Седем полицаи са отговаряли за задържаните под колоните на Министерския съвет

Четирима от полицейските служители, заснети на кадрите, са обвинени за леки телесни повреди.

© Дневник

Четирима от полицейските служители, заснети на кадрите, са обвинени за леки телесни повреди.Седем полицейски служители са били определени за работа със задържани под "колоните на Министерския съвет" на протеста на 10 юли 2020 г. и имената им са бил известни само няколко дни след ареста и употребата на сила срещу протестиращи. Това се разбира от писмо на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков до Комисията по случая с полицейското насилие от 10 юли и 2 септември.


Служителите Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов са били определени във въпросната вечер за работа със задържани лица, се разбира от писмото на Рашков. Имената им обаче са били известни и на предшественика му Христо Терзийски, обясни днес по време на заседанието на комисията председателят й Николай Хаджигенов, който по време на антиправителствените протести миналата година бе сред организаторите от "Отровното трио".


От писмото на Рашков се разбира и че на четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов, който в последствие е напуснал системата и работи в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност" за срок от 2 години. Младши инспектор Стоименов със същото наказание, но за срок от 1 година, а младши инспектори Димитрова и Алиев - с "порицание" за срок от шест месеца.
Разпознати са и останалите служители на реда, заснети на камерите, но за тях не е установено превишаване на полицейските правомощия и не са санкционирани след проверката на вътрешна сигурност в МВР. Комисията взе решение да сезира Софийската градска прокуратура (СГП) за това дали прокурор Вероника Трифонова (в момента европейски делегиран прокурор), която е прекратила преписката заради липса на данни за полицейско насилие, е извършила престъпление. Преди дни Николай Хаджигенов сезира и Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши със съмнението, че Трифонова може да извършила престъпление срещу правосъдието, отказвайки да разследва случая.


На днешното заседание бе предложено и да се изслуша дежурния служител в Националната служба за охрана (НСО), която отговаря за камерите на фасадата на Министерския съвет. Служителят, според Хаджигенов, е наблюдавал на живо и е станал свидетел на престъпление, за което е бил длъжен да подаде сигнал.


Даниел Павлов, който е един от пострадалите от полицейско насилие на протеста на 2 септември, разказа пред депутатите от комисията какво му се е случило.


Седем полицаи са отговаряли за задържаните под колоните на Министерския съвет

© Дневник


В момента срещу него в повдигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост и цинизъм, макар да твърди, че не е провокирал по никакъв начин агресия. Делото срещу него все още не е внесено в съда, но ако бъде признат за виновен може да получи наказание до 5 г. затвор. "Заради това, че съм отишъл свободно да изразя гражданската си позиция на протест", обясни пред депутатите Павлов.


Той разказа подробно, че е отишъл на протеста още около 10 ч. сутринта, а в един момент се оказал съвсем близо до полицейския кордон, когато бил издърпан зад него от полицаи.

"Главата ми беше изритана много силно. Лещите ми бяха избити от очите заради силата на ударите. Извиваха ми ръцете и врата назад. Натискаха ме с колене в гърба. Не можех да си поема въздух. Без да преувеличавам - чувствах, че умирам", разказа Павлов пред депутатите.

Той обясни, че имал наранявания по цялото тяло. По-късно бил отведен в 1-во Районно управление на МВР, където обаче подчерта, че униформените се държали с него добре. "Не искам да слагам всички полицаи под общ знаменател", добави Павлов. Бил е задържан за 24 часа, а след това и за 72 ч. Подал е сигнал за полицейско насилие, но отговорът, който получил от прокуратурата е, че е оказал съпротива и силата, упражнена срещу него, е пропорционална.


"Нямаше как да окажа каквато и да е съпротива, защото не можех да помръдна", обясни Павлов. Той каза, че няколко часа след ареста поискал да бъде прегледан и е откаран в МВР болница. "Никакъв преглед не ми беше направен. Лекарят само ми се скара и ме пита защо ходя по протести", добави още Павлов.


Темата за полицейското насилие на протестите през лятото на миналата година влезе в дневния ред на парламента, след като бе създадена специална комисия, която да проверява случаите. На заседание на 13 август за първи път бяха публично бяха разпространени кадри от случилото се на 10 юли м.г. пред сградата на Министерския съвет. Кадрите от камери "зад колоните на Министерския съвет" предизвикаха остра обществена реакция и доведоха до няколко опита на Народното събрание да поиска информация за случая.


На извънредно заседание на парламента депутатите изслушаха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, а след това бяха задвижени две процедури за изискване на доклад и изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на четирима служители на реда, а по-късно "Свободна Европа" съобщи, че един от служителите на реда, заснет на кадрите с насилие, е започнал работа в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.


На 19 август близо 2 часа и половина главният прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на депутати в комисията по правни и конституционни въпроси, но без да влиза в детайли за конкретни дела и проверки. С влизането си в сградата на Народното събрание той обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по текста от правилника на парламента, по който бе извикан и го направи няколко дни по-късно.


По време на извънредното заседание в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обясни, че бившият прокурор в Софийската районна прокуратура Вероника Трифонова (в момента европейски делегиран прокурор) е прекратила преписката за полицейско насилие. Последва отговор от самата Трифонова чрез пресцентъра на прокуратурата. Няколко дни по-късно Николай Хаджигенов, който е председател на временната парламентарна комисия и адвокат на някои от пострадалите на протестите, сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за Трифонова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK