На живо

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия ЛазароваКабинетът удължи днес с три месеца извънредната епидемична обстановка - до края на ноември. Утре ще бъдат публикувани насоките на здравното и образователното министерства за действие в училищната и предучилищната мрежа в епидемична среда. Представители на ресторантьорския бизнес за пореден път изразиха несъгласие с условията, при които им се разрешава да работят при пълен капацитет (а те са - и персоналът, и посетителите да са преболедували, да имат валиден тест или да са ваксинирани). бизнесът настоя проверяващите го инспектори също да представят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. "Дневник" проследи на живо развитието на ситуацията с коронавируса.днес. Подробностите вижте в хронологията.
Служебният министър на здравеопазването Стой Кацаров отговори в открито писмо от седем страници на прокуратурата, която по-рано днес поиска (виж блока в 13.23 ч.) той да й се отчете какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19.


Кацаров предлага на държавното обвинение да обмисли "възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки". Той проявява интерес дали в прокуратурата са предприети някакви действия по разпространените чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления.


Кацаров пише, че бюджетът за разяснителна кампания за ползите от ваксинирането за тази година възлиза на малко над 10 хил. лв. и изрежда близо 40 инициативи. С повече детайли от отговора на министъра можете да се запознаете тук.

Двама българи са задържани на Промахон с фалшиви PCR тестове

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Двама българи са били задържани от гръцките власти заради представяне на фалшиви PCR тестове при влизане в страната през граничен пункт "Промахон", съобщи БНТ. Министерството на външните работи е потвърдило информацията. Нарушителите са мъж и жена. Наложени са им глоби на стойност 10 000 евро и са освободени след съдействие от българското консулство в Солун. БНТ цитира български адвокати, според които най-вероятно срещу двамата българи да започне наказателно производство в Гърция.

Здравната инспекция в Перник ще провери масово нощно пазаруване

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова


Регионалната здравна инспекция в Перник започва проверка заради акция за нощно пазаруване с голямо намаление в магазин на търговска верига, съобщи БНР. Целта е да се установи наличието на план за противоепидемичните мерки и на лицата, отговорни за спазването му. Ако такъв няма, на виновните ще бъдат наложени административно-наказателни мерки.


По информация на радиото хиляди хора отишли да пазаруват заради обявеното намаление на цените на някои стоки със 70%. Промоционалната акция обаче не е била съгласувана предварително със здравните власти, а две седмици по-рано Областният кризисен щаб за борба с Covid-19 обяви, че затяга контрола по спазване на противоепидемичните мерки.

България ще дари ваксини "Астра Зенека" на Босна и Херцеговина

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира споразумение между България, "Астра Зенека" и Босна и Херцеговина. С него на страната ще бъдат дарени 50 хил. дози от ваксината Vaxzervria срещу COVID-19.


Предвидено е всички разходи за доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.


Това е ваксината, към която не само в България има най-нисък интерес след оповестяването на данни за повята на съсиреци, застрашаващи живота, след употребата й. В Същото време България поръча най-много дози именно от тази ваксина.

Заведенията плашат с бойкот заповед на здравния министър

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха в отворено писмо, че не са съгласни с конкретните текстове от заповедта на здравния министър, с която той определя реда на работата им в условията нова вълна от зараза с коронавируса. Организациите настояват за корекция по тяхно предложение, "а при несъобразяване от ваша страна с нашите забележки, обявяваме бойкот на заповедта", пишат те с главни букви.


Въпреки че с тази заповед мерките бяха разхлабени, като се позволи при определени условия те да работят с пълния си капацитет, сега заведенията искат:


- За работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с COVID-19, но не смятат да се ваксинират


- персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. А след изтичане на давността тя да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.


- или клиентите независимо от статуса си да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят 100% капацитет.


Освен това предлагат проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. Посочват, че предложенията отговарят на законите и конституцията на страната. Използват и случая за предложат да се предоставя подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и за това дали починалите от вируса са ваксинирани и на каква възраст са.

Прокуратурата иска информация за мерките срещу разпространението на COVID-19

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Георги Кожухаров

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от Министерството на здравеопазването какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите. Институцията мотивира искането си със значително нарастващия брой на активни случаи на заболели от коронавирус и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във ВАП.
Едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от министерството, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация и дали ведомството е отправяло запитване до Европейската агенция по лекарствата ЕМА, отнасящо се до поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело министерството по отношение на контрола на мерките, допълват прокуратурата.


Прокуратурата иска информация за мерките, които ще се прилагат в учебните заведения както и за осигуреността с лекарства и легла в болниците.

Пандемията сви пациентите в болниците с 20%

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Пандемията, страхът от заразяване и забраните за планов прием през миналата година са довели до спад с повече от 20% на пациентите, които са се лекували в болница през тази и миналата година в сравнение с 2019 г. Това показват данни в справка на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Капитал".


Изданието посочва, че през първото полугодие на предкризисната 2019 г. през болниците са минали над 1.154 млн. пациенти докато през същия период на 2020 г. те са били 951 хил. Извънредното положение бе въведено в средата на март, така че в този брой влизат и хоспитализираните с коронавирус.


Тези данни потвърждават предположенията на здравните институции, че поне 10% от пациентите влизат в болница "за изследвания", тъй като в извънболничната помощ няма направления за безплатното им провеждане. През миналата и тази година обаче част от тях вероятно са отложили диагностиката си заради притеснения, че могат да се заразят в лечебните заведения по време на корона вълните.

Кабинетът удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка - до края на ноември. Това съобщи след заседанието здравният министър Стойчо Кацаров. Решението е мотивирано от навлизането на България в нова вълна на коронавируса и изчислението, че средно една вълна трае два-два и половина месеца. Преценено е да се удължи с 3 месеца заради несигурната политическа обстановка и неизвестността докога ще работи Народното събрание и кога ще има редовен кабинет. С удължаването могат да се вземат бързи мерки, допълни Кацаров.


Министърът на образованието Николай Денков съобщи, че до обяд в четвъртък ще бъдат публикувани насоките за действие в училищната и предучилищната мрежа за действие в епидемична среда. В тях са отчетени препоръките на Министерството на здравеопазването и мерките са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, при което има пълно съгласие на всички страни, подчерта Денков. Напомни, че в обществото има различни искания, често противоречиви, но "нашата отговорност и на Министерството на здравеопазването е да намерим правилния баланс – максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и учениците".


При делта варианта ефектът от ваксините намалява, казва инфекционист

С възникването на Делта варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации, смята д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн. Пред БНТ той обясни, че пир този вариант се наблюдава леко отместване.


Той сравни ваксината спрямо този вариант със снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.

Според него трябва да се прави разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Цитира данни, че 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с Алфа варианта, а при Делта варианта на човек му трябват само 10 секунди, за да се зарази от носител на вируса.


Даде пример с Израел, където, по думите му, се получава лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета доза, ефектът е много добър.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е, че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", посочи той.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка държава има свободата на действие и самостоятелност.

Броят на настанените в болница достигна нивата от януари

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на настанените в болница достигна нивата си от януари. Към днешна дата настанени за лечение са 2873 души, а в интензивни отделения са 248 болни, показват данните на здравните власти. Остава висок и броят на починалите като за денонощие те са 33.


Продължава да расте делът на положителните за коронавирус тестове и те вече са 7.95% от всички.


Данните в графики можете да видите тук.

Целта е да задържим максимално децата в училище, обяви министър Денков

Коронавирусът в България: Извънредната обстановка се удължава до 30 ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Всичко, което се пише по блоговете, може да стане безмислено за няколко дни, ако от коронавирус започнат да умират деца или учители в кратък период. Ние правим максималното обучението да е присъствено при намален риск. Това коментира пред БНТ министърът на здравеопазването Николай Денков. Така той отговори на коментар във "Фейсбук" на депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова. Допълни, че през миналата година 100 учители са починали от вируса. Допълни, че би било безотговорно да се въведе безусловно присъствено обучение.


"Нито лев не е предвиден в актуализацията на бюджета за тестване на педагогически и непедагогически персонал при евентуално присъствено обучение, защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение", пише в публикацията си Белобрадова.


Посочи, че при съгласие на родителите в училищата би могло да се въведе регулярно тестване на учениците, защото, по думите му, няма смисъл това да се прави за 5-10% от децата. Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.
Миналата година нито едно училище не е достигнало 10% заболели ученици, така че това е разумна граница, която да се ползва за критерий кога да се преминава при напълно дистанционно обучение. Повече за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (285)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Когато бутафорите превземат една територия, за изказана истина следва преследване и нападки.
  Десетилетия наред главите на туземците бяха манипулирани, щото да се създаде подчинена и некритична маса.
  Много важно, че още едно поколение ще отиде в киреча.
  Сега вече е късно.
  Оставете ги там, където са. Само им дайте още от специалитета - бутафории и вредни навици.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Няма никакъв шанс да угоди на всички.

  Еретик
 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Междувременно, в Англия, при 62% ваксинирани, неваксинираните са 95% от лежащите в интензивните отделения. СлОчаЕнос...
  А в България, 0 (НУЛА) ваксинирани с две дози са сложени на апаратно дишане. Друга слОчаЕнос...

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Гледам вчера един туземец. Вклинил се сред останалите, кървясали, изцъклени очи, кашля, храчи наляво-надясно. Няма маска, а на призива да си сложи - отказа.
  Категоричен туземлък, но имаше и зла умисъл.
  Това е.
  Стягайте кесиите, че един господ знае колко още ще измрат.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  > Няма никакъв шанс да угоди на всички.

  Ако в киносалона десет души започнат да викат 'Пожар! Пожар!', после е трудно да се възстанови нормалното поведение на тълпата.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  И по-зле ще става, а щраусът си е заврял главата в пясъка и мърмори за чипове, трети игли, свобода и само да са му дадели руската ваксина и щял да се боцне, ама надали.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Целта ви ще се провали с гръм и трясък.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Гледайте данните за смъртността. Ако сме на пръво место пак, требе на други места да се тръси кучето. И да престанат да дават ония мустакатите докторчета по тв-тата. Че почваме да си мислим, че дофтор=олигоф.ен... големо падение

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  По-лошото предстои !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Ваксиниране, ваксиниране и пак ваксиниране. Не са починали 100 учители от коронавирус, а над 150, но вече всеки може да се защити поне от тая зараза.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  > Гледайте данните за смъртността. Ако сме на пръво место пак,

  Имаш предвид като 2017-та ?

  Фигура 1. България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред
  държавите от ЕС

  State of Health in the EU / България / Здравен профил / за страната 2017
  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bulgaria_bulgarian.pdf

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Като се разхлабиха мерките преди време, като отвориха кръчмите и като спряха репортажите от претъпканите КОВИД-отделения и мат'ряла реши, че вируса се е самозатрил. Отделно са ония , дето постоянно привиждат във всичко конспирация и категорично отказват да се ваксинират, понеже по някаква странна тяхна логика ваксината е по-опасна от рисковете вируса :)

  Та така. Сега от "Слънчака" директно в КОВИД-отделението :)

 14. 14 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Междувременно, в Англия, при 62% ваксинирани, неваксинираните са 95% от лежащите в интензивните отделения. СлОчаЕнос...А в България, 0 (НУЛА) ваксинирани с две дози са сложени на апаратно дишане. Друга слОчаЕнос...
  —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


  Защо тези данни не се използват от Здравното министерство да се разяснява ползата от ваксинацията. Вече подозирам, че сегашният здраве министър умишлено бездейства.

  Вчера Червеният кръст тръгнал да раздава листовки да убеждават хората. Листовки...

 15. 15 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Децата грам не разбират като се заразят, защо изобщо се занимавате с тях? За възрастните има ваксини или ако не искат ще си карат вируса и каквото сабя покаже.

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#15] от "Oliver":

  > Децата грам не разбират като се заразят, защо изобщо се занимавате с тях?

  Бизнес.

  > The US group ... upgraded its 2021 revenue forecast for the shot to $33.5bn from the $26bn it had predicted in the previous quarter.
  https://www.ft.com/content/ee45a6f3-1577-4d64-bd1f-462c7440de38

  Ако се уредят и с тия над 5 години, могат да дръпнат и до 50 милиарда за годината.

  > Pfizer expects to know how its vaccine performs among kids ages 5 to 11 by the end of September.
  https://www.businessinsider.com/when-can-young-kids-get-vaccinated-timeline-2021-7

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Кой каквото си надробил, тва е.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ваксиниране, ваксиниране и пак ваксиниране. Не са починали 100 учители от коронавирус, а над 150, но вече всеки може да се защити поне от тая зараза.
  —цитат от коментар 10 на dorn


  ЪХЪ .!. Ваксинирани също се заразяват и също умират ...
  някои от вируса, някои от ваксината ...
  :-) познавам един НЕваксиниран > още е жив :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Децата грам не разбират като се заразят, защо изобщо се занимавате с тях? За възрастните има ваксини или ако не искат ще си карат вируса и каквото сабя покаже.
  —цитат от коментар 15 на Oliver


  Проблемът е, че пак ще ни затворят като задръстят болниците. Положението е същото като в края на февруари. Идва сериозна вълна, властта нищо не прави , надява се да отмине самичко. Баце дори отвори кръчмите от март.
  А когато сме единствените в Европа, които ще ги затворят, ще се вдигне вой до небесата.

 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  И като гледам няма да се отървем само с идващата година и не ги наричайте учебни защо нямат нищо общо с онлайн бутафорията. Поредните провалени випуски и класове, тотал щета.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Аз се ваксинирах. Останалите се оправяйте както намерите за добре.

 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Нямат спирка. Докато не редуцират популацията с 25 %, а още толкова с тежки психични разстройства.
  Стягайте се и не забравяйте за четвъртата власт. Тя се изстреля на първо място.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#21] от "Симо":

  " Аз се ваксинирах. Останалите се оправяйте както намерите за добре"

  Защо, преди да се ваксинирате, с какво положението на останалите е било в нещо по - различно или някой е разчитал на вас ? Аз съм го преминал, но и през ум не ми е минавало да говоря така за тези, които не са го преболедували все още или не са ваксинирани !!!

 24. 24 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Някой, по дяволите, ще обясни ли на ваксинираните да спрат да се мислят за безсмъртни и да започнат да спазват някакви елементарни мерки! Щъкат където си искат, не носят маски, навират се един в друг... Тоя сертификат не ви прави богове, бе хора!

 25. 25 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Няма никакъв шанс да угоди на всички.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  нЕ е въпрос на ншкой да се угоди .
  Въпрос е този който се е наел да върши някаква рбота да я свърши както мисли и да запази здравето на хората.
  Разбира се òвешко е да се греши . Д а се признават грешките и да продължава да се работи .
  Изобщо нямам доверие è тези които се самонаеха чче могат да свършат някаква работа .
  При такива положения всеки сам взема решения как да оцелее.
  Престъпление е на някой да насжда своето мнение за решението на други . точно като на война .
  Поне да полуàваме реалистична картина за да може всеки да избира какво да прави.

 26. 26 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#24] от "4u4o":

  >....Тоя сертификат не ви прави богове, бе хора!

  А представяш ли си какво ще стане като се набодат и с трета игла?

 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ясно е, че агресивните антиваксъри са хора със сериозни проблеми, гневни на живота и неспособни на критично мислене. Но вярвам, че повечето, колебаещи са да се ваксинират, са просто уплашени хора, загубили вяра в институциите. Поколения наред сме лъгани от държавата при сериозни кризи като Чернобилската, всички сме се сблъсквали с шокираща некомпетентност от страна на държавните институции, в някаква степен е разбираемо да има недоверие. Но това не са български ваксини, не са одобрени само от българските институции. Страните с най-високо качество на живот, най-добро здравеопазване и най-ниски нива на корупция имат над 60%, често и над 70%, напълно ваксинирани. И тези проценти продължават да растат. Здравните власти в тези страни без изключение одобряват и препоръчват ваксините, в човешката история това са най-внимателно следените резултати от ваксинационна програма. Бих могъл да разбера тези, които през зимата все още са изчаквали, за да се уверят, че няма редки странични ефекти, които са останали незабелязани при изпитанията на ваксините с няколко десетки хиляди души. Но наистина не мога да проумея какво още се чака след стотици милиони ваксинирани. Очевидно, че ваксините са безопасни, ако има някакъв проблем след ваксиниране, той се появява за няколко седмици, това не е радиация, за да се прояви след години. Ще чакаме като онзи виц с брома в казармата да почне да действа след 50 години? Виждате как всичко се следи под лупа по света. За много редките случаи на тромби след ваксиниране с АстраЗенека се вдигна толкова шум, а всъщност стотици медикаменти, които се предписват и използват от хората, имат много по-често срещани сериозни странични ефекти. В същото време нямаме данни за каквито и да е сериозни странични ефекти от ваксините на Пфайцър и Модерна.

  Давате ли си сметка колко щети причнявате със страха си от ваксиниране? В краткосрочен план ще имаме отново препълнени болници, хиляди починали и хора със сериозни усложнения, преуморени и обидени доктори, които с все по-малко желание ще се занимават с пациенти, които има как да се предпазят. Когато спешните отделения се препълнят, неминуемо ще се въведат нови ограничителни мерки, все тая дали Ричард Алибегов ще протестира, просто няма да има друг начин. Това ще доведе до нови безработни и фалирали бизнеси. Училища и университети ще преминат на дистанционно обучение. Какви ще са дългосрочните последици от това тепърва ще виждаме, но на цели поколения млади хора се отнемат възможността за нормално развитие през годините, които ги формират като личности.

  Ако в началото на пандемията трябваше да се взимат тежки решения, изборът беше между спасяване на повече човешки животи и някакво относително нормално функциониране на икономиката и обществения живот, то днес изборът е между това да се прояви социална отговорност или да се поддадем на неоснователни страхове и конспиративни теории.

 28. 28 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 430 Весело

  Не знам кой е тъп и кой е умен, но ако почна да раздавам нещо без пари на улицата и ваксинирани и неваксинирани и болни и здрави, ще се бутат като овце.
  Та толкоз за пандемията от мен!!!!

 29. 29 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#27] от "Коки":

  >Очевидно, че ваксините са безопасни, ако има някакъв проблем след ваксиниране,
  >той се появява за няколко седмици, това не е радиация, за да се прояви след години.

  И въз основа на какви проучвания и наблюдения стигнахте до този гениален извод?

 30. 30 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Някой, по дяволите, ще обясни ли на ваксинираните да спрат да се мислят за безсмъртни и да започнат да спазват някакви елементарни мерки! Щъкат където си искат, не носят маски, навират се един в друг... Тоя сертификат не ви прави богове, бе хора!
  —цитат от коментар 24 на 4u4o


  Носенето на маска не е елементарна мярка. Човек не е нормално да се разхожда с намордник и никога не го е правил в последните 2000 години. Аз не се страхувам, живота трябва да продължи.

 31. 31 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":>....Тоя сертификат не ви прави богове, бе хора!А представяш ли си какво ще стане като се набодат и с трета игла?
  —цитат от коментар 26 на Bond007


  Ще стане същото както в било през целия ми живот. Хората ходят по улицата, срещат се с други хора и понякога си докосват ръцете, нарича се ръкостискане. Преди много години дори съм виждал хора да се целуват.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Няма никакъв шанс да угоди на всички.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  А и не трябва да се угоди на всички!

  Лесно е: Ако министърът вярва, че ваксините предпазват, учебната година трябва да бъде с присъствено обучение за всички! Който се страхува, да се ваксинира - ваксини има! Ако министърът не вярва във ваксините, спасение няма!

 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  В случая, нещо наистина гори.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  И какво прави Денков, за да задържи децата в училище? Прави ли активна кампания за ваксиниране на учителите, както в Гърция? Ако не принуда, поне сериозни стимули за ваксиниране? Например намаляване на заплата при онлайн и увеличаване за присъствено обучение, ако си се ваксинирал?
  Има ли планове какво се прави при какъв процент заразени? Има ли графици за разместване на учебните срокове при нова вълна - например учебната година да започне по-рано и лятната ваканция да бъде намалена за сметка на седенето в къщи през зимата?

  Какво му пречеше например да започне учебната година на 1ви, както в Германия и Франция, а не на 15ти септември? Да не се обидят неваксинираните учители ли или просто не му пука, както по всичко личи.

 35. 35 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#31] от "Oliver":

  >Хората ходят по улицата, срещат се с други хора и понякога си докосват ръцете, нарича се ръкостискане

  Тия, които си сложат трета игла хептем ще станат безсмъртни. Няма да ги виждаш по улиците, щото ще летят из облаците.
  Нали ги виждаш и сега сертифицираните с по две игли - хванали Господ за шлифера и греят от щастие, че могат да пият кафе без проблеми в Гърция.
  😂😂😂😂

 36. 36 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":

  Прав сте, но така протестираме против безхаберието на 80-те процента.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#27] от "Коки":

  Много точно!

 38. 38 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Абе какво затваряне, явно матряла, биомасата или за каквото там ни смята политическата клика( и ваксинираните калинки) , не ще ваксините иначе щеше да се е ваксинирала . В този случай какво затварянето, -най добре страхуващите се, да се затворят и да се приключи. Като измрем да населяват планетата.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 39. 39 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#34] от "еспресо":

  значи няма да определяме заплата според качествата, а според това кой се е ваксинирал и кой не е.
  много находчиво.
  А ще ревем ли после по калинките?

 40. 40 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Ваксинирани също се заразяват и също умират ...
  някои от вируса, някои от ваксината ...
  —цитат от коментар 18 на dark'star

  Може ли някакви достоверни данни? Не като „четох във фейса“ все пак.


  @)----,--'--
 41. 41 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 272 Неутрално

  какво да си признаят- че е военна разработка, съвместна на САЩ и Китаъ, в лаборатория, намираща се на 250 метра от пазара в Ухан??? Това няма като как да стане! Инак:

  "Този вирус от дивите прилепи след това някак си е еволюирал, рекомбинирайки гените си с друго диво живитно / панголин/, което го е направило по- инфекциозен и вирулентен. След това чудодейно рецомбиниране САРС -Ков-2 отново е мутирал, придобивайки способност да инфектира хората, предизвиквайки глобална пандемия, като междувременно не е оставил след себе си никакви биологични, геномни ил епидемиологични следи от еволюционната си история..."

  "За тази цел САЩ и Китай ще трябва да осигурят не само мястото, но точното време и механизма на предаване на първата човешка инфекция..."

  Истината за Ковид-19- д-р Джоузеф Меркола и Рони Къминс, стр.38

  ПС. Дебело подчертавам, чи ИМА ВИРУС, а не конспиративни теории, и той е създаден да не изчезне като грип. Чакайте и нови ваксини, както и ковид-22

  Нова опасност! Имунолог от Цюрих предупреди за появата на супервирус – COVID-22
  Епицентър
  Имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих предупреди, че по-опасен вариант на коронавирус ще се появи в света през следващата година.

  Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, каза Реди. Бета от Южна Африка и Гама от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, посочи имунологът.

  В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете Бета и Гама ще стават още по-заразни, а Делта ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации неизбежни. „COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”.
  http://epicenter.bg/article/Imunolog-ot-Tsyurih-predupredi-za-poyavata-na-supervirus---COVID-22/257910/7/0

 42. 42 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#34] от "еспресо":значи няма да определяме заплата според качествата, а според това кой се е ваксинирал и кой не е.много находчиво.А ще ревем ли после по калинките?
  —цитат от коментар 39 на nehaen


  Възнаграждението трябва да бъде свързано с полагания труд.
  Присъствената работа в клас е по-трудна от това да си стоиш в къщи, освен това води до по-високо качество на образованието и това трябва да се отрази на възнаграждението.

  Ако искаш да получаваш пари само защото си много качествен и не вършиш нищо - реви колкото си искаш, калинке.

 43. 43 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 709 Разстроено

  Не знам кой е тъп и кой е умен, но ако почна да раздавам нещо без пари на улицата и ваксинирани и неваксинирани и болни и здрави, ще се бутат като овце.Та толкоз за пандемията от мен!!!!
  —цитат от коментар 28 на nehaen

  Напротив!!! Българинът търси дефицитното, нещо което да намери с връзки, под масата, не по правилата. Безплатното за него не струва нищо, не е благо, не трябва да се отнася към него нито с грижа, нито с отговорност.

  Ако ваксините не бяха достатъчно и имаше ред, ако щеш и лотария, то тогава много повече щяха да искат да се ваксинират. Щеше да се гърми по вестниците и как някой си се бил прередил и уредил с ваксина по втория начин, или че на черно цената била стигнала 500 лв.


  @)----,--'--
 44. 44 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Не ги пускайте на това безсмислено училище децата си. Вече обща култура може да се научи и от интернет, а това е ЕДИНСТВЕНОТО, което предлага брутално остарялата ни образователна система.

 45. 45 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#42] от "еспресо":

  За по-високото качество си прав/ а, но за по-лесното не. Имам роднина, начялна учителка, надъхана и много съвестна, обича си работата. По нейни думи е по-трудно да ги усмириш и още по-трудно да им задържиш вниманието, когато са онлайн. Кое му се ака, чурка, гладно е, иска при мама и т.н. Приемат го като игра. За да се избегне дистанционно обучение тя се ваксинира, въпреки някои резерви, които имаше по отношение на ваксините. Ако всички учители са като нея сега този проблем нямаше изобщо да го дискутираме, но не са. Сред колегите ѝ са ваксинирани едва още трима. Предполагам навсякъде в България е така.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 46. 46 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#42] от "еспресо":

  Българската Конституция забранява насилственото лечение, а Нюрнбергската конвенция опитите с хора. Насилствено налаганата "ваксинация" е точно това.

 47. 47 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#46] от "dds27557755":

  Че кой ги насилва да се ваксинират. Конституцията забранява ли да се намалява възнаграждението, ако не ходиш на работа?
  И в Конституцията пише ли, че лятната отпуска на учителите е свещена и затова не може учебната година да започне на 1 септември, а да почиват през локдауна.

 48. 48 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "производителите вече имат предвид новите мутации"
  Тоя защо лъже ? За Файзер казаха, че ще тепърва преценят въздействието от трета доза с досегашната ваксина и чак ако има нужда ще преминат към изпработването на специфична ваксина срещу делта варианта, която ще трябва да мине процес на тестване и одобрение.

 49. 49 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#23] от "samoedin":

  В аз съм го преболедувал и после съм го хващал поне още 4-5 пъти. Накрая вече ми писна и се ваксинирах. Останалите се оправайте както намерите за добре :) Надявам се, че след ваксината поне до нова година няма да го хващам пак.

 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#49] от "Симо":

  Не съм чул някой от ваксинираните в офиса да се е заразил до момента или боледувал. Ние сме при това с Астра Зенека.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#26] от "Bond007":

  We are immortal, we cannot die, you better run and hide...

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#33] от "Незнайко в Слънчевия град":

  > В случая, нещо наистина гори.

  Не отричам. Но всяването на паника не помага.

  Имаме медицински проблем и би трябвало да се третира (лекува) като медицински проблем. Това което се случва последните две години няма нищо общо с медицина и наука.

  Произволен пример - да бориш пандемията като сложиш милиционери които денонощно да охраняват Витоша.

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  "Даде пример с Израел, където, по думите му, се получава лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините"
  -------------------------------------------------------
  Не знаех, че когато едно нещо е в изпитателна фаза и не дава желаният (обещаният) ефект, било ФЕНОМЕН.
  😂😂😂

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#31] от "Oliver":

  Гледал си много исторически филми...
  Там дават даже как правят секс мъж и жена.....съвсем необичайно.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 55. 55 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#49] от "Симо":

  >В аз съм го преболедувал и после съм го хващал поне още 4-5 пъти.

  С писания във вестникарски форуми трудно ще влезнеш в книгата на Гинес.
  Аз пък съм наобратното - преди да ми светнат клечките за уши в червено, със сигурност го бях изкарал поне 7-8 пъти.

 56. 56 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  Кабинетът удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка - до края на ноември.

  Периодът на тормоз и издевателства над хората от страна на случайни неумници е удължен с три месеца. Честито! ... :-)

 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#56] от "Артър Дент":

  > Периодът на тормоз и издевателства над хората от страна
  > на случайни неумници е удължен с три месеца.

  Щото при неслучайните умници беше различно...

  ----

  1340 са съставените актове за разходки и събиране на забранени за това места като паркове и градини, съобщава БНР. Това означава, че наложените глоби са за близо 7 млн. лв., като се има предвид, че размерът им досега е фиксиран - по 5000 лв.

  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/muzh-se-oplaka-globa-5000-lv-za-cigara-pred-bloka


  Мъж се оплака, че е бил глобен с 5000 лв, защото е изпушил цигара в близост до дома си в Пловдив. Той слязъл да запали пред входа, защото няма тераса, но се преместил, за да няма контакт с хората наоколо. Секунди след това бил санкциониран заради забраната да се посещават паркове и градини, разказва Нова тв.

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 344 Весело

  Ще чукнем две години...някой знае ли колко е спада на раждаемостта?

 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#58] от "sfl32583434":

  > Ще чукнем две години...някой знае ли колко е спада на раждаемостта?

  На некой места по света се беше повишила.

  Ама за сметка на това качеството пада:

  ----

  Children Born During Pandemic Show Lower Cognitive Scores

  A new preprint study presents the alarming finding that children born during the pandemic in the US show reduced verbal, motor, and overall cognitive performance compared to children born pre-pandemic. In the decade preceding the pandemic, the mean IQ score on standardized tests for children aged between three months and three years of age hovered around 100, but for children enrolled in this study born during the pandemic that number dropped to 78.

  https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2021/08/19/children-born-during-pandemic-show-lower-cognitive-scores/?sh=74a7f31f4af4

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До коментар [#10] от "dorn":

  Не знам защо делят починалите по професия. Лекари и учители да не са безсмъртни. И те боледуват и умират, като всички. Към 17 юли починалите са 18 170.

 61. 61 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#46] от "dds27557755":Че кой ги насилва да се ваксинират. Конституцията забранява ли да се намалява възнаграждението, ако не ходиш на работа?И в Конституцията пише ли, че лятната отпуска на учителите е свещена и затова не може учебната година да започне на 1 септември, а да почиват през локдауна.
  —цитат от коментар 47 на еспресо


  Заплатата няма как да бъде намалена, защото учителите работят на договор и всяка промяна по договора трябва да бъде съгласувана. Освен това, не зависи от учиителите дали ще има преминаване в онлайн обучение, статутът им като държавни служите дори не позволява те да протестират срещу това, по същия начин, както лекарите не могат да стачкуват ефективно.

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Любопитно

  Някой чел ли е нещо по темата, ако си решил другата година да си слагаш ваксина, от първата версия ли ще се започва, или направо с последната? Защото ще е тъпо, ако излязат 6-7 ъпгрейда да почваш с базовата инсталация, или ъпгреди без първоначална инсталация няма как да стане?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ан Он":

  Предишните бяха същите неумници, също случайно попаднали във властта като сегашните. Никаква разлика ... :-)

 64. 64 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#62] от "hamiltonf":

  По принцип, както с противогрипните ваксини, първата игла за годината ще е с последния ъпгрейд на ваксината, освен ако по стар български обичай не чистят някакви складове с изостанали ваксини...
  Лошото е, че при бързо променящи се щамове обикновено ваксините изостават от последния щам...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 65. 65 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#62] от "hamiltonf":

  >...от първата версия ли ще се започва, или направо с последната?

  Вие чувате ли се какъв въпрос задавате? Как така ще прескочиш няколко версии? Почваш си с базовата инсталация и после ъпгрейд по ъпгрейд до 10-а или която е там версия.
  Като теглиш кредит да не плащаш само последната вноска (и евентуално първата)?

 66. 66 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "!Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. "
  Чуждиците ме дразнят. На всичкото отгоре "трета бустерна доза" си е точно ... абонамент. По разбираемо е, пък и сме свикнали с тая чуждица...

  От идиоти отговор не чакам
 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  > Пандемията, страхът от заразяване и забраните за
  > планов прием през миналата година са довели до спад
  > с повече от 20% на пациентите, които са се лекували
  > в болница през тази и миналата година в сравнение с 2019 г

  Хайде да се обзаложим как ще се отрази това на средната продължителност на живот през следващите 10 години.

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  “Пандемията сви пациентите в болниците с 20%”
  Е как така ве - нали бяха претъпкани?
  Казвам ви аз, че даваме грешни пари за тестове, които не само, че не помагат ами и пречат на здравната система.

 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  > Кабинетът удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка -
  > до края на ноември.

  А не е ли време да спрем да използваме термина 'извънредна' и да си караме на 'нормална епидемична обстановка' ?

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  “Кабинетът удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка”

  Така като гледам май никой от нас няма да доживее края на “извънредната епидемична обстановка”, прекалено е удобна за политиците, вършат каквото им е кеф без да се налага да се съобразяват със закона. Едно нареждане и може и в концлагер да ни вкарат. Да напомняме ли че най големите зверства в човешката история са се случвали съвсем законно, управляващите си разписват съответния закон, наредба и т.н и си действат.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#68] от "dwr30648311":

  > Е как така ве - нали бяха претъпкани?

  Ми те хората от бранша си казаха отдавна каква е истинската ситуация:

  https://offnews.bg/zdrave/d-r-decho-dechev-balgaria-e-skliuchila-dogovori-za-vaksini-samo-s-ast-747755.html
  "Внуши се, че болниците се изчерпват и няма легла. През декември 2020 г. през болниците са преминали 1 млн. 480 хиляди пациенти, от тях 62 200 с ковид, 4,2% е натоварването. В същото време през 2019, когато няма ковид са преминали с 400 000 души повече. Оказва се, че едва 40% от легловия фонд е бил зает в най-тежките натоварени заради пандемията месеци.

  Ама за болниците това не е проблем, щото в новата реалност получават пари и с нула заети легла.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/21/4068228_bezplatno_li_e_sireneto_ili_kak_durjavata_shte/

  "на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода".

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  Междувременно, в Англия, при 62% ваксинирани, неваксинираните са 95% от лежащите в интензивните отделения. СлОчаЕнос..
  —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


  Къде ги намираш за Англия? Другара Сван вика, че в Северна Ирландия са 70%.
  https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-58269477

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Весело

  Сега е момента за апартамента!
  Ваксинирай баба си!

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  “При делта варианта ефектът от ваксините намалява, казва инфекционист”

  Какво ли не глупости ще ни ръсят само за да оправдават безсмислените си ваксини. То не беше “ще го хванеш ама ще го караш по леко” сега пък делтата е виновна иначе ваксите са невероятни :). После другия вариант ще е виновен само и само да не поемат отговорност че набодоха хората с неефективен и ненужен продукт.

 77. 77 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Весело

  Мерките на г-н Кацаров предвиждат шестгодишните, т.е. децата в предучилищна възраст, също да са с маски.

  Браво, г-н Кацаров !

 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  До коментар [#65] от "Bond007":

  А някой обясни ли, че като сложиш метална монета или друг метален предмет на мястото, където те е убола "божествената" игла, предмета се задържа и не пада? Щото аз това от месеци го слушам, особено при пациенти вакскинирани във Франция и Германия, но днес го пробвах на един приятел, скорошно ваксиниран, дори му бутам силно ръката, не пада...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 79. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#77] от "Хай Буй":

  > Мерките на г-н Кацаров предвиждат шестгодишните,
  > т.е. децата в предучилищна възраст, също да са с маски.

  Това е само за две седмици - докато Файзер получат одобрение да сертифицират и тия между 5 и 11 години.

  > Pfizer expects to know how its vaccine performs among kids ages 5 to 11 by the end of September.

  કટાક્ષ
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  После другия вариант ще е виновен само и само да не поемат отговорност че набодоха хората с неефективен и ненужен продукт.
  —цитат от коментар 76 на Billy Pilgrim


  Да, нещо са объркали рашъните! Все още умират по 800 дневно от вируса. 25 000 на месец! Не са ваксинирани ли, Спутниците им ли не действат ... ?

 82. 82 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  Монетата да е проблема. Да не ти се случва, ако си скорошно ваксиниран да се опреш до метална конструкция. Край, там си оставаш. Така залепваш, че е нужна тежка техника да те отлепи.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 83. 83 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Неутрално

  >Пандемията, страхът от заразяване и забраните за планов прием през миналата година са довели до спад с повече от 20% на пациентите, които са се лекували в болница през тази и миналата година в сравнение с 2019 г. Това показват данни в справка на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Капитал".

  Ясен отговор на въпроса, защо имаме рекордна смъртност от/с Ковид и без никакав Ковид за същият период.

 84. 84 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#81] от "Гражданин":

  > Не са ваксинирани ли, Спутниците им ли не действат ... ?

  Абе да са живи и здрави евреите, ама нещо не ми харесва посоката на КОВИД кривата при една от най-правоверно-сертифицираните нации в света.

  https://www.google.com/search?q=covid+deaths+israel


  Па и по медиите взеха да ги мислят:

  > One of the most vaccinated societies, Israel now has one of the highest
  > infection rates in the world, raising questions about the vaccine’s efficacy.

  https://www.nytimes.com/2021/08/18/world/middleeast/israel-virus-infections-booster.html

  કટાક્ષ
 85. 85 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  не сме в киносалон, а ситуацията е такава повече от година, така че аналогията е много куца

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 86. 86 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  “Прокуратурата иска информация за мерките срещу разпространението на COVID-19”

  Гешев е човека на всички ковидисти-ваксъри-локдаунисти.

 87. 87 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Защо 99% от антиваксърите са разни руски кавали?

  Every cradle is a grave.
 88. 88 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Скоро някъде по света управляващите ще бъдат изметени и безумните мерки спрени. Точно колко години мислите да ни тероризирате с този грип, срещу който има и ваксина вече?

 89. 89 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "Прокуратурата иска информация за мерките срещу разпространението на COVID-19"

  Гешев, ние сме парламентарна република, не прокурорска. Върховният орган е парламента, избран от гражданите на страната, а не главният каскет, избран от ВСС

  Не ме търсете преди обяд
 90. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#85] от "Apophenia":

  > не сме в киносалон, а ситуацията е такава повече от година,
  > така че аналогията е много куца

  Съжалявам. Дай предложение за по-добра ?

  કટાક્ષ
 91. 91 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ватник":

  "Защо 99% от антиваксърите са разни руски кавали?"

  Първо, не е вярно това.
  Второ, тези които визираш всъщност не са антиваксъри, а (много) скептични към ваксините срещу ковид.
  Та... 2 кофти внушения в едно изречение.

 92. 92 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  “Прокуратурата иска информация за мерките срещу разпространението на COVID-19”

  Янаки Стоилов много сполучливо отбеляза, че вместо да си вършш работата прокуратурата се изживява като някогашния Комитет за държавен и народен контрол.

  С доста сходни резултати - т.е. дупка във водата. Ама заплатата и стражът си вървят - и сега, както и тогава.

 93. 93 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#89] от "tulup":

  Гешев пак не е разбрал, че прокуратурата не може да работи превантивно. Не можеш да накажеш някой преди да е влязъл в конфликт с НК. В този смисъл на прокуратурата не и е работа да иска такъв доклад. Това е поредната демонстрация на идиотизъм от страна на Каскета.

 94. 94 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 436 Весело

  Някой чел ли е нещо по темата, ако си решил другата година да си слагаш ваксина, от първата версия ли ще се започва, или направо с последната? Защото ще е тъпо, ако излязат 6-7 ъпгрейда да почваш с базовата инсталация, или ъпгреди без първоначална инсталация няма как да стане?!
  —цитат от коментар 62 на hamiltonf


  В момента е само една версия, но е базирана на 4-6 месечен премиум абонамент.
  Като излезе версия 2.0 Comirnaty, трябва да се регистрира нов абонамент, тъй като стария няма да важи.

 95. 95 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#87] от "Ватник":

  Защото у нас русофилията и липсата на мозък са много тясно свързани.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 96. 96 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1711 Весело

  До коментар [#14] от "taratanki":

  А е достатъчно само едно изречение в ДВ, че при (попълнете нужния) % и всички мерки отпадат.
  Говроря за 74-тата доза, естествено...

 97. 97 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ан Он":

  За израелци не се притеснявай. При 8000 заразени дневно, умират 25. Това са 0,3%. Рашъните при 20 000 заразени на ден умират по 800. Което са цели 4% или над 10 пъти повече. 🙃 Което напълно потвърждава информацията, че ваксините намаляват смъртността с над 90% 😊

  На гръцката граница са хванали двама антиваксъри с фалшиви PCR тестове. Отнесли са по 5000€ глоба всеки 🤣 🤣 🤣 💩

 98. 98 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Направих си ваксина още преди няколко месеца, но не по медицински, а по административни основания - ще става все по-изискуема по различниповоди.
  Сега само се убеждавам, че съм бил прав. Полза много няма като ваксина, но явно ще става задължителна, така че засега съм в административния тренд. Само че, гледам, че се готви ъпдейт всяка година, а после и всеки 6 месеца.

 99. 99 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ватник":Защото у нас русофилията и липсата на мозък са много тясно свързани.
  —цитат от коментар 95 на Хиподил


  🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Гешев защо не се занимава с престъпниците, ами все се тика, дето не му е работа. Миналата година хич не питаше Боко, защо е поръчал само един вид ваксина, а и нея я нямаше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK