Спорове до последно кой да оглави здравната комисия в парламента

Спорове до последно кой да оглави здравната комисия в парламента

© Юлия ЛазароваМесец след създаването си и пред перспективата за скорошно разпускане, днес Народното събрание ще одобри състава на постоянните парламентарни комисии.


Решението за тях се забави заради несигурността колко време ще работи парламентът, последвана от изострянето на отношенията между политическите сили при неуспешния опит за съставяне на правителство от "Има такъв народ". Липсата им възпрепятства обсъждането на внесените законопроекти, включително предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет, с чието приемане президентът обвърза темпото на конституционната процедура по връчване на оставащите два управленски мандата и евентуалното разпускане на парламента при очертаващите се нови предсрочни избори.


Разпределението на председателските места в комисиите е предизвикало поредица от спорове в последните дни, научи "Дневник" от депутати. Разпределението е било обсъждано на две заседания на председателския съвет на парламента вчера, а списъкът ще бъде окончателно потвърден преди началото на пленарното заседание днес. Избирането на комисиите е първа точка в седмичната програма на Народното събрание.


Разпределението на местата
Според все още неофициалното разпределение "Има такъв народ" ще вземе контрола над ключовата комисия по бюджет и финанси, но ще остави на ДПС другата важна комисия в тази област - по икономическа политика, иновации и туризъм. Движението ще получи председателския пост и на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Депутати от партията на Слави Трифонов ще са начело на комисиите по конституционни и правни въпроси, по енергетика, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, по земеделието, храните и горите.


ГЕРБ ще оглави тези по европейските въпроси, транспорта и правата на човека и вероизповеданията, а "Демократична България" - по дигитализацията, околната среда и политиките за българите извън страната. За БСП са предвидени социалната, отбранителната и комисията за децата, младежта и спорта, а най-малката група - "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще води комисията за взаимодействието с гражданското общество организации и петиции.

В последния момент преди заседанието се очаква да се реши дали здравната комисия ще е отново за "Демократична България" и както в миналия парламент ще бъде водена от д-р Александър Симидчиев, или ще остане за ГЕРБ с най-вероятен председател бившият здравен министър Костадин Ангелов. Двете формации ще трябва да се разберат и за комисията по културата и медиите, където ГЕРБ предлага за председатели Любен Дилов или Тома Биков, а "Демократична България" - Стоян Михалев.


Бюджетната и правната - с най-спешни задачи


Най-спешни задачи, според заявките на парламентарните групи, се очертават пред бюджетната и правната комисия.


Проектът за актуализация на бюджета отлежава в деловодството на парламента от 2 август в очакване на
обсъждане. Мненията за нея обаче далеч не са единодушни - от подкрепата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" през исканите корекции от БСП и "Демократична България", до гласовете "против" на ГЕРБ и ДПС. Засега повечето народни представители се въздържат от прогнози дали ще стигне времето да гласуват актуализация на бюджета преди евентуалното разпускане на парламента. Според депутати от "Изправи се.БГ!Ние идваме" ще са необходими поне 20 работни дни след сформирането на ресорната комисия, за да бъде извървяна цялата процедура по разглеждането и приемането на актуализирания бюджет.


Според кабинета без гласуване на актуализация средствата за финансови помощи на засегнатите от COVID пандемията ще стигнат до края на октомври и това ще постави под въпрос допълнителните финансови стимули за медиците на първа линия, изплащането на обезщетения по мярката 60/40, както и въпроси като преизчисляването на пенсиите и добавката от 50 лв. за пенсионерите.

В миналия парламент партията на Слави Трифонов отстъпи председателския пост на бюджетната комисия на икономиста Георги Ганев от "Демократична България". Сега обаче си "взима" обратно комисията и ще постави начело финансиста Любомир Каримански.
Сред приоритетните задачи на правната комисия пък ще е обсъждането на поискания днес с единодушие от депутатите доклад от главния прокурор Иван Гешев за действията на прокуратурата във връзка с полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. Срокът за представяне на доклада е 20 август, петък. Комисията трябва да го обсъди и да излезе с решение, което ще влезе за обсъждане в пленарната зала. Пред "Дневник" председателят на парламента Ива Митева обясни, че именно това е една от възможностите Гешев говори пред депутатите - ако в решението бъде предложено парламентът да го покани при обсъждането на доклада в пленарната зала. Възможно е още тази седмица от комисията да бъде извикан и шефът на НСО Емил Тонев.
Очаква се комисията да бъде оглавена от Андрей Михайлов или от Радостин Василев от "Има такъв народ"


Кой ще води останалите комисии


Според източници на "Дневник" от парламента партията на Слави Трифонов ще предложи начело на комисията по енергетика Иван Хиновски. Комисията по външна политика вероятно ще бъде водена от Димитър Гърдев, по вътрешна сигурност - от Николай Радулов, а по земеделие - от Пламен Абровски.


ГЕРБ ще постави начело на комисията по правата на човека и вероизповеданията - Радомир Чолаков. Звеното по въпросите на Европейския съюз ще бъде водено от Томислав Дончев, а по транспорт - от Росен Желязков.


Председател на комисията по дигитализация ще е Иво Мирчев от "Демократична България", а колегите му Борислав Сандов (от "Зелено движение") и Антоанета Цонева ще поемат комисиите по околната среда и водите и по политиките за българите извън страната.


БСП предлага Ирена Анастасова за председател на комисията по образование, а Георги Гьоков да поеме социалната комисия, Атанас Зафиров - отбраната, а Иван Ченчев - политиките за децата, младежта и спорта.


Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев ще оглави ключовата комисия по икономическа политика, иновации и туризъм. Комисията трябва да контролира работата на служебния икономически министър Кирил Петков, когото Цонев публично атакува на няколко пъти в последните седмици. Халил Летифов е номинацията начело на комисията по регионална политика.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  Като мили, палави дечица са талибаните от видеото в лунапарка!
  Наш'те пък се развличат в парк Народно събрание. :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 287 Неутрално
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3764 Любопитно

  Тук става въпрос не за кокала, а за кокалите.
  А колко ще поживее още туй НС???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Какво има да спорят, какви комисии, какви 5 лева?! Безделници-скандалжии, занимаващи се само с глупости! След дни парламента ще бъде разпуснат и следват нови избори. Кога ще работят и какво ще свършат тия комиси?!
  Изчегъртващи и изчегъртвани, цялата тая измет трябва да изчезне от политиката и управлението на България! Но няма да изчезне и България не я чака нищо добро. Един изключително прост народ си заслужава съдбата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 518 Весело

  герП ще водят комисия по граждански права - смЕх ;)

 6. 6 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  ИТН + ДПС = ВНЛ. Вечна, вечна, колко да е вечна? Прегръдката на ДПС е отровна, така че ще има много вечни любови...

 7. 7 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Ирена Атанасова за комисията по образование предложена от ГЕРБ?! Тя нали е депутат от БСП?

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Откъде-накъде комисията по икон. политика ще бъде дадена на ДПС??????????????

  НА ЧОВЕШКИЯТ ИЗРОД С ПРЯКОР МЕНТАТА????????????????????

  ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ СРЕДЕН ПРЪСТ, ПОКАЗАН НА БГ

  ВЕДНАГА НАПУСКАЙТЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  това момче симидчиев рязко се загуби тия дни. май мързелив ще дойде дойде

 10. 10 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 272 Любопитно

  данчо Ментата да оглави комисията по икономика, това ако не е фарс, кое е

 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#10] от "Konstant Ray":

  и туризъм...

 12. 12 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Сега ИТН ще го играе лошото ченге,за да може ДПС да стане истинският спасител на България,като подкрепи съвсем безкористно едно ново правителство.Да се омаже допълнително ДБ с фекалии и то руско-сарайски.Но има и една опасност за ченгетата,когото плюят от ДПС(итн),той започва да придобива ролята на светец.

 13. 13 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Каквото и да ви говорят, става дума за пари! Председател на Коисия взема 45% повече парички от редови депутат! Така че не се набляга да се свърши работа, а да вземем едни пари / които са наши, на данъкоплатеца/, пък после ще мислим за актуализация на бюджета!!

  Госпожи и господа! ако продължавате да си играете с бъдещето на България, което се очертава никак не розово и леко, ще видите наживо "всенародната любов"! С локдаун няма да ви се получи!!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Здравна политика за съжаление нямаме, но желаещи да оглавят ресорната парламентарна комисия има в изобилие...

 15. 15 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 292 Неутрално

  ГЕРБ на чело на комисията за правата на човека. LOL

 16. 16 Профил на Nikolay Ivanov
  Nikolay Ivanov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Като мили, палави дечица са талибаните от видеото в лунапарка! Наш'те пък се развличат в парк Народно събрание. :)
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Хуморът в репликата Ви ни убягна.

 17. 17 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 298 Неутрално

  АКО НЯКОЙ ВСЕ ОЩЕ ТВЪРДИ ЧЕ СЛАВИ , НЕ Е дългата маша на ДПС , аз съм трамвай

  -------------------------------
  Разпределението на местата :

  Според все още неофициалното разпределение "Има такъв народ" ще вземе контрола над ключовата комисия по бюджет и финанси,

  но ще остави на ДПС другата важна комисия в тази област - по икономическа политика, иновации и туризъм. Движението ще получи председателския пост и на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

 18. 18 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Костадин Ангелов може да води само комисията по Демографска политика, защото има най-големи способности по подмладяване на нацията.
  При Костадин Ангелов всички над 60 г. са в категорията - да живеят като за последно!
  В края на миналата година по негова заслуга спряха да съществуват към 50 000 души.

  Моята мечта е да снимам с телефона си как се извършва полицейско насилие над Костадин Ангелов зад колона на МС! Единствено не се опасявам, че би му харесало, особено ако сред насилниците няма жени.

 19. 19 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "kalin333":

  Аз твърдя, че не е!
  Според мен е късата маша на ДПС, въпреки, че той е дълъг.

 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#18] от "Oleg Shishmanov":

  Твоята мечта явно е над теб самия да бъде извършено анадолско насилие и някой да те снима с телефон как осъществяваш мечтата си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK