На живо

Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

© Юлия ЛазароваПървият ден от консултациите при президента преди връчването на втория и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство не донесе промяна в позициите на най-големите парламентарни групи.


Представителите на "Има такъв народ" декларираха и пред държавния глава, че не възнамеряват да обсъждат и подкрепят какъвто и да било кабинет след провала на преговорите за предложения от тях. ГЕРБ потвърди, че ще върне втория мандат още при получаването му и настоя конституционната процедура да не се бави и да не се обвързва с актуализирането на бюджета, а БСП - че е готова да приеме мандат по преценка на държавния глава и ще иска разговори с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Социалистите разчитат на динамичната обстановка и натиска на задаващите се здравна и мигрантска кризи, за да успеят да променят позицията на най-голямата парламентарна група.


Утре консултациите при президента продължават, а срещите ще бъдат последователно с "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".
Хронология на днешни разговори четете в статията.

Ако ѝ бъде възложено да направи опит за съставяне на кабинет, БСП ще търси разговори с "Има такъв народ", въпреки вече заявения отказ на най-голямата група да подкрепи управление с третия мандат - това се разбра от изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента.за подкрепа. Другите потенциални партньори са "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Картината е много динамична, колегите понякога сменят позиции, кризите ни натискат", обоснова решението си Нинова.


По думите ѝ евентуален разговор с "Има такъв народ" може да стъпи на постигнатото в предишните преговори - за подкрепа на правителство на най-голямата група, когато била постигната "висока степен на съгласие по важни приоритети". Имаме основа да стъпим за следващи разговори с останалите партии, смята Нинова.


Лидерът на социалистите уточни, че ако президентът посочи БСП за мандатоносител, ще има нова среща с президента, за да се обсъди възможността служебните министри да останат членове и на редовен кабинет. В отговор на въпрос тя потвърди, че левицата не се е отказала да ги предложи, но това е разговор за следващ етап. В петък държавният глава призова партиите да излъчат свои кандидати за евентуален кабинет.


Нинова декларира, че за БСП в момента пред страната има две основни задачи:

  • актуализиране на бюджета, за да се осигурят средства за справяне със задаващите се здравна и миграционна криза и икономическите проблеми
  • съставяне на редовно правителство, което да преведе България през зимата

БСП е готова да приеме третия управленски мандат, ако президентът реши да го връчи на партията, и да направи опит за съставяне на правителство - това декларира в началото на консултациите при президента лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя добави, че ако бъде натоварена със задачата да води разговори за управление, БСП ще действа "конструктивно и мъдро" в търсене на пресечни точки с партиите извън ГЕРБ и ДПС.


Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

© Юлия Лазарова


Заявката идва два часа, след като най-голямата група" - на "Има такъв народ" декларира и пред държавния глава, че няма да участва в преговори и да подкрепя каквото и да било правителство с третия мандат. Без гласовете на "Има такъв народ" и при декларирания отказ от подкрепа на ГЕРБ и ДПС, шансовете за кабинет са нулеви.


Нинова беше придружавана на "Дондуков" 2 от заместниците си в групата Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Христо Проданов и секретаря на групата на левицата Ирена Анастасова.


ГЕРБ настоя процедурата да не се бави и атакува президента заради Кирил Петков

Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

© Дневник


Над час продължи срещата на президента с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. След разговорите лидерът на групата Десислава Атанасова настоя държавният глава да не бави повече процедурата и незабавно да връчи на партията ѝ втория управленски мандат, а след връщането му, да се премине към третия опит за съставяне на правителство.


"Има три формации, заявили вече готовност да съставят правителство - БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", нека те поемат отговорност", призова Атанасова. Тя отново настоя процедурата по опитите за съставяне на управление да не бъде обвързвана с актуализацията на бюджета, за която президентът настоява.


По време на разговора е бил обсъждан и


казусът с гражданството на министър Кирил Петков


От ГЕРБ съобщиха, че са повдигнали пред президента въпроса дали назначеният от него служебен министър на икономиката Кирил Петков има двойно гражданство, което е пречка по Конституция да заема поста. По думите на Атанасова държавният глава не дал отговор дали е знаел, че Петков има друго гражданство. Вчера бившите управляващи сезираха Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционен президентския указ за назначаване на служебния кабинет, тъй като икономическия министър не отговаря на изискванията на основния закон за заемане на поста. Днес настояха президентът публично да заяви дали е знаел за казуса.


Зам.-председателят на партията Даниел Митов настоя Кирил Петков да представи публично документа, с който твърди, че се е отказал от канадското си гражданство, както показа дипломата си от Харвард. Митов нарече документа, за който Петков обясни неколкократно, "нотариално заверена молбичка" и посочи, че той няма никаква стойност. Той нападна и службите за сигурност, които по думите му "проспали" казуса с гражданството.


Президентът и ГЕРБ в спор за управлението и актуализацията на бюджета

В спор за резултатите от предишното и настоящето управление и за необходимостта от актуализация на бюджета влязоха президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в началото на консултациите с партията на "Дондуков" 2.


Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

© Юлия Лазарова


Във встъплението си президентът напомни поредицата от задаващи се кризи пред страната - заради коронавируса и финансовите последици от нея, както и зарази очаквания мигрантски поток, и призова за решения за управлението и актуализирането на бюджета за справяне с проблемите.


Атанасова потвърди решението на втората по численост група да върне втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, без да представя проектокабинет. Тя атакува президента, че неправомерно обвързва актуализирането на бюджета с връчването на втория мандат и го призова да остави дебата по темата да се води там, където му е мястото - в парламента.


"Смятаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава, въпреки че партиите на протеста и вие твърдяхте обратното. Преди година също имаше COVID криза, г-н президент. Имаше и мигрантска вълна, надявам се не сте забрави.r. Правителството на ГЕРБ се справи с тях. Сега е ред на партиите на алтернативата и на вашата отговорност, г-н президент, защото тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада", обърна се към държавния глава Атанасова.


"За това каква работа свърши ГЕРБ оценката даде избирателят, тази оценка е най-добрата. Как се справихте с COVID кризата личи от броя на хората, които загубиха живота си. Бизнесът също го усети", отвърна президентът. Той подчерта, че не поставя условия на парламента за актуализацията на бюджета, но не може да приеме настоящето и очертаващото се следващо служебно правителство, назначавани от него, да работят в рамките на сегашния бюджет. "Не се меся какво точно да бъде актуализирано, но искам следващото правителство да може да управлява тази криза", коментира Румен Радев.


Размяната на реплики продължи с призива на Атанасова президентът да не търси в решенията на парламента индулгенции "за бъдещите действия на справяне или несправяне" на редовно или назначено от него служебно правителство. Тя настоя държавният глава да задейства конституционната процедура по опитите за съставяне на правителство, вместо да я превръща в заложник на бъдещи събития, като актуализацията на бюджета. "Не бъдещи събития, а българите са заложници на това, което предстои",
гласеше отговорът на президентът.


Размяната на реплики можете да гледате във видеото:

От "Има такъв народ" отказаха да конкретизират какво означава снощното изявление на лидера на партията Слави Трифонов във "Фейсбук", че ще подкрепя президента и правителството за справяне със задаващата се мигрантска криза заради събитията в Афганистан. Зам.-председателят на групата Виктория Василева не коментира дали това е знак, че "Има такъв народ" би подкрепила предложената от служебния кабинет и подкрепяна от държавния глава актуализация на бюджета. "Има неща, които са над всеки от нас, това се тежки национални проблеми като мигрантската криза и ние трябва да подкрепим усилията на правителството, които са насочени към решаване на тези проблеми", каза лаконично тя на излизане след консултациите при президента.


Василева повтори, че не вижда политическа логика след провала на преговорите за кабинет на най-голямата група партията ѝ да подкрепи създаване на следващ кабинет на малцинството, който пак ще управлява с плаващи мнозинства.

"Има такъв народ" отказа и на президента да разговаря за кабинет

Консултациите за третия мандат: БСП ще иска разговори с "Има такъв народ" въпреки всичко (хронология)

© Юлия Лазарова


"Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България и това увеличава необходимостта от съставяне на редовно правителство в рамките на това Народно събрание" - с тези думи откри срещата с "Има такъв народ" президентът Румен Радев. Най-голямата парламентарна група изпрати на "Дондуков" 2 лидера си Тошко Йорданов и заместниците му Виктория Василева и Филип Станев.


Държавният глава заяви, че целта на свиканите днес и утре консултации е да чуе формулата на всяка от партиите за взаимодействие с другите, "за да може да се намери верният път и да имаме редовен кабинет".


В отговор Тошко Йорданов повтори тезата, че "Има такъв народ" е била предадена от формациите, с които преговаряше, и оттук нататък отговорността за управление е на останалите сили: "В Народното събрание в края сметка има още пет партии със 175 депутати, които могат да създадат кабинет".


Според Йорданов на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност се е разбрало, че голяма част от проблемите, пред които България е изправена заради задаващите се кризи, могат да се решат от парламента и трябва да се обсъждат там. Президентът приветства тази позиция и отново изрази надежда да бъде приета подготвената от служебното правителство актуализация на бюджета.


Откритата за медиите част от срещата можете да гледате във видеото:

Графикът на консултациите днес предвижда срещи с първите три по численост групи. Срещата с "Има такъв народ" започва 9 ч, а тези с ГЕРБ и "БСП за България" са от - в 10.15 ч. и 11.30 ч.


Очаква се в тях отново да бъде обсъдено и искането на президента за актуализация на държавния бюджет, което той обвърза с връчването на третия мандат. До момента позициите на "Има такъв народ" и ГЕРБ са срещу предложените от служебното правителство промени в бюджета. В публикация във "Фейсбук" снощи обаче лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че формацията ще подкрепи правителството и президента за справяне със задаващата се мигрантска криза след събитията в Афганистан. По-рано през деня Румен Радев заяви, че без актуализация няма да има достатъчно пари за ключови действия на властта, включително справянето с очаквания мигрантски поток.

Последен опит за съставяне на правителство

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев


Президентът Румен Радев свиква днес и утре консултации с парламентарно представените партии в последен опит да постигне съгласие за съставяне на правителство. Разговорите са в рамките на конституционната процедура за връчване на третия проучвателен мандат за формиране на управление, след като миналата седмица "Има такъв народ" оттегли проектокабинета си, а ГЕРБ потвърди решението да не предлага свой вариант за управленски екип. В тази ситуация на ход е президентът, който трябва да реши на коя от останалите парламентарни групи и кога да връчи третия мандат.


Въпреки многобройните призиви на президента за търсене на съгласие, заявките на партиите до момента сочат, че шанс за избиране на правителство в рамките на третия мандат няма. "Има такъв народ" декларира, че няма да подкрепи никакъв вариант за кабинет след провала на своя, гласовете на ГЕРБ и ДПС са нежелани от формациите с шанс да получат мандат, а техните собствени депутати са недостатъчни за прокарване на решение.


При неуспех на третия мандат президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори в рамките на два месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK