На живо

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия ЛазароваКабинетът удължи днес с три месеца извънредната епидемична обстановка - до края на ноември. Утре ще бъдат публикувани насоките на здравното и образователното министерства за действие в училищната и предучилищната мрежа в епидемична среда. Представители на ресторантьорския бизнес за пореден път изразиха несъгласие с условията, при които им се разрешава да работят при пълен капацитет (а те са - и персоналът, и посетителите да са преболедували, да имат валиден тест или да са ваксинирани). бизнесът настоя проверяващите го инспектори също да представят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. "Дневник" проследи на живо развитието на ситуацията с коронавируса.днес. Подробностите вижте в хронологията.
Служебният министър на здравеопазването Стой Кацаров отговори в открито писмо от седем страници на прокуратурата, която по-рано днес поиска (виж блока в 13.23 ч.) той да й се отчете какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19.


Кацаров предлага на държавното обвинение да обмисли "възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки". Той проявява интерес дали в прокуратурата са предприети някакви действия по разпространените чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления.


Кацаров пише, че бюджетът за разяснителна кампания за ползите от ваксинирането за тази година възлиза на малко над 10 хил. лв. и изрежда близо 40 инициативи. С повече детайли от отговора на министъра можете да се запознаете тук.

Двама българи са задържани на Промахон с фалшиви PCR тестове

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Двама българи са били задържани от гръцките власти заради представяне на фалшиви PCR тестове при влизане в страната през граничен пункт "Промахон", съобщи БНТ. Министерството на външните работи е потвърдило информацията. Нарушителите са мъж и жена. Наложени са им глоби на стойност 10 000 евро и са освободени след съдействие от българското консулство в Солун. БНТ цитира български адвокати, според които най-вероятно срещу двамата българи да започне наказателно производство в Гърция.

Здравната инспекция в Перник ще провери масово нощно пазаруване

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова


Регионалната здравна инспекция в Перник започва проверка заради акция за нощно пазаруване с голямо намаление в магазин на търговска верига, съобщи БНР. Целта е да се установи наличието на план за противоепидемичните мерки и на лицата, отговорни за спазването му. Ако такъв няма, на виновните ще бъдат наложени административно-наказателни мерки.


По информация на радиото хиляди хора отишли да пазаруват заради обявеното намаление на цените на някои стоки със 70%. Промоционалната акция обаче не е била съгласувана предварително със здравните власти, а две седмици по-рано Областният кризисен щаб за борба с Covid-19 обяви, че затяга контрола по спазване на противоепидемичните мерки.

България ще дари ваксини "Астра Зенека" на Босна и Херцеговина

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира споразумение между България, "Астра Зенека" и Босна и Херцеговина. С него на страната ще бъдат дарени 50 хил. дози от ваксината Vaxzervria срещу COVID-19.


Предвидено е всички разходи за доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.


Това е ваксината, към която не само в България има най-нисък интерес след оповестяването на данни за повята на съсиреци, застрашаващи живота, след употребата й. В Същото време България поръча най-много дози именно от тази ваксина.

Заведенията плашат с бойкот заповед на здравния министър

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха в отворено писмо, че не са съгласни с конкретните текстове от заповедта на здравния министър, с която той определя реда на работата им в условията нова вълна от зараза с коронавируса. Организациите настояват за корекция по тяхно предложение, "а при несъобразяване от ваша страна с нашите забележки, обявяваме бойкот на заповедта", пишат те с главни букви.


Въпреки че с тази заповед мерките бяха разхлабени, като се позволи при определени условия те да работят с пълния си капацитет, сега заведенията искат:


- За работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с COVID-19, но не смятат да се ваксинират


- персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. А след изтичане на давността тя да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.


- или клиентите независимо от статуса си да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят 100% капацитет.


Освен това предлагат проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. Посочват, че предложенията отговарят на законите и конституцията на страната. Използват и случая за предложат да се предоставя подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и за това дали починалите от вируса са ваксинирани и на каква възраст са.

Прокуратурата иска информация за мерките срещу разпространението на COVID-19

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Георги Кожухаров

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от Министерството на здравеопазването какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите. Институцията мотивира искането си със значително нарастващия брой на активни случаи на заболели от коронавирус и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във ВАП.
Едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от министерството, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация и дали ведомството е отправяло запитване до Европейската агенция по лекарствата ЕМА, отнасящо се до поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело министерството по отношение на контрола на мерките, допълват прокуратурата.


Прокуратурата иска информация за мерките, които ще се прилагат в учебните заведения както и за осигуреността с лекарства и легла в болниците.

Пандемията сви пациентите в болниците с 20%

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Пандемията, страхът от заразяване и забраните за планов прием през миналата година са довели до спад с повече от 20% на пациентите, които са се лекували в болница през тази и миналата година в сравнение с 2019 г. Това показват данни в справка на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Капитал".


Изданието посочва, че през първото полугодие на предкризисната 2019 г. през болниците са минали над 1.154 млн. пациенти докато през същия период на 2020 г. те са били 951 хил. Извънредното положение бе въведено в средата на март, така че в този брой влизат и хоспитализираните с коронавирус.


Тези данни потвърждават предположенията на здравните институции, че поне 10% от пациентите влизат в болница "за изследвания", тъй като в извънболничната помощ няма направления за безплатното им провеждане. През миналата и тази година обаче част от тях вероятно са отложили диагностиката си заради притеснения, че могат да се заразят в лечебните заведения по време на корона вълните.

Кабинетът удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка - до края на ноември. Това съобщи след заседанието здравният министър Стойчо Кацаров. Решението е мотивирано от навлизането на България в нова вълна на коронавируса и изчислението, че средно една вълна трае два-два и половина месеца. Преценено е да се удължи с 3 месеца заради несигурната политическа обстановка и неизвестността докога ще работи Народното събрание и кога ще има редовен кабинет. С удължаването могат да се вземат бързи мерки, допълни Кацаров.


Министърът на образованието Николай Денков съобщи, че до обяд в четвъртък ще бъдат публикувани насоките за действие в училищната и предучилищната мрежа за действие в епидемична среда. В тях са отчетени препоръките на Министерството на здравеопазването и мерките са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, при което има пълно съгласие на всички страни, подчерта Денков. Напомни, че в обществото има различни искания, често противоречиви, но "нашата отговорност и на Министерството на здравеопазването е да намерим правилния баланс – максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и учениците".


При делта варианта ефектът от ваксините намалява, казва инфекционист

С възникването на Делта варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации, смята д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн. Пред БНТ той обясни, че пир този вариант се наблюдава леко отместване.


Той сравни ваксината спрямо този вариант със снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.

Според него трябва да се прави разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Цитира данни, че 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с Алфа варианта, а при Делта варианта на човек му трябват само 10 секунди, за да се зарази от носител на вируса.


Даде пример с Израел, където, по думите му, се получава лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета доза, ефектът е много добър.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е, че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", посочи той.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка държава има свободата на действие и самостоятелност.

Броят на настанените в болница достигна нивата от януари

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на настанените в болница достигна нивата си от януари. Към днешна дата настанени за лечение са 2873 души, а в интензивни отделения са 248 болни, показват данните на здравните власти. Остава висок и броят на починалите като за денонощие те са 33.


Продължава да расте делът на положителните за коронавирус тестове и те вече са 7.95% от всички.


Данните в графики можете да видите тук.

Целта е да задържим максимално децата в училище, обяви министър Денков

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Всичко, което се пише по блоговете, може да стане безмислено за няколко дни, ако от коронавирус започнат да умират деца или учители в кратък период. Ние правим максималното обучението да е присъствено при намален риск. Това коментира пред БНТ министърът на здравеопазването Николай Денков. Така той отговори на коментар във "Фейсбук" на депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова. Допълни, че през миналата година 100 учители са починали от вируса. Допълни, че би било безотговорно да се въведе безусловно присъствено обучение.


"Нито лев не е предвиден в актуализацията на бюджета за тестване на педагогически и непедагогически персонал при евентуално присъствено обучение, защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение", пише в публикацията си Белобрадова.


Посочи, че при съгласие на родителите в училищата би могло да се въведе регулярно тестване на учениците, защото, по думите му, няма смисъл това да се прави за 5-10% от децата. Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.
Миналата година нито едно училище не е достигнало 10% заболели ученици, така че това е разумна граница, която да се ползва за критерий кога да се преминава при напълно дистанционно обучение. Повече за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK