Комисията "Цацаров" не успя да убеди съда за конфликт на интереси на Александър Манолев

Александър Манолев

© Велко Ангелов

Александър МанолевРъководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия (КПКОНПИ) загуби на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, съобщава "Медиапул".


Според публикацията съдия Миглена Николова от столичния Административен съд (АССГ) е отменила наложената глоба от 10 000 лева на бившия зам.-министър за конфликт на интереси. Вместо това КПКОНПИ е осъдена да му възстанови и 6000 лева за разноски.Срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев се води и наказателно дело, по което той е обвинен от прокуратурата в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ. Разследването срещу Манолев започна през 2019 г. заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му.


Заради скандала той подаде оставка като зам.-министър на икономиката през април 2019 г., а междувременно и антикорупционната комисия започна производство срещу него.
В записите, изтекли миналото лято в публичното пространство, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, се чуват думите: "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш'те."


Според решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.


КПКОНПИ твърди, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който е диспечер и контрольор на средствата от ЕС по Програмата за развитие на селските райони, финансираща строителството на обекти за селски туризъм.
През тази година администрацията на САЩ го включи в ограничителния списък по закона "Магнитски", на лицата, за които САЩ имат данни, че са замесени в корупция.


Първоначално столичният административен съд потвърди решението на КПКОНПИ за конфликта на интереси. След това Върховният административен съд (ВАС) върна делото за ново разглеждане от долната инстанция. Върховните магистрати обявиха, че първоинстанционният съд не е обяснил как точно Манолев е можел да влияе върху Държавен фонд "Земеделие", припомня "Медиапул" в днешната си публикация.


При новото разглеждане сега Административният съд София-град е заключил, че конфликт на интереси няма, защото КПКОНПИ не е успяла да докаже "частен интерес" на Манолев, който може да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба на Държавен фонд "Земеделие".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK