Зависимостта на авиацията от руското оръжие ще приключи най-рано през 2032 година

Зависимостта на авиацията от руското оръжие ще приключи най-рано през 2032 година

© Юлия ЛазароваЗависимостта от руските системи и оръжие на Военно въздушните сили на българската армия ще приключи тогава, когато бъдат купени нови от същия или по-висок клас, каза в рамките на парламентарния контрол служебният министър на отбраната Георги Панайотов. От изказването му стана ясно, че това е възможно най-рано през 2032 година, и то ако бъдат намерени средства за реализация на ключови проекти.


За момента финансово осигурен е единствено проектът за придобиване на 16 изтребителя F-16, като докато пристигнат те, ще продължи използването на една ескадрила МиГ-29 и една Су-27. Министър Панайотов уточни, че изтребителите МиГ-29 са в експлоатационна годност и надеждни, като всички катастрофи с тях били в резултат на човешкия фактор.


Има предвидени 396 млн. лв. и за първата част от плана за доставка на триизмерни радари. Тези пари трябва да стигнат за покупката на 5 стационарни и 2 мобилни станции, като тяхната начална готовност за работа се планира да е през 2023 година, а пълната боеготовност е насрочена за 2027 година. Военният министър обясни, че предстои решение за тръгване на проекта да се вземе от Министерски съвет скоро, а след това ще се търси и одобрение от Народното събрание.


Под въпрос е реализацията на проекта за подмяна на руските зенитно-ракетно комплекси, за който са нужни между 300 млн. и 1.22 млрд. долара, в зависимост дали ще се реши те да бъдат нови или употребявани. Срокът за покупка на комплексите е 2032 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK