Държавната "Автомагистрали" има капацитет да построи 3.5 км. от възложени 134 на "Хемус"

Комисия за ревизия

© Георги Кожухаров

Комисия за ревизияДържавната фирма "Автомагистрали" има капацитет да построи едва 3.5 км. от 134-те възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" в шест участъка на магистрала "Хемус', Това съобщиха по време на днешното заседание на комисията по ревизия Иван Станев и Десислава Христова от новото ръководство на дружеството. Финансовият министър Асен Василев анонсира, че през следващата седмица ще се проведе среща между него, представители на регионалното министерство, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), "Автомагистрали" и строящите фирми на участъците. Той поиска позволение от парламента по сключените договори за участъци, по които има извършена дейност, да се извърши плащане, останалите договори да бъдат прекратени и да се възложат отново по Закона за обществени поръчки. Към момента от първия участък са построени около 60%, на втория - 15, на третия - 30. По участъци 4, 5, 6 извършена работа няма.


Представителите на "Автомагистрали" обясниха, че са поставени в особена ситуация - заварили са договори, сключени чрез ин хаус (директно възлагане, за да се заобиколи Законът за обществените поръчки) за милиарди и не знаят какво трябва да правят, за да не влязат в затвора, като попитаха за това представителите на комисията. Договорите за над 2.6 милиарда лева бяха сключени при управлението на кабинета "Борисов 3". От "Автомагистрали" казаха още, че след сключването на ин хаус договорите са започнали превъзлагания, като казаха, че има странни неща в тези договори. Раздадени са аванси за милиони по участъци 7, 8 и 9 на "Хемус", където нещата са на етап идеен проект. На "Хемус", Видин - Ботевград и 84 свлачища работят фирми, които дават техника под наем, доставят материали и извършват специфични дейности, според документите. До края на годината ще бъдат завършени едва 4 от свлачищата.


Разказаха и за случай на драстично завишаване на цените, върху които се стъпва, на база предпроектни проучвания, който е доста съмнителен. След одобрен проект на стойност триста хиляди лева, е сключен договор с прогнозна цена над 7 млн. лева, за което е даден 2 млн. аванс. Даваните аванси са между 30 и 50% от цялата стойност на поръчката.
"Финансово дружеството е доста притеснено, до месец, два или три няма да може да плаща заплати на работниците. Капацитетът е до степен на първия ин хаус, и то до някаква степен", обясни Десислава Христова, председател на съвета на директорите. Тя каза, че не смее да се подпише и да плаща нещо, което е съмнително. Обясни, че става дума за прикрити строително-монтажни работи, маскирани като договор за наем на техника. Възлагането е ставало чрез вътрешни за дружеството правила, а не по Закона за обществените поръчки. Няколко пъти тя повтори, че фирмата има капацитет, не трябва да бъде обявявана в несъстоятелност и в момента се прави план за реорганизация, за да може да се свърши някаква работа.


Финансовият министър съобщи за дадени 400 млн. лева аванс за участъци 7, 8, 9, където има нула свършена работа. Обясни за методическите правила, които министерството издаде по повод ин хаус поръчките, като подчерта, че превъзлагането не е допустимо. Според него тези договори трябва да бъдат прекратени и открити нови по Закона за обществените поръчки. Другата хипотеза е "Автомагистрали" сама да довърши тези дейности. "Ако се реши, че е от обществен интерес да се продължи по-бързо по този начин трябва да има санкция от парламента, за да не отидат колегите в затвора", каза Василев.


Той отбеляза, че в предходен парламент е паднала задължителната банкова гаранция и сега повечето договори са само със застраховки, при това "концентрирани в няколко фирми - от два застрахователя трябва да търсим средства за около 1.5 млрд. лева". Става дума за нови застрахователни продукти - за получен аванс и за добро изпълнение и те не изисквали допълнителни резерви и обезпечения. Представителите на "Автомагистрали" обясниха, че от Комисията за финансов надзор не са им отговорили дали застрахователите могат да покрият щетите.


Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев се активизира и напомни на заседанията на комисията в рамките на 45-ото Народно събрание с Манолова, когато тя каза, че схемата е измислена от предишното правителство на Борисов. От БСП пък претендираха, че са открили проблемите още в рамките на 44-ото Народното събрание, казва Проданов.


Предложението на комисията е Министерството на финансите и на регионалното развитие, ако не намерят правна форма да прекратят договорите, които са на начален етап и да разплатят извършените дейности, да внесат проект на закон в парламента. От комисията биха организирали обществено обсъждане. Препоръката на Мая Манолова е в консенсус между заинтересованите институции да се излезе от ситуацията. Документация най-вероятно ще бъдат изпратени до прокуратурата и държавната финансова инспекция.

Какво остава да се направи от "Хемус"

Участък 1 (15,26 км) - започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с път III-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци".


Участък 2 (19.2 км) - от края на пътен възел "Дерманци" - при пресичане с път III-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път III-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел "Каленик".


Участък 3 (17.08 км) - започва от края на пътен възел "Каленик" при пресичането с път III-3005 Радовене - Катунец до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч, включително и пътен възел "Плевен".


Участък 4 (26.8 км) - от края на пътен възел "Плевен" при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел "Летница".


Участък 5 (23.2 км) - от края на пътен възел "Летница" при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел.


Участък 6 (32.6 км) - от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път 1-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел.
Тези шест участъка трябва да се изградят от "Автомагистрали" АД с 1.3 млрд. лева


Участък 7 (43.6 км) - след пресичането на път I-5 Русе - Велико Търново до км 265 при пресичането с път II-51 Бяла - Търговище.


Участък 8 (33.5 км) - след пресичането с път II-51 Бяла - Търговище и е до връзката с път II-49 Търговище - Разград.


Участък 9 (11.9 км) - участъкът е от пресичането с път II-49 и до изграждащия се в момента участък Белокопитово - Буховци, при пресичането на път I-4 с път III-5102).


1.38 млрд. лева са предвидени за тези участъци.


Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Ха стига толкоз!
  Свърши времето.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  "... Представителите на "Автомагистрали" обясниха, че са поставени в особена ситуация - заварили са договори, сключени чрез ин хаус (директно възлагане, за да се заобиколи Законът за обществените поръчки) за милиарди и не знаят какво трябва да правят, за да не влязат в затвора, като попитаха за това представителите на комисията..."!

  Я-я-я-я-я...! Ами кой е сключвал тия договори? И защо...?! Прокуратурата не се ли интересува? Или когато става въпрос за времето на ГЕРБ не проявяват интерес?! Заобикалянето на закона е престъпление.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  "Финансовият министър съобщи за дадени 400 млн. лева аванс за участъци 7,8,9, където има нула свършена работа."

  Има ли по - ясен пример за корупция от този ? Гешев няма да си го причини, предполагам......

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  Колко милиарда обществени пари са изтекли към Буджака?!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Нарушенията са очевадни ,но никой не вярва че прокуратурата е способна да си свърши работата.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Намесят ли се комунистите, всичко спира.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Парите откраднати, ясно. А тия дето Комитова ги излови, че строят незаконно, те от какво крадат?

 13. 13 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Този инхаус и без обществени поръчки тюрлю гювеч е дело на Дани Кирилов и екипа "високо квалифицираните" юристи на ГЕРБ в правната комисия в онова НС.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Без банкови гаранции...супер. Сигурно и фирмите в един момент ще се окажат прехвърлени на братчеди. 97-ма БСП окрадоха през банките, до 2021-ва ГЕРБ окрадоха през строителството.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Сега остава САЩ да цъкнат Борисов по Магнитски и ще стане интересно.

 16. 16 Профил на dna351052920
  dna351052920
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Абе вие нормални ли сте? Да прекратите договорите на стари по-ниски цени???? Всичко е по две! Скандално е просто! То бива, бива хейт, ама това ще го платим по две!

 17. 17 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 582 Весело
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Абе вие нормални ли сте? Да прекратите договорите на стари по-ниски цени???? Всичко е по две! Скандално е просто! То бива, бива хейт, ама това ще го платим по две!
  —цитат от коментар 16 на dna351052920


  не е гаранция, че няма да поискат актуализация на цените по старите договори или просто да фалират и да не завършат отсечката. На загуба строителите не работят. Предвидени са и отчисленията за ГЕРБ.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Весело

  Търсят си причини комунистите от всички цветове да спрат строителството. То е ясно.
  Груба грешка.
  Хемус и останалите магистрали са жизнено важни за Северна България. Ама какво им пука.
  За тунелът под Шипка да не говорим.
  Ама пак Габрово ще бъдем 100 пъти по-добре от Добрич, Пелтешев:)

 20. 20 Профил на dna351052920
  dna351052920
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не знам, ама това минава всякакви граници! Като гледам какво става с цените от днешна гледна точка е добре, че са затворили сделки. Стига да не актуализират след това! До коментар [#18] от "alabalko":

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Намесят ли се комунистите, всичко спира.
  —цитат от коментар 9 на TPOTOAP


  За комунистите от ГЕРБ намекваш, нали?

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  В статията въпреки заглавието не открих бъдещите решения за строителството.
  Върви към спиране и мотаене.
  А понеже вече не се краде значи трябва да се построи 2 пъти по-бързо.

 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Не знам, ама това минава всякакви граници! Като гледам какво става с цените от днешна гледна точка е добре, че са затворили сделки. Стига да не актуализират след това! До коментар [#18] от "alabalko":
  —цитат от коментар 20 на dna351052920


  ще изнудват и ще получат актуализация. Я ще кажат, че няма да довършат, я ще кажат, че работниците ще останат без доходи и ще има социално напрежение. Начини да изнудват много. Или пък да вложат по-кофти материали. Няма безплатен обяд да поръчаш на вчерашни цени и някой да се вътри да плаща днешните разходи за материали.
  Между другото, цената на суровините на световните пазари спада. Медта, желязната руда се сринаха. И другите суровини ще коригират масивно.

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Търсят си причини комунистите от всички цветове да спрат строителството. То е ясно. Груба грешка. Хемус и останалите магистрали са жизнено важни за Северна България. Ама какво им пука. За тунелът под Шипка да не говорим. Ама пак Габрово ще бъдем 100 пъти по-добре от Добрич, Пелтешев:)
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  всички магистрали са жизнено важни за ГЕРБ и фирмите от кръга на Борисов. Да не казвам, че всичкото софийско метро и то е важно за кръга ГЕРБ. Суперкомпютри, тех паркове. Бетон и асфалт да има.

 25. 25 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Да спрат какво по-точно, защото строителство няма? Нито Автомагистрали има капацитет за такова.
  Ако говориш “да спрат” незаконното превъзлагане на наши фирми и потока към чекмеджето, виж, това спира, да.

 26. 26 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Да спрат какво по-точно, защото строителство няма? Нито Автомагистрали има капацитет за такова.
  Ако говориш “да спрат” незаконното превъзлагане на наши фирми и потока към чекмеджето, виж, това спира, да.

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Боко, яко ги е насадил.

  мурзилка
 28. 28 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Закривай. Абсолютни некадърници.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#26] от "enterfornone":

  Ами да коригират да спрат кражбите и да строят. Много просто.
  На мене ми е все тая кой ще реже лентичките. Важното е магистралата да стане. Нали?!

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#20] от "dna351052920":

  Тоест очакваш, че фирмите с авансите са купили материали и ги държат на склад? Или очакваш да работят на поне 30% загуба?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#12] от "nema_labavo":

  Оказа се че частите които нямат уж нищо построено според Комитова са построени на 70%, остават асфалта и маркировката!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Как мислиш, Петлешев, Галева не трябваше ли да покани и старото ръководство на "Автомагистрали", да се чуе и тяхната гледна точка??? Щото така, малко на болшевизъм бие, обвинените не могат да се защитят.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Тази "схема" чрз ин-хаус поръчки безобразно ощетява БГ данъкоплатците и трябва максимално бързо да бъде спряна!А поне една част от виновниците за това да бъдат осъдени!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-общо казано така стоят нещата за съжаление!Десетилетия наред най-различни колосални схеми за кражби от бюджета , а хората у нас живеят ден за ден и без стабилна перспектива за бъдещето си!

 40. 40 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Весело

  Предложението на комисията е Министерството на финансите и на регионалното развитие, ако не намерят правна форма да прекратят договорите, които са на начален етап и да разплатят извършените дейности, да внесат проект на закон в парламента.


  С други думи, това което всички знаем още от април - новите не ядат асфалт и не искат АМ Хемус.
  Очаквам Северозапада щастливо да ги подкрепи на следващите избори наесен.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Предложението на комисията е Министерството на финансите и на регионалното развитие, ако не намерят правна форма да прекратят договорите, които са на начален етап и да разплатят извършените дейности, да внесат проект на закон в парламента.С други думи, това което всички знаем още от април - новите не ядат асфалт и не искат АМ Хемус. Очаквам Северозапада щастливо да ги подкрепи на следващите избори наесен.
  —цитат от коментар 40 на Хай Буй


  В северозапада магистрала има, стига чак до Боаза. Виж, североизтокът е изолиран. Ама там са ТИМ и ГЕРБ. Да са го мислили по-рано.

 45. 45 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Весело

  "Разказаха и за случай на драстично завишаване на цените, върху които се стъпва, на база предпроектни проучвания, който е доста съмнителен. След одобрен проект на стойност триста хиляди лева, е сключен договор с прогнозна цена над 7 млн. лева, за което е даден 2 млн. аванс. Даваните аванси са между 30 и 50% от цялата стойност на поръчката."

  Кое е съмнителното ?! Международното положение или животът на Марс ?
  Авансите както са разбра с с банкови гаранции. Освен това, материалите и суровините сега струват с поне 30-50% повече от края на 2020 или началото на 2021.

 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Какво остава да се направи от "Хемус"
  Участък 1 (15,26 км) - започва от Боаза, където ще приключва

  дневник, толкова ли няма някой да седне с пр-ите на министерството и на Гугъл картите и да нарисува туй всичко обяснение?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ако не бяха се появили тези пишман ревизионери цялата Хемус щеше да бъде готова до 2024г. С ега ще платим тройно за същото и за неизвестно кога. Всичко написано в горната срамна статийка е лъжа открай до край, а т.н. парламентаристи са пълна гола вода. Участък 1 бил на 60%! Той е почти готов-минимум 80%. Защо само бегло се споменава участък 10, който е на 99%? Назначили са някакви калинки, които се оплитат като пиле в кълчища. Най-важното-тези пари бяха от излишъка в бюджета за 2019 и ние като данъкоплатци нямаше да усетим цената на Хемус, защото беше предплатена. Сега ще ни излезе солена, заради некадърниците от служебното, които откраднаха готовите парии и сега плачат за още. Това е позор. Позор са и платените журналисти, подлоги на новия режим.

 50. 50 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Най-общо казано така стоят нещата за съжаление!Десетилетия наред най-различни колосални схеми за кражби от бюджета , а хората у нас живеят ден за ден и без стабилна перспектива за бъдещето си!
  —цитат от коментар 39 на bat_plamen


  България не е бедна държава. Но хората се бедни, защото ГЕРБ грабеха с багерите и така не оставиха на обикновения човек. Няма нужда от вдигане на данъци и осигуровки, ако се спре в кражбите в проектите и подаръците на близки (700млн за хазарта, милиарди на Лукойл в избягване на данъчно облагане).

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Доколкото разбирам, строежът на "Хемус" се отлага за светлото бъдеще.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  ”Търсят си причини комунистите от всички цветове да спрат строителството. То е ясно.”

  Какво има да спират, като парите са раздадени, а строителство няма? Вие гербавите да не четете друга статия? Спира се нещо, което е започнало.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Вие не сте 'гербав', но явно не можете да четете с разбиране. Вероятно затова не сте 'гербав'.
  Комисията е решила да търси всякакви начини да вземе парите обратно или предлага да се създаде нарочен закон, който да им позволи да вземат парите и спрат строежа на АМ Хемус.
  На база 'съмнителни проучвания'.

 57. 57 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#40] от "Хай Буй":

  В Северозапада са останали предимно братя роми. По-точно роми, които все още не са избягали в Италия да берат боб. Но на изборите, за да гласуват за ГЕРБ и Вожда, ще искат по 50 лв. Само че – ядец! Там ги очаква Бойко Рашков. И няма 50 лв... Тази врата е вече заключена.

 58. 58 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  В северозапада магистрала има, стига чак до Боаза. Виж, североизтокът е изолиран. Ама там са ТИМ и ГЕРБ. Да са го мислили по-рано
  —цитат от коментар 44 на alabalko


  Магистралата е нужна не за да ви краси градинката, а за да свързва един регион с друг.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ами да де.
  Не знам за герберите, но аз пиша откакто съм във форума, че корупция е малка, а се краде. Нарича се кражба. Между 600 милиона и милиард. Но да не строиш магистралата не е решение.
  Второ както виждаш съм спокоен за управлението. Икономиката работи. Който и да управлява пари има.
  9,3 милиарда е фискалният резерв в края на миналата седмица.
  А вие комунистите искате да спрете строежите. И де факто са спрели. Страх я било да разписва. Защо е там тогава?! Да взема заплата ли?! Е това не е ли спиране?!

 61. 61 Профил на emo75
  emo75
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Идат избори и гербидж тролетариата яко бачка! Бахти чекмеджетата-те бездънни бе!

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#49] от "Oggie Petkov":

  "Най-важното-тези пари бяха от излишъка в бюджета за 2019 и ние като данъкоплатци нямаше да усетим цената на Хемус, защото беше предплатена."

  Какво значение има дали тези пари са излишъка или не ? Да не би успелия млад мъж или фъфлещия философ от Дръндар да го формират този излишък случайно ? Кой плаща данъците в тази държава и защо някой трябва да краде по този брутален начин, а гербавата чета да ми обяснява да си траем, докато престъпниците ни доят с цени двойни и тройни над пазарните !

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#62] от "samoedin":

  , докато престъпниците ни доят с цени двойни и тройни над пазарните !

  Това са спекулации.

 65. 65 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Наистина не мога да разбера тази истерия около строителството на магистрала Хемус. Никой от текущото ръководство на дружеството няма да влезе в затвора, тъй като за тях това е заварено положение. Имат подписани договори - трябва да ги изпълняват. Най-скъпото строителство е спряното строителство. Участъци 1-3 се строят активно и трябва да се довършат на всяка цена, без никакви спирания и промени. За останалите трябва да се направи оценка дали анулилрането на договорите или продължаването им ще е по-евтино за България. Само да вметна че при анулиране на договорите може да се окаже че държавата ще бъде съдена в международно съдилище. А относно договорите - прокуратура, съд и така. Ако се докаже, че някой е действал в ущърб на държавата или в своя/чужда угода - затвори има достатъчно.
  Желанието за реваншизъм и изкарването на максимално количество кирливи ризи на предното управление е много вредно за държавата ни, респ за нас хората дето живеем в нея. Не че не е имало такива. Ама за това си има съд. Сега трябва да се направи нужното за да се минимизират последствията и то по най-икономически изгодния за страната начин.

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#59] от "qwv171072666":

  Статистически да. Реално не.
  Като се роди дете в Плевен и най-вече в София го оставят жител там.
  Аз познавам поне 20 "софиянеца " дето не мръдват оттука.
  Но това не ти е соца. Може да има 3 жители по на 100 години, а да живеят 200 000.
  Това е положението, но стига вече. Темата беше гастарбайтерите клошари. Габрово то приключих ме отдавна. Не ми е интересно едно и също. Без това бъда с туристи целогодишно идвате и гледате.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  [quote#21:"vassilun"] Намесят ли се комунистите, всичко спира.

  —цитат от коментар 9 на TPOTOAP
  За комунистите от ГЕРБ намекваш, нали?[/

  До коментар [#21] от "vassilun":
  Ми то други останаха ли, освен "катарзисиралия" комунистически слугинаж?! ;)

 69. 69 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До сега се строеше дори по-рано от крайните срокове. Сега въобще не се строи, защото едни абсолютни некадърници завзеха временно властта. Временно, защото възмездието за тях е необратимо.

 70. 70 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  България не е бедна държава. Но хората се бедни, защото ГЕРБ грабеха с багерите и така не оставиха на обикновения човек. Няма нужда от вдигане на данъци и осигуровки, ако се спре в кражбите в проектите и подаръците на близки (700млн за хазарта, милиарди на Лукойл в избягване на данъчно облагане).
  —цитат от коментар 50 на alabalko


  Размечтах се. Ако България беше взела тия легендарни 700 млн от г-н Божков (между другото, не го ли търсят и обвиняват и за това ), щеше да има много българи, които щяха да станат реално по-богати. След което, щяха да си направят мозъчна трансплантация и никога да не гласуват за ИТН, ДБ или ИБНИ.

 71. 71 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Автомагистрали е създадена да раздава пари без обществени поръчки.
  Кога ще бъде закрита?

 72. 72 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 593 Разстроено

  Шофера и ГЕРБидж, за да откраднат едни немалко пари разбиха на пух и прах всички норми. Какво разбрах аз от това върешно възлагане на сторителство - дадени са едни огромни аванси, които не е ясно дали изобщо са гарантирани - няма банкови гаранции, а застраховки (най-вероятно в основнат си част от БАЕЗ, които са държавна структура) - тоест - ако фирмата не върне аванса, ще търсим парите от застрахователя - ерго от държават. Ако изобщо има такива условия в застраховката - много ще се учудя, ако върнем и 10% от раздадените аванси. Тъй като релно договорът за строителство е от Автомагистрали, те (ерго ние - държавата) носят гаранцията за добро изпълнение, а не реалният строител, който е с договор за доставка на материали и наем на техника. Тоест, ако фирмата е строила некачественно, Автомагистрали (тоест държавата, тоест ние), ще плаща за некачественното строителство в гаранционния срок. Аз си мислих, че Дедо от Мадрид и неговите юпита са най-крадливите в прехода, но шофера и ГЕРБидж взеха еднозначно първото място.

 73. 73 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#21] от "vassilun":В статията въпреки заглавието не открих бъдещите решения за строителството. Върви към спиране и мотаене. А понеже вече не се краде значи трябва да се построи 2 пъти по-бързо.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Принадения, преоформянето на договорите за кражба в договори за строителство взема време.

 74. 74 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Кога ще бъдат закрити ДКК, Държавната петролна компания, БЕХ ?
  Паразитни структури. А Южен поток ?

 75. 75 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#12] от "nema_labavo":Оказа се че частите които нямат уж нищо построено според Комитова са построени на 70%, остават асфалта и маркировката!!!
  —цитат от коментар 32 на chichka


  Кои са те?

 76. 76 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  Борисов ще помете всичката паплач на следващите избори. Помнете ми думата.
  —цитат от коментар 31 на Wornoxmaniak


  С белия слон или с бялата Жипка, Уорни?
  Ама, няма да може наведнаж, щото сте много!

 77. 77 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#39] от "bat_plamen":Затова всички габровски гастарбайтери изглеждате като клошари. Най се изкачи, когато в ресторанта на съседната маса бяха седнали 3-ма приятели. Единият от Манчестър работел другите двама си работеха тука и го попиляха. Да не говорим, че клошарят гастарбайтер си поръча тройка кюфтета с лютеница. Така, че съм удовлетворен. Да не говорим, че гастарбайтерите сте похабени хора и най-лошите клиенти. Така, че можеш да пишеш каквито си искаш идиотии. Не ми пречиш.
  —цитат от коментар 41 на Да вярваме на истината


  Принадения, ти с подлушване на разговори на съседните маси ли се занимаваш, когато си в някое от 400-те заведения за обществено хранене на старопланинското Васюки?

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Самсонов":

  И чекмеджетата са факт.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Разстроено

  Имам приятели в пътното строителство и ремонтите - много е тежко, няма пари. Служебното правителство не е ортак с Прокуратурата и няма да плаща без изрична заповед, а такава няма откъде да дойде. Ще има забавяне 6- 9 месеца поне. Да е ясно - този хаос го забърка Борисов, а сегашните не искат в зарвора, това е.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#77] от "До руските мекерета":

  Да. Доволен ли си сега?!

 82. 82 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#77] от "До руските мекерета":Да. Доволен ли си сега?!
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината


  Много.

  Воайорството ти впечатлява.

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Ама по какво ще сте по-добре? Опс-с-с-с...! Забравих...! По ресторанти сте по-добре. Цели 400 (четиристотин) броя! :)))

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#83] от "Petleshev":

  И то със звезди Мишлен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  "Финансовият министър съобщи за дадени 400 млн. лева аванс за участъци 7,8,9, където има нула свършена работа."
  ============
  Ами, накарайте ги да я свършат. нямате нищо за разплащане, само изисквайте.

  Еретик
 86. 86 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Борисов ще помете всичката паплач на следващите избори. Помнете ми думата.
  —цитат от коментар 31 на Wornoxmaniak


  Кого имаш предвид под името "паплач" герберасте ?

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#11] от "Роси":

  "Да ги плаща Борисов, достатъчно открадна."
  ============
  Кое да плаща, Росо, той ги е платил. Само чакате и режете ленти. Имате предплатени километри.
  Затова веднъж те питах руса ли си.

  Еретик
 88. 88 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  До коментар [#85] от "Костадин Иванов":

  Амииии, може да има обективни причини нищо да не е свършено - примерно няма одобрен проект и разрешение за строеж, както подозирам. Тогава фирмата-изпълнител не може да работи. Големият въпрос си остава - защо, по дяволите, бяха дадени толкова аванси без ясни проекти, разрешения за строеж и прочие дребни подробности? И отговорът може да е само един - авансови отчисления. Всичко друго е за лапнишарани. Каквито очевидно сме всички данъкоплатци.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Спрете я тая "Хемис", бре!Хорара не сиакт магистрала,не искат инфрструктура,работа,бизнес!Искат Радев,Мая,Бойкикев!Даживее Револусията,Другаре!Долу инфрастуктурата!Даже ,викам-да разрушим и вече построеното до сега от "Хемус"!Няма да има работа и бизнес,но ще чегъртаме....

 91. 91 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#82] от "До руските мекерета":Е. Радвам се. Гушвайте се с Петлешев и спирката спокойно. Че съвсем не сте добре:)
  —цитат от коментар 89 на Да вярваме на истината


  Каква спирка, принадения?

 92. 92 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#88] от "boevbisser":

  Всички знаем, че се крадат между 600 милиона и един милиард според Всички европейски наблюдатели за България. Но как данъкоплатците да въздействаме.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#91] от "До руските мекерета":

  Спинкайте

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Патрашев,познавам софиянци,които заплашват,че ако се построи "Хемус" няма да стъпят в "Албена" и Балчик!Искат си стария път.Бил бавен,имало трафик,катастрофи,ама бил червен и чегъртащ!Викат,за Ицката и Мая ще глссуваме на машинките-само те ще ни спасят от лошата "Хемус"!

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Ами всеки месец като плащаш ток,изтича към Буджака!Плати ли тока,а?!

 97. 97 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ако някой мине от "Тракия" към Бояна по южната дъга на околовръстната магистрала, да каже една добра дума за Борисов. Помни се, когато започна. В ТВ репортажа някой му обясняваше че нямало как за сега да се почне строителството, трябвало да се остави изровения междуселски път /околовръстното на София/ и пр. Защото се оспорвали отчуждения, и разни други работи. На което Борисов отговори - пускайте булдозерите! От тогава минаха десетина години, може би, Хайде, не се усуквайте, кажете една добра дума по тоя повод. Всичко приключи. Слава Богу негодниците на Радев не се докопаха до отсечката към "Тракия" Изпревариха ги. Дни не им достигнаха да се докопат до ремонта на "Тракия" покрай Чирпан. Но успяха да спрат парите на строителите. Хемус го приключиха, обаче. Лапнаха роловин милиард, заделен за него и сега се вайкат как нямало пари. Освен, че са некадърни, са алчни и лукави.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Весело

  До коментар [#14] от "alabalko":

  Мдааа,краде ГЕРБ,строи се ,всички си получават парите навреме,а сега Народната Власть не краде,ама не се строи,няма пари,и хората.не са сиполучили заплатите.От горе на всичко Кире Харвардо.всеки ден казва,че по 100-200 милиона спасил я тук,я там!Как става и аз не знам..

 100. 100 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#93] от "Роси":

  Сега нали не крадете. Събрали сте вече 3,5 милиарда дето ги крадеше Борисов. Давайте. Стройте. Виж, че за цялата останала магистрала трябват 2 милиарда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK