Слабите програми за превъоръжаване на армията застрашавали националната сигурност

Велизар Шаламанов

© Юлия Лазарова

Велизар ШаламановПрограмите за превъоръжаване на българската армия - с хоризонт 2020 и 2032 година, не са добри поради липса на комплексен подход, каза от парламентарната трибуна Велизар Шаламанов от "Демократична България". Като пример той посочи покупката на самолети F-16, без преди това да са взети модерни радари. "Липсата на комплексен подход носи риск за сигурността", обобщи Шаламанов.


Днес депутатите водиха повече от час дебати по изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности до 2020 година, както и по съдържанието на същата програма с хоризонт 2032 година.


Депутатите възложиха в срок от два месеца Министерският съвет да подготви оценка с изводи и препоръки за изпълнението на програма 2020 с предложения за преодоляване на идентифицираните проблеми. Народните представители не приеха искането на Шаламанов правителството да изготви и предложи и актуализирана програма за развитие на отбранителните способности до 2032 година с инвестиционен план-програма за първите пет години по способности, проекти, финансиране, управление и индустриални намерения.
По време на дебатите Велизар Шаламанов обобщи, че в последните години не се изпълняват стратегическите проекти, свързани с армията, приети както от парламента, така и от Министерския съвет. Той посочи, че числеността на армията така и не стигнала 37 хил. души. Шаламанов окачестви като пълен провал реализацията на проектите за придобиване на нови бронирани машини, трикоординатни радари и нови кораби за флота.


"Що се отнася до покупката на нови самолети F-16 за ВВС, при положение че за момента са поръчани 8, а една ескадрила е минимум 14, образно казано, армията се е сдобила с половин кон", отбеляза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.


Велизар Шаламанов изрази учудване как, при положение че две пет годишни програми за модернизация на армията не са изпълнени, набързо е приета нова за 12 години, в която са заложени 188 проекта за над 36 млрд. лв.


Той отбеляза, че в нея липсват отговори на ключови въпроси - приоритети, необходими средства и механизми, как ще бъде ангажирана военната индустрия и т.н. Липсвала и част, която да планира утилизация и извеждането от въоръжение на старата руска техника и прекъсване на зависимостите от Русия и Беларус за поддръжката й.
Депутатите от "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" изразиха съмнение, че дори приоритетните проекти, гарантиращи минимални военни способности, които са 38 за 9 млрд. лв., ще бъдат изпълнени.
По време на дискусията беше посочено, че докато през 2000 г. България е отделяла 2.89% от БВП за отбрана, през тази делът е трябвало да бъде 1.64%, но дори и той няма да бъде изпълнен.


От трибуната Атанас Зафиров обяви, че политическата оценка на програмите за модернизация на армията, изготвени и планирани за реализация от ГЕРБ, е среден 3. Според него програма за развитие на отбранителните способности до 2032 година е нереалистична, слаба и се нуждае от цялостно преразписване.


Александър Александров от "Има такъв народ" пък допълни, че до момента проблемът не е бил в плановете, а в тяхното изпълнение. Той изрази несъгласие с идеята, лансирана от ДПС, инвестиционните разходи за отбрана да се спрат, като парите за тях се насочат към области като образование, здравеопазване и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Националната сигурност е застрашена от агресията от североизток и безанологовите ръждиви тенекии от същата посока!
  Иначе, ако имате редактор- моля погледнете си заглавието!

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Националната сигурност е застрашена от агресията от североизток и безанологовите ръждиви тенекии от същата посока!Иначе, ако имате редактор- моля погледнете си заглавието!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Що ве,Селски.!?Нали имаме начертани самальоти Фъ-16,от кво те е страх?🐵🙉

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  ....идеята, лансирана от ДПС, инвестиционните разходи за отбрана да се спрат, като парите за тях се насочат към области като образование, здравеопазване и други.

  Тази идея, лансирана от българското Хизбулла, показва и че те де факто работят срещу държавата. Армията е една от малкото структури, в която този тумор не успя да се закрепи и затова просто гледат да я унищожат. А и тяхната родина-майка си има армия, а българската войска е потенциален противник на султана, запътил се извън НАТО.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Нищо бе...сега Тошко,оня с файтонджииски бакембарди,Бабикян и др.Гечев ще оправят нещата....Под двигнатото юмруче на вожда(на фуражките)

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  ....идеята, лансирана от ДПС, инвестиционните разходи за отбрана да се спрат, като парите за тях се насочат към области като образование, здравеопазване и други.Тази идея, лансирана от българското Хизбулла, показва и че те де факто работят срещу държавата.
  —цитат от коментар 3 на Пипера е много лют


  О, напротив!

  В началото бе войника! И докрай ще е най-важен войникът!

  При положение, че едвам спрятаме армия колкото публиката на провинциално футболно "дерби", то именно предложението на ДПС е най-отговорно.
  Защото така ще се осигури поколение, от което може да получим войнско попълнение.

  Всички останали дрънкат само за е'ни пари.
  И "дайте да дадете".

  То и вида им на "ястребите" затова е един охранен и загладен.
  Шаламамов е ярък типопредставител на тази порода!

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Върви договор от служебното правителство за още осем Ф16. Това може и да раздразни русофилите но това си е техен проблем. Ако съдя по реакцията на форумния ид...т и истериите му страданията ще продължават.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Засилване на отбранителните способности на страните от НАТО е вражески акт от гледна точка на Русия и русофилите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  "Велизар Шаламанов изрази учудване как, при положение че две пет годишни програми за модернизация на армията не са изпълнени, набързо е приета нова за 12 години, в която са заложени 188 проекта за над 36 млрд. лв."

  Как потриват радостно ръце герберските и турските обръчи от фирми около подобни милиарди, заделени за " модернизацията на българската армия" ! Ех, че комисионни ще паднат !

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  " Като пример той посочи покупката на самолети F-16, без преди това да са взети модерни радари. "

  ГЕРБ винаги са използвали покупката на тези 8 американски машини основно за политически ПР, да се тупат в гърдите колко са евроатлантици ! Само при мисълта, че някой друг може да направи нещо добро за армията ни, която е в отчайваща нужда от пълна модернизация, ги прави да побесняват със слюнки на уста........

 10. 10 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ето как се манипулира обществото:
  1. Оригинално заглавие – "Слабите програми за превъоръжаване на армията ЗАСТРАШАВАЛИ (тук има намигване и израза "видите ли") националната сигурност.
  2. Как трябва да се поднесе новина БЕЗПРИСТРАСТНО – "Слабите програми за превъоръжаване на армията ЗАСТРАШАВАТ (като се разбира,ч е това е мнението на този, който го е изложил) националната сигурност."

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 11. 11 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":

  Още при Шкембака се приказваше за още 8 самолета. С тая къса памет, не ни чака нищо добро. Служебното правителство не съм сигурен дали има правомощия да взема още самолети, но със сигурност ако има процедура, то тя е започната още при кучуването на първите 8
  https://bnr.bg/horizont/post/101355226/porachka-na-oshte-osem-f-16-e-obsajdana-pri-poseshtenieto-na-karakachanov-i-eftimov-v-sasht

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Що ве,Селски.!?Нали имаме начертани самальоти Фъ-16,от кво те е страх?🐵🙉
  —цитат от коментар 2 на Контрол на съзнанието


  Не ни е страх! Ние сме в най-силният военен съюз - НАТО 😊 🙃

 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":Още при Шкембака се приказваше за още 8 самолета. С тая къса памет, не ни чака нищо добро. Служебното правителство не съм сигурен дали има правомощия да взема още самолети, но със сигурност ако има процедура, то тя е започната още при кучуването на първите 8 https://bnr.bg/horizont/post/101355226/porachka-na-oshte-osem-f-16-e-obsajdana-pri-poseshtenieto-na-karakachanov-i-eftimov-v-sasht
  —цитат от коментар 11 на Deadpudding


  Аз помня. Дори за някаква отстъпка в цената ставаше въпрос. Това малко преди априлските избори.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Верно, но точният термин не е совецки "комплексен".
  Означаващ сложен", а на совецки: ошеломляющо сложен.
  Сложен пък, сам по себе си, значи:
  непрост (вътрешно) и/или разположен (от кой?) нeкъде.

  Точният термин е "цялостен".
  Родствен с "холистичен", holistic.
  Родствен и с (от немски) "гещалт".

  Цялостен образ, балансиран (безкрайно пълен е невъзможен),
  за неща в миналото, сега или бъдеще.

  "Програмите за превъоръжаване на българската армия - с хоризонт 2020 и 2032 година,
  не са добри поради липса на комплексен подход,

  каза от парламентарната трибуна Велизар Шаламанов от "Демократична България".

  Като пример той посочи покупката на самолети F-16, без преди това да са взети модерни радари.

  "Липсата на комплексен подход носи риск за сигурността", обобщи Шаламанов."

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  едно тъжно обобщение, поука от историята:
  повечето страни са се превъоражавали с оглед на последната отминала война;
  но се е намирал някой, което е успявал да предвиди (и да наложи) друга военна логика на базата на онова, което му е предлагал научно-техническия прогрес;
  в момента ние и почти целия свят се готви за отминали войни (и пътьом губи от класически партизански армии, въоръжени предимно с фанатична вяра в собствената си правота);
  но НЯКОЛКО СЛУЧАЯ показаха вектора на бъдещето във военната сфера - дронове, роботи;
  въпреки това, светът, а и ние с него (къде всички турци, там и гол Хасан) си блеем и вървим пак обратно в миналото...

  и ако съществува реално такова имагинерно нещо като "национална сигурност" (и да е наистина сигурност на народа, а не уют и безопасност за паразитичните елити), то тя е не просто застрашена, тя е обречена на загуба от факта, че вървим към миналото, при положение, че "намеците" за бъдещето ни вадят очите - дронове, роботи

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  """'Слабите програми за превъоръжаване на армията застрашавали националната сигурност"""" глупости пълни ....... националната сигурност е много по заплашена когато хора с двойно гражданство са министри ....... и някое такова недоразумение го е проспал, в най добрият случай.......

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Велизар Шаламанов от "Демократична България" не може сигурно 5 неща да изреди които се пазят от т.н национална сигурност, но иначе рев и сополи да харчим пари за дивотии.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK