Разследването на катастрофата с МиГ-29 се поема от Военно-окръжна прокуратура - София

Разследването на катастрофата с МиГ-29 се поема от Военно-окръжна прокуратура - София

© Велко АнгеловВоенно-окръжна прокуратура - София, ще продължи разследването на катастрофата с изтребителя МиГ-29, разбил се при учение в Черно море край Шабла на 9 юни, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. При инцидента загина пилотът Валентин Терзиев, който посмъртно беше повишен в чин подполковник. Досега със случая се занимаваше Военно-окръжна прокуратура - Сливен.


Уточнява се, че предстои извършването на множество процесуални-следствени действия с оглед осигуряване на пълно, законосъобразно и ефективно разследване на тежкия инцидент. Досъдебното производство е под специален надзор на Върховната касационна прокуратура и Военно-апелативната прокуратура.


До момента бяха оповестени резултатите от проверката, направена от Военна полиция, според която най-вероятната причина за катастрофата е загуба на пространствена ориентация на пилота. В хода на разследването са били разгледани и две други версии за катастрофата - отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракета. Те обаче са отхвърлени като малко вероятни.
В същото време повече от два месеца след инцидента все още в специализирана лаборатория в Русия не е изпратена черната кутия на самолета, за да бъдат свалени данните от нея. Те биха дали пълна яснота за действията на пилота и параметрите на полета в последните секунди преди инцидента. Причината за забавянето е, че руската страна все още проверява хората, които ще придружат устройството.


Междувременно на среща между служебния премиер Стефан Янев и посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова се разбра, че формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират "черната кутия" в близките дни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK