"Маркет Линкс": ГЕРБ е първа пред "Демократична България", има потенциал за партия на Кирил Петков

"Маркет Линкс": ГЕРБ е първа пред "Демократична България", има потенциал за партия на Кирил Петков

© ДневникДемократична България" вече е втора политическа сила сред заявилите, че ще гласуват. От т.нар. протестни партии само тя отбелязва ръст в електоралната подкрепа през последния месец, а невъзможността за съставяне на правителство в рамките на първия мандат, връчен на партиите от 46-ото Народно събрание, се е отразила на подкрепата за "Има такъв народ".


Така бившата управляваща партия ГЕРБ би спечелила изборите, ако те бяха сега, а партията на Слави Трифонов вече е трета. Това показва проучване на "Маркет линкс" и Би Ти Ви, проведено между 13 и 22 август (това е периодът, в който партиите не постигнаха съгласие за правителство и за актуализация на бюджета на консултации и съвет за национална сигурност при президента Румен Радев).


От данните на агенцията се разбира още, че "Възраждане" се доближава до влизане в следващ парламент. През август оценката на българите за "развитието на страната" (както е формулиран въпросът) е силно неудовлетворение, но в същото време доверието в служебното правителство се покачва (54%) и към президента също (58%).
Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков коментира пред Би Ти Ви, че анализите им показват и възможности за нова политическа формация - партия около най-популярния от служебните министри - този на икономиката Кирил Петков и я оцени с голям потенциал.


Пет или седем партии в парламента, ако изборите бяха сега


Ако изборите се провеждаха сега шанс за представителство в парламента имат пет или седем партии, тъй като "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "Възраждане" са с резултат малко над 4%.


Според данните на "Маркет линкс" 52% от анкетираните са заявили, че твърдо ще гласуват на следващи избори, докато 21% отговарят "по-скоро да". 10% твърдо отговарят с "не", други 5% с "по-скоро не". 13% се колебаят. При евентуални избори 2 в 1 през ноември се очаква възстановяване на избирателната активност до нивата от 4 април, коментира Добромир Живков пред Би Ти Ви.От заявилите, че ще гласуват на следващи парламентарни избори, 21.6% подкрепят партията на Бойко Борисов (15.7% от всички анкетирани).


На второ място сред гласуващите е "Демократична България" с 16.5% (11.3% от всички). Спрямо данните на агенцията за електоралните нагласи към края на юли обединението покачва резултата си (тогава подкрепата сред гласуващите беше 15.7%). В края на юли, "Маркет линкс" отчете и най-голямо повишение на личния рейтинг на лидера Христо Иванов (до близо четвърт от българските граждани).


С минимална разлика, в рамките на статистическото отклонение според оценката на "Маркет линкс", на трето място, след като спечели последните избори, е "Има такъв народ" с 15.7% (14.2%). Следва БСП също с 15.7% (12.5%).


ДПС получава 11% от гласуващите и 10.7% от всички анкетирани.


"Изправи се.БГ! Ние идваме!" по данните от средата на август е с подкрепа 4.5% (4.1%), а "Възраждане" е с възходящ тренд - 4.3% доверие сред гласуващите (3.1% от всички). А 14.4% от всички анкетирани не са решили за кого биха гласували, както и 8.7% от твърдо гласуващите.


Обща отговорност за липсата на редовен кабинет


Около 43% от анкетираните смятат, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет в рамките на първия мандат е както на "Има такъв народ", така и на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". 25% посочват партията на Слави Трифонов за основната причина, а 15% - формациите на Христо Иванов и Мая Манолова; 18% не посочват нито едната от политическите сили.


"Това се отразява на партиите на протеста, които не успяват да оправдаят очакванията, и има спад в тяхното одобрение, като по-съществен е той при партията на Слави Трифонов, два пъти по-нисък е при другите партии", коментира Живков. Има известно връщане на доверието към БСП и ДПС, докато ГЕРБ запазва нивата си, добави той.


По скала за отношение към политическите формации от 1 (негативно) до 5 (позитивно) "Има такъв народ" е с 1.9 през август спрямо 2.3 през май. При "Демократична България" има леко подобрение - от 1.8 до 1.9. Същият е и процесът при БСП, докато при "Изправи се.БГ! Ние идваме!" е с леко понижение в обратната посока - до 1.8. ГЕРБ също бележи лек спад - от 1.8 на 1.7, а към ДПС отношението е по-добро, но все още най-негативно - от 1.4 до 1.5.


Партия на Кирил Петков и Асен Василев има сериозен потенциал


Понастоящем има политици във фокуса на обществото - служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, които се ползват с много висока подкрепа и имат потенциала, създавайки партия, да станат сериозна политическа сила, каза Живков. Според данните на агенцията Петков има одобрение от 42%, а Василев - 38%.


Възможността за евентуален политически проект на Кирил Петков все още се обсъжда само неофициално и като слух в политическите среди и всички отказват официален коментар.


Самият Петков досега не е коментирал категорично темата. В интервю на 8 август обаче той каза, че ще остане в политическия живот на България и след служебното министерство. "Оттук нататък под една или друга форма ще следим нещата как се случват за разлика от преди, когато просто протестирахме. Събрахме знание и ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин. Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел - България има много по-голям потенциал", каза тогава Кирил Петков, като уточни, че говори в множествено число, защото има предвид екипа на министерството на икономиката.


Неодобрение за посоката на развитие на страната


Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са доволни от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са вълните на пандемията от коронавирус, които сега са с много по-малка тежест, макар че сега нивото на неудовлетворение е сходно с това през ноември 2020 г., анализират от агенцията в проучването.


Народното събрание е с най-ниско ниво на доверие в българските институции. За месец спадът е с около 10 процентни пункта, до ниво от 13%. Доверието в съдебната система е 17%.


Обратна е тенденцията при служебното правителство, което се ползва с доверието на 54% от хората или повишение от 3 процентни пункта. Добромир Живков коментира, че президентът Румен Радев възстановява най-високите нива на доверие, който е имал преди година и половина-две от около 60%, понастоящем то е 58%, отчитат от "Маркет линкс".


*данните са от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви, проведено сред 1055 пълнолетни човека в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета в периода 13 - 22 август.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK