Хаджигенов сезира Кьовеши за европрокурора, проверявал полицейското насилие

Николай Хаджигенов смята, че прекратяването на преписката е "форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието"

© Юлия Лазарова

Николай Хаджигенов смята, че прекратяването на преписката е "форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието"Председателят на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани Николай Хаджигенов сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации във връзка с прокурор Вероника Трифонова, която в момента е делегиран европейски прокурор. Преди дни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви по време на извънредно заседание в парламента, че като прокурор в Софийската районна прокуратура Трифонова е прекратила преписка за полицейско насилие на 10 юли 2020 г. по време на протестите.


"Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерския съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество", посочва в писмото си Николай Хаджигенов.


Той подчертава, че независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, Трифонова е прекратила преписка по случая поради липса на престъпление.
"Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието", категоричен е депутатът, който е и адвокат на част от пострадалите.


Той посочва и че "това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а по-скоро показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи".


В писмото си Хаджигенов допълва, че присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие и че прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават "основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК".


"Вярвам, че Вашата безпристрастност и силно чувство за защита на човешките права ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще чрез институции с високо доверие", призовава Хаджигенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK