Над 2 часа Гешев обяснява в парламента, че не може да отговори за полицейското насилие

Главният прокурор Иван Гешев бе изслушван близо два часа и половина в комисията по правни и конституционни въпроси в парламента.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев бе изслушван близо два часа и половина в комисията по правни и конституционни въпроси в парламента.Главният прокурор Иван Гешев се яви пред парламентарната комисия по правни въпроси, след като е прекратил отпуската си, и близо 2 часа и половина отговаря на въпроси на депутати за полицейското насилие на протестите от миналата година, без да отговори конкретно на нито един от въпросите. Аргументът - че няма право да говори за конкретни дела, защото няма право да се меси в работата на наблюдаващите прокурори, че е само административен ръководител и че ще наруши Конституцията. Друг мотив бе обяснението, че прокуратурата не води специална статистика за "досъдебни производства за протестите".


В крайна сметка главният прокурор обяви, че утре (20 август) ще внесе в Народното събрание доклад със статистика за всички случаи, свързани с протестите от миналото лято, които продължиха над 100 дни и с които се искаше оставката както на последното правителство на Бойко Борисов, така и на самия Гешев.


Макар че темата на поканата за изслушване бе полицейското насилие на протеста на 10 юли 2020 г., остро осъдено от всички политически сили, въпросите се разпростряха по всички актуални и не толкова теми, свързани с прокуратурата и самия Гешев - от въпроси за охраната от НСО, за едно от делата срещу Васил Божков, за предлаганото закриване на спецсъдилища и прокуратури, къде живее и къде е дипломата му за висше образование.


Когато колега разследва колега не може да се очаква ефективност
Главният прокурор каза, че е гледал кадрите от камерите на фасадата на Министерския съвет от протеста на 10 юли 2020 г., които миналия петък (13 август) бяха оповестени публично първо в парламента. "Да, гледах кадрите в петък. Недопустимо е. Ние може да изразим възмущението си от това, което видяхме. Но ние живеем в правова държава и в правовата държава единствено съдебната власт в лицето на съда, с влязла в сила присъда, казва дали едно лице е виновно или не", заяви Гешев пред депутатите.


В отговор на въпрос дали смята, че тези случаи трябва да бъдат разследвани, той каза, че е главен прокурор и не може да направи такава преценка и заявление, защото не иска да въздействам на вътрешното убеждение на конкретния прокурор, който работи по казуса.


"Доколкото разбрах от съобщението на Софийската районна прокуратура, има образувано досъдебно производство през ноември месец 2020 г. Нямам данни то да е прекратено", каза Гешев в отговор на въпрос на Радостин Василев от ИТН дали е гледал кадрите и какво е отношението му към тях като гражданин и като професионалист.


Председателят на правната комисия Андрей Михайлов, председателят на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов по време на изслушването.

© Юлия Лазарова

Председателят на правната комисия Андрей Михайлов, председателят на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов по време на изслушването.


"Факт е, че колеги разследват колеги. Няма какво да си крием главата в пясъка. Политкоректният отговор е как добре си взаимодействаме с МВР. Истинският отговор е, че докато колега разследва колега, с когото е работил 20 години, децата ви учат заедно или сте приятели, нивото няма да е достатъчно добро. Не е правилно от практична гледна точка. Това трябва да бъде решено със законодателни промени", коментира Гешев по повод проверките на вътрешна сигурност в МВР и дисциплинарните наказания за служители на реда, превишили правата си.


В крайна сметка Гешев не отговори на въпросите има ли и колко дела са образувани за полицейско насилие след миналогодишните протести, има ли обвинени, кога са повдигнати обвиненията, какви са мерките за неотклонение и достатъчно добре ли е разследвала прокуратурата тези случаи. Мотивът - прокуратурата не води статистика по показател "протестиращи граждани".


Гешев нарече и фалшива новина заявеното от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че нерегламентирано са били подслушвани и следени протестиращи граждани. По думите му, прокуратурата не подслушва никого, а иска прилагане на специални разузнавателни средства, които се одобряват или отказват със съдебно решение и едва след това се прилагат.


По повод едно от делата на специализираната прокуратура, образувано по чл. 95 от Наказателния кодекс - за държавна измяна, насилствено завземане на властта и въоръжено въстание, Гешев обясни че то е образувано по този текст, но обвинения са повдигнато за организирана престъпна група за телесни повреди, палежи и други престъпления и групата е ръководена от Васил Божков. По това разследване са използвани специални разузнавателни средства и от тях са изготвени 50 веществени доказателствени средства.


Няколко часа след изслушването Васил Божков реагира с публикация в профила си във фейсбук, с която посочва, че Гешев днес е споменал само едно конкретно име и то е неговото, а до момента нито веднъж не е потърсен от "подчинените на "инструмента", за да даде показания.За охраната от НСО, дипломата и къде живее главният прокурор


"Може би ще съм първият главен прокурор, който ще бъде охраняван от частна фирма. Знам защо ме охраняват, по препоръка на много служби. Ако вземете такова решение, няма проблем, аз не се притеснявам от нищо". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод обсъжданите в парламента идеи и предложения да бъде внесен законопроект за снемане на охраната му от НСО.


На въпрос на адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" защо се налага да бъде охраняван, Гешев обясни, че това се прави по закон - главният прокурор е сред охраняваните от НСО лица.


"Вие имате контакт с г-н Рашков, той е силов вицепрезидент, извинявам се, лапсус, вицепремиер, още не е вицепрезидент. Има контакти и с ДАНС, нека ви кажат какви са причините за охраната. Няма проблем, мен не ме е страх, г-н Хаджигенов", заяви още Гешев.


"По какъв начин мултитемпературния охладител подпомага работата на главния прокурор?", попита още Хаджигенов по повод ремонта на правителствената вила в Дом 5 в "Бояна", където живее Гешев.


"Не се притеснявам да кажа къде живея, това явно е блиц контрол и парламентарен контрол. Може би цели определена предизборна агитация, желая ви успех. Живея в къща, строена през 1912 г. след сключен договор, за който семейството ми плаща пазарна цена. Договорите са два и ще видите наем, който не плаща никой държавен служител в тази страна. Всичко е собственост на българската държава, аз към момента съм изплатил с този наем всяко подобрение, което съм направил вътре и всичко ще остане за българската държава. И не съм отговарял на такива въпроси, защото не намирам смисъл да се обяснявам на лъжци", отговори Гешев.


След серия от въпроси, на които Хаджигенов каза, че не е получил задоволителен отговор, депутатът обяви, че на следващото изслушване ще дойде с яйца, което пък предизвика недоволството на колегите му в правната комисия.


По повод дипломата му завършено образование в Академията на МВР, Гешев заяви, че е в него и нямало смисъл министърът на вътрешните работи Бойко Рашков да я търси в академията или във ВСС, защото там има само копия на документа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK