Здравният министър прогнозира ограничителни мерки срещу коронавируса още следващата седмица

Стойчо Кацаров

© Георги Кожухаров

Стойчо КацаровЗдравният министър Стойчо Кацаров прогнозира, че още следващата седмица България ще започне постепенно да се връща към ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Причината е във високия темп на нарастване на новозаразените, обясни в интервю за Би Ти Ви Кацаров. По-рано тази седмица властите обявиха, че практически всички нови случаи в страната се дължат на т.нар. делта вариант на коронавируса, който е най-силно заразният до момента.


Въвеждането на мерки става със заповед на министъра по предложение на главния здравен инспектор. В интервю за БНТ тази сутрин Ангел Кунчев потвърди, че се обмислят мерки. Според Кацаров първата стъпка е ограничаването на събиранията - семейни, битови и по дискотеките, тъй като там предаването на вируса е най-бързо. Той уточни, че регионалните здравни инспекции ще подготвят списък на местата, които носят висок риск за заразяване, за да бъдат проверявани от полицията и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните.


Какви ограничения ще влязат в сила


Мерките, които се прилагат при сегашното ниво на заразени, според правителствения план за борба с COVID-19 са:
При социални и семейни събирания - до 15 души посетители от 2 до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица.


Членове на различни домакинства могат да се срещат - до 50 души на закрито и до 100 души на открито в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица.


Организирани събития на закрито се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице от всички участници


Спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице. На открито - при заемане на не повече от 30% от местата за публика.


Фитнеси, басейни и др. работят при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице. На открито - при заемане на не повече от 30% от местата за публика.


В музеи, галерии, театри и др. се ползват не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места.


В кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали обслужване на открито и закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни) и подходяща дистанция между посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При спазване на горните условия се допуска и използване на 50% от капацитета при 100% ваксиниран или преболедувал персонал.


Вижте цялото интервю на Стойчо Кацаров във видеото:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK