"Хиполенд" предупреждава за опасна детска игра с магнитни топчета

"Хиполенд" предупреждава за опасна детска игра с магнитни топчета


Шестгодишно дете се бори за живота си след като погълна магнитни топчета. Мария от Бургас бе оперирана по спешност в "Пирогов" след като "на шега" гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство. Това е поредният случай в последните месеци на поглъщане на магнитни топчета, опасни за здравето и живота на деца до 15-годишни.


Родителите на Мария ползват веригата за детски играчки "Хиполенд", за да предупредят повече родители да не купуват опасните магнитни топчета. Самата търговска верига изпраща съобщение и в социалната мрежа за случая. "Разговаряйте с децата, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря, обяснете им за възможните сериозни и болезнени последици", призовават родителите на Мария, цитирани от "Хиполенд".


Дъщеря им се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получил в училище, в урок за силата на магнитите. Детето поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми - силни болки в коремчето, месец и половина след "играта". Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в МБАЛСМ "Пирогов".
За д-р Стоилов това е поредният "магнитен" случай. В последните месеци в "Пирогов" зачестяват операциите на деца, глътнали топчета по време на популярната игра в социалните мрежи.


"Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт", обяснява д-р Стоилов. "Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема", допълва той.


Произведените в Китай топчета са направени от магнитна сплав. Когато попаднат в организма на детето, те залепват едно за друго, пробиват чревната стена на близкостоящи чревни бримки и формират фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.


Лекарите в "Пирогов" призовават магнитните топчета да бъдат забранени за продажба, както са направили вече в други страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK