Кратки новини

Кратки новини

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани
Екоминистърът обяви още две защитени територии

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди за обявяване на две нови защитени територии - природна забележителност "Остър камък" и защитена местност "Гората на Боряна", съобщи министерството.


Природна забележителност "Остър камък" се намира в землището на село Остър камък, община Харманли, област Хасково. Площта е 90.325 дка. Целта на опазване e характерни и забележителни скални образувания.


"Гората на Боряна"

© МОСВ

"Гората на Боряна"


Защитена местност "Гората на Боряна" е разположена в землището на село Енина, община Казанлък, област Стара Загора и е с обща площ 348.417 дка. Предмет на опазване са крайречна гора и съхраняване на ценни местни видове за българската флора и фауна по поречието на река Енинска.


Предстои обнародване в "Държавен вестник".

И Нидерландия променя изискванията за пристигащи от България

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал

Считано от 21 август при пътуване от България към Нидерландия всички граждани на възраст над 12 години следва да представят на компанията превозвач COVID-19 сертификат за приключен ваксинационен цикъл или сертификат за преболедуване. Останалите трябва да покажат негативен резултат от PCR тест, направен в последните 48 часа, или антигенен тест, направен 24 часа преди планираното пристигане в Нидерландия.


Няма изисквания за тест или ваксинация при транзитно преминаване през нидерландски летища.


Повече подробности за мерките за влизане в Нидерландия са публикувани на сайта на Министерството на външните работи.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: 31 6 862 13 612

Премиерът разговаря с посланика на Русия

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Във фокуса на разговора бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа, съобщиха от правителствената информационна служба.
Кратки новини

© Правителствена информационна пресслужба


Премиерът Янев е подчертал, че България желае да развива отношения с Руската федерация, базирани на равнопоставен политически диалог и конструктивно сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес. В този контекст посланик Митрофанова приветства развитието на прагматични икономически проекти от общ интерес и полза за двете страни.

Антикорупционната комисия иска конфискация за 12 млн. лв. от обвинен с Божков

От комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, съобщават, че искът срещу бившия съдружник на Божков в "Еврофутбол" е за над 12 млн. лв.

© Цветелина Белутова, Капитал

От комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, съобщават, че искът срещу бившия съдружник на Божков в "Еврофутбол" е за над 12 млн. лв.


Антикорупционната комисия е внесла в Окръжния съд в Бургас искова молба за отнемане на имущество за общо над 12 млн. лева от Борис Бекяров, който е обвинен за участие в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмен Васил Божков. Комисията настоява за конфискация на парични средства, вила на груб строеж в Царево и поземлен имот в София, лодка Capelli и автомобил "Пежо". Бившият съдружник на Божков в "Еврофутбол" е един от обвинените за участие в престъпна група за финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкупи и длъжностни престъпления, както и неплатени такси за хазарт.

В община на остров Крит се въвеждат ограничения

Кратки новини

© Reuters

В резултат на повишения брой новозаразени с COVID-19 от днес в община Ретимно на остров Крит са в сила локални противоепидемични ограничения, които ще важат до 06:00 ч. на 25 август 2021 г., съобщават българските власти.


Ограниченията включват:

- забрана за движение от 01:00 ч. до 06:00 ч., с изключение на работещите нощна смяна, спешните и неотложни случаи;
- забранява се музиката в магазини, заведения, ресторанти, развлекателни центрове и нощни клубове.

Междувременно действащите локални ограничения за общините Ираклион и Ханя на остров Крит се удължават до 06:00 ч. на 25 август 2021 г.

Правителството вдигна с 44 лева линията на бедност от следващата година

Кратки новини

© Георги Кожухаров


413 лв. ще е линията на бедност в България през 2022 г., реши правителството на днешното си заседание. Стойността ѝ е с 44 лв. по-висока в сравнение с 2021 г. Увеличението ще компенсира частично изоставането на националната линия на бедност през миналата година. Актуализирането й ще доведе до повишаване на финансовата подкрепа на хората с увреждания.


Броят на лицата под линията на бедност при линия от 413 лева е почти 1.6 млн. души, сочат данните на социалното министерство.

В Северна Македония ще се влиза с ваксинационен сертификат от 1 септември

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


От 1 септември местни и чуждестранни граждани ще могат да влизат на територията на Северна Македония срещу представен сертификат, че са получили поне две дози ваксина срещу СOVID-19, удостоверение, че са преболедували вируса през последните 45 дни или с отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди влизането на територията на страната.


С решение на Държавната санитарна и здравна инспекция в страната, за гражданите, които ще се върнат в Северна Македония след 1 септември и нямат PCR тест или сертификати за ваксинация или преболедуван СOVID-19, ще бъде определена 7-дневна карантина.


Чуждестранни граждани ще могат да преминават транзитно през страната в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация, която ще трябва да предоставят на граничния контрол на излизане от територията на държавата.

Премиерът заяви, че ситуацията с пожара в Родопите е овладяна

Кратки новини

© Юлия Лазарова


Към момента ситуацията с пожара, който се развива над родопското село Югово, е овладяна. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев пред журналисти преди днешното редовно правителствено заседание. По думите му нощта е преминала сравнително спокойно.


Служебният премиер коментира, че няма непосредствена опасност към близките населени места и има достатъчно хора и техника на разположение.


Янев добави, че при неблагоприятно развитие на ситуация има готовност летателна техника от българската армия да помогне с потушаването на пожара от въздуха. В готовност има един хеликоптер, а други два са в наличност. "Надяваме се при неблагоприятно развитие на обстановката да имаме достатъчно както жива сила на терен, така и летателна техника, която да помогне за потушаването на пожара", заяви Стефан Янев. Освен това страната ни допълнително се консултира със съседни държави, за да може при необходимост да ползваме и допълнителна техника при необходимост.


Информацията, която има от главен комисар Николай Николов, който е на място на терен, е, че ситуацията е овладяна и предвидима. Според развитието ще се прецени дали са необходими още сили и средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK