Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
23 акта са съставени на собственици на медии, недекларирали собственост

През миналата година Министерство на културата е направило 44 проверки на медии за изпълнението на законовото задължение да декларират собствеността и финансирането си, като са съставени 23 акта за административно нарушение, каза днес министърът на културата Велислав Минеков в рамките на парламентарния контрол.
Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


На 30 юни е изтекъл срокът за деклариране на тези данни за 2021 година, като предстои кампания за контрол. Минеков уточни, че ако не може да бъде установена самоличността на извършителя се търси съдействието на МВР, като обичайно това са онлайн новинарски издания.

Министерство призова за сдържаност при оповестяването на евакуацията от Афганистан

Министерството на външните работи не е преставало през последните дни да работи активно за изтеглянето на българските граждани от Афганистан, в условията на непрекъснато променяща се, сложна и несигурна обстановка министерството информира своевременно българското общество за хода на евакуацията, при строго съблюдаване на сигурността на засегнатите граждани. Това посочва в съобщение ведомството. Заради това, че евакуацията не е приключила то призовава медиите и гражданите да се въздържат от огласяването на подробности около обстоятелствата по изтеглянето на българските граждани от Афганистан, които биха могли да застрашат сигурността както на вече изведените ни сънародници, така и на тези, които предстои да бъдат евакуирани и на партньорите.


Към момента от Кабул са изведени 14 български граждани, а четирима са на сигурно място и им предстои евакуация в следващите часове.

Автомагистралата Русе-Бяла Велико Търново може да е готова през 2027 година

Реалистично е строежът на магистралата Русе-Бяла-Велико Търново да започне в периода 2022-2027 година, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя допълни, че строежът може да започне най-рано през следващата година, като финансирането ще е по програма "Транспортна свързаност" 2022-2027 година. Забавянето се дължи на съдебни процедури и открити 37 археологически обекта, които трябва да бъдат проучени.
Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал

Включването на армията в охраната на границите ще струва 4.2 млн. лв. на месец

Армията има планове за действие при засилен миграционен натиск както на границата с Турция, така и на тази с Гърция, каза днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Плановете предвиждат разполагане на до 1050 военни и 150 единици техника, включително, дронове, хеликоптери, кораби, джипове и други. При реализиране на плана в неговата цялост ще са нужни 4.2 млн. лева на месец, които ги няма в бюджета за отбрана.
Кратки новини

© Георги Кожухаров

Дешифрирането на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 ще отнеме седмица

Дешифрирането на данните от черната кутия на катастрофиралия в Черно море МиГ-29 ще отнеме една седмица, каза днес пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов. Той уточни, че въпрос на часове е българската делегация, която ще придружи устройството до град Курск в Русия, да получи нужните визи. Водят се преговори един от членовете на групата да присъства на самия процес на снемане на данните. Изтребителят МиГ-29 се разби в ранните часове на 9 юни, като загина пилотът. Първоначалните данни сочат, че инцидентът е заради човешка грешка, но данните от черната кутия ще дадат пълна картина на станалото.
Кратки новини

© Велко Ангелов

Пътни фирми сезираха президента, че не им се плаща

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал

След поредица протести фирми за пътно строителство от Браншова камара "Пътища" написаха отворено писмо до президента Румен Радев с настояване за отговори кога ще започне отново да име се плаща и да им се възлагат дейности. Посочват, че към момента за извършени дейности не са им платени 800 млн. лв., а от срещи с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" не са разбрали кога ще се реши въпросът. Настояват при актуализацията на бюджета да се предвиди разплащането, макар и разсрочено, на тези суми и при планирането на следващия да се заложат реалните разходи. И те на свой ред се позовават на това, че поддръжката на пътищата е елемент на националната сигурност.

Браншови организации призовават за устойчиво управление на горите

Кратки новини

© Иван Григоров

Няколко браншови организации написаха отворено писмо във връзка с множеството пожари в страната, в което посочват, че вместо да се вземат превантивни мерки, се налагат забрани за дърводобивни дейности. Според бранша забраните нямат научно обяснение и освен това са популистки. В него като основни причини за разрастването на пожарите са липсата на адекватни превантивни мерки: изградени и поддържани противопожарни просеки, инфраструктура (пътища за достъп на противопожарна техника); поддържане на устойчиви и разнообразни горски насаждения, чрез редовно провеждане на подходящи лесовъдски мероприятия и т.н.


Независимо от постоянните внушения за унищожаване на горите, наличният дървесен запас в горските площи на страната е най-висок за последните 100 години, се допълва в писмото. В него се призовава за устойчиво управление на горите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK