Прокуратурата няма да изпрати представители в парламента да отговарят за подслушванията

Прокуратурата няма да изпрати представители в парламента да отговарят за подслушванията

© Юлия ЛазароваСпециализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител в парламентарната комисия, разследваща насилието над протестиращи през 2020 г. и използването на специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от институцията. Поканата дойде от нейния председател Николай Хаджигенов на основание решение на комисията от 11 август.


Според него на заседанието на комисията утре трябваше бъде осигурено присъствието на прокурора от Специализираната прокуратура, наблюдаващ досъдебното производство по прокурорската преписка от 2020 година. То е за действия, застрашаващи националната сигурност, като опит за преврат или престъпление срещу републиката, обяви неотдавна вътрешният министър Бойко Рашков. Той каза, че при тази формулировка протестиращи е можело да бъдат подслушвани безконтролно.


Като аргумент за отказа от прокуратурата използват формулировката, с която главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви на изслушване пред депутатите днес, за да даде данни за това какво върши прокуратурата по сигналите за полицейско насилие над протестиращите, а именно разделението на властите.
В писмото до медите се казва, че органите на съдебната власт не могат да участват в никакви форми на парламентарен контрол. "С оглед разделението на властите, от кръга на лицата, които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат да се явят и да отговарят на поставени въпроси, са изключени президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати", се казва в съобщението.


Пред журналисти говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев обясни, че становището е изградено на база сериозен анализ на законодателството и практиката на Конституционния съд. Той допълни, че това не означава, че актовете и действията на прокуратурата са безконтролни, като контролът е съдебен и инстанционен - от горестояща прокуратура. В отговор на въпрос Кръстев каза, че делото, по което работят служителите, е на досъдебна фаза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK