ГЕРБ и Министерството на отбраната в спор поръчват ли се тайно още изтребители F-16

ГЕРБ и Министерството на отбраната в спор поръчват ли се тайно още изтребители F-16

© Цветелина Белутова, КапиталСлужебното правителство на Румен Радев развива потайно процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16, каза в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ - СДС Христо Гаджев.
Визирайки класирането на кандидатите за доставка на самолети за българската армия от предишния служебен кабинет, той допълни, че правителствата на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети, като това винаги става на тъмно.


Както е известно, в последните дни на служебното правителство на Огнян Герджиков пред пролетта на 2017 година междуведомствената комисия, която оценяваше офертите за нов боен самолет за армията, препоръча да се сключи договор със "СААБ/Грипен". Дошлият впоследствие премиер Бойко Борисов обяви, че класирането е дирижирано от президента Румен Радев и заподозря в този ходи лобистки интереси. Така се стигна до ново подреждане, след което за победител беше определен американският концерн "Локхийд Мартин" с F-16 Block 70. В отговор Румен Радев обяви, че заключението на комисията е триумф на лобизма.


Днес Гаджев допълни, че сегашното служебно правителство води преговори за още 8 самолета F-16 в допълнение към вече поръчаните. Според него правителството дори е изпратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка до производителя. По думите на депутата отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите F-16, като след получаването му Министерският съвет ще внесе в Народното събрание проект за инвестиционен разход с точните параметри на договора.

Христо Гаджев

© Юлия Лазарова

Христо Гаджев


"Веднага след евентуалното му приемане от НС следващият кабинет трябва да подпише договора. Важно е да се знае, че този документ ще има срок на валидност, с който следващото НС ще трябва да се съобрази", подчертава Хридто Гаджев.
Той не скри, че служебното правителство изпълнява действията по пътната карта, изготвена от правителството на ГЕРБ за следващото редовно правителство. Като цяло от партията приветстват "продължаването на правилната политика в областта на отбраната", но не разбират защо това се прави в пълен мрак.


МО: Продължихме вече започната процедура


Междувременно от пресцентъра на Министерството на отбраната подчертаха, че придобиването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 е единствено в правомощията на Народното събрание. Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70, се допълва в него.
Посочва се, че проектът за модернизацията на ВВС е приоритетен, като два парламента са утвърдили придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация на два етапа. В началото на 2019 г. бяха подписани договорите за половината изтребители.

Военният министър Георги Панайотов

© Юлия Лазарова

Военният министър Георги Панайотов


"Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-ия и 44-ия парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен проект за инвестиционен разход (ПИР) с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н.", казват от пресцентъра на МО.


Уточнява се, че само след приемането на ПИР от парламента може да се пристъпи към подписване на договор, който също трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. В случая става дума единствено за получаване на задължителна информация за реализиране на проекта, обобщават от МО.
В писмото от пресцентъра на ведомството се казва още, че според условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ изпращането на такова писмо-заявка не създава никаква правна и финансова обвързаност на министерството за подписване на договор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK