На живо

Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

Избрано от редактора
Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Лили ТоушекКато втора политическа сила ГЕРБ днес прие и веднага върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство като преди това представи пред медиите проектокабинет с познати лица, за който няма да търси подкрепа. Възможностите за излъчване на редовен кабинет изглеждат все по-малки, а тонът на репликите между парламентарните партии се изостря.


"Дневник" проследи най-важните политически новини. Статията се обновява.
Главният прокурор внесе в парламента доклад за разследванията на полицейско насилие

Главният прокурор Иван Гешев вчера беше изслушан в правната комисия на Народното събрание.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев вчера беше изслушан в правната комисия на Народното събрание.


Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание информация за преписки и досъдебни производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., съобщи прокуратурата. На 17 август депутатите решиха да му поискат доклад, а вчера пред парламентарната правна комисия той обясни, че статистика по този показател не се води. Подробности четете тук.

ГЕРБ не критикувала, а хвалела кабинета за F-16

Ден, след като в декларация от парламентарната трибуна обвини служебното правителство, че под давление на президента развива потайно процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16, днес ГЕРБ обяви, че всъщност ги поздравява за нея.
Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Лили Тоушек


"Може би имаше неразбиране за нашата позиция по F-16 и изпратеното искане за оферта. Знаем, че тази оферта има необвързващ характер. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев, както и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега има такава възможност и ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16 ", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов след като върна на президента неизпълнен втория управленски мандат. Митов декларира, че кабинетът и президентът имат на своя страна 63-ма депутати (толкова са народните представители на ГЕРБ - бел. ред.), които ще направят всичко да се купят още 8 самолета F-16.


Още по темата тук.

Някой иска парламентът да бъде бламиран, смята Бабикян

Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Велко Ангелов

"Някой иска парламентът да бъде бламиран непрекъснато и единственият смисъл от това е ГЕРБ и ДПС да поемат глътка въздух и да се реорганизират. Заради това и са толкова остри атаките срещу служебното правителство, срещу Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков – хората, които бият през пръстите са проблем на олигархията. Това коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


"Единственият орган, който може да провежда реформи - парламентът, непрекъснато го пускаш и спираш. Няма как да проведеш правосъдна реформа без парламент. Не можеш да свалиш данъци, да модернизираш икономиката без парламент", заяви Бабикян. Според него е очевидно, че някой има интерес този инструмент да не работи.

"Логично е да вървят разговори за правителство с третия мандат. Не можем непрекъснато и нацупено да наказваме избирателите за това, че петима души не могат да се разберат. Ние не можем да си свършим работата, а наказваме избирателите", каза Бабикян.

Три месеца ще превъртим и пак ще застанем в поза Х, в която сме в момента. Да, с трети мандат има шанс цялото това време да се спести и да се случват реално нещата, допълва той.


"Ако три пъти настъпите една и съща мотика, тя ще ви удари по един и същи начин. Кой очаквате да влезе в следващия парламент? Пак същите герои. Те ще са си по-малко обидени един на друг, ли?", попита риторично той.

Татяна Дончева не изключва да има кабинет с третия мандат

Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

"Ключът е в "Има такъв народ". Ако те не желаят да участват в правителство, разбира се, не могат да се получат гласове", коментира Татяна Дончева от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" за малкия шанс да се сформира правителство с третия мандат, след като по-рано в петък ГЕРБ върнаха неизпълнен втория на президента Румен Радев.


Сега държавният глава по конституция има срок от седем дни да връчи третия на парламентарна група по негов избор.


Татяна Дончева не изключи все пак възможността правителство с третия мандат да има: "Има една сглобка с третия мандат, за която смятам, че не е най-изключена: БСП, ДПС, "Има такъв народ".


Ако се спазят досегашните заявки на партиите, сглобката от Дончева всъщност е невъзможна - "Има такъв народ" казват, че не подкрепят никого, защото са били "предадени". "БСП за България" заявява, че няма да води преговори с ГЕРБ и ДПС. Партията с почетен председател Ахмед Доган заявява за сметка на това, че би водила преговори с всеки.


Според Дончева има "трайни отношения" между партията на Слави Трифонов и ДПС, като посочи критиките към служебното правителство и разпределението на председателите на постоянните парламентарни комисии.

Парламентът ще пита председателя на изборната комисия за вот две в едно

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

© Георги Кожухаров

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова


Следващата седмица парламентарните групи искат да се срещнат с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, за да обсъдят техническите възможности и ограничения за президентски и парламентарни избори в един ден. Това се разбра от изказвания на депутати в кулоарите на Народното събрание. Ако партиите спазят досегашните си заявки, втори предсрочни парламентарни избори изглеждат неизбежни.


Коментарите обаче показват, че идеята за едновременно гласуване за президент и парламент се посреща с резерви от парламентарните партии.


Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че този вариант не е за предпочитане: "Избори две в едно не са правени досега, не мисля, че е добър вариант, логиката на парламентарни и президентски избори е съвсем различна", каза той. По-скоро "против" е и позицията на БСП. "Когато се смесват два избора, става разнопосочна агитацията", заяви депутатът Георги Гьоков в кулоарите на Народното събрание. Той допълни като недостатък, че есента (когато със сигурност трябва да са президентските избори) и COVID обстановката ще е усложнена.

Всички варианти са лоши. Кой е най-добрият от лошите, е трудно да се прецени


Татяна Дончева от “Изправи се.БГ! Ние идваме!” за възможността за избори две в едно

ГЕРБ поиска връщане на бюлетините и броене на разписките от изборните машини

Пред страната оттук нататък има три варианта и трите са лоши, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, след като втората по численост парламентарна група върна на президента неизпълнен втория управленски мандат. По думите му ако има правителство с третия мандат, то ще е редовно, но слабо без подкрепа. Изборите две в едно - за президент и парламент, Дончев описа като лош вариант, както заради трудната организация, така и заради резултата, който разочарованието на избирателите може да предизвика. Гласуване в разстояние на една или две седмици също не е добър вариант, смята той.


От изявленията след продължилия малко над половин час разговор на "Дондуков" 2 стана известно, че ГЕРБ настоява за нова спешна промяна в Изборния кодекс, която да отмени изцяло машинното гласуване и да задължи избирателните комисии да броят контролните разписки от изборните машини като гаранция за честността на вота. Гласуването само с машини беше въведено в Изборния кодекс от предишния парламент по инициатива на т.нар. "партии на протеста", за да се избегнат манипулации. Сега аргументът на бившите управляващи е, че по закон бюлетини се печатат задължително, за да се обезпечи гласуването в случай на проблем с машините, и няма причина те да не се ползват. "Те ще са от полза при избори в едно, още повече, че на места по същото време може да има и частични кметски избори", коментира председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя допълни, че президентът потвърдил позицията си в подкрепа на броенето на контролните разписки от машинния вот.


Пълното изявление можете да видите във видеото:


ГЕРБ официално отказа да прави опит за правителство

Номинираният за премиер от втората по численост парламентарна група - на ГЕРБ-СДС, Даниел Митов получи и върна на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителството. Церемонията беше формална и продължи по-малко от пет минути.


Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБДаниел Митов

© Лили Тоушек

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБДаниел Митов


"Не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и още на момента предлагаме той да се смята за нереализиран и да продължи конституционната процедура", каза Митов на държавния глава.


В момента Румен Радев разговаря с Митов и придружаващите го Десислава Атанасова (председател на парламентарната група) и Томислав Дончев (зам.-председател на ГЕРБ) при закрити врата.Подробности четете тук.

Томислав Дончев: Кабинет с третия мандат ще е политически Франкенщайн

Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Велко Ангелов

Според зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев ако има правителство с третия мандат, това би било на база на някаква инженерна логика и би изглеждало като странен политически Франкенщайн. Десислава Атанасова се усъмни, че т.нар. партии на протеста всъщност водят задкулистни договорки с ДПС, макар че демонстрират нежелание за разговори с движението. Причината - ДПС оглавила две от най-важните комисии в парламента - по икономическа и по регионална политика. Освен това ГЕРБ получила "само четири" - колкото и партии с по 30 депутати.


Томислав Дончев отново каза, че трябва да се търсят механизми за възстановяване на политическия диалог, защото в момента хипотетичната коалиция на омразата не може да произведе нищо, а ситуацията е странна, даже абсурдна, тъй като политическите сили се състезават кой най-много да прецака другия.


Според Даниел Митов без ГЕРБ-СДС не може да има управление на страната.

ГЕРБ представи проектокабинет от депутати преди да върне мандата

Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Велко Ангелов


Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов представи проект за кабинет, но ще върне мандата за съставяне на правителство на президента неизпълнен. Това обяви той отново на пресконференция в централата на ГЕРБ тази сутрин.


В проектокабинета бяха представени трима вицепремиери - Томислав Дончев (еврофондове), Румен Христов (вътрешен министър и силов вицепремиер) и Екатерина Захариева (външен министър и вицепремиер по правосъдната реформа).


Номинираните са понастоящем депутати от ГЕРБ и бивши министри от трите кабинети на Бойко Борисов. Предложенията за министри биха били:

Кирил Ананиев (финанси), Радомир Чолаков (правосъдие), Христо Гаджев (отбрана), Александър Иванов (регионално развитие), Деница Сачева (труд и социална политика), Красимир Вълчев (образование), Костадин Ангелов (здравеопазване), Любен Дилов-син (култура), Ивелина Василева (екология), Десислава Танева (земеделие), Росен Желязков (транспорт), Жечо Станков (икономика), Делян Добрев (енергетика), Красен Кралев (спорт) и Деница Николова (туризъм).

"В този момент отговорността към нашите избиратели и българските граждани изисква да представим структура и състав на Министерския съвет, макар че ще върнем мандата. ГЕРБ първа заяви, че ще бъде в опозиция", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и стана ясно, че само ГЕРБ осъзнава, че трябва да има управление на тази държава, макар и всички да се обявяват за опозиция. "Ситуацията е нелепа - първият и вторият не желаят да управляват, а петият и шестият искат", смята тя.


"За да не бавим процедурата, ще дадем възможност на президента за бързо връчване на третия мандат", каза Даниел Митов.

Янаки Стоилов: Партиите да обсъдят открито как ще се проведат новите предсрочни избори

Колкото повече напредва времето, толкова повече вървим към нови предсрочни избори и партиите сега трябва да обсъдят открито въпроса как ще се проведат, така че при неуспешен трети мандат за съставяне на правителството да не влезем в конституционна криза. Това коментира пред БНТ правосъдният министър Янаки Стоилов.


Политическото напрежение: ГЕРБ върна втория мандат неизпълнен (хронология)

© Юлия Лазарова


За ситуацията в парламента той коментира, че "хем използваш някои инструменти на властта, а си опозиция на нещо. Трябва да се каже на какво. Някои се увлякоха да са опозиция главно на служебното правителство", обобщи той.


Т. нар. партии на протеста ту сближават позициите си, ту ги раздалечават, анализира Стоилов. Призова парламентът докато съществува да приеме поне един закон, за да не постави рекорд като не приеме нищо. На свой ред призова това да е актуализацията на бюджета, чието обсъждане започна вчера в бюджетната комисия.

Процедурата по съставяне на кабинет ще премине формално втората стъпка

Преди четири месеца президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов. Тогава ГЕРБ беше първа политическа сила, но не успя да събере подкрепа и се принуди да се откаже

© Велко Ангелов

Преди четири месеца президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов. Тогава ГЕРБ беше първа политическа сила, но не успя да събере подкрепа и се принуди да се откаже


Президентът Румен Радев ще задвижи отново конституционната процедура, в рамките на която парламентарните групи трябва да направят опит да излъчат редовно правителство на страната. Десет дни, след като първата политическа сила в 46-ото Народно събрание - "Има такъв народ", оттегли проектокабинета си преди гласуването в пленарната зала, на ред да получи управленски мандат е втората по численост група - на ГЕРБ.


Кандидатът за министър-председател отново ще е зам.-председателят на доскорошната управляваща партия Даниел Митов. Връчването на мандата от държавния глава обаче се очертава като формалност, предвид заявката на ГЕРБ да го върне веднага, без да прави никакъв опит за съставяне на правителство. Преди четири месеца Митов беше натоварен със същата задача, а формацията излезе с предложение за Министерски съвет, но се отказа от него, след като се разбра, че няма да събере подкрепа в парламента. Час преди церемонията на "Дондуков" 2 ГЕРБ ще обяви имената на възможните министри. Целта, анонсирана от лидера Бойко Борисов, е "да могат хората да сравнят" с номинациите на "Има такъв народ".


Втората стъпка от конституционната процедура има значение основно за течащите срокове за връчване на последния - трети, мандат и определянето на дата за очертаващите се нови предсрочни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK