На живо

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

Избрано от редактора
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова
Парламентът се събра на извънредно заседание днес заради излезлия видезапис за полицейско насилие при протестите миналото лято. Резултатът от продължил близо 4 часа дебат по темата и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков се изразява в обща декларация, осъждаща полицейското насилие, заявки за продължаване на проверката по случая с битите "под колоните на Министерския съвет", настояване за тежки наказания за "садистите" в униформи и за техните началници, искане за оставка като народни представители на двама бивши министри на вътрешните работи - Младен Маринов и Христо Терзийски, сега депутати от ГЕРБ, заявки за дълбоки промени и предотвратяване на други подобни случаи в бъдеще.


И всичко това пред очите на трима от пострадалите по време на протеста на 10 юли 2020 г., които бяха поканени и присъстваха в началото на заседанието на парламента - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.
Парламентът се извини за "позорящия акт" на полицейско насилие с декларация

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


Взимайки предвид публикуваните кадри с полицейско насилие над протестиращи граждани през лятото на 2020 г. пред сградата на Министерски съвет, както и че Народното събрание дължи защита на ценностите на демократичното общество и на правовата държава срещу всяка проява на произвол, парламентът прие декларация. В нея е записано, че инситуцията:


1. Осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по времето на протестите през лятото на 2020 г.
2. Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна.
3. Настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.


Вносители на декларацията са Николай Хаджигенов (Изправи се. БГ! Ние идваме!), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Атанас Зафиров (БСП) и Христо Иванов ("Демократична България").


По предложение на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" към първоначалния текст бе добавено извинението на парламента.


Прието беше и допълнението на Велизар Шаламанов от "Демократична България". В него парламентът настоява Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в Народното събрание и да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие от служители на МВР. От своя страна парламентът ще засили контрола върху сектора за сигурност, включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики.


Декларацията бе гласувана с пълно единодушие - 191 гласа "за".

И премиерът прикани парламента да актуализира бюджета

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Правителствена информационна пресслужба

"Задължение на народните представители е да дебатират и да решат доколко този проект на актуализация на бюджет е адекватен или по тяхно желание да го променят и да вървим напред. Процедурата е спазена. В крайна сметка отговорността, тежестта на решението е в самото Народно събрание". Това коментира пред журналисти премиерът Стефан Янев при посещението си в благоевградското село Габрово, където се срещна с пожарникари, участвали в потушаването на пожарите в областта. Той изтъкна важността да бъде актуализиран бюджетът, за да продължи финансовата помощ на държавата към медицинския персонал, към бизнеса и към гражданите.


Обяви, властите следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Тази сутрин премиерът проведе среща с представители на граничните служби в района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата. "Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност", отбеляза премиерът Стефан Янев.


Съобщи, че в координация с другите в ЕС България е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан.

Бабикян: Гешев да не се поставя над парламентарната република

"Този, който неуморно иска да прекратява един парламент, за да стартира следващ за още 10 дни, очевидно не иска реформи", заяви Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" след края на днешното заседание на парламента, без да уточнява кого визира.


По повод третия мандат за съставяне на правителство вчера Мая Манолова коментира, че трябва да се носи отговорност, тъй като пред страната има различни рискове – бежанска криза, миграционен натиск, COVID вълна, ръст на цените на хранителните продукти, на тока и парното, а към това може да бъде добавена и институционална криза.


"Главният прокурор трябва да разбере, че трябва да дойде в Народното събрание, защото иначе нарушава закон. Какво да говори и какво да не говори пред Народното събрание е друг въпрос и той е добре запознат с това, което има право и с това, което няма право да говори. Но да не идва пред Народното събрание и да се поставя над парламентарната република, той няма право", каза Бабикян по повод заседанието на парламента днес, посветено на полицейското насилие и кадрите от протеста на 10 юли.

Бивши ръководители на МВР: Полицията беше поругана с политически цели

След края на днешното заседание на парламента бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов повтори написаното от него във Фейсбук публикация в неделя по повод кадрите с полицейско насилие по време на протестите на 10 юли 2020 г. Той се извини за случката за превишаване на полицейски правомощия при използване на физическа сила и помощни средства.


"Като полицай и човек не допускам подобни действия и още на 10-и (юли 2020 г. - бел. Ред.), когато ми станаха достояние клипове, заснети най-вероятно от протестиращи и се виждаше, че има някакво движение и насилие, аз разпоредих незабавна проверка. Днес г-н Рашков потвърди това, което аз ви казвам. Тези записи не са укривани, иззети са по съответния ред, приобщени са към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетенентност в прокуратурата. Това е което налага и позволява законовият ред. Не са укривани записите. Нека този случай да не изважда от обществения фокус множеството случаи на пострадали полицаи.

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Бившият директор на националната полиция по времето на протестите Христо Терзийски каза, че е доволен, че заедно с Младен Маринов са станали обект на атаката в качеството си на политически фигури. "Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели, особено когато явно предстои началото на предизборна кампания. Част от политическите лидери са народни представители заради използването на тези протести. Може би има средства и начини по-добрият в прашката да се прави предизборна кампания", каза Терзийски, вероятно визирайки снимка на Николай Хаджигенов с прашка по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през миналата година.

Христо Иванов към "Има такъв народ": Да престанем с детинщините

Време е да престанем с детинщините", така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира думите на Тошко Йорданов, че "Има такъв народ" са били изоставени по време на средата на преговори за правителство с първия мандат. "Поставихме преди преговорите, по време на преговорите и в края на преговорите редица абсолютно принципни въпроси - за начина, по който "Има такъв народ" си представят процеса на преговори, за централни интереси, които нашите избиратели имат - за това какво управление се излъчва, с каква конструкция, от какви хора се представлява. Това са принципни въпроси, който не го разбира, трябва да обясни защо изобщо се явява на избори", каза Иванов.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


На въпрос за "бариерата" БСП пред "Демократична България" в преговорите за реализиране на правителство с третия мандат Иванов отвърна, че в рамките на преговори може да се намери решение за всички ограничения, претенции, очаквания, които имат различните участници, стига да има воля за излъчване на управление. "Абсолютна предпоставка е участието на "Има такъв народ", защото без тях не излиза аритметиката", уточни той.


Подробности тук

Депутатите отложиха заседанието на комисията "Магнитски"

Депутатите отложиха за неуточнена дата първото заседание на временната парламентарна комисия за глобалния закон "Магнитски". На него се очакваше да бъде изслушан финансовият министър Асен Василев. В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона "Магнитски" за "значителната им роля в корупцията в България".

Специализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител в парламентарната комисия, разследваща насилието над протестиращи през 2020 г. и използването на специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от институцията. Поканата дойде от нейния председател Николай Хаджигенов, на основание решение на комисията от 11 август.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Според него на заседанието на комисията в сряда трябваше бъде осигурено присъствието на прокурора от Специализираната прокуратура, наблюдаващ досъдебното производство по съответната преписка. Като аргумент за отказа се използва формулировката, с която главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви на изслушване пред депутатите днес, за да даде данни за това какво върши прокуратурата по сигналите за полицейско насилие над протестиращите, а именно разделението на властите.


Подробности тук

С пълно единодушие депутатите подкрепиха проект на решение, представено от Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", с което се иска доклад от главния прокурор Иван Гешев. Срокът му за внасяне в Народното събрание е до 20 август, петък. Той трябва да съдържа данни за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие над протестиращи през лятото на миналата година.


Решението подкрепиха всички 167 депутати в залата.


Става дума за централен въпрос как си прилага в държавата наказателната политика, обяви от трибуната Иванов. Напомни, че държавата е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие, което се е превърнало в система. Обяви, че това е причината България да е поставена под поредното наблюдение, "поредният срам".

Обяви, че има един начин главният прокурор Иван Гешев да не идва за изслушване в Народното събрание - да си подаде оставката.

С това извънредното заседание на парламента приключи.


Подробности четете тук.

Антоанета Цонева показва "лицата на биячите"

"Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време", обърна се депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева към бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които седят в залата. Тя показа снимка на Андон Андонов в профил, както и стопкадър от видеозаписите на камерите "под колоните на Министерския съвет".


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


По думите й, в рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завличани зад колоните на Министерски съвет.


По-късно и тя на свой ред призова бившите министри Младенови Терзийски да се извинят на битите протестиращи, които междувременон си тръгнаха от залата, и да подадат оставки.

Ивайло Мирчев поиска оставките на Младен Маринов и Христо Терзийски

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви от парламентарната трибуна, че искрено се надявал да не вижда на банките двамата бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които са в залата в качеството им на депутати от ГЕРБ.


"Основните лица на побойниците са две – едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев. Инструментът, който обаче те използват, сте вие двамата. Хората, които прикриха това престъпление и позволиха да бъдат бити български студенти, сте вие. Вие носите отговорност за това. И вие, г-н Терзийски, носите отговорност за Росенец", коментира Мирчев от трибуната.


"Искрено се надявам, ако ви е останало някакво достойнство, бързо да подадете оставка като депутати, защото мен ме е срам да ви наричам колеги. Подайте оставка и това ще бъде единственото смислено нещо, което ще направите през последните години", призова още депутатът от "Демократична България".


Той попита Рашков кога прокуратурата е започнала работа по случая, а по думите на служебния министър прокуратурата "току-що се е самосезирала" и това е станало в момента, в който са били изнесени видеокадрите.


"Нашият нов европейски делегиран прокурор Трифонова е прекратила преписката миналата година, след като от дирекция "Вътрешна сигурност" са ѝ били изпратени, а тя не е установила полицейско насилие", заяви Рашков. Единственият европейски делегиран прокурор, работил в Софийската районна прокуратура, е Вероника Трифонова.

В МВР има данни, че и външни фирми са охранявали протестите

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

МВР разполага с информация, че служители на външни фирми, облечени с униформи, подобни на полицейските, са участвали в протестите миналото лято. За това обаче няма доказателства, а проверката тепърва започва, съобщи министър Рашков в отговор на въпроси на депутати в рамките на изслушването му по време на извънредното заседание на Народното събрание. По думите му, има информация както в МВР, така и в публикации в медиите, че на протестите миналото лято е имало хора, облечени в униформи, подобни на полицейските.


"Дали са от "Делта гард" или от "Ипон" не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена от мен с вчерашна дата", каза Рашков. По думите му, все още не може да се даде отговор на въпроса плащала ли е българската държава на такива фирми и на какво правно основание са били използвани външни фирми за охрана на протестите.


Вчера управителят на "Делта гард" Антон Великов поиска от председателя на комисията, разследваща полицейското насилие на протестите Николай Хаджигенов, информация дали има данни хора от компанията да са били преоблечени като полицаи на протестите миналото лято и да са упражнили насилие. Поводът са медийни публикации.

Рашков: Позор е полицаи да снимат с лични телефони насилие над протестиращи

Полицай да снима млада жена, която е с разкъсани дрехи и на земята зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г. е позор за СДВР както беше позорно и това една униформена жена да постъпва както постъпват нейните колеги. Това заяви министър Бойко Рашков в отговор на въпрос на Мая Манолова. По думите му, полицейското поведение и снимането с лични телефони е много по-грозно, защото говори за извратеност.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


"Тези снимки вероятно отиват в личния архив, защото законът не предвижда нищо такова. Вероятно смятайки тази млада жена за негова собственост, няма никаква правна рамка за такова действие. От дисциплинарната комисия обаче никой не е обърнал внимание", добави Рашков. По думите му в нарушение на Конституцията е снимането в РПУ-та, за което разказа самата Манолова. Министърът подчерта, че това е не само превишаване на правомощия на полицейски служители, но е и нарушаване на основни конституционни права.


"По този въпрос е отговарял тогава министърът на вътрешните работи (Христо Терзийски - бел. ред.) и е казал категорично, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните", посочи Рашков в присъствието на тогавашните министри на вътрешните работи - Младен Маринов и Христо Терзийски, които в момента са депутати от ГЕРБ и слушат дебата в залата. Двамата обаче не са искали думата и не са се изказвали.

Рашков назначил нова вътрешна проверка за полицейско насилие

Ние сме решили да довършим докрай тази проверка и затова вчера (16 август) с моя заповед е сформирана група за проверка с участници от различни дирекции - по вътрешна сигурност, инспекторат и други. Нужно е и да преосмислим наказанията, които са наложени, защото не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда законът за МВР във връзка с дисциплинарните наказания. Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година е останала длъжник на българското общество, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.


"Не са установени всички, участвали в побоя служители и това го видяхме всички. Полицаите, участвали в побоя, не са четирима, а три пъти повече. До момента те не са установени. Проверките са правени повърхностно. Възникват и съмнения за обективността за вида и тежестта на наказанията – порицание. Единият, наказан с по-тежко наказание, е обжалвал пред Административния съд – представяте ли си каква наглост?, заяви министърът от парламентарната трибуна.

Държавните медии ще предават изслушването в парламента

По предложение на депутата Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме" парламентът реши държавните медии БНТ и БНР да предават пряко изслушването в пленарната зала на представители на МВР за полицейското насилие над протестиращи на 10 юли миналото лято.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

Европейски делегиран прокурор е прекратил преписка за насилието

Настоящ европейски делегиран прокурор е прекратил преписка и не е установил наличие на полицейско насилие в кадрите от случилото се на 10 юли 2020 г. зад колоните на Министерския съвет. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна. Той обясни, че след проверка на "Вътрешна сигурност", която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи, резултатите и материалите са били изпратени на прокуратурата, която е прекратила производството и не е установила наличие на полицейско насилие.


"Виждаме на кадрите, че полицаите по брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от тях е загубил съзнание – това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда. Ако това е вярно, ако е констатирано със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание? Четирима са наказани – това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите. Единият от тях обаче очевидно се ползва с доверието на главния прокурор. Вероятно главният прокурор виждайки как се справя този човек с побоищата на площада в София е поискал точно такъв човек да го охранява", обясни още Рашков.


Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски.

© Велко Ангелов

Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски.


"Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли 2020 г. той е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава. Напоследък прочетох, че някой бил крил тези материали. Трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е бил скрит. Насилие очевидно е употребено и то непропорционално. Някой се опитва да доказва, че полицаите са превишили леко правата си. Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички", подчерта Рашков.

Полицейските служби, замесени в случаите на насилие, са се самопроверили три пъти

Полицейските служби, замесени в случаите на насилие срещу протестиращи, са се самопроверили три пъти, каза днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламента. Той допълни, че седмица след случая на 10 юли 2020 г., когато зад колоните на министерския съвет са пребити задържани от полицаи, записът е бил предаден от НСО в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Пострадали на протеста на 10 юли 2020 следят дебата в пленарна зала

скрийншот от БНТ

скрийншот от БНТ

Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова – трима от пострадалите на протеста на 10 юли 2020 г. след полицейско насилие под "колоните на Министерския съвет" бяха посрещнати от десетки депутати с аплодисменти и на крака в пленарната зала на Народното събрание. Те са там по покана на председателя на Народното събрание Ива Митева, която свика извънредно заседание на парламента заради кадрите, гледани в комисия в края на миналата седмица.


Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов


Марчев, Георгиев и Цветкова ще чуят на живо изслушването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и дебатите в парламента за записите на насилие, докъде е стигнала проверката по случая и има ли наказани служители на реда за превишаване на правомощията си.

Хаджигенов: Полицейското насилие трябваше да запази властта на диктатора Борисов

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Велко Ангелов

Филмчето, което предизвика това заседание на парламента показа, че управлението на Борисов няма аналог в ЕС. Това е диктатура по подобие на тази в Ирак, каза днес от парламентарната трибуна Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме! при обсъждането на полицейското насилие срещу протестиращи. Той отбеляза, че преките виновници ще бъдат наказани, но отговорност трябва да се търси от всички полицейски ръководители, тогавашният състав на Министерски съвет и премиерът Бойко Борисов.


Полицейското насилие беше, за да се запази властта на диктатора на всяка цена.


Николай Хаджигенов,

депутат

Парламентът обсъжда полицейското насилие

24 октомври е първата възможна дата за президентските избори

Лидерите на парламентарните групи все още не са се обединили около дата, на която да бъдат насрочени президентските избори. Това съобщи Христо Иванов след председателския съвет, проведен преди началото на днешното извънредно заседание на парламента. "Има дискусия. Коментирахме, но имаме още технологични въпроси, на които трябва да си отговорим преди да можем да я фиксираме", каза Иванов, като добави, че тя трябва да бъде определена в обозримо бъдеще.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Според Конституцията изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Мандатът на Румен Радев приключва на 22 януари 2022 г. Ако президентските избори ще бъдат на първата възможна дата – 24 октомври, парламентът има срок да ги насрочи до 24 август. Иванов съобщи, че "Демократична България" все още обсъжда своя кандидат за президент.

Николай Хаджигенов: Някой е гледал на живо полицейското насилие и не е реагирал

При преглед на записа, който показва полицейското насилие над протестиращи на 10 юли 2020 година, в един момент има приближаване на картината, което означава, че някой е наблюдавал това на живо ни не е реагирал. Това каза днес пред БНТ председателят на временната парламентарна комисия, която разследва случаите на полицейско насилие Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!". За момента се знае, че камерата, която е заснела станалото зад една от колоните на Министерски съвет е монтирана и обслужвана от Националната служба за охрана.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова

Боряна Димитрова: Трети избори чукат на вратата

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Анелия Николова


Трети избори чукат на вратата и движещата електорална сила между 4 април и 11 юли сега няма да е налице. Този път можем да очакваме различна електорална логика, която ще зависи и от това дали изборите за парламент и президент ще се проведат заедно. Това коментира пред БНТ управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.


Посочи, че в момента е налице рискова политическа ситуация, а политическите сили не са на висотата на своята отговорност. Предупреди, че е напълно възможно още повече да се разрушат устоите на държавата и затова партиите трябва много по-отговорно да погледнат на своята задача. Коментира, че партиите дори престъпват поставени от тях в самото начало червени линии. Анализира, че е по-важно да се съсредоточат върху това, което ги сближава, а не върху това, което ги разделя. Напомни, че националната сигурност е резултат от съвместната работа между институциите.

Нито една сила не е в състояние да говори с другите, което може да доведе до взривяване на отношенията и между институциите и в крайна сметка поставя под съмнение стълбовете на държавността, допълни Димитрова.


Избирателите подписаха празен чек на "Има такъв народ" на базата на очаквания, че Слави Трифонов е критикувал мощно политическия елит и е давал заявка за ново политическо управление, посочи Димитрова и напомни, че когато "завесата се вдига" с представянето на два проектокабинета, избирателите се отдръпват.

"Когато политическата сила разчита на заявки, а избирателят е подписал празен човек, празният чек показа, че може да доведе до взривяване на политическата ситуация и невъзможност за реализиране на мандата", анализира тя. Напомни, че политическите ангажименти на тази партия са били заявени чрез няколко интервюта и постове в социалните мрежи.

Предупреди и за друг "празен чек", който е възможно да бъде подписан на името на президентската институция без да се знае кои ще са кандидатите за поста, имайки предвид коментарите на анализатори, че неразбирателството между партиите в момента води до делегирането на повече правомощия на президента.

Ивайло Мирчев: Депутатите Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставки

Депутатите Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставки, призова днес депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той подчерта, че те като министър на вътрешните работи и началник на дирекция на полицията носят пряка отговорност за полицейското насилие срещу протестиращи, видео от което се появи миналата седмица. То стана и повод днес да има извънредно заседание на парламента по темата.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Маринов и Терзийски стоят и зад акцията "Белия автобус" (при протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 година), една от най-излагащите МВР операции, а Терзийски носи и вина за сблъсъците край Росенец миналото лято, каза още Мирчев.

Манолова ще поиска изслушване на Борисов за полицейското насилие

Парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще поиска изслушване в парламента на бившия премиер Бойко Борисов по повод кадрите с полицейско насилие, показани в петък (13 август). Това съобщи Мая Манолова на влизане на извънредното заседание на Народното събрание, посветено на кадрите, на което ще бъде изслушан Бойко Рашков. Манолова бе посрещната с аплодисменти от малобройния протест на БОЕЦ, организиран под надслов "Съд за всички, отговорни за полицейското насилие". При протестиращите се спря Станислав Балабанов от "Има такъв народ", който бе посрещнат нееднозначно и с викове "Само не с БСП!".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел Митов: Президентът нарушава Конституцията като бави мандата

Президентът нарушава Конституцията, като бави връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Позицията му "дайте ми пари или няма мандат е безобразие", каза днес пред Би Ти Ви Даниел Митов от ГЕРБ. Коментарът му беше по повод изказване на Румен Радев от 13 август. Тогава на въпрос кога ще връчи втория мандат той отговори с въпрос: "А кога българският парламент ще актуализира бюджета?"
Митов допълни, че в момента, в който партията получи мандата, ще представи имената на номинираните за министри и ще го върне.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


По повод излизането чак сега на кадрите на полицейско насилие от 10 юли миналата година, той каза, че ако някой трябва да носи отговорност това е Националната служба за охрана (НСО), която е на подчинение на президента.

За Йордан Цонев Кирил Петков е рекламен продукт

Ние никога не сме имали доверие на Кирил Петков. Той е рекламен продукт, това каза днес пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Йордан Цонев. По повод по-ранно изказване на Кирил Петков, че координираната атака срещу него показва, че е засегнал сериозни интереси Цонев иронично отбеляза: "Не драги, ничии интереси не си нарушил, защото нищо не си свършил още". Той атакува и финансовия министър, като отбеляза, че предложената актуализация на бюджета е "Харвардска иновация".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


По повод казуса с Петков депутатът от ДПС смята, че е редно той да напусне поста, докато Конституционният съд се произнесе.


Според Йордан Цонев утре ще се формира бюджетна комисия и ще започне работа по актуализацията на бюджета. Той е на мнение, че такава ще бъде направена, но след промяна в параметрите.

Комисията "Магнитски" в парламента започва работа с изслушване на министър Василев

Финансовият министър Асен Василев ще бъде изслушан на първото заседание на временната парламентарна комисия за глобалния пакт "Магнитски". В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона "Магнитски" за "значителната им роля в корупцията в България".
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Георги Кожухаров

Кирил Петков: Координираната атака от партиите ме мотивира

ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС предприеха координирана атака срещу мен, но тя само ме мотивира и не мисля за подаване на оставка. Това каза днес пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод неговото евентуално двойно гражданство. "Когато видя, че има толкова силна съпротива, значи съм направил нещо, на прав път съм и съм засегнал големи интереси", допълни той.


Министърът изрази учудването си, че при толкова важни тема, които е трябвало да се обсъждат на вчерашния съвет за национална сигурност при президента въпросът с гражданството му се е превърнал в основна тема. Кирил Петков дори поясни, че отказът на президента да има дебат по тази тема е накарал лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да напусне съвета. "Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа", добави министърът.


Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19, пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза", обясни още Петков.

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Лили Тоушек


Той не скри, че към момента не разполага с документ от Канада, който да показва, че отказът му от гражданство е приет. За Кирил Петков обаче това не е важно, защо смята, че отказът е станал факт в момента, в който е изпълнил всички нужни административни стъпки в тази посока. Той допълни, че е върнал сертификата си за гражданство и канадския си паспорт.


Петков изрази надежда, че Конституционният съд, който беше сезиран от ГЕРБ и трябва да се произнесе по казуса, ще потвърди неговото виждане, че не може кой да управлява държавата да е функция на административен акт на чужда държава. Според него едно такова решение ще позволи и на други българи от чужбина да се включат в управлението на страната.

За ГЕРБ извънредното заседание на парламента е загуба на време

След като темата за полицейското насилие срещу протестиращи при протестите миналото лято влиза в парламента по този драматичен начин, значи председателят на парламента иска да я направи политическа, каза днес пред "Нова телевизия" Радомир Чолаков от ГЕРБ. Според него днешното извънредно заседание е излишно, като ще се загубят пет-шест часа в дебати, срещу ГЕРБ "ще се излеят още няколко кофи помия и ще се приеме декларация". Чолаков уточни, че ГЕРБ ще подкрепи финалната декларация.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова

Президентът започва нов кръг консултации за кабинет

Президентът Румен Радев започва втори кръг консултации с представители на политическите партии в парламента в търсене на вариант за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат за правителство беше приключен неуспешно от "Има такъв народ", след като то не беше подкрепено от останалите политически партии.
Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Цветелина Белутова, Капитал


Втората политическа сила - ГЕРБ, обяви, че при получаването на мандата за кабинет ще го върне веднага. Шанс за кабинет има с третия мандат, като президентът ще прецени на коя партия да го връчи. Днес Румен Радев ще разговаря с представители на трите най-големи парламентарни групи - на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "Коалиция за България". Утре консултациите продължават с останалите партии - ДПС, "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Консултациите на живо следете тук

Политическото напрежение: Депутатите очакват от Гешев доклад за полицейското насилие

© Юлия Лазарова


Парламентът се събира на извънредно заседание днес. То беше свикано от председателя на парламента Ива Митева през уикенда, след като в петък излезе нов видеозапис, на който се вижда полицейско насилие над протестиращи на 10 юли миналата година.


Заседанието ще започне с изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.


Освен това ще бъде обсъден проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор по случая. Народните представители ще приемат и декларация във връзка с упражненото полицейско насилие срещу протестиращи в периода юли – септември 2020 г. Вчера Иван Гешев обяви, че подобно искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.


Преди заседанието на председателски съвет ще се обсъжда въпросът за датата на президентските избори, които парламентът трябва да насрочи 60 дни преди провеждането им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK