Министър Петков вече не е канадец, чака се решение на Конституционния съд

Министър Петков вече не е канадец, чака се решение на Конституционния съд

© Юлия ЛазароваМинистърът на икономиката Кирил Петков съобщи с официално изявление, че вече не е гражданин на Канада и е уведомен от канадските власти, че съответните документи, удостоверяващи това, са изпратени към посолството на страната в Румъния, където той да ги получи. "С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", допълва той.


Проверка в сайта на канадската агенция за гражданството показва, че решението да се удовлетвори искането му за отказ от гражданство най-вероятно е взето на 19 или 20 август. Това би трябвало да означава, че процедурата, започната от Петков през април, е приключила 4 месеца по-късно и близо 3 месеца и половина, откакто той е назначен за министър. Ще трябва да се изчака - може би няколко седмици - преди документът стигне до посолството в Букурещ (то е акредитирано да обслужва и България) и той да отиде да си го получи.


Според Конституцията за министър не може да бъде назначаван човек, който е гражданин на друга държава, освен на България. След поредица изявления и медийни публикации за това, че Петков е и гражданин на Канада, той заяви, че през пролетта нотариално е заверил документа, с който уведомява канадските власти, че се отказва от канадско гражданство и че това е станало още преди включването му в правителството.
Но споровете и спекулациите продължиха и на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС поискаха Конституционният съд частично да обяви противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.


Скрийншот от канадската служба по гражданството със статута на искането на министър Петков за отказ от гражданство показва кога са се заели с неговия случай, взетото решение и уведомлението да очаква съобщение в рамките на следващите 3 месеца.

Скрийншот от канадската служба по гражданството със статута на искането на министър Петков за отказ от гражданство показва кога са се заели с неговия случай, взетото решение и уведомлението да очаква съобщение в рамките на следващите 3 месеца.


Какво показа министър Петков


Днес Петков показа и нотариално заверен в София формуляр за т.нар. волеизявление за отказ от канадско гражданство. Той е с дата 21 април 2021 г. (същата, на която нотариусът потвърждава полагането на подписите в него) и в мотивите за действията му е записано "Искам да се откажа от канадското си гражданство, защото има голяма вероятност да бъда назначен за министър". Президентът Румен Радев назначи служебния кабинет, в който участва Кирил Петков, на 12 май 2021 г., т.е. три седмици по-късно.


От днешното изявление на министър се разбира, че документите с решението за гражданството му вероятно още пътуват към посолството в Букурещ, както и че той не ги е получил, за да ги покаже на българските власти.

В разпространения от Петков документ се съдържат достатъчно лични данни, позволяващи да се провери движението на неговият казус в канадската система за имиграция и гражданство. Според нея формулярът с волеизявлението му е изпратен от посолството в Букурещ и е получен на 19 август, след което веднага е започнало обработването му и е взето решение. "Би трябвало да получите кореспонденцията в следващите 3 месеца", завършва обяснението.


Докато това не се случи, изглежда казусът с Петков продължава да е най-близо до Решение №5 на Конституционния съд от 1995 г., когато съдиите се занимаваха с американското гражданство на Жорж Ганчев. В решението, цитирано в "Капитал" от доц. Наталия Киселова (преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски") се казва: "Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт."


Защо е толкова важна датата


Последното прави много важна датата, на която е издаден документът за прекратяване канадското гражданство на Петков. Министърът заяви преди време, че е свършил навреме, каквото зависи от него, и изглежда странна ситуацията действия на българската държава да зависят от решение на органите на друга държава. Не е известен и случай Канада да е отказала на свой гражданин да го освободи от гражданство по негова молба.


Конституционният съд образува дело по искането на депутатите от ГЕРБ-СДС и ако по него се стигне до решение (защото е възможно и четният брой съдии да се разделят в мнението си точно наполовина, т.е. да няма решение), ще се разбере кой момент е решаващият - на волеизявлението на Петков или на издаването на документа, удостоверяващ, че то е удовлетворено от Канада.


От това решение зависи и дали ще бъде частично отменен указът на Радев за назначаване на правителство, както и дали конституционните съдии ще се произнесат по законността на решенията на министъра и на правителството назад във времето.

Според властите в Канада при отказ от гражданство се губят всички права и привилегии, както и статута на пребиваване в страната ,т.е. за кратко посещение или установяване постоянно на канадска територия трябва да се кандидатства на общо основание за съответната виза като гражданите на всички други държави.


Колко време отнема процедурата


Фактът, че за министър Петков процедурата е приключила за 4 месеца, показва, че тя е преминала безпроблемно и в рамките на очакваното време.


Срокът за обработване на молбата за отказ от канадско гражданство е определен от институцията ориентировъчно на 6 месеца (в зависимост от различни фактори, вкл. колко бързо може да се провери информацията в документа и времето за отговор на възникнали въпроси). Това време е изчислено на базата на практиката при 80% от подобни случаи.


Но заради пандемията има предупреждение за проблеми с някои срокове, а за живеещите извън Канада или САЩ - и подаващи документите си през посолства или консулства - е посочено да добавят за всеки случай 3-4 месеца заради пътуването им до Отава и обратно. За това на какъв етап е процедурата всеки може да следи в интернет благодарение на уникалния номер за всеки. Срокът започва да тече в момента на подаването лично или онлайн на документите (освен ако са изпратени по пощата).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK