След дебата в парламента и кадрите от 10 юли 2020: колко високи са ботушите на властта

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че вчера (16 август) е наредил нова проверка по случая.

© Юлия Лазарова

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че вчера (16 август) е наредил нова проверка по случая.Колко са високи полицейските кубинки, защитаващи властта, и по-високи ли са от мечтите, от бъдещето, от свободата и ценностите на българите? С чифт кубинки, поставени на парламентарната трибуна, и с тези метафорични въпроси към депутатите от Народното събрание се обърна Арман Бабикян - един от организаторите на антиправителствените протести миналото лято, които продължиха над 100 дни. Повод за извънредното заседание бяха излъчените кадри с полицейско насилие в петък миналата седмица, които провокираха вълна от недоволство и осъждане на насилието над мирно протестиращи граждани, декларирано единодушно през последните дни от всички политически сили.


Арман Бабикян сложи полицейски кубинки на парламентарната трибуна и призова за действия, с които да бъде прекратено полицейското насилие в бъдеще.

© Велко Ангелов

Арман Бабикян сложи полицейски кубинки на парламентарната трибуна и призова за действия, с които да бъде прекратено полицейското насилие в бъдеще.


Хронология на изслушването и по-важните акценти от парламента четете тук
Резултатът от продължил близо 4 часа дебат по темата и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков се изразява в обща декларация, осъждаща полицейското насилие, заявки за продължаване на проверката по случая с битите "под колоните на Министерския съвет", настояване за тежки наказания за "садистите" в униформи и за техните началници, искане за оставка като народни представители на двама бивши министри на вътрешните работи - Младен Маринов и Христо Терзийски, сега депутати от ГЕРБ, заявки за дълбоки промени и предотвратяване на други подобни случаи в бъдеще.


И всичко това пред очите на трима от пострадалите по време на протеста на 10 юли 2020 г., които бяха поканени и присъстваха в началото на заседанието на парламента - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. В залата като депутати от ГЕРБ присъстваха и тогавашните министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които не задаваха въпроси и не коментираха казуса в залата, а след заседанието заявиха, че полицията е била употребена с политически цели.


Рашков: Полицията е поискала, получила, а след това скрила кадрите


Столичната полиция е поискала записите от камерите на фасадата на Министерския съвет от Националната служба за охрана (НСО) на 17 юли 2020 г., получила ги е, минала е вътрешна проверка, след която са наказани четирима полицаи.


Пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обясни, че дирекция вътрешна сигурност е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи (към 10 юли 2020 г. това е Младен Маринов, а след 24 юли - Христо Терзийски).


"Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли 2020 г. той е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава. Напоследък прочетох, че някой бил крил тези материали. Трябва който е бил министър да каже крит ли е записът или не е бил скрит. Насилие очевидно е употребено, и то непропорционално. Някой се опитва да доказва, че полицаите са превишили леко правата си. Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички", подчерта Рашков.


"Три проверки са извършени в Столичната дирекция на вътрешните работи. Оказало се е, че тази служба се самопроверява. Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоната. Има една модерна дума, която се използва - задкулисие. А тук какво трябва да кажем - "задколоние". Разчитали са, че камерата няма да работи или че записите няма да бъде показани", обясни Рашков.Настоящ европейски делегиран прокурор прекратил преписката за насилие


Резултатите и материалите са докладвани на прокурор от Софийската районна прокуратура, която е прекратила преписката, тъй като не е открила данни за извъшрено престъпление. Това е станало още миналата година, а прокурорката се казва Вероника Трифонова, която от няколко месеца е избрана за европейски делегиран прокурор и работи с Лаура Кьовеши, съобщи министър Рашков от парламентарната трибуна, като Трифонова бе назована единствено с фамилното й име. Единственият европейски делегиран прокурор, работил в Софийската районна прокуратура с тази фамилия, е Вероника Трифонова, а Рашков изрази надежда кариерното й развитие да не е в резултат на работата по този случай. С нейното решение за прекратяване приключва казусът миналата година, се разбира от думите на Рашков.


Той заяви, че според съобщения на държавното обвинение от неделя и понеделник (дни, след като в парламентарната комисия бяха гледани кадрите с насилие) прокуратурата се е самосезирала "скоростно" и е съобщила за четирима обвинени, които към 10 юли м.г. са били полицаи. През цялото време обаче Рашков изразяваше съмнение дали изобщо прокуратурата се е самосезирала и дали са повдигнати обвинения, тъй като той самият не е бил уведомен за нещо подобно, а това трябвало да се случи.


Нов курс в кариерата на наказан и с 800 лв. по-висока заплата при Гешев


"Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време", обърна се депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева към бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски. Тя показа снимка на Андон Андонов в профил, както и стопкадър от видеозаписите на камерите "под колоните на МС".


По думите й в рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завлачвани зад колоните на Министерския съвет. Министър Рашков обясни, че на кадрите личи, че полицаите по брой надвишават тези, които лежат на земята.


"Един от протестиращите е загубил съзнание - това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда. Ако това е вярно, ако е констатирано със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание? Четирима са наказани - това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите", обясни още Рашков.


Антоанета Цонева от "Демократична България" показа снимка на Андон Андонов - бивш служител на МВР, ръководител на специализирани полицейски сили на 10 юли 2020 г., който вече е назначен в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.

© Велко Ангелов

Антоанета Цонева от "Демократична България" показа снимка на Андон Андонов - бивш служител на МВР, ръководител на специализирани полицейски сили на 10 юли 2020 г., който вече е назначен в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.


"Единият от тях обаче очевидно се ползва с доверието на главния прокурор, защото е назначен в Бюрото по защита на свидетелите. Вероятно главният прокурор, виждайки как се справя този човек с побоищата на площада в София, е поискал точно такъв човек да го охранява", коментира служебният министър по повод назначението на Андонов в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, за което "Свободна Европа" съобщи в понеделник. По думите на Рашков там Андонов получавал с 800 лв. по-висока заплата и бил назначен на по-висока длъжност.


В отговор на въпрос Рашков намекна и че може да има данни за лъжесвидетелстване, тъй като униформената жена, заснета как рита протестиращи, паднали на земята, е била питана пред съд дали се разпознава на кадрите, а тя е отрекла. Отговорът на Рашков бе на въпрос на Арман Бабикян, който цитира показания на Андон Андонов пред административния съд, в който обжалва наложеното му дисциплинарно наказание.


"Под колоните на МС имаше 5-6 човека, като имаше и едно момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Те бяха на земята, седнали. Не съм видял никой служител да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги двама служители ги водиха под мишници, за да не се търкалят", е заявил Андонов пред съда.


Кой е охранявал протеста и защо полицаите са снимали с телефони


"Това че полицай снима млада жена с разкъсани дрехи с мобилния си телефон е позор за СДВР, както беше позорно и това една жена в униформа да постъпва по начина, по който постъпват нейните колеги. Тук е много по-грозно, защото говори за извратеност. Тези снимки вероятно отиват в личния архив, защото законът не предвижда нищо такова. Вероятно смятайки тази млада жена за негова собственост, няма никаква правна рамка за такова действие", подчерта министър Рашков в отговор на въпрос на Мая Манолова, която поиска информация на какво основание униформените са снимали.


По думите на Манолова в Районните управления в София, където са били отведени по-късно протестиращите, полицаи също са снимали с мобилните си телефони.


"От дисциплинарната комисия никой не е обърнал внимание. Това не само е превишаване на правомощия на полицейския служител, но е и нарушаване на основни конституционни права. По този въпрос е отговарял тогава Христо Терзийски и е казал категорично, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните", заяви Рашков.


Той направи уговорката, че не трябва да се поставя знак на равенство между десетината полицаи, по повод на чиито действия парламентът се събира извънредно, и другите полицаи, които съвестно вършат своята работа.


След дебата в парламента и кадрите от 10 юли 2020: колко високи са ботушите на властта

© Дневник


В отговор на въпросите на депутати служебният министър каза и че в МВР има данни, каквито циркулират и в общественото пространство - че служители на частни фирми в униформи, подобни на полицейските, са охранявали протестите миналото лято. За това обаче няма доказателства, а проверката тепърва започва.


"Дали са от "Делта гард" или от "Ипон" не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена вчера от мен с вчерашна дата", каза Рашков. По думите му все още не може да се даде отговор на въпроса плащала ли е българската държава на такива фирми и на какво правно основание са били използвани външни фирми за охрана на протестите. Всички тези детайли тепърва ще се установяват.


Призиви за оставки и заключения, че в МВР работят "садисти"


Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви от парламентарната трибуна, че искрено се надявал да не вижда на банките двамата бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, които са в залата в качеството им на депутати от ГЕРБ.


"Основните лица на побойниците са две - едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев. Инструментът, който обаче те използват, сте вие двамата. Хората, които прикриха това престъпление и позволиха да бъдат бити български студенти, сте вие. Вие носите отговорност за това. И вие, г-н Терзийски, носите отговорност за Росенец", коментира Мирчев от трибуната.


"Искрено се надявам, ако ви е останало някакво достойнство, бързо да подадете оставка като депутати, защото мен ме е срам да ви наричам колеги. Подайте оставка и това ще бъде единственото смислено нещо, което ще направите през последните години", призова още депутатът от "Демократична България".


"Видяхме ясни доказателства за това, че в българската полиция има садисти. Това означава, че там няма никакъв филтър при назначаването на хора. Над тях, по веригата на МВР преди една година, е имало социопати", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му двама от тях седят в залата и това са бившите вътрешни министри, сега депутати от ГЕРБ.


Насилие и още насилие


В отговор на въпросите на депутати Рашков припомни и още няколко случая, сред които и този на журналиста Димитър Кенаров, който също пострада по време на антиправителствените протести и бе задържан няколко месеца по-късно - на 2 септември.


"От документите е ясно, че на 4 номври 2020 г. със заповед на директора на СДВР е започната проверка дали има дисциплинарно нарушение по случая. Не са установени служителите, извършили задържането на Кенаров. Констатирани са само неточности, недостатъци във връзка с изготвените документи - нещо незначително е установено", разказа Рашков за казуса с журналиста.


"Изискани са записи от сектор видеонаблюдение, предоставени са доста файлове. Установени са кадри с ниско качество и лоша резолюция. Не са предоставени записи и от Столична община, защото се съхранявали 1 месец. Поверката е завършила със заключението, че данните за полицейско насилие не се потвърждават. Оперативният дежурен е наказан с порицание за срок от 6 месеца. Наказанието не е свързано с упражненото насилие", подчерта Рашков.


Рашков подчерта, че има данни за пострадали от полицейско насилие, на които са повдигани обвинения. "Това е парадокс - пострадалият е виновник. Наглост, извращение в прилагането на закона", коментира министърът и добави, че според него обвиненията били повдигани, за да не се търси отговорност от униформените.


Министърът припомни и случая с журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова, срещу която бе проявена агресия преди конференция на ГЕРБ. (Повече за случая с Паунова - четете тук)


В МВР започва нова проверка, наказанията трябва да се преосмислят


"Ние сме решили да довършим докрай тази проверка и затова вчера (16 август) с моя заповед е формирана група за проверка с участници от различни дирекции - вътрешна сигурност, инспекторат и други. Нужно е и да преосмислим наказанията, които са наложени, защото не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда закона за МВР във връзка с дисциплинарните наказания", заяви министър Рашков. Той подчерта, че прокуратурата е мълчала досега и повече от година е останала длъжник на българското общество.


Кадри от записа на камерите, монтирани на фасадата на Министерския съвет, които бяха разпространени в края на миналата седмица и на които се вижда полицейско насилие над протестиращи на 10 юли 2020 г.

© Скрийншот:

Кадри от записа на камерите, монтирани на фасадата на Министерския съвет, които бяха разпространени в края на миналата седмица и на които се вижда полицейско насилие над протестиращи на 10 юли 2020 г.


"Не са установени всички, участвали в побоя служители и това го видяхме всички. Полицаите, участвали в побоя, не са четирима, а три пъти повече. До момента те не са установени. Проверките са правени повърхностно. Възникват и съмнения за обективността за вида и тежестта на наказанията - порицание", обясни още Рашков и заяви, че наказанията трябва да бъдат преосмислени, а всички участници в побоя - установени.


Бивши ръководители на МВР: Полицията беше поругана с политически цели


След края на днешното заседание на парламента бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов повтори написаното от него във Фейсбук в неделя по повод кадрите с полицейско насилие по време на протестите на 10 юли 2020 г. Той се извини за случката за превишаване на полицейски правомощия при използване на физическа сила и помощни средства.


"Като полицай и човек не допускам подобни действия и още на 10-и (юли 2020 г. - бел. ред.), когато ми станаха достояние клипове, заснети най-вероятно от протестиращи, и се виждаше, че има някакво движение и насилие, аз разпоредих незабавна проверка. Днес г-н Рашков потвърди това, което аз ви казвам. Тези записи не са укривани, иззети са по съответния ред, приобщени са към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетенентност в прокуратурата. Това е, което налага и позволява законовият ред. Не са укривани записите. Нека този случай да не изважда от обществения фокус множеството случаи на пострадали полицаи.


Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски присъстваха на обсъждането в парламента, но не задаваха въпроси.

© Велко Ангелов

Бившите министри на вътрешните работи, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски присъстваха на обсъждането в парламента, но не задаваха въпроси.


Бившият директор на националната полиция по времето на протестите Христо Терзийски каза, че е доволен, че заедно с Младен Маринов са станали обект на атаката в качеството си на политически фигури.


"Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели, особено когато явно предстои началото на предизборна кампания. Част от политическите лидери са народни представители заради използването на тези протести. Може би има средства и начини по-добрият в прашката да се прави предизборна кампания", коментира Терзийски, вероятно визирайки снимка на Николай Хаджигенов с прашка по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през миналата година.


Още по темата и кои са основните въпроси, които чакат отговор - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK