България е готова да приеме до 70 афганистански граждани

Светлан Стоев

© МВнР

Светлан СтоевБългария е готова да приеме до 70 афганистански граждани. За това решение е информирал външните министри на страните - членки на НАТО българският министър на външните работи Светлан Стоев. Това е станало на видеоконферентна среща помежду им, съобщи пресцентърът на българското министерство.


Вчера Европейската комисия съобщи, че е призовала столиците да приемат афганистански граждани, като увеличат националните си квоти за настаняване на бежанци. Приемането на бягащите от талибаните ще е доброволно, като държавите, които не желаят да отворят врати за тях, ще могат да "помагат по други начини за управление на миграцията"


Пред колегите си от НАТО българският външен министър днес е изразил благодарността си към съюзниците, осигуряващи безпрепятствено функциониране на летището в Кабул и гарантиращи безпрепятственото напускане на Афганистан от гражданите на съюзнически и партньорски държави, както и на афганистанци, сътрудничели на международните сили. Той е подчертал необходимостта от извършване на обстойна равносметка на развитията в Афганистан и възможните последствия за сигурността, сред които нарастване на терористичната заплаха и нелегална миграция.
Българското министерство информира, че съюзниците са били единодушни, че народът на Афганистан заслужава достоен живот в сигурна и стабилна държава, надграждайки постигнатото в политическата, социалната и икономическата сфера през последните две десетилетия. Те са призовали за формиране на приобщаващо и репрезентативно правителство с пълноценното участие на жени и малцинствени групи, което да изпълнява международните ангажименти на Афганистан, да спазва правата на човека и принципите на върховенството на правото и да гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в убежище за терористи.


Съюзниците потвърдиха решимостта си да продължат борбата с тероризма, се казва в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK