Столичната община в спор частен ли е тротоарът по бул. "Черни връх"

Частните улици и тротоари около бул. "Чарни връх" не са малко.

© Георги Кожухаров

Частните улици и тротоари около бул. "Чарни връх" не са малко.Част от тротоар и уличното платно на бул. "Черни връх" е частна собственост и преминаването през тях е забранено. Това указва пътен знак, поставен преди два дни и премахнат днес от Столичната община. Процедурата за отчуждаване на имота е завършена и той вече е общинска собственост, твърди общината. Притежателят на тротоара обаче протестира, защото парите за отчуждаването не му били преведени.


Кой е притежателят? Според Столичната община това е фирмата "Леграно бюти център" ЕООД. Тя е притежавала имота, когато през него е минало разширението на пътното платно на бул. "Черни връх" през 2016 г.


Площта на засегнатата част от частния имот е 57 кв.м. За тях е определено обезщетение в размер на 17 192 лева, което е цена от 301.6 лв/кв.м. Сумата е била обжалвана в Административния съд-София град, съобщиха от общината.
Сумата е преведена, но в служебна сметка на общината, тъй като фирмата-собственик е заличена в Търговския регистър на 16 август 2016 г. "Така изисква Законът за общинската собственост като сумата се изплаща на лицето, което докаже правата си (върху имота) по общия исков ред", е позицията на общината.


Последният управител на "Леграно бюти център" ЕООД е Адриан Чолаков. "Докато сумата не е преведена, собственикът е в правото си да поставя табели. Отчуждителната процедура не е завършена", обясни той пред Би Ти Ви.


Въпреки забранителната табела, движението в спорния участък на бул."Черни връх" не е спирано. Чолаков поиска до три дни общината да я възстанови.


Повечето улици в този квартал - "Кръстова вада", както и в съседните "Витоша-ВЕЦ Симеоново" и "Манастирски ливади", минават върху частни имоти. Столичната община е трябвало да отчужди частта от тези имоти, когато са прокарвани улиците в новите квартали, но си е спестила средствата. Сега там няма тротоари, а асфалтът е полаган от инвеститорите на жилищните сгради с цел да е по-благоустроен района, за да продадат построените апартаменти. В тези случаи общината не може да инвестира средства преди улицата да е общинска, защото няма право да финансира частни имоти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK