Спорове до последно кой да оглави здравната комисия в парламента

Спорове до последно кой да оглави здравната комисия в парламента

© Юлия ЛазароваМесец след създаването си и пред перспективата за скорошно разпускане, днес Народното събрание ще одобри състава на постоянните парламентарни комисии.


Решението за тях се забави заради несигурността колко време ще работи парламентът, последвана от изострянето на отношенията между политическите сили при неуспешния опит за съставяне на правителство от "Има такъв народ". Липсата им възпрепятства обсъждането на внесените законопроекти, включително предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет, с чието приемане президентът обвърза темпото на конституционната процедура по връчване на оставащите два управленски мандата и евентуалното разпускане на парламента при очертаващите се нови предсрочни избори.


Разпределението на председателските места в комисиите е предизвикало поредица от спорове в последните дни, научи "Дневник" от депутати. Разпределението е било обсъждано на две заседания на председателския съвет на парламента вчера, а списъкът ще бъде окончателно потвърден преди началото на пленарното заседание днес. Избирането на комисиите е първа точка в седмичната програма на Народното събрание.


Разпределението на местата
Според все още неофициалното разпределение "Има такъв народ" ще вземе контрола над ключовата комисия по бюджет и финанси, но ще остави на ДПС другата важна комисия в тази област - по икономическа политика, иновации и туризъм. Движението ще получи председателския пост и на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Депутати от партията на Слави Трифонов ще са начело на комисиите по конституционни и правни въпроси, по енергетика, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, по земеделието, храните и горите.


ГЕРБ ще оглави тези по европейските въпроси, транспорта и правата на човека и вероизповеданията, а "Демократична България" - по дигитализацията, околната среда и политиките за българите извън страната. За БСП са предвидени социалната, отбранителната и комисията за децата, младежта и спорта, а най-малката група - "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще води комисията за взаимодействието с гражданското общество организации и петиции.

В последния момент преди заседанието се очаква да се реши дали здравната комисия ще е отново за "Демократична България" и както в миналия парламент ще бъде водена от д-р Александър Симидчиев, или ще остане за ГЕРБ с най-вероятен председател бившият здравен министър Костадин Ангелов. Двете формации ще трябва да се разберат и за комисията по културата и медиите, където ГЕРБ предлага за председатели Любен Дилов или Тома Биков, а "Демократична България" - Стоян Михалев.


Бюджетната и правната - с най-спешни задачи


Най-спешни задачи, според заявките на парламентарните групи, се очертават пред бюджетната и правната комисия.


Проектът за актуализация на бюджета отлежава в деловодството на парламента от 2 август в очакване на
обсъждане. Мненията за нея обаче далеч не са единодушни - от подкрепата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" през исканите корекции от БСП и "Демократична България", до гласовете "против" на ГЕРБ и ДПС. Засега повечето народни представители се въздържат от прогнози дали ще стигне времето да гласуват актуализация на бюджета преди евентуалното разпускане на парламента. Според депутати от "Изправи се.БГ!Ние идваме" ще са необходими поне 20 работни дни след сформирането на ресорната комисия, за да бъде извървяна цялата процедура по разглеждането и приемането на актуализирания бюджет.


Според кабинета без гласуване на актуализация средствата за финансови помощи на засегнатите от COVID пандемията ще стигнат до края на октомври и това ще постави под въпрос допълнителните финансови стимули за медиците на първа линия, изплащането на обезщетения по мярката 60/40, както и въпроси като преизчисляването на пенсиите и добавката от 50 лв. за пенсионерите.

В миналия парламент партията на Слави Трифонов отстъпи председателския пост на бюджетната комисия на икономиста Георги Ганев от "Демократична България". Сега обаче си "взима" обратно комисията и ще постави начело финансиста Любомир Каримански.
Сред приоритетните задачи на правната комисия пък ще е обсъждането на поискания днес с единодушие от депутатите доклад от главния прокурор Иван Гешев за действията на прокуратурата във връзка с полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. Срокът за представяне на доклада е 20 август, петък. Комисията трябва да го обсъди и да излезе с решение, което ще влезе за обсъждане в пленарната зала. Пред "Дневник" председателят на парламента Ива Митева обясни, че именно това е една от възможностите Гешев говори пред депутатите - ако в решението бъде предложено парламентът да го покани при обсъждането на доклада в пленарната зала. Възможно е още тази седмица от комисията да бъде извикан и шефът на НСО Емил Тонев.
Очаква се комисията да бъде оглавена от Андрей Михайлов или от Радостин Василев от "Има такъв народ"


Кой ще води останалите комисии


Според източници на "Дневник" от парламента партията на Слави Трифонов ще предложи начело на комисията по енергетика Иван Хиновски. Комисията по външна политика вероятно ще бъде водена от Димитър Гърдев, по вътрешна сигурност - от Николай Радулов, а по земеделие - от Пламен Абровски.


ГЕРБ ще постави начело на комисията по правата на човека и вероизповеданията - Радомир Чолаков. Звеното по въпросите на Европейския съюз ще бъде водено от Томислав Дончев, а по транспорт - от Росен Желязков.


Председател на комисията по дигитализация ще е Иво Мирчев от "Демократична България", а колегите му Борислав Сандов (от "Зелено движение") и Антоанета Цонева ще поемат комисиите по околната среда и водите и по политиките за българите извън страната.


БСП предлага Ирена Анастасова за председател на комисията по образование, а Георги Гьоков да поеме социалната комисия, Атанас Зафиров - отбраната, а Иван Ченчев - политиките за децата, младежта и спорта.


Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев ще оглави ключовата комисия по икономическа политика, иновации и туризъм. Комисията трябва да контролира работата на служебния икономически министър Кирил Петков, когото Цонев публично атакува на няколко пъти в последните седмици. Халил Летифов е номинацията начело на комисията по регионална политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK