Прокуратурата: От 15 преписки за полицейско насилие 12 са прекратени през 2020 г.

В четвъртък (19 август) главният прокурор Иван Гешев се яви със заместниците си Красимира Филипова (ляво) и Даниела Машева на изслушване в правна комисия на Народното събрание за случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на миналата година

© Юлия Лазарова

В четвъртък (19 август) главният прокурор Иван Гешев се яви със заместниците си Красимира Филипова (ляво) и Даниела Машева на изслушване в правна комисия на Народното събрание за случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на миналата годинаОт 1 юли до 30 септември 2020 г. в прокуратурата са образувани общо 15 преписки за полицейско насилие по време на протести. От тях 12 са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината - липсвали са достатъчно данни за извършено престъпление. Това се посочва в доклада на прокуратурата, внесен в петък (20 август) в парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси.


По останалите 3 преписки за полицейско насилие са образувани досъдебни производства, но разследването по тях продължава и все още не са започнали в съдебна фаза, се разбира още от доклада. По едно от тях са повдигнати обвинения на четирима души, които към онзи момент са работили като полицаи, посочват още от прокуратурата. В доклада не се уточнява за кой случай става въпрос, но вероятно разследването е за побоя над протестиращи пред Министерския съвет на 10 юли 2020 г.


От държавното обвинение уверяват, че няма забавяне по случаите, и припомнят, че установяването и издирването на извършителите се прави от МВР. В доклада се дава справка и за броя на разследваните случаи на полицейско насилие през предходни години.
През 2019 г. са наблюдавани общо 259 преписки за полицейско насилие от служители на МВР, от които 228 са били образувани през 2019 г., а останалите са от предходни години. Решени са 213 преписки. В съд са внесени 4 дела за полицейско насилие срещу 9 униформени. Прекратени са 30, а 12 са спрени. През 2019 г. няма нито един осъден полицай с влязла в сила присъда.


През 2020 г. са наблюдавани общо 255 преписки, от които 210 са новообразувани, а 221 са решени. Наблюдавани са 98 досъдебни производства, от които новите за годината са 19. Решени са общо 47, като в съда са внесени 3 дела срещу 7 полицаи. Прекратени са 30, а 14 са спрени, През миналата година има един осъден с влязла в сила присъда.


"Работата по тази категория преписки и дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела", се посочва в доклада на прокуратурата до Народното събрание, подписан от заместника на Гешев Красимира Филипова. Данните са от всички прокуратури в цялата страна, а не само за случаи в София по време на антиправителствените протести, които продължиха над 100 дни.


Ден преди да бъде внесен докладът, главният прокурор подчерта, че статистика за дела, свързани със "случаи на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани", изобщо не се води.


Темата за полицейското насилие на протестите през лятото на миналата година влезе в дневния ред на парламента, след като бе създадена специална комисия, която да проверява случаите. На заседание на 13 август за първи път бяха публично бяха разпространени кадри от случилото се на 10 юли м.г. пред сградата на Министерския съвет. Кадрите от камери "зад колоните на Министерския съвет" предизвикаха остра обществена реакция и доведоха до няколко опита на Народното събрание да поиска информация за случая.


На извънредно заседание на парламента депутатите изслушаха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, а след това бяха задвижени две процедури за изискване на доклад и изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на четирима служители на реда, а по-късно "Свободна Европа" съобщи, че един от служителите на реда, заснет на кадрите с насилие, е започнал работа в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.


На 19 август близо 2 часа и половина главният прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на депутати в комисията по правни и конституционни въпроси, но без да влиза в детайли за конкретни дела и проверки. С влизането си в сградата на Народното събрание той обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по текста от правилника на парламента, по който бе извикан.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Нищо необичайно за държава, в която десетилетия се наблюдава срастване между политическата власт, изпълнителната власт и "независимите" институции и регулатори...

 2. 2 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Нещо за мотивите на съдийката по делото "Замунда"?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Ами ,ще получим присъдите от Страсбург , но това устройва милиционерите , защото те не са осъдени ,а държавата .
  И който гласува за милиционери си плаща

 4. 4 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Каскетоногото и каскетурата в действие.

  #ОСТАВКА

 5. 5 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ми прокурорчетата да върнат заплатите си.
  Декларираш,че няма да работиш и в края на месеца прибираш заплата.Тлъста!!!
  Кеф голем!!!!

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Весело

  Не му стига на магарето крастата ами и мухите го хапят.
  Не му стигаха на Гешев усилията да скрие снимките през 2019 г ами го карат да скрие със задна дата същите снимки.

  подпис
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2464 Весело

  "12 са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината - липсвали са достатъчно данни за извършено престъпление" - ами, като не са следвали светлия пример на ГРЕБящото ОПравление, изпращащо наведнъж 3-4 държавни институции за проверка до дупка, как да открият нЕкви данни?! По съвест ще да са го напрАвили, щото законно е да не го правят. Служещи в държавата на ГРЕБ вече няма, опс има, но ГЕРБ ги няма, и законите трябва да се спазват.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Не мога да разбера за какво е тази прокурорска власт и този недосегаем главен прокурор. Ако беше работила тази власт, служебните министри нямаше да извадят кирливите ризи на клептократската Борисова власт.
  Докога бедния данъкоплатец ще издържа тази паразитна сталинистка структура?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Прокуратурата трябва да почне да плаща вчики обещетения по нейна вина. Да стоят без заплати, за да почнат да си вършат работата.

 10. 10 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  "Ден преди да бъде внесен докладът, главният прокурор подчерта, че статистика за дела, свързани със "случаи на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани", изобщо не се води."

  Добавям спестеното в горния цитат -

  И обеща да поиска от всички окръжни прокуратури да изготвят справка специално за тези преписки. Направил го е и я предоставя в доклада.

 11. 11 Профил на
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Обществото ни го гони пълна апатия.
  Задава въпроси, на които му подават орязани данни, от които все пак се вижда, че прокуратурата не си е свършила работата и най вероятно прокурори умишлено са осуетили наказателно преследване, което деяние е престъпление и това остава без последствия?!

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Нали за това го "инсталираха" Гешев, да прекратява неудобните преписки

 13. 13 Профил на
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Нали за това го "инсталираха" Гешев, да прекратява неудобните преписки
  —цитат от коментар 12 на pet_fire


  Не функционира добре принципът на разделението на властите в България.

  Монтескьо е обособил три сфери от "битието" на закона и е предложил те да се изпълняват от три власти:
  властта да се създаде закона (законодателна)
  властта да се приложи закона (изпълнителна)
  властта да се охранява закона (съдебна).
  Идеята е била да се ограничи абсолютната монархия, като на краля е предоставена само изпълнителната власт. Идеята е била тези три власти взаимно да се контролират.

  При републиките идеята е донагласена, като функцията на краля е предоставена на правителство. Щеше да е добре, ако беше само това.

  Как е в България?
  Провеждат се избори за НС и мнозинство, като самостоятелна политическа сила или коалиция излъчва от себе си изпълнителната власт. От този момент и НС превръща в "нотариат", който одобрява и подпечатва законотворчеството и прилагането му от мнозинството. Така сливането на двете е заложено в Конституцията, а разделението им е формално, с леки нюанси на благоприличие.

  Чрез процедурно хватки мнозинството назначава в кадровия орган на съдебната власт зависим от него състав и така овладява съдебната власт.

  Пак чрез процедурни хватки мнозинството назначава и удобен състав на КС, който осъществява последващ контрол върху законотворчеството в НС. Съдебната власт може да упражнява ефективен контрол върху законодателната, но законодателната не може да прави същото спрямо изпълнителната и съдебната. Те са независими, но работата на представителите на народа не е независима.

  Формата на държавна власт в България не е парламентарна република, а правителствена псевдорепублика, а правата на "суверена" са ограничени до това на кой лицемер да се довери.

  Такава власт не е функционална. Такава власт е псевдодемокрация.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  "Причината - липсвали са достатъчно данни за извършено престъпление. "

  Да разбираме ли, че видеото от камерите на МИНИСТЕРСКИЯТ съвет не могат да се приемат за доказателство?😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Гешев внесe искане в КС за текст от Правилника на НС

  23 авг. 2021 | 15:22


  В искането се сочи, че те противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата


  Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на чл.24 и на част от чл. 86, ал.1 и ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). В искането се сочи, че те противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.  Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата.  Компетентността на Народното събрание по отношение на съдебната власт, в частност на прокуратурата, е точно определена в чл.84, т.16 от КРБ и е ограничена до изслушване и приемане на годишния доклад на главния прокурор и на други обобщени и аналитични доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, което допринася и за постигане на публичност и прозрачност в работата на прокуратурата.  В решение № 6 от 6 юни 2017 г. по к.д. №15/2016 г. Конституционният съд е посочил, че: „Основният закон ясно е установил пределите на сдържащите действия на законодателя по отношение на прокуратурата като част от съдебната власт - до годишните доклади, както и други доклади, които са с предмет, съобразен с изискването всяка власт да остане в границите на осъществявана от нея конституционно възложена власт“.  В искането на главния прокурор до КС се посочва, че разпоредбата на чл.24 от Правилника за организацията и дейността на НС недопустимо „разширява“ конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт, нарушава баланса между властите в противоречие с чл.8 и чл.117, ал.2 от КРБ и излиза извън системата на контрол и възпиране на отделните власти.  Другата разпоредба – на чл. 86, ал.4 и ал.1 от ПОДНС в частта относно отправянето на препоръки и отчет за изпълнението на препоръките към прокуратурата също „разширява“ и допълва по недопустим начин разпоредбата на чл.84, т.16 и на чл.117, ал.2 от Конституцията.  В решение на КС №5 от 17 май 1995 г. се посочва, че с оглед разделението на властите по смисъла на чл.8 от Конституцията, от кръга на лицата, по отношение на които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат длъжностно лице да се яви и да отговори на поставени въпроси, следва да отпаднат: президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Съгласно Конституцията съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.  Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  "От държавното обвинение уверяват, че няма забавяне по случаите, и припомнят, че установяването и издирването на извършителите се прави от МВР."

  Кой е този идиот от "държавното обвинение", който така нагло лъже? Име решение на Административния съд - гр. София, в което е видно, че "установяването и издирването на извършителите" е направено от МВР още на следващия ден, 11 юли 2020 г. Дори са наказани четирима полицая на 23 август 2020 г. Съдът е разгледал и досъдебното производство, образувано от районната прокуратура, като е отчетено, че всички материали по вътрешната проверка на МВР са предадени на прокуратурата.

  Ако Гешев е подписал тоя доклад, незабавно трябва да се образува наказателно производство за измама, злоупотреба с власт и/или укривателство на престъпление!

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#14] от "padrino":

  "Да разбираме ли, че видеото от камерите на МИНИСТЕРСКИЯТ съвет не могат да се приемат за доказателство?"

  Мани "видеото" на НСО, с които камери е пробита "националната сигурност" (от разбита широка шпионска мрежа). Мани доклада на шефа на отдела за борба с безредиците (два доклада - от 11 юли и 23 август). Ама има заповеди на министъра на МВР за наказване на полицаи. Тия заповеди нищо ли не значат за "колегите" (по Гешев) милиционери от прокуратурата?

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#15] от "Минувач":

  "Съгласно Конституцията съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона."

  То и гражданите са така - подчиняват се само на Закона, а не на феодали, мафиоти, милиционери и тям подобни. Единствената разлика, че гражданите са отговорни за действията, не само пред Закона, но и пред обществото за разлика от прокурорите-милиционери (без юридическа правоспособност). Явно, прокурорите не познават закона и затова не са отговорни ни пред него, ни пред обществото. Гиди инструменчета Господни!

 19. 19 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 658 Неутрално

  В центъра има камери навсякъде, ама липсват данни... боклуци!

 20. 20 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Прекратени са, защото липсват данни. А липсват данни, защото тези данни са били неугодни някому. На кой точно сами трябва да си отговорим.

  danitoledov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK