Кацаров даде идеи на прокуратурата как да се включи в борбата срещу COVID-19

Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

© Велко Ангелов

Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазванетоСлужебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров отговори в открито писмо от седем страници на прокуратурата, която по-рано днес поиска той да й се отчете какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19, каква е готовността за поставяне на трета ваксина, какви проверки за спазване на противоепидемичните мерки се правят, какво се предвижда за училищата и болниците.


Кацаров изразява учудване, че медиите са получили въпросите на прокуратурата преди те да стигнат до министерството, но отговаря подробно, за да "запознае отново обществеността с това, което се предприема".


Като изтъква, че борбата с коронавируса ще е успешна само ако се води от всички институции в рамките на техните компетенции, Кацаров предлага на държавното обвинение да обмисли "възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки".
Министърът проявява интерес дали в прокуратурата са предприети някакви действия по разпространените чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления.Кацаров предлага на обвинителите също така да се запознаят и със съдържанието на анализа, изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи. Изводите в документа са, че причините за извънредната смъртност от началото на пандемията до края на май 2021 г., са нереформираната здравна система, големия брой хронично болни пациенти и лошото управление на кризата.


Кацаров уверява, че действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на интернет страницата на министерството и обяснява подробно как се взимат и какви нормативни разпоредби се следват. За третата ваксина пояснява, че законосъобразното й поставяне може да стане . само след като Европейската агенция по лекарствата я включи в кратката характеристика на съответната ваксина. Здравният министър пояснява в отговор на въпрос на прокуратурата, че не е в правомощията му да изготвя становища за започването на учебната година, но и че заедно с Министерството на образованието ще бъдат набелязани конкретните мерки.


На въпроса за проверките пояснява, че те се правят от органите не само на здравната система, но и от МВр и Министерството на земеделието и дава за пример, че само за последната седмица между 16 и 22 август са извършени 3389 проверки. "По отношение на въпроса дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени средства нужни за лечение на пациенти с COVID-19, отговорът е да, същото се отнася и за осигуряването на функционирането на лечебните заведения за болнична помощ".


Кацаров пише, че бюджетът за разяснителна кампания за ползите от ваксинирането за тази година възлиза на малко над 10 хил. лв. и изрежда близо 40 инициативи, между които и футболен мач, на който спортистите са носели фланелки със слогана "Ваксината спасява".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK