На живо

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

Избрано от редактора
Слави ТрифоновСтоп кадър тв 7/8

© Дневник

Слави ТрифоновСтоп кадър тв 7/8Лидерът на първата политическа сила "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че излиза в "конструктивна опозиция" докато "суверенът не реши нещо друго". Лидерът на втората - ГЕРБ, Бойко Борисов пък изрази убеденост, че ще постигне категорична победа на следващи избори. Междувременно президентът Румен Радев проведе политически консултации за съставяне на правителство с три от партиите в парламента - ДПС, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!"


По-рано през деня в парламента бяха гласувани и съставите на парламентарните комисии. Решението за тях се забави заради несигурността колко време ще работи парламентът, последвана от изостряне на отношенията между парламентарните групи. Проследете развитието на събитията през деня и политическите коментарите в хронологията.
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви във "Фейсбук", че партията му минава в опозиция.


Лидерът на партията с най-много депутати в Народното събрание - общо 65, обявява, че след като всички останали групи са й отказали подкрепа за правителство на малцинството, това означава, че "Има такъв народ" вече е в опозиция, а останалите партии със своите 175 депутати вече са управляващи".


"Как ще се договарят те помежду си, вече е тяхна работа. С моето елементарно разбиране за политика и наивна почтеност, не съм чувал някъде, някога, в някоя демократична държава да е съставено правителство между управляващи и опозиция. Нали това е смисълът на демократичния процес - да има управляващи и логично, в противовес на управлението, да има опозиция? И сега, уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозициядокато суверенът не реши нещо друго!", написа Трифонов.


Правят се разчети колко пари са нужни за противодействие на мигрантската криза

В момента Министерството на финансите заедно с МВР и Министерството на отбраната правят разчети за това каква сума да бъде предвидена в актуализацията на бюджета за справяне с очакваната мигрантска криза заради ситуацията в Афганистан. Това съобщи пред репортери министърът на финансите Асен Василев. Той очаква разчетите да са готови до петък и съответните суми да бъдат предложени между първо и второ четене на предложената от служебното правителство актуализация за допълнение към бюджетите на двете министерства.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Очаква се тази седмица да започне активната работа на ресорната комисия в парламента по разглеждането на проектите за актуализиране на бюджета, изготвени от Министерството на финансите и партиите. Служебното правителство предлага повишените приходи да се използват за повишаване на пенсиите от октомври, за допълнително плащане на медиците и други служители заради коронавируса, и за мерки в помощ на бизнесите, които може да бъдат засегнати от започналата нова вълна на COVID-19.

Борисов: Сега видях записа с полицейското насилие

Полицейското насилие го коментирах още тогава (лятото на 2020 г. б.а.). Недопустимо е и не трябва да се случва. Нужни са адекватни наказания не само за полицаите, но и за тези които ги нападаха. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос какво мисли за полицейското насилие над протестиращи, документирано от камера на фасадата на Министерски съвет. Записът от 10 юли миналата година беше изваден в края на миналата седмица по време на заседание на временната парламентарна комисия, разследваща полицейското насилие и подслушването на протестиращи и стана повод за извънредно заседание на парламента.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Велко Ангелов


Борисов каза, че сега е видял записа иначе лично е щял да подаде сигнал още тогава.


Подробности тук

Лидерът на ГЕРБ очаква категорична победа при нови избори

При нови избори очаквам категорична подкрепа на ГЕРБ, каза лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти във велинградското село Кръстава, където в края на миналата седмица изгоряха шест къщи. Според него хората вече виждат, че останалите партии не само им се подиграват, но и поставят под риск здравето им.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Скрийншот:


Борисов обобщи, че служебното правителство се е провалило във външната политика, икономиката, здравеопазването, МВР, финансите, селското стопанство и други сфери.


Според него вторият кръг преговори при Румен Радев за безсмислени и хвърляне на прах в очите. Попитан, дали би подкрепил правителство с третия мандат при сегашния парламент, Борисов каза, че ще го направи, ако премиерът разбира за какво става въпрос, а част от успешните министри от неговия трети кабинет, бъдат включени в новия. Другото условие е да се предложи програма с приоритети, които ГЕРБ подкрепя.

За съжаление по подготвен за премиер от мене няма, това е доказано ясно.


Бойко Борисов,

бивш премиер и лидер на ГЕРБ


"Махайте всичките тея (служебните министри, б.а.), да сложат свестни хора и да дойдат. Да кажат: "Трябват ни 60 гласа за тези, тези и тези точки" - веднага ще им се дадат. Но те в момента виждате с какво се занимават - постове, постове и се карат помежду си", допълни Борисов.

Продължават консултациите при президента за кабинет

С разговори с ръководството на парламентарната група на ДПС президентът Румен Радев продължи втория кръг от консултации за съставяне на правителство в рамките на 46-тото Народно събрание. Днес следват срещи още с представители на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Вчера държавният глава разговаря с депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и БСП.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Велко Ангелов


Новини от разговорите в реално време четете тук

Радев за казуса Петков: Корупционерите искат да върнат часовника назад

Атаката срещу министъра на икономиката Кирил Петков, по повод неговото двойно гражданство, има за цел да постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет, коментира днес президентът Румен Радев пред журналисти. "Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията. Осветли и пресече много схеми", допълни той.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Радев каза още, че "корупционерите търсят формален юридически повод, за да върнат часовника назад към времето на Борисов", когато са паразитирали върху бюджета. "Това е политическият залог. По юридическия казус ще се произнесат съдиите от Конституционния съд", посочи още държавният глава.


Казусът беше повдигнат от депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев през миналата седмица, а в началото на тази ГЕРБ сезираха Конституционния съд.

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


Ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета. Това означава, че ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза, каза президентът Румен Радев пред журналисти. Той допълни, че съвета по сигурността партиите са показали, че разбират предизвикателствата, пред които е изправена страната, и държавният глава очаква това разбиране да се пренесе в парламента.

Джамбазки пак предлага доброволни отряди да помагат на МВР за мигрантите

Евродепутатът Ангел Джамбазки дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Създаването на доброволните отряди бе предложено с промени в Закона за МВР от ВМРО в по-предишното Народно събрание, но бе отхвърлено. Джамбазки обвърза новото иницииране на доброволните отряди с очакването за бежанска криза.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


През 2016 г. доброволен отряд, воден от Петър Низамов - Перата, правеше акции срещу влизащи в България през южната граница. Групата нашумя с незаконен граждански арест със "свински опашки" на мигранти, преминали нелегално българо-турската граница. Низамов беше съден, но в крайна сметка оправдан, след като съдът прецени, че незаконно задържане има, но не е доказано, че именно той го е извършил. По случая беше заведено и дело, но Низамов беше окончателно оправдан през август 2017 година, заради процедурни нарушения.

Заради актуализацията на бюджета ресорната комисия се събира извънредно

Първото извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси ще бъде още днес, от 14.30 часа. На него ще бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията, за да може да започне работа, каза пред журналисти депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Според него актуализация на бюджета е необходима, като параметрите ще бъдат уточнени между първо и второ четене
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Скрийншот

Прокуратурата отказа исканата от парламента информация за делата срещу протестиращи

В прокуратурата не се води статистика на "досъдебни производства срещу протестиращи граждани" и в този смисъл няма как парламентарната комисия, която разследва полицейското насилие и подслушванията да получи такава информация. Това се казва в официална позиция на прокуратурата по повод искане от председателя на комисията Николай Хаджигенов за подобна справка. В нея се уточнява, че събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


От прокуратурата няма да предадат и исканите материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства. Този отказ е аргументиран с позицията, че разгласяването на материали от разследването e забранено и попада под наказателната отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс. Обобщава се, че материалите от досъдебните производства, съдържащи класифицирана информация, са извън кръга от сведения, които парламентарна комисия може да получава и използва. От позицията става ясно, че Иван Гешев няма да откликне и на втората покана да бъде изслушан от комисията на Хаджигенов.


Още по темата тук


За новата покана към Иван Гешев вижте тук

Хаджигенов: Само с ГЕРБ няма да се преговаря за кабинет

Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" напълно изключва само ГЕРБ от разговори за съставяне на правителство с третия мандат, се разбра от негово изказване в кулоарите на Народното събрание преди срещата на най-малката парламентарна група при президента Румен Радев.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


"Има само един начин да се направи работещо правителство на малцинството: трите протестни формации с подкрепата на БСП, ще говорим с ДПС максимално публично, с ГЕРБ очевидно нищо не правим", каза Хаджигенов. Той заяви, че очаква "Има такъв народ" да поумнеят", имайки предвид повтаряната засега позиция на партията, че няма да подкрепят правителство, различно от тяхното.
Хаджигенов не отговори конкретно дали "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще предложи на президента Румен Радев да получи третия мандат, но определи, че е логично да не бъде даден на "БСП за България", защото "никой няма да подкрепи нищо, свързано с БСП".
Социалистите досега са коментирали, че, ако получат третия мандат, ще го възприемат като "мандат на партиите на промяната" и ще водят преговори за състава му.

Депутати на "Има такъв народ" оглавиха ключовите комисии в парламента

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


Парламентът започна работа със сформирането на постоянни комисии, които ще бъдат 22. Депутати от "Има такъв народ" оглавяват седем постоянни комисии, сред които най-важните.


За председател на комисията по бюджет и финанси бе избран Любомир Каримански, а правната комисия оглави Андрей Михайлов. Спорове имаше за здравната комисия, но в крайна сметка за неин председател беше избран Силви Кирилов. Депутати от партията на Слави Трифонов оглавиха още комисиите по конституционни и правни въпроси (Андрей Михайлов), вътрешна сигурност и обществен ред (Николай Радулов), енергетика (Иван Хиновски) външна политика (Димитър Гърдев) и земеделие, храни и гори (Пламен Абровски).
[img:4243920]]
Председател на комисията по икономическа политика, иновации и туризъм ще бъде Йордан Цонев от ДПС.


Втората, третата и четвъртата политически сила ГЕРБ-СДС, БСП и "Демократична България" получиха председателски места в четири комисии.


"Изправи се.БГ! Ние идваме!" няма да предлага хора за председателски и зам.-председателски места в комисиите, защото не иска постове, обяви председателят на групата Мая Манолова. Председателят на парламента Ива Митева й направи забележка, че не се прави така, защото може всички да се откажат да предлагат и да се блокира работата.


Подробности тук

"Дневник" излъчва на живо редовното пленарно заседание.

От ДПС поискаха реформаторско програмно правителство

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


"Нашата визия е, че на страната е необходимо програмно правителство. То трябва да направи реформите, които политическите партии не направиха през последните 10-12 години." Това коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред "Нова телевизия". Днес ДПС ще участва във втората част от консултациите за правителство, които се провеждат преди даването на втория и третия мандат за съставяне на правителство.


"Този парламент не разполага с политиците, които да водят необходимия дебат", заяви Аталай. "Имаме политически формации, които за първи път са в парламента, но повече от 5 години са на сцената, пред обществото. Обществото им дава съответната енергия и те да поведат с тази енергия, защото първите 1-2 години след избори се правят болезнените реформи. Но тази формация не поема тази отговорност", коментира Аталай.


Според него служебното правителство "в този си вид има доста пропуски".


Относно искането за актуализация на държавния бюджет Аталай коментира, че едно служебно правителство не може да иска изменение на държавния бюджет. "Нашите експерти смятат, че с настоящия бюджет може да се посрещнат всички нужди", каза Аталай.

Слави Трифонов се уплаши заради трудностите пред страната, смята Атанас Атанасов

Шансове за правителство в третия мандат има. Това смята съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. "Има такъв народ" получиха най-много гласове и избягаха. Ние нищо не поискахме, дори коалиция не поискахме, което беше нормално да се направи", така Атанасов коментира преговорите за правителство в рамките на първия мандат. Според него Слави Трифонов се е изплашил, тъй като пред държавата има тежки предизвикателства. Точно затова трябва да се водят преговори за кабинет и да се търси решение, като бъдат запазени определени идеологически граници, каза Атанасов пред БНТ. Приоритети за него са секторите сигурност, здравеопазване и икономика.
Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Юлия Лазарова


Парламентарната група на "Демократична България" е имала заседание вчера по повод гласуването на актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет, но не е взела окончателно решение дали да я подкрепи.


"Когато е правен бюджетът за тази година, е заложена бомба от кабинета на Борисов, за да се злепостави следващото правителство", коментира Атанасов.

Предстои втората част консултации за съставяне на правителство

Политическото напрежение: Трифонов обяви, че минава в опозиция (хронология)

© Велко Ангелов


Днес предстои втората част от консултациите при президента преди връчването на втория и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Срещите ще бъдат последователно с "Демократична България" (14 ч.), ДПС (15.15 ч.) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (16.30 ч.).


Първият ден не донесе промяна в позициите на най-големите парламентарни групи. Представителите на "Има такъв народ" декларираха и пред държавния глава, че не възнамеряват да обсъждат и подкрепят какъвто и да било кабинет след провала на преговорите за предложения от тях. ГЕРБ потвърди, че ще върне втория мандат още при получаването му, и настоя конституционната процедура да не се бави и да не се обвързва с актуализирането на бюджета, а БСП - че е готова да приеме мандат по преценка на държавния глава и ще иска разговори с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Социалистите разчитат на динамичната обстановка и натиска на задаващите се здравна и мигрантска криза, за да успеят да променят позицията на най-голямата парламентарна група.

Месец след създаването му и пред перспективата за скорошно разпускане днес Народното събрание ще одобри състава на постоянните парламентарни комисии. Решението за тях се забави заради несигурността колко време ще работи парламентът, последвана от изострянето на отношенията между политическите сили при неуспешния опит за съставяне на правителство от "Има такъв народ".


Разпределението на председателските места в комисиите е предизвикало поредица от спорове в последните дни, научи "Дневник" от депутати.


Според все още неофициалното разпределение "Има такъв народ" ще вземе контрола над ключовата комисия по бюджет и финанси, но ще остави на ДПС другата важна комисия в тази област - по икономическа политика, иновации и туризъм. Движението ще получи председателския пост и на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Подробности – тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK