители на трите най-големи парламентарни групи - на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "Коалиция за България". Утре консултациите продължават с останалите партии - ДПС, "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Консултациите на живо следете тук

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Парламентът се събира на извънредно заседание днес. То беше свикано от председателя на парламента Ива Митева през уикенда, след като в петък излезе нов видеозапис, на който се вижда полицейско насилие над протестиращи на 10 юли миналата година.


Заседанието ще започне с изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.


Освен това ще бъде обсъден проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор по случая. Народните представители ще приемат и декларация във връзка с упражненото полицейско насилие срещу протестиращи в периода юли – септември 2020 г. Вчера Иван Гешев обяви, че подобно искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.


Преди заседанието на председателски съвет ще се обсъжда въпросът за датата на президентските избори, които парламентът трябва да насрочи 60 дни преди провеждането им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (443)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Ще разберем кой как е поощрявал и прикривал милиционерския садизъм, участвали ли са Делта гард, Гешев прикривал ли е престъпления - днес ше е интересно.

 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Президентът Румен Радев започва втори кръг консултации с представители на политическите партии в парламента в търсене на вариант за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

  Какви консултации, какви 5 лева ?! г-н Радев трябва да връчи мандата на ГЕРБ-СДС веднага !

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Не си спомням дали милиционерските побои на протестиращи на 10 януари 1997 при Добрев и Първанов и на 14 януари 2009 при Станишев бяха разследвани в парламента, но това е крачка напред от десетилетия - всъщност от разкритията за убийствата в Ловешкия лагер, които Тодор Живков потулва, защото той е инициаторът им.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Айде гласувайте им бюджета на тея да не реват.

  Да охраняват границата и да има за пандемията пари, щото и двете са сериозни кризи.

  След години с умиление ще си спомняте за стабилността по време на ГЕРБ ама свърши тая. Ще има години на политическа нестабилност, която в комплект със сегашните кризи ще прерасне и в икономическа.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Ще бъде интересно. На едно място двете вождовски формации-ГЕРБ и ИТН + БСП, които най-много държаха на ИТН, преди г-н Трифонов да им се изплюе в лицето в типично негов стил :)
  Да видим колко "(де)градивни" ще бъдат всички :)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Дето се казва Ден година храни. Срамно е поведението на Радев.

 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Не, че не е вярно, че темата с насилието ще се политизира в парламента, но е наложително да има широк отзвук и дебати по разкритото насилие.

 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":Много си прав, че времето на Тиквата изтече и повече няма да се върне.
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  Както са я подкарали останалите като нишо още на есен да се върне!

 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  ... преди г-н Трифонов да им се изплюе в лицето в типично негов стил :)
  —цитат от коментар 5 на debruckere


  Г-н Трифонов е непредвидим дори и за самия себе си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 431 Неутрално

  За ГРОБ всичко което не е свързано с кюлчета, чекмеджета и нанасяне на вреди е загуба на време...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  "срещу ГЕРБ "ще се излеят още няколко кофи помия"

  Прасе да откаже помия? Ауу, тия от герб съвсем са се ояли...

 14. 14 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "... ще се загубят пет-шест часа в дебати, срещу ГЕРБ "ще се излеят още няколко кофи помия и ще се приеме декларация. Чолаков уточни, че ГЕРБ ще подкрепи финалната декларация."
  Съгласен съм. Вместо това, да се работи за смяна на главния прокурор и да видим накрая видни гербаджии в затвора.

 15. 15 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 265 Любопитно

  За герб човешките права и достойнство нямат никакво значение, милиционерският им манталитет е нещо наистина непреодолимо

 16. 16 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хай Буй":По леко увехнал герпер.Не сте вече в позицията да командвате!!
  —цитат от коментар 12 на K2doors


  по леко, разцъфнал магарешки бодил, Конституцията не спира да действа, само защото ГЕРБ-СДС са в опозиция и управлявате с БСП и ДПС.

 17. 17 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Президента започва нов кръг... предизборната си агитация...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#8] от "debruckere":

  Със сигурност ще се политизира темета за полицейското насилие. Но след като органите, които следва да се самосазират не са си на мястото. Нима е било възможно Младенов да проверява Младенов. Нима не е възможно прокарутарата да е повдигнала обвиненията не преди 10 месеца, а в събота?! Налага се очевидно да се стигне до НС. Дано само да произтече нещо конструктивно.

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 20. 20 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки разумен човек знае, че няма път в който комунистите да са взели властта и да не са разсипали държавата.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 21. 21 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС са си лика и прилика!

  Комунистите са виновни!
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Гневно

  Да си ходят!
  Тези нямат нищо общо нито с общественият интерес, нито с обществения договор!!!

 23. 23 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Какви консултации, какви 5 лева ?! г-н Радев трябва да връчи мандата на ГЕРБ-СДС веднага !
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Ей ся му се обадих, и му предадох кво си казал. Стресна се човека, е, вика, щом той казва, аз ей ся...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Всеки разумен човек знае, че няма път в който комунистите да са взели властта и да не са разсипали държавата.
  —цитат от коментар 20 на Разобличител


  Абсолютно! ГЕРБ бяха поредното доказателство за това.

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Гневно

  За ГЕРБ извънредното заседание на парламента е загуба на време

  Сещам се за една приказка за шамара, който бил ударен на Настрадин Ходжа
  и предлагам:

  на Герберските депутати да бъдат ударени по десет полицейски палки, по пет яки полицейски ритника и да бъдат вдигнати и хвърлени като чувал по веднъж,
  а после да им се каже, че да се занимават с подобна дреболия прокуратура, съд и народно събрание е губене на време!

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Президента започва нов кръг... предизборната си агитация...
  —цитат от коментар 17 на Инженер Раул Викторов


  Тя не е спирала. И много ги е страх от ГЕРБ още да не се върнат на бел жип. :)

 29. 29 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Президентът Румен Радев започва втори кръг консултации с представители на политическите партии в парламента в търсене на вариант за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.Какви консултации, какви 5 лева ?! г-н Радев трябва да връчи мандата на ГЕРБ-СДС веднага !
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  И кой го казва това! Някоя крадлива мутра може би.

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#20] от "Разобличител":

  Последните 12 години са доказателство за това.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Какви консултации, какви 5 лева ?! г-н Радев трябва да връчи мандата на ГЕРБ-СДС веднага !
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Аааа, другарю, имаме си Конституция, там пише кое как. Вашето заобикаляне на законите приключи.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  "Вместо това, да се работи за смяна на главния прокурор и да видим накрая видни гербаджии в затвора.
  —цитат от коментар 14 на gogo2011


  Колкото имената на подслушваните ще видиш :)

  Какво стана с подслушванията - разбра ли се нещо освен общите приказки на Рашков, Атанасов и другите метежници.

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  За България управлението на ГЕРБ е загуба на време. И на много много човешки животи и милиарди.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  Лозето не ще молитва, а мотика!
  Трябва да се върши и малко оперативна работа в парламента, не само да се упражняват в остроумие.
  Управлението на държавата сякаш изглеждаше много лесно, преди известно време, трябваше само една джипка да се паркира....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Изслушване на Бойко Рашков за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.
  Три месеца го будалкат, какви действия търсим, имал е неограничена власт да получи всякаква информация. Камерата е на НСО - юридическо лице на бюджетна издръжка и представлява специализиран военизиран държавен орган, подчинен на президента на Република България

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Любопитно

  "но тя само ме мотивира и не мисля за подаване на оставка"

  Ако няма документ, който да потвърждава, че може да заема поста министър, до оставка няма как да се стигне, защото няма да се води назначен.
  А мотивацията е хубаво нещо, само да не разписва, ако няма това право, щото единственият ефект ще е, че хаби мастило.

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Гневно

  "Министърът изрази учудването си, че при толкова важни тема, които е трябвало да се обсъждат на вчерашния съвет за национална сигурност при президента въпросът с гражданството му се е превърнал в основна тема. Кирил Петков дори поясни, че отказът на президента да има дебат по тази тема е накарал лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да напусне съвета без изобщо да чуе каква е ситуацията."

  Представителят на турската партия който счита Турция за своя Майка-Родина бил напуснал заседанието при президента заради присъствието на министър с двойно гражданство?! Ама това е върхът на наглостта и турската арогантност. Разбира се няма да се намери и един журналист който да го запита след като тази турска партия 30 години нарушава конституцията със съществуването си той като какъв се изявява като български или турски гражданин.!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Ако аз напиша такива призиви за насилие срещу депутати, дали коментарът ми ще оцелее?
  Иначе, с двете си ръце гласувам да се разнищи тази грозна случка, а и не само тя.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Ха-хаааааа

  Статуквото си намери майстора.
  На мястото на старите политици като ИВАН КОСТОВ,
  който с всичко добро,което е направил за България,
  СЪУЧАСТНИЧЕСКИ БЕЗДЕЙСТВАШЕ, когато Задкулисието превземаше България
  и това му СЪУЧАСТНИЧЕСКО БЕЗДЕЙСТВИЕ беше осребрено
  през сумите от КТБ и РЕНТАТА от БИБЛИОТЕКАРСКИЯ - за СИНЕКУРА МУ
  на "анализатор"

  Та на мястото на такива като Иван Костов
  сега излиза НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ,
  като КИРИЛ ПЕТКОВ,
  решени ДА НЕ БЕЗДЕЙСТВАТ и ДА ПРОМЕНЯТ БЪЛГАРИЯ

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "но тя само ме мотивира и не мисля за подаване на оставка"Ако няма документ, който да потвърждава, че може да заема поста министър, до оставка няма как да се стигне, защото няма да се води назначен.А мотивацията е хубаво нещо, само да не разписва, ако няма това право, щото единственият ефект ще е, че хаби мастило.
  —цитат от коментар 36 на Lilith  До коментар [#36] от "Lilith":

  Почвам да си мисля,че Петков е замисли някаква далавера а ла Милен Велчев и затова не ще да си тръгне...

 41. 40 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Весело

  ".....не разполага с документ от Канада, който да показва, че отказът му от гражданство е приет. За Кирил Петков обаче това не е важно...."
  Да попитам какво ще стане, когато те спрат от КАТ и ти им обясниш, че си завършил шофьорски курс, но нямаш документа?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 42. 42 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "За ГЕРБ извънредното заседание на парламента е загуба на време"

  Те поне могат да го оползотворят,като покажат данни за прилагане на сила в арестите и затворите през 2014 г., когато Ристю е бил министър на правосъдието

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Този Кирил Петков още ли не си е подал оставката, представете си, ако ДБ имат правителство, колко ще са упорити, ако им искат оставката

 45. 45 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 912 Неутрално

  да, добре образованите, честните и способните винаги са били проблем номер едно за тулупите. какъв невероятен късмет извади бг с тези две момчета от харвърд и вместо да ги запазим и да им дадем шанс да се разгърнат в името на доброто на бг гледаме как се излива помия върху тях.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 46. 46 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Президентът Радев започва втори кръг консултации на "Кандърма кьоше" №2

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 47. 47 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#31] от "Лео":

  Не че нещо, ама с този канадец за министър не е много уместно да говорите точно вие за спазване на конституцията...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Г-н Министър, как да очакваме хората да спазват закона, щом Вие открито го неглижирате!

  Той бил смятал и мислил.. . Така може да говори комшията на пазара, но не и министър.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 50. 50 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Не, замислил е още по-голяма а ла Бойко Борисов. Вече и нощните шкафчета си е купил.

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hawaii":

  Съгласен съм за новото поколение българи, нека те да дойдат и да подобрят държавата, но Конституцията трябва да се промени в частта си за гражданството, защото почти всички от това ново поколение, които имат качеството да променят държавата, са с двойно такова...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#40] от "petrow1973":

  Да не говорим, че както го е изпратил това писмо, така може и да си го изтегли сега като го освободят. И все едно нищо не е било.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 53. 53 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#38] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Защо трябва да се насилват дупетати, като може (все още) просто да НЕ СЕ ГЛАСУВА за тях. Вика му се носене на политическа отговорност. Ако пък Суверенът тъпо и упорито си ги избира, значи тяхната политика му харесва, подкрепя я и няма нищо против още веднъж от същото. А пък глас народен - глас на бог. Още древното ромлян го е казвал - vox populi vox dei.

 54. 54 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Кирил Петков да говори за националната отговорност, при положение, че съзнателно попълва невярна декларация и се съветва с конституционни съди не в съда, а на лична среща

 55. 55 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Почвам да си мисля,че Петков е замисли някаква далавера а ла Милен Велчев и затова не ще да си тръгне...
  —цитат от коментар 40 на deaf


  И ти мани другото, ми наште не са включени в далаверата.
  Мъка герберска...

 56. 56 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#40] от "petrow1973":

  катажията ша те чукне на таблета и ша види че имаш книжка

 57. 57 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Воят на турските и гербави тролчета рано сутринта ме прави малко по-щастлив.
  И възниква въпросът, кой е по-българин? Гражданинът с двойно гражданство, перфектен български и загрижен за държавата или българския гражданин, трудно говорещ езика и обичащ да коленичи пред Ердоган? Обаче втория явно има някакви претенции...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#57] от "tos_buratino":

  Има си закон и той или е спазен, или не е. Останалото е политиканстване.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 60. 60 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Весело

  да, добре образованите, честните и способните винаги са били проблем номер едно за тулупите. какъв невероятен късмет извади бг с тези две момчета от харвърд и вместо да ги запазим и да им дадем шанс да се разгърнат в името на доброто на бг гледаме как се излива помия върху тях.
  —цитат от коментар 45 на ck2013


  ХарвЪрд?
  Умен и красив, да?
  Доооообрееее.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 61. 61 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Излъгал ли е Петков, че не гражданин на друга държава за да се докопа до министерството?

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Добро е момчето и дай Боже повече такива сред управляващите - крайно време е да разберем, че само такива могат да ни извадят от блатото.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  "Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19, пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза", обясни още Петков."

  Това всички го разбраха в момента, когато Трифонов избра да брани храбро карибския пират пред 2.5 млн пенсионери и 20 000 медици на първа линия, които няма как да си получат индексираните пенсии и заплати.

 65. 65 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#60] от "pag":

  Не, Утре Носете Съответната Сума.
  И красив, поне колкото Влади Горанов.
  И умен, като Цветето Караянчева.
  Жалки сте.

 66. 66 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Скъпи г-н/г-жо "Глухарче",
  Със сигурност подобна на Вашата мисъл е минала през мнителното съзнание на не един от нас. В голяма безизходица ще се окажем. Единият министър откраднал софтуер и продавал билети, другият бил "чужденец", третият "пиян номенклатурчик". От кандидатите за министри - единият с фалшив докторат, вторият с преписан такъв, а третият самодоволен форумен драскач. Какво се оказва? Нямаме хора, чисти като планински ручей, смели и с.... "експертиза". Защото май се оказва, че всеки от нас е някак си, лекичко "опетнен".

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#44] от "ggot":

  Ами колкото беше Мутрьо когато искаха неговата...

 68. 68 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  “За ГЕРБ извънредното заседание на парламента е загуба на време“

  Ама разбира се!
  Всеки един опит за изсветляване безобразията на Баце и придворните му прокуратура и башибозук е загуба на време! Друго и не очакваме да чуем от ГЕРБ.

 69. 69 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 912 Неутрално

  спряха им кранчето на гербиджа и турчалята и започнаха да ми говорят за закона които те самите никога не са спазвали - боклуци.
  а на всичкото отгоре става въпрос за някаква формалност която няма никакво отношение към работата им.
  между другото нашето законодателство е така написано че де факто няма бг гражданин които да не е в някакво нарушение и това се прави напълно умишлено. смо ми дайте егенето и ви гарантирам поне 3 нарушения ще му намерин за 24 часа.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 70. 70 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Много вероятно. Прочее цялата работа на служебното правителство повдига въпроси.
  Дано КС скоро да се произнесе.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  [quote#32:"realguru"][/quote]

  То вие герберите по принцип няма шанс да разберете каквото и да е.

 73. 73 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#66] от "astarta":

  Имаме.
  Просто те не желаят да се занимават с политика.
  Не ги виня.

 74. 74 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "Той не скри, че към момента не разполага с документ от Канада, който да показва, че отказът му от гражданство е приет. За Кирил Петков обаче това не е важно, защо смята, че отказът е станал факт в момента, в който е изпълнил всички нужни административни стъпки в тази посока. Той допълни, че е върнал сертификата си за гражданство и канадския си паспорт."

  Това е огромен гаф за тези, чийто ангажимент е да гарантирант че служебното правителство е попълнено изрядно.
  Голям резил за правните съветници на президента и тези на ДБ, които са на път от некадърност, избуяла върху самодоволство и суета да изгорят един свестен човек!

  I Want To Believe
 75. 75 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#63] от "ggot":

  В Канада е г-н Никой... работил в McCain, дето правят супер здравословните замразени пържени картофи. Тука е борец против неправдата и медийна звезда.

  То и аз съм работил 11 години в Procter & Gamble, ама не се натискам да ставам министър.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 76. 76 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#72] от "3biri":

  [quote#32:"realguru"]
  —цитат от коментар 72 на 3biri
  То вие герберите по принцип няма шанс да разберете каквото и да е.[/quote]

  Каза човекът, който предвиди победа на БСП и 4то място на ГЕРБ на последните парламентарни избори.


  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 77. 77 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Неутрално

  ГЕРБ кога ще съставят правителство? Имат достатъчно гласове с ДПС и ИТН. Нали са "национално отговорни".

 78. 78 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Любопитно

  До коментар [#56] от "uej03527584":

  Дори и да не си си взел изпита?
  Съмнително е, че баш това ще му върне като отговор системата.

  Впрочем, след като не си носиш книжката:
  Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
  5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
  ЗБЛД

  А ако караш без книжка е още по-неприятно.
  Честито на печелившия...

 79. 79 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 348 Весело

  Някъде забутано на последния ред е може би най важното което казва Кирил, а именно, че няма документ за отказа от канадско гражданство. Или казано по друг начин - нарушена е конституцията, от човек, който казва, че ще внесе в политиката нов морал. Този човек започва с нарушение на законите, а тръгнал да ремонтира държавата....

 80. 80 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  ".....не разполага с документ от Канада, който да показва, че отказът му от гражданство е приет. За Кирил Петков обаче това не е важно...."Да попитам какво ще стане, когато те спрат от КАТ и ти им обясниш, че си завършил шофьорски курс, но нямаш документа?
  —цитат от коментар 40 на petrow1973


  За разлика от КАТ, който не се интересува от курса, а от свидетелството за управление, което трябва да притежаваш, в закона не е разписана детаилна процедура как точно става отказа от чуждо гражданство. Практиката, която съм виждал при натурализацията на чужденци, без български произход, е външно да изисква документ за отказ от гражданство, издаден от държавата чийто гражданин си бил. Едва тогава документите отиват за подпис при вицепрезидента. По едно време искаха такъв документ още преди да пуснат проверката в службите, но не знам дали още практикуват това, защото така ако на лицето бъде отказано, то става апатрид.
  До колко тази процедура е приложима за отказа, при заемане на държавна длъжност, е сложен въпрос. Не ми е известно в законодателството да се изисква подобен документ, при кандидатиране за обществена длъжност. КС се изказа бая двусмислено, както при Пирински, така и при дянков.
  При всички положения, ако си се отказал от някоя страна, но тя не се е отказала от тебе, тя може да ти предяви правни претенции по силата на своето законодателство (напр. да те призове в армията) и да изиска изпълнението му чрез двустранните споразумения с ЕС, директно с България или по общото международно право, съгласно ООН. Или ти да си изтеглиш впоследствие заявлението за отказ... Това също е оборимо, защото напр.съгласно сключеното споразумение със САЩ, български граждани могат да бъдат екстрадирани натам, по подозрения в извършени престъпления, съгласно законодателството на САЩ, които не се явяват дори нарушения в България. Подобни мерки има и за страните в ЕС, благодарение на които успяхме да върнем някой бегълци, въпреки двойното им гражданство.
  Лично на мен ми е еднакво ако общественият деятел е чужд гражданин или ако децата му трайно живеят в чужбина и/или са чужди граждани. Защото човек е по-склонен да прави компромиси със себе си, отколкото с децата си. Не напразно в древността междудържавните договори са се скрепявали или с брак или с изпращане на децата на владетелите в двора на контрагента. Та се е знаело какво следва, ако договорът бъде нарушен.

 81. 81 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Весело

  "За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт"

  То и за всички нас Данчо Ментата е продукт на човешката отделителна система ма от възпитание не му го казваме 🙃

 82. 82 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#79] от "Kamss":

  Нищо няма, има едно писъмце, което я е стигнало някъде, я не; и както е пратено, така може и да бъде изтеглено.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 83. 83 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  А за мен Йордан Цонев е еничар и национален предател щом е в редиците на етническата партия ДПС!

  Комунистите са виновни!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#73] от "Lilith":

  В такъв случай, уви ще ни се налага да преглъщаме по някое и друго прегрешение и винаги, винаги да сме изправени пред избора "по-малката от двете злини". Тъпо е, че не можем да избираме между добро и още по-добро(:

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 86. 86 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  А, Йордан Цонев, какво е?! Ренегат, пръв приятел на Черепа, мюре и пълен боклук.

  CONTADOR GRATUITO!
 87. 87 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#85] от "astarta":

  А трябва. Заслужаваме го като народ.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#45] от "ck2013":От цял свят се събират крадците
  —цитат от коментар 58 на ggot


  викаш мразим конкуренцията, тези в сравнение с вас са ангели.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Любопитно

  "За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт"

  На какво?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Като си избрал милиционер да те управлява и си направил милиционер гл. прокурор, ще те бият. Друго те не могат.

 94. 94 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 265 Любопитно

  А за мислещите хора, данчо ментата е незаменим продукт и инструмент на българската мафия вече цели двайсет години

 95. 95 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 244 Неутрално

  "За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт"На какво?
  —цитат от коментар 91 на Lilith


  Вероятно на това, че все пак може да има в българската политика и човек, който знае коя е столицата на Виетнам...

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "ничии интереси не си нарушил, защото нищо не си свършил още"
  Ако нищо не беше свършил, Цонев едва ли щеше да се занимава с него.

 97. 97 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 78 Неутрално

  "Тошко Йорданов каза, че COVID-19, пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза"

  Това е така, защото в същината си ИТН са новите "патриоти" - национал-полулисти. Сега са видели удобен шанс да вдигнат процентите сред традиционно ксенофобското българско население, и няма да млъкнат скоро по тая тема, нищо, че реално засега няма никакви видими проблеми с бежанци.

  ИТН са вероятно по-страшни от ГЕРБ, но го разбираме на час по лъжичка.

 98. 98 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Данчо Ментата по-добре да мълчи. Така белкем ще минем за Хинтилигентен!

  Комунистите са виновни!
 99. 99 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НАНАЙ
  Рейтинг: 78 Неутрално

  "За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт"На какво?
  —цитат от коментар 91 на Lilith


  На това какво наистина трябва да вършат министрите.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK