Властите написаха план с четири сценария за учебната година в COVID обстановка

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаМинистерството на образованието и науката (МОН) е разработило четири варианта за работа на училищата, детските градини и центровете за подкрепа на личностното развитие през новата учебна година в зависимост от разпространението на COVID-19 в страната, съобщи пресцентърът на ведомството.


Какво обясни образователния министър пред депутатите за новата учебна година четете тук.


Оттам уточняват, че предложението е изпратено за съгласуване в Министерството на здравеопазването, а основната му цел е осигуряване на максимално продължително присъствено обучение на децата.

Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато заболелите са над 500 на 100 хил. души за последните 14 дни, предвижда документът.
Описаните сценарии, задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип - отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място, в съответствие с конкретната епидемична обстановка, спецификите на училището и учениците. Те до голяма степен повтарят практиката, възприета във втората половина на миналата учебна година.


Зелен и жълт сценарий
При най-леките ситуации, обозначавани от здравните власти със зелен и жълт цвят, т.е. при заболеваемост по-ниска от 100 на 100 хил. души или до 250 на 100 хил. души, образователните институции ще работят, спазвайки изискванията на министерствата на здравеопазването и образованието за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията, предвижда планът.

 • При единични случаи на деца и педагогически специалисти с COVID-19 училищният директор след задължително предписание на регионалните здравни инспекции ще поставя под карантина цялата паралелка и децата ще учат електронно.
 • Ако само един ученик в класа е карантиниран като контактен, само за него директорът ще организира електронно обучение.
 • Ако има 15% отсъстващи деца заради COVID-19 или процентът на заболели учители и персонал е твърде висок и не може да се обезпечи присъствен учебен процес, може да се премине към обучение в електронна среда в конкретното училище или център за подкрепа.
Това става чрез аргументирано предложение на директора до министъра на образованието след решение на педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет на училището. Директорите на центровете за подкрепа се обръщат към кмета на населеното място. Предложението за това може да се направи и след решение на Регионалната здравна инспекция или на областния/общинския координационен съвет.
Към дистанционно обучение преминават първо учениците от 8 до 12 клас, а при влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от 5 до 7 клас включително. Най-малките деца до 4 клас ще учат онлайн в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.


Червен и тъмночервен сценарий


При заболеваемост от 250 до 500 на 100 хил. души на национално или областно ниво - в т.нар. червен сценарий, училищата работят по определен от образователното министерство график за преминаване към електронно обучение.

 • Мерките за отделни училища със случаи на COVID-19 са идентични с тези от зеления и жълтия сценарий.
 • Ако броят заразени ученици и персонал от присъствените паралелки нараства, директорът предлага на министъра училището да премине към електронно обучение. В този случай трябва да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.
Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 хил. - тъмночервен сценарий, всички ученици ще учат от дистанция.


Остава възможността за дистанционно обучение на отделни ученици по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. Освен това ученик може да премине към електронно обучение за повече от 30 дни по желание на родителите и след разрешение на началника на Регионалното управление на образованието, уточняват от образователното министерство. Разрешение се дава на базата на информацията за успеха, отсъствията и ангажираността на конкретния ученик. Задължително е избралите да се обучават дистанционно да обезпечат сами електронното си обучение.


Детските градини и децата със специални потребности


За детските градини се предвижда затваряне само в краен случай. При влизане на страната в тъмночервения сценарий ще могат да работят детските заведения със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия.


Предвиждат се специални мерки за подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности. Тази група ще преминава към дистанционно обучение само в краен случай, а ако това се наложи, ще се търси възможност за индивидуални консултации и индивидуални терапевтични занимания.


Предпазните мерки


Образователното министерство е посочило и поредица от задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. Това са познатите дезинфекция, проветряване, уроци на открито и др.


В помещенията учениците задължително трябва да носят маски, ако такова е разпореждането на здравните власти за страната. Изключения могат да се правят при широко отворени прозорци в класните стаи, за ваксинираните учители, за най-малките ученици от 1 до 4 клас по преценка на педагогическия съвет, както и за хронично болни деца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  > ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато
  > заболелите са над 500 на 100 хил. души за последните 14 дни,
  > предвижда документът.

  Да отбележим че по принцип 'заболели' е различно от 'дали положителен резултат от китайски тест'.

  А иначе доскоро беше така:

  "За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия, разясни пред "Дневник" националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев."

  https://www.mh.government.bg/bg/novini/parlamentaren-kontrol/kakva-e-aktualnata-epidemichna-obstanovka/

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2713 Весело

  Образователното министерство предлага четири сценария за учене в COVID обстановка
  **********************************************

  Ясно, значи ще се учи по петия ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  А 12 хиляди настанени в болница какво са - "дали положителен тест" или "заболели" ?

 4. 4 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Кога ще приключи тази гавра с децата? Когато изредят всички 24 букви от гръцката азбука като варианти на ковида или, когато направят боцкането задължително?

 5. 5 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":А 12 хиляди настанени в болница какво са - "дали положителен тест" или "заболели" ?
  —цитат от коментар 3 на m17


  80% хипохондрици по Иво Христов и едни пътеки които трябва да се точат, за сметка на данъкоплатеца и тези със спряни планови операции. И една разформирована клиника за трансплантирани.

 6. 6 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#4] от "iceland":

  Ето ги щамовете прилежно разписани до 2023г

  https://imgpile.com/i/NLsY9R

  под егидата на СЗО, Световния Икономически Форум (един Велик Рестарт) и унивеситета Джон Хопкинс.

  Последните преди повече от година излязоха с един дебел pdf за стратегиите по налагане на ваксинирането, как ще се вменява вина на тезо които не искат да се бодат, как хората ще се настройват едни срещу други и т.н.
  Стратегия която година по-късно следва точка по точка.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Никакво дистанционно обучение повече! Ако учителите / родителите се страхуват да не се заразят от децата, да се ваксинират! Ако родителите се страхуват да не се заразят децата им, да ваксинират тези над 12 годишна възраст! Не виждам никаква причина за дистанционно обучение! Нека някой по-добре запознат от мен, обясни!

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ще плащате до гроб за ваксини и ще ходите строго в редичка, дезинфекцирани и маскирани.
  Не го ли разбрпахте вече... сварени жаби?!?

 9. 9 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Нищо не са разбрали. Бавно чуват. Някои може да са разбрали, но така и така са се набутали, да прецакат и другите. Нещо като "еуфорията" в "Магистрала 60" - еднократната доза е за цял живот. Няма откачане.

  master
 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Любопитно

  Няма ваксинирани родителите, няма присъствено обучение. Дошло е време разделно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  Не ме интересуват никакви стратегии - живея си живота и това е. А който иска - да се боцка всеки месец, ако това ще му осигури спокойствие...

 12. 12 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Най- добре е кафявия сценарий да навлезе, с дъх на ягоди

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Да задраскват всички сценарии и да се връщат към нормалното обучение.

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Представям си някой клас ако влезе в серия - едно дете се заразява, 2 седмици електронно. Връщат се, след два дни второ дете е заразено, айде още 2 седмици. В класа има 22 деца, учебната година няма толкова седмици. Дори да не заболеят всички, то може да се загуби така половин учебна година.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#3] от "m17":

  > А 12 хиляди настанени в болница какво са
  > "дали положителен тест" или "заболели" ?

  Никой не знае.

  Имаше един 700 бройки дето така и не можаха да се измъкнат от болничната система в продължение на над месец.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#10] от "Consumer":

  > Няма ваксинирани родителите, няма присъствено обучение.

  И какво общо имат сертификатите на родителите с присъственото обучение ?

  Сертификатите ни ги спират да се заразяват, ни ги спират да разпространяват заразата.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  > да ваксинират тези над 12 годишна възраст!

  А с тия на 11 години какво правим ?

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Di Yung
  Di Yung
  Рейтинг: 29 Гневно

  Кръчмите отворени, а училищата затворени. Една сервитьорка може да се зарази и да разнася заразата точно толкова лесно, колкото и учителката в клас.

 19. 19 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Така предвиден планът ще доведе до тежка хуманитарна катастрофа, от която няма да се съвземем години.

 20. 20 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#18] от "Di Yung":
  Аз съм собственик на бар и поради обстоятелствата единствен работещ в него от сутрин до вечер, седем дни в седмицата, голямото дете сега ще е пети клас, малкото първи, съпругата ми е с професия, която изключва работа от вкъщи. Кой кретен какво точно се опитва да каже, докато си прибира заплатката, насран от страх от короната и сочещ с пръст виновни за жалкарството си?

 21. 21 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Каквото и да разпишат като план накрая ще стане съвсем различно и това вече се доказва на няколко пъти.

 22. 22 Профил на Galina Kovachka
  Galina Kovachka
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Абсолютно съгласна!

  Никакво дистанционно обучение повече! Ако учителите / родителите се страхуват да не се заразят от децата, да се ваксинират! Ако родителите се страхуват да не се заразят децата им, да ваксинират тези над 12 годишна възраст! Не виждам никаква причина за дистанционно обучение! Нека някой по-добре запознат от мен, обясни!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Върнете старата версия!
 23. 23 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Побъркаха и децата и родителите!

 24. 24 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тези стойности 500 на 100 000 ще бъдат достигнати.
  Но образователните институции не могат да се затворят, защото не работят. Ваканция са отдавна.
  Миналата година ги изкараха тях виновни, но сега няма как, защото болестта избърза преди септември. Просто ковид няма и никога не е имал нещо общо с училищата.

 25. 25 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Стига с това дистанционно обуение!

 26. 26 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ан Он":

  Правиш ли разлика между пренасящи заразата и боледуващи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 27. 27 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 46 Любопитно

  Никакво дистанционно обучение повече! Ако учителите / родителите се страхуват да не се заразят от децата, да се ваксинират! Ако родителите се страхуват да не се заразят децата им, да ваксинират тези над 12 годишна възраст! Не виждам никаква причина за дистанционно обучение! Нека някой по-добре запознат от мен, обясни!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Съгласен с никакво дистанционно обучение!

  За другото обаче НЕ!

  Планът трябва да е следният:
  1. Ежедневно - в първия учебен час - раздаване и приемане от учениците на безплатен витамин Д (или съответно количество рибено масло за по-малките и тези в детските градини).

  2. В първия учебен ден - на всеки ученик се раздават две (или три при разведени родители) копия от програмата за профилактика срещу ковид, където са описани подробно дозировките на Витамин Д и други подобни вещества (цинк; селен; витамин С след консултация с личен лекар за приемащите редовно други медикаменти). По едно копие за всеки родител като едно се връща подписано от тях обратно в училище.

  3. Достатъчно количества безплатен ивермектин във всяко училище - на съхранение при училищният доктор, фелдшер, сестра или в краен случай директора. При симптоми на някое дете - да му се дава една доза, съобразена с килограмите и дози за родителите, когато дойдат да го вземат.
  Вписване в регистър на заподозрените - като една доза е достатъчно добра профилактика за две седмици.

  Това нещо би ни направило първи в света по справяне с ковид, а също така би предотвратило и грипните епидемии (и "ваканции")

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK