Народното събрание единодушно поиска доклад от Гешев за полицейското насилие (допълнена)

Днес депутатите аплодираха младежите, пребити от полицаи на 10 юли миналата година зад колоните на Министерски съвет. Те присъстваха на заседанието, на което случая беше обсъждан.

© Велко Ангелов

Днес депутатите аплодираха младежите, пребити от полицаи на 10 юли миналата година зад колоните на Министерски съвет. Те присъстваха на заседанието, на което случая беше обсъждан.С пълно единодушие - 167 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се", депутатите решиха главният прокурор Иван Гешев да внесе за разглеждане в Народното събрание доклад за действията на прокуратурата във връзка с полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. Срокът за представяне на доклада е 20 август, петък.


Проектът за решение беше внесен вчера от представители на т.нар. "партии на протеста", а в пленарната зала беше представен от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който припомни, че българската държава е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие и че то се е превърнало в системен проблем. Обяви, че това е една от причините България да е поставена под поредното наблюдение за върховенството на закона, което определи като "поредния срам за страната".


Две процедурни възможности за изслушване


Решението за внасяне на доклада не означава директно, че Гешев ще се яви да говори пред парламента, коментираха депутати.
Има две процедури, по които Гешев може да бъде поканен да говори пред народните представители, обясни за "Дневник" председателят на парламента Ива Митева. Първата, по думите ѝ, се съдържа в реда за обсъждане на доклада. Той е същият като при внасянето на годишните доклади на главния прокурор и председателите на върховните съдилища и предвижда документът да бъде веднага разпределен на постоянната комисия по правни и конституционни въпроси, която предстои да се създаде в сряда (18 август). Тя ще го обсъди и ще излезе с решение, което ще влезе за обсъждане в пленарната зала. Митева уточни, че в решението може да бъде предложено парламентът да покани главния прокурор при обсъждането на доклада в пленарната зала.


Втората процедура е по реда на новия чл. 24 от правилника на Народното събрание, който беше приет през април от миналия парламент и запазен сега. Тя предвижда най-малко веднъж на три месеца главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат извиквани в комисията по правни въпроси и да им бъдат задавани директно въпроси, без да бъде конкретизирана предварително темата. За целта председателят на комисията трябва да свика заседание, на което да бъде извикан Гешев.


Покана с елемент на задължение


Преди ден Иван Гешев даде да се разбере чрез БТА, че няма намерение нито да бъде изслушван от депутатите, нито да участва в обсъждания с аргумента, че с това ще наруши разделението на властите и ще накърни независимостта на прокуратурата.


Припомняйки изявлението на Гешев, днес Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че има един начин главният прокурор Иван Гешев да не отиде за изслушване в Народното събрание - като си подаде оставката.


Според юристи, запитани от "Дневник" в понеделник, Гешев трябва да се се отзове на евентуалната покана на парламента. Ако не се яви, главният прокурор не изпълнява свое конституционно задължение да бъде изслушан, обясниха юристите. Според тях волята в случая е в компетентността на Народното събрание, а не на главния прокурор. Защото това е форма на сътрудничество между властите, а не упражняване на парламентарен контрол, както Гешев смята.


"Дневник" потърси говорителя на главния прокурор Сийка Милева за коментар дали той ще се отзове, ако бъде поканен по една от двете процедури, но тя не отговаряше на позвъняванията към мобилния ѝ телефон.


Още мнения на юристи по темата дали главният прокурор трябва да се яви в парламента - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK