На живо

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Юлия ЛазароваНовоинфектираните със SARS-CoV-2 за последното денонощие са 1601, което означава, че над 7% от направените тестове са се оказали положителни. За седмица 94% от новите случаи са на неваксинирани. Наличните ваксини са 2.5 млн.


Министерството на образованието публикува Насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. В тях е записано също, че учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.
"Дневник" проследи на живо новините около развитието на четвъртата вълна от епидемията в страната. Вижте ги в хронологията.
Европейската прокуратура ще провери доставките на маски и апарати за обдишване у нас

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Юлия Лазарова


Българската прокуратура е препратила на Европейската материалите за сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти. Това съобщи Министерството на здравеопазването, което беше сезирало българското обвинение.


Министерството поиска да бъдат проверени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори. Според министерството при сключването на договорите са били нарушавани процедурите

Кунчев настоява за задължителна ваксинация за два държавни сектора

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора - медицинските специалисти и работещите в социалните заведения. Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите, информира той във Велико Търново, където присъства на заседанието на Областния съвет по здравеопазване, свикано заради засилващия се натиск върху болниците в региона, съобщи БНР.


Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани. "Не искам да ме разбирате неправилно – няма 100 % ефективна ваксина в света и никога не е имало", посочи Кунчев.


Той призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост (от над 350 на 100 хил. население) маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Единните ограничителни мерки да се въведат, но при актуализация на бюджета, посочи Кунчев. "Ако дотогава бъде приета актуализацията на бюджета и Министерски съвет разполага реално със средствата, които е предвидил, това ще позволи директно включване на компенсационни икономически мерки веднага след налагане на ограничителните, което е много важно", обясни държавният здравен инспектор.

Училищата ще положат усилия за присъствени практически занятия

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Юлия Лазарова


Освен за малките ученици училищата ще положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки. Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда, уточнява пресцентърът на образователното министерство. Практическото обучение на учениците в дуална система на обучение в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини от страна на работодателя, ученика или негов родител (настойник), както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.


Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието, което публикува Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. В тях е записано също, че учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.


Повече подробности четете тук.

Двойно повече екипи ще следят за маски в транспорта в София

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Лили Тоушек


От утре София удвоява екипите на общинската полиция, които ще следят за носенето на маски в градския транспорт и на обществените места. Това каза кметът Йорданка Фандъкова за мерките, които общината взима срещу разпространението на коронавируса, цитирана от Би Ти Ви.

Очаква се до дни София да влезе в така наречената червена зона.


Столичната полиция също ще помага в контрола, а от Столичния инспекторат ще проверяват за спазването на мерките в търговските вериги.


Фандъкова призова хората да се ваксинират и отбеляза, че в последните дни се забелязва повишен интерес към ваксините. "От 1 септември сме създали организация за училищата и детските градини – когато учителите и персоналът имат желание да се ваксинират, можем да изпращаме на място екипи", обясни тя.

Председателят на комисията по образование смята за нелогични правилата за маските при децата

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Красимир Юскеселиев


"Личното ми мнение е, че няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години трябва да е с маска в детската градина. Смятам, че тази дискусия трябва да продължи и МОН трябва да намери най-оптималното решение." Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, председател на парламентарната комисия по образование и наука. Проблемът за задължителното носене на маски от децата над 6 години в детските градини и училищата не е обсъждан в комисията, уточни тя.


'Наистина на мен ми изглежда нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в училищата, и в детските градини) в две съседни помещения на детската градина деца с половин година разлика във възрастта – едните трябва да бъдат с маски, другите без маски. Няма логично обяснение", коментира Анастасова.


Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, които Министерството на образованието и науката (МОН) обяви миналата седмица, а здравното министерство редактира, ако са в жълта, червена, тъмночервена зона, учениците от 1 до 4 клас и децата в градините ще трябва да носят маски.


В отговор на въпрос за противоепидемичната подготовка за новата учебна година Ирена Анастасова отбеляза като проблем това, че "здравните власти имат едни изисквания, а училищните власти, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане и понякога не се срещат тези две позиции".


Кампанията за ваксиниране не е била достатъчно добре артикулирана в обществото и учителското съсловие няма как да се отдели от общите тенденции, смята още Анастасова.

"Засега колегите ни се справят. Хубавото е, че имаме опита от предните три вълни. Вече знаем как да разпознаваме заболяването. Имаме тестове, с които са оборудвани както спешните екипи на терен, така и в спешните отделения. Знаем как да разделяме потоците. Подготвени сме. Но никога няма да бъдем подготвени, когато започнат да идват твърде много пациенти в спешните кабинети и започват да се препълват COVID отделенията." Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.


"Хората не можаха да разберат, че събирането на много хора на едно място води до засилване на разпространението на инфекцията. Хората не можаха да разберат, че маските не ограничават свободата им, а ги пазят от заразата. Хората продължават да твърдят, че ваксините ограничават свободата им", коментира д-р Кателиева.


'Екипите са достатъчно. Друг е въпросът, че когато вълната стане по-висока и заразените станат повече от всички останали пациенти, нуждаещи се от спешна помощ, няма как да не страдат останалите", отбеляза тя.


Според нея има подобрение в организацията на системата, известяваща за свободни легла.


"Има смисъл да има такива линейки само когато сме сигурни 100%, че пациентът е с положителен тест, а доказаните пациенти не са толкова много", поясни Кателиева относно идеята определени линейки да реагират само на COVID случаи. По думите й такива екипи биха имали смисъл само в големите градове.


Проблемът с парите за лекарите на първа линия ще съществува, докато не се актуализира бюджетът, посочи още д-р Кателиева.

Увеличават COVID леглата в област Добрич

Заповед за увеличение на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болничните заведения на територията на област Добрич издаде Регионалната здравна инспекция, съобщава БНР. Мярката се налага поради нарастването на заболеваемостта и цели осигуряването на лечението и хоспитализацията на пациенти с коронавирусна инфекция.


14-дневната заболеваемост в област Добрич към днешна дата е 162.1 на 100 000 души, информира директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Според заповедта местата в МБАЛ-Добрич трябва да се увеличат на 48, а интензивните легла на 5.


В многопрофилната болница в Балчик леглата за лечение на неусложнени пациенти с COVID-19 трябва да бъдат 9, в Държавната психиатрична болница Карвуна – 4 и в Центъра за психично здраве в Добрич - 5. В заповедта се казва още, че всяко лечебно заведение трябва да открие триажен център за преглед на хора със симптоми на коронавирусна инфекция, както и че МБАЛ-Добрич трябва да поддържа готовност за осигуряване на над 50% от легловия си капацитет за настаняване на пациенти с COVID-19.


Преструктурирането не трябва да нарушава достъпа и да прекъсва лечебната дейност в посочените лечебни заведения, се уточнява в заповедта.

За липса на медикаменти сигнализираха от Благоевград

Регионалната лекарска колегия в Благоевград сигнализира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата ремдесивир в болниците.


"В условията на прогресивното увеличаване на заразените с коронавирус и усложненията при много пациенти, налагащи болнично лечение, все още няма адекватна реакция от държавата по отношение на снабдяването, както беше при предишните пикове на заразата", каза председателят на Районна лекарска колегия д-р Георгиев Георгиев, цитиран от БНР.


"Периодично очакваме както индивидуални предпазни средства, така и бързи антигенни тестове. За съжаление вече от няколко месеца ние не получаваме такива. От колегите чувам, че много по-малко като количество и много по-трудно се доставя ремдесивир".

В Търговище маските стават задължителни на открито

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Георги Кожухаров


Със заповед на кмета Дарин Димитров в Търговище се въвеждат временни противоепидемични мерки от днес до 30 септември. Задължително става носенето на защитни маски на открити обществени места - пазари, тържища, и навсякъде на открито, където е невъзможно спазването на физическа дистанция от 1.5 м, съобщи пресцентърът на общината.


Контролът по спазването на мерките ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници и определени служители на общинската администрация, съвместно с органите на МВР, регионалната здравна инспекция и областната дирекция по безопасност на храните.

С още 30% бяха увеличени леглата за лечение на пациенти с коронавирус в Русенско. Това се разбра след проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. От днес в Русеснко има общо 243 легла за пациенти с коронавирусна инфекция, като 46 от тях са реанимационни. До вчера те бяха общо 184, от които 24 интензивни. По последни данни в момента на болнично лечение в региона се намират 156 души, като 37 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Свободните легла са 87, като девет от тях са реанимационни.

Наличните ваксини срещу COVID-19 в страната са 2.5 милиона

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Велко Ангелов


В България има близо 5.5 млн. доставени дози ваксини от четирите разрешени за употреба. Наличните са около 2.5 млн. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Той отчете, че доставките и получените количества са повече за иРНК-ваксините. Има около 3000 българи, които са предпочели за втора доза да им бъде поставена иРНК-ваксина, след поставяне на първа доза от векторната.


Страната ни вече дари 172 500 дози ваксини на Бутан и 50 000 на Босна и Херцеговина. Предстои да бъдат дарени и 51 000 дози на Република Северна Македония.


Реализирана е и първата препродажба - 100 000 дози от ваксината на "Модерна" са продадени на Норвегия. Продадени са на същата цена, на която са закупени.


"Тази процедура се съгласува с ЕК и с компанията производител", уточни Богдан Кирилов.

1601 са новозаразените с коронавируса

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


1601 са новоинфектираните със SARS-CoV-2 за последното денонощие. Това са 7.12% от направените 22 480 теста (15 834 антигенни и 6646 PCR). Активните случаи са 24 793.


За посочения период са починали 48 човека, а 574 са оздравели.


В болница с COVID-19 са 2985 души, от тях 262 в интензивно отделение.


Данни в графики за развитието на епидемията – тук.

Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани

Коронавирусът в България: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани (хронология)

© Велко Ангелов


От 17 до 23 август 93.8% от всички нови случаи на заразени с коронавирус са на хора, които не са ваксинирани. При настанените в болница и починалите числото е още по-голямо. Това се разбра от интервю на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за Би Ти Ви. По думите му делта вариантът ще засегне много хора, тъй като се предава лесно. Според него някои области в страната ще достигнат пик на заразата още в края на този месец, а за цялата страна това ще стане през септември.


Кунчев каза още, че само в Бургас в момента има 400 карантинирани чужденци, които са дошли на почивка в България. Той посочи големите семейни тържества, организирани от завърнали се в страната гастарбайтери, като една от причините за увеличаването на случаите на коронавирус.


Главният държавен здравен инспектор си пожела учебната година да започне присъствено, но изрази съмнения, че това ще се случи. Причината е ниският процент на ваксинирани учители, който варира от 20 до 33 процента в различни области. Той препоръча всички медицински и социални работници да се ваксинират.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK