ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

На живо

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

Избрано от редактора
Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова
Парламентарната група на "БСП за България" ще вземе третия, последен, мандат за съставяне на правителство и ще покани на разговори т.нар. партии на протеста "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Според лидера на социалистите Корнелия Нинова няма да се поставят предварителни условия, както и предварителни кандидатури за министър-председател и министри, а ще се търси диалог и консенсус на публични срещи.


"Дневник" проследи на живо важните политически новини и реакциите по тях. Вижте политическите новини от деня накратко в хронологията.
Петър Чобанов

© Юлия Лазарова

Петър Чобанов


Дали ДПС ще подкрепи евентуално правителство с мандат на БСП ще зависи от това какво ще бъде предложено, как ще бъде предложено, какви приоритети ще си постави евентуален кабинет и кой ще ги изпълнява. Това коментира пред Би Ти Ви зам.-председателят на парламентарната група Петър Чобанов.
Запитан дали у ДПС има обида от това, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не го посочи сред партиите, с които ще преговаря, Чобанов отговори, че за обида не става дума, защото всеки има своя политическа стратегия и носи своята отговорност пред избирателите.


В отговор на въпрос дали ДПС има влияние върху "Има такъв народ", Чобанов отговори, че движението осъществява влиянието си чрез "идеите за ускорено развитие на държавата и убедителността си да ги прилага". Той отрече да е имало договорки, но допусна "съвпадение на интересите в посока развитието на страната".

Според Десислава Атанасова Радев не иска редовно правителство

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


"Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП, все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години Илияна Йотова почти го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо" - това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


Според нея президентът Радев не желае да има редовно правителство. "Той изглежда само прави сметки за своите избори, за своята кампания и затова предполагам желае да има служебен кабинет, без парламент. Иначе не мога да си обясня по друг начин, въпреки заявките на всички останали т.нар. протестни партии, че няма да подкрепят кабинет на БСП, мандатът да се връчва именно на тях. Ако искаше търсене на някакъв консенсус и съгласие, то можеше да посочи друга парламентарна група", заключи Атанасова.

Христо Иванов: Питам се каква е идеята на президента

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


"Питам се при ясните ограничения на "Демократична България" каква е идеята (на президента, бел. ред.), но положението е такова, каквото е". Така лаконично съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира новината, че Румен Радев ще връчи утре сутрин третия мандат за съставяне на правителство на БСП. По думите на Иванов окончателното решение за участие в разговори и даване на подкрепа, ще бъде взето от колективните органи на обединението. Въпреки това, Иванов многократно е заявявал, че "Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП.


"Всички знаят каква е нашата позиция, затова настоявахме да се търси някаква формула преди взимането на това решение. Това така или иначе не се случи.", коментира още Иванов.

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" приема поканата на БСП за разговори

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


"Изправи се.БГ!Ние идваме!" ще участва в разговори по покана на БСП за опит за съставяне на правителство с третия мандат. Това се разбра от изказване на Арман Бабикян в кулоарите на парламента. Той заяви, че коалицията ще продължи да спазва предварително заявените принципи и програмните приоритети на формацията, както и че ще продължи да настоява за изключване на ГЕРБ и ДПС от участие в управлението. Бабикян заяви, че не е разочарован от това, че президентът не е връчил третия мандат на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" въпреки, че за това призоваваха и от "Има такъв народ", и от "Демократична България".


Той посочи, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще положат "добронамерени усилия" за реализирането на третия мандат, но това, според думите му, зависи главно от Корнелия Нинова. "Подигравка е със съдбата на България, хората непрекъснато да бъдет пращани на избори без да има яснота след като същите играчи се върнат в парламента, какво ново ще им се е случило. Затова ако има шанс за третия мандат, това е шансът на разума", заяви още Бабикян.

Филип Станев: Ще говорим, но няма да съставим кабинет с БСП

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП, се разбра от коментара на зам.-председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев. "Толкова е интересно, когато живееш в общоизвестни обстоятелства. Още преди три дни г-н Трифонов заяви своята позицията, а тя е и позицията на партията. Казусът е повече от ясен - мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях", заяви Станев. По думите му, те биха откликнали на поканата за разговори от страна на БСП, но това няма да промени позицията на партията. "Едни разговори нито биха навредили, нито биха променили посоката на действия на "Има такъв народ", каза Станев.


Според него това, че "Има такъв народ" няма да подкрепи БСП, не означава, че няма да се състави кабинет с третия мандат, тъй като "има и други парламентарни групи. Защо да не се прегърнат някои други партии, да си съставят мнозинство и после кабинет"., смята Станев, но изказа предположение, че се върви към нови избори.

БСП кани всички без ГЕРБ и ДПС на преговори

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


След като вземе мандата, "БСП за България" ще покани на среща "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", съобщи председателят на парламентарната група Корнелия Нинова на брифинг в парламента.


"Няма да поставяме предварителни условия, няма да поставяме предварителни кандидатури за министър-председател и министри. Ще търсим консенсус по тези въпроси", обяви Нинова.


Попитана за нежеланието на "Демократична България" да подкрепи кабинет с мандат на БСП, Корнелия Нинова каза: "Последна възможност е това за България. Каним ги добронамерено, държавнически, отговорно".На срещи няма да бъдат канени ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Като няма да разговарят с нас, те тези разговарящите ще са много по-наясно от това, което ще се случи, отколкото ние. Така че и ние като вас заедно ще видим какво кой какво ще предложи". Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира новината, че президентът ще връчи третия мандат на БСП. По-рано лидерът на социалистите обяви, че ще се опита да проведе разговори за съставяне на правителство с "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!", но без ГЕРБ и ДПС.

"БСП за България" е получила покана от президента Румен Радев утре да получи третия мандат, обяви лидерът на парламентарната група Корнелия Нинова. Новината бе потвърдена от пресцентъра на президента, където е посочено, че мандатът ще бъде връчен в 9.30 часа.

ГЕРБ обяви за популистки ход предложеното вдигане на пенсиите

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


Въпреки множество отправени забележки депутатите одобриха на първо четене актуализирания бюджет на Държавното обществено осигуряване. В него е заложено от октомври всички пенсии да се вдигнат средно с 12.5%, а сега добавяните на всички 50 лв. заради коронавируса пари да влязат постоянно във всички пенсии. Разходът за актуализацията на пенсиите ще струва на бюджета до края на годината 399 млн. лв.


Повечето партии дадоха заявки да предложат свои промени между първо и второ четене като няколко от тях, сред които и ГЕРБ, оспориха нуждата сега да се актуализират пенсиите и предложиха това да стане при наличието на редовно правителство. Хората на Борисов още преди седмица предложиха вместо това сегашните антикризисни помощи да се вдигнат на 100 лв. На пенсионер, а ДПС дори вдигна сумата до 120 лв. Проекта на правителството подкрепиха 148 депутати от общо гласувалите 197, 1 бе против, а 48 се въздържаха. Както и при бюджета на здравната каса и тук ГЕРБ обяви, че ще гласува "въздържал се".


Дебатите продължават по актуализацията на държавния бюджет като депутатите удължиха работното си време до 18 ч.


Подробности - тук.

Депутатите удължиха работното си време

Депутатите удължиха работното си време днес до 18 ч. по предложение на депутата от "Има такъв народ" и оглавяващ бюджетната комисия Любомир Каримански. Мотивът за това е парламентът да успее да приеме актуализацията на бюджета на първо четене, като ако това не стане в рамките на деня, дебатите ще продължат утре сутрин. До момента бе одобрена актуализацията на бюджета на здравната каса. В момента текат дебатите по актуализацията на парите на Държавното обществено осигуряване. Повечето партии, с изключение на ГЕРБ, заявяват, че ще подкрепят проекта на служебното правителство, но ще внесат и свои, алтернативни проекти.

"Има такъв народ" внесе проект, позволяващ чуждо гражданство на депутати и министри

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


61 депутати от "Има такъв народ" са внесли в Народното събрание промяна в Конституцията, според която отпада забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът "няма чуждо гражданство" и текстът да гласи следното: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода".


По-късно Тошко Йорданов каза, че към "Има такъв народ" имало около 25 качествени експерти, които не са в парламента заради двойното си гражданство. По думите му имало и много качествени българи с двойно гражданство.


В мотивите депутатите от ИТН посочват, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.


"В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство", изтъкват депутатите от ИТН. Те заключават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.


Предложението е любопитно, тъй като именно от "Има такъв народ" тръгна питането за двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, след като на 12 август депутатът Димитър Гърдев внесе въпрос към външния министър по темата в рамките на парламентарния контрол. По-късно Конституционния съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, като аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че Петков има и канадско гражданство. Според Конституцията кандидатите за министри трябва да отговарят на изискванията за депутати.


Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Заседанието на Народното събрание продължава след почивката с дебати по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Парламентът одобри на първо четене новия бюджет на Здравната каса

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


След лични нападки между предишни и настоящи управляващи в крайна сметка парламентът одобри на първо четене предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на здравната каса. Проектът, макар и със заявка за нови предложения преди второто четене, подкрепиха 145 от 185 гласували депутати, само един бе против, а 39 се въздържаха. Проектът предвижда бюджетът на касата да се вдигне със 124 млн. лв. При предвидени общо за годината 5.3 млрд. лв. Вносителите предлагат парите да бъдат даписани " на един ред", да не се разпределят по отделни пера, за да може да се пренасочват в зависимост от това къде има нужда – за ваксинация, за болнично или доболнично лечение на коронавирус. Това доведе до коментари от страна на ГЕРБ и ДПС, че парите ще се харчат непрозрачно – с решение на надзорния съвет на касата.


Всички бяхме против джипката да разпределя разходите, сега определяме нова джипка, която обаче е вече с 9 места – за надзора на Здравната каса.


Хасан Адемов,

депутат от ДПС


Подробности можете да прочетете тук.

43% смятат, че отговорността за несъставяне на правителство е и на трите партии на протеста

43% от анкетираните в съвместно проучване на "Маркет линкс" и Би Ти Ви смятат, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет в рамките на първия мандат, връчен от президента Румен Радев, е както на "Има такъв народ", така и на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". 25% посочват партията на Слави Трифонов за основната причина, а 15% формациите на Христо Иванов и Мая Манолова. 18% не посочват нито едната от политическите сили.


"Това се отразява на партиите на протеста, които не успяват да оправдаят очакванията и има спад в тяхното одобрение, като по-съществен е той при партията на Слави Трифонов, два пъти по-нисък е при другите партии", коментира Живков. Има известно връщане на доверието към БСП и ДПС, докато ГЕРБ запазва нивата си, добави той.


*данните са от проучване на "Маркет Линкс", финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви, проведено сред 1055 пълнолетни човека в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета в периода 13-22 август.


Още данни от проучването - тук.

От "Има такъв народ" настояват, че няма да водят разговори за третия мандат

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


"Има такъв народ" остава в опозиция и няма да влиза в разговори за третия мандат. Това се разбра от изказване на зам.-председателя на парламентарната група Ивайло Вълчев в кулоарите на Народното събрание. На въпрос дали в партията обмислят предложението на Мая Манолова "Има такъв народ" да излъчи премиер и ключови министри след връчване на третия мандат, той отговори: "Представете си, че през януари месец Вие каните на рожден ден някакви хора, които казват кой друг ще дойде, те какво ще подарят, какво ще има за ядене, какво ще има за пиене. Не, няма да дойдем, ще кажем и на другите да не идват и въобще вашият рожден ден през януари не е добра идея. След което през декември същите хора идват при вас и те питат дали искаш да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември?".


Ивайло Вълчев заяви, че няма логика в това да се предлага нещо, което е можело да се случи преди месец с първия мандат. По-късно в кулоарите на парламента депутати от парламентарната група на "Има такъв народ" коментираха, че дори и резултатите от проучването на "Маркет линкс", което бе публикувано по-рано днес и според което има спад в подкрепата за партията на Слави Трифонов, не биха променили позицията на "Има такъв народ" за третия мандат. Според тях е било очаквано да има отлив, но това било само "моментна снимка" на нагласите и затова не трябва да му се придава по-голямо значение.

За техническата подготовка за изборите ще са нужни около 2 месеца

За техническата подготовка за изборите ще са нужни около 2 месеца, обяви изпълнителният директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма" Веселин Тодоров в интервю за БНР. Според него Централната избирателна комисия трябва да ускори подготовката за методиката на провеждането на изборите и да не чака официалното насрочване на вота.


По темата избори 2 в 1 Тодоров подчерта, че една смарт карта може да се ползва за отключване и на двата вота. "Ако обаче някакъв по-сложен сценарий бъде приет, това вече е въпрос на възможности във времето. Ние засега нямаме методика от ЦИК, за да работим по нея. Ако бъде решено да се ползват две смарт карти, може да възникне проблем с доставката на допълнителните около 33 хил. карти", предупреди той.

ГЕРБ отново е първа сила, "Демократична България" изпреварва "Има такъв народ"

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Дневник


"Демократична България" вече е втора политическа сила сред твърдо гласуващите, въпреки спад при протестните партии, последвал невъзможността за съставяне на правителство в рамките на първия мандат, връчен на партиите от 46-ото Народно събрание.


ГЕРБ отново е начело, а "Има такъв народ" вече е трета, сочи проучване на "Маркет линкс" и Би Ти Ви, проведено в периода 13-22 август, в който партиите не постигнаха съгласие за правителство и актуализация на бюджета в рамките на консултации и съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. 21.6% от заявилите, че ще гласуват на следващи парламентарни избори подкрепят партията на Бойко Борисов (15.7% от всички анкетирани).


На второ място сред гласуващите е "Демократична България" с 16.5% (11.3% от всички). С минимална разлика, в рамките на статистическото отклонение, но вече на трето място след като спечели последните избори, е "Има такъв народ" с 15.7% (14.2%). Следва БСП също с 15.7% (12.5%). ДПС има подкрепата на 11% от гласуващите и 10.7% от всички анкетирани. "Изправи се.БГ! Ние идваме!" е с подкрепа 4.5% (4.1%), а "Възраждане" е с възходящ тренд - 4.3% доверие сред гласуващите (3.1% от всички). 14.4% от всички анкетирани не са решили за кого биха гласували, както и 8.7% от твърдо гласуващите.


52% от анкетираните са заявили, че твърдо ще гласуват на следващи избори, докато 21% отговарят "по-скоро да". 10% твърдо отговарят с "не", други 5% с "по-скоро не". 13% се колебаят. При евентуални избори 2 в 1 през ноември се очаква възстановяване на избирателната активност до нивата от 4 април, коментира социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс".


*данните са от проучване на "Маркет Линкс", финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви, проведено сред 1055 пълнолетни човека в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета в периода 13-22 август.


Още данни от проучването - тук.

ГЕРБ ще се въздържи при гласуването на актуализацията на бюджета

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Юлия Лазарова


Парламентарната група ГЕРБ-СДС ще се въздържи при гласуването на предложената актуализация на бюджета, която се гледа на първо четене в парламента днес. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Допълни, че в заложените параметри има неясноти.


До този момент срещу актуализацията, предложена от служебното правителство се обявиха от ДПС, а "Демократична България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще внесат свои предложения между първо и второ четене.

"Дневник" излъчва на живо редовното пленарно заседание. В програмата за днес е предвидено гласуване на първо четене на бюджета на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет.

133 млн. лева ще са достатъчни за избори 2 в 1, смята председателят на ЦИК

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


Предвидените в актуализацията на бюджета 133 млн. лева за президентски избори в два тура ще са достатъчни дори изборите да са 2 в 1. Такова мнение изрази пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. За комисията е важно колкото се може по-скоро да разбере датата на изборите и какви ще са те, за да започне организацията за тях. По думите на Нейкова, ако изборите са 2 в 1 ще трябва да бъдат купени допълнителни машини, като вчера в Народното събрание представителят на фирмата "Сиела Норма",която осигуряваше машините и софтуера за предишните избори съобщи, че производителят "Смартматик" може да осигури допълнително между 1200 и 2400 машини. Нейкова все пак уточни, че няма решение "Сиела Норма" да е доставчик на допълнителния брой машини.


Фирмата не е предала целия софтуер на държавата, за да може тя сама да организира изборите. Предстои среща между IT-специалисти на ЦИК, "Сиела Норма" и "Смартматик", за да се уточни какво трябва да се допредаде и след това от избирателната комисия ще платят около 9 млн. лева, които дължат на фирмата.


От ЦИК ще препоръчат членовете на секционните комисии да са ваксинирани срещу COVID-19. При избори 2 в 1 техните възнаграждения ще бъдат увеличени с 50%, но ще бъдат спестени разходи от логистиката. "Парламентарните избори на 11 юли по план сметка бяха за около 57 милиона лева, ЦИК изразходи около 23 милиона", каза Нейкова.


По нейно мнение смесено хартиено с машинно гласуване, каквото искат от ГЕРБ, не е добър вариант.
Нейкова отчете като грешка на комисията, че не е направена по-сериозна разяснителна кампания за българите в чужбина преди изборите на 11 юли.


Тя припомни, че на 3 октомври в 14 населени места има местни избори, като ЦИК работи и върху тях.

Днес ще е развръзката коя парламентарна група ще получи третия мандат

Политическото напрежение: Мандатът за правителство отиде в БСП (хронология)

© Велко Ангелов


Днес е развръзката на коя политическа формация президентът Румен Радев ще избере да връчи третия последен мандат за съставяне на правителство. Очаква се държавният глава да покани избраната парламентарна група на "Дондуков" 2 утре сутринта.


Според депутати вариантите са два - мандатът да бъде даден на "БСП за България" или на "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Третият мандат се връчва на парламентарна група, а не на кандидат за премиер. Това е така, за да има възможност за консултации между политическите сили. В такива обаче отказва да участва "Има такъв народ" - било то и за актуализацията на бюджета, което свежда до минимум шансовете мандатът да е успешен. Според решение на Конституционния съд няма срок, в който да бъде предложен кандидат за премиер, а той има седем дни, за да предложи проектокабинет. Това значи, че връщането на мандата може да се бави.


Междувременно предстои парламентът да насрочи президентските избори, първият тур от които ще е или на 7, или на 14 ноември. Предсрочните парламентарни избори също биха могли да са на една от тези дати, но това ще зависи най-вече от държавния глава, който ще трябва да разпусне депутатите два месеца по-рано. Той вече заяви, че парламентът трябва да приеме актуализацията на бюджета, а според депутати окончателното гласуване може да е в началото на септември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK