Асен Василев: САЩ може да разширят списъка със санкционирани по "Магнитски"

Според министър Асен Василев има възможност списъкът със санкционирани от САЩ да се разшири.

© Юлия Лазарова

Според министър Асен Василев има възможност списъкът със санкционирани от САЩ да се разшири.Възможно е САЩ да разширят списъка със санкционирани по глобалния закон "Магнитски". Това допуска министърът на финансите Асен Василев, който днес бе изслушан в новосъздадената временна парламентарна комисия, която трябва да установи факти и обстоятелства относно действията и бездействията на българските органи във връзка наложените на 2 юни санкции.


Министърът бе изслушан пред депутатите в комисията при закрити врата на първото заседание заради документ с гриф за класифицирана информация. По-късно в откритата част на заседанието Василев припомни действията на българските власти и предупреди, че всички американски физически и юридически лица не трябва да правят бизнес с българските лица, попаднали в списъка.


"Санкциите са изключително тежки. Това е като една зараза. В списъка на САЩ имаше три лица и 64 фирми. Ние трябваше да предприемем нещо, за да не се разраства тази зараза. Това е причината да предупредим всички да не работят с тези три лица, 64 дружества и свързани с тях фирми и съдружници. Това е логиката на приемането на българските списъци "Магнитски", обясни Василев защо с решение на Министерския съвет бе създаден т.нар. "черен списък" на свързани лица и фирми със санкционираните от САЩ.
По думите на министъра това решение по никакъв начин не налага чужди закони в България.
"Ние трябваше да наложим санитарен кордон около тези лица и фирми, за да не се разпространява заразата. Заразата означава да ви изхвърлят от цялата международна банкова система. Решението на МС целеше единствено да предпази българската икономика. Виждате, че два месеца по-късно заразата е овладяна", подчерта Василев пред депутатите.


На обратното мнение обаче бе народния представител от ДПС Хамид Хамид, който смята, че тези списъци са разширени без никакво правно основание, а решението на служебното правителство за създаване на "черен списък" е нищожно.


"Това не е само мое мнение, а на всички европейски институции, като на места ни сравняват с Куба и Афганистан. Всички тези едностранни действия на българската държава са в пряко нарушение на Европейския съюз и като такива трябва да се считат за нищожни. Предполагам знаете, че почти всички включени в тези списъци обжалват пред български съдилища. Много смело налагате санкции, които се отразяват на стотици български граждани и техните семейства", коментира Хамид. По думите му, в тези списъци са попаднали доста случайни лица, които сега търпят без никакво основание лишения.


Василев обаче обясни, че в списъка няма случайно попаднали лица.


"Всичките лица са сложили подписи под едни и същи документи с трите лица от американския списък (Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков - бел.ред.). Физическите лица в двата списъка не са стотици, а са под 30", обясни министърът.


Той подчерта, че в никакъв случай България не прилага американски закони, а целта е да се предпази българската икономика.


"Никъде в решението на МС не се накърняват правата на тези граждани да работят, да имат бизнес и да си имат банкови сметки. Всеки си преценява и може да прави частен бизнес с тези лица и фирма. Ние не замразяваме активите на тези лица - просто казваме, че държавните фирми не трябва да работят с тях, за да предпазим икономиката от заразата", добави Василев.


В началото на заседанието председателят на комисията Надежда Йорданова от "Демократична България" обясни, че целите на депутатите са три.


"Да установим кои механизми в държавата не сработиха, за да се стигне нашите партньори да ни кажат, че има корупция и да създадат санитарен кордон за собствените си институции. Това показва, че нашата държава не си е свършила работа и ние трябва да установим причините за санкциите, наложени на 2 юни по глобалния закон "Магнитски". Втората ни задача е да установим какво прави нашата държава и институциите в момента така, че да не се блокира финансовата и икономическата ни система. Третата задача е с поглед към бъдещето - какво е необходимо да направим, за да не изпадаме в подобни ситуации и да не получаваме сигнали, че сериозни системи в България на работят", обясни Йорданова.


На следващи заседания на комисията се планира да бъдат изискани доклади и да бъдат изслушани министрите на вътрешните работи и правосъдието, шефове на ДАНС, ГДБОП, ръководството на БНБ и други институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK