На живо

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Надежда ЧипеваДневник" следи на живо новините около развитието на четвъртата вълна от епидемията в страната. Статията се обновява.
Италия и Германия влизат в оранжева зона

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Георги Кожухаров


От сряда, 1 септември, от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Такава заповед издаде министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров днес.


Също от 1 септември Северна Македония, Черна гора, Косово, Казахстан, САЩ, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия попадат в червената зона.


От същата дата от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.


Със същата заповед се създава списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация).

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, считано от 29 август, съобщи Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.


Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:


- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;


- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;


- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.


От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: 40 21 230 21 50; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Засега България не планира поставяне на трета доза

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Надежда Чипева, Капитал


Засега в България не се планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу Covid-19, заяви здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от БНР . Министерството е изпратило запитване към Европейската агенция по лекарствата, откъдето е отговорено, че за момента няма решение.
"Те са регулаторният орган, придържаме се към правилата. Самата Световна здравна организация също не препоръчва поставянето на такава доза", каза министърът.


Междувременно "Ройтерс" съобщи за предупреждение на Европейската комисия, че страните от Европейския съюз, които използват ваксини като допълваща доза срещу COVID-19, може да се окажат в ситуация на повишен правен риск, докато за това няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Подробностите за предупреждението на Еврокомисията четете тук.

Андрей Чорбанов поиска Кацаров да отмени заповедта си за мерките срещу коронавируса

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Юлия Лазарова


Депутатът от "Има такъв народ" и директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН Андрей Чорбанов определи заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 като "притеснителна".


В декларация от парламентарната трибуна той посочи, че последната заповед на здравния министър, макар да съдържа и положителни елементи, дава възможност на много ведомствени и административни ръководители да предприемат лични мерки, които са дискриминационни. Чорбанов даде пример със заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, която гласи, че студентите ще трябва да представят здравен сертификат за коронавирус, а тези които нямат или не искат да представят такъв, ще се обучават онлайн. Според имунолога тази и други подобни идеи, възпримани и от други университети, били "унизителни". Чорбанов се обърна с молба към здравния министър да отмени заповедта "даваща основание на редица ръководители да правят интерпертации по темата за противоепидемичните мерки".


"Когато се касае за ограничване на движението на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина. Когато бъдат ограничавани правата на здрави хора без никакви показания, но с подозрителната презумция за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания", завърши Чорбанов.

Вече работят 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Надежда Чипева, Капитал


У нас вече функционират 39 от така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в ДКЦ-12. "Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства," посочи д-р Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.


"По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия," обясни д-р Кацаров.


Здравният министър каза още, че вероятно ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми. "НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби," обясни д-р Кацаров.


Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на COVID болни. Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв.


Подробности четете тук.

Епидемиолог: Ефективността на всички ваксини е много висока - между 86 и 92%

Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока - между 86 и 92% при различните препарати, при всички варианти на вируса досега. Това заяви пред Би Ти Ви епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина. Според него не можем да говорим за ваксинационен пробив при случаи на новозаразени, които са вече ваксинирани.


"Ваксинационен пробив не може да се употребява, когато става въпрос за повторно заразяване. Ваксините не са направени да предпазват от заразяване, а от тежко заболяване и смърт. Не можем да кажем, че не работят, ако има много новозаразени", заяви епидемиологът.


Д-р Марков обясни разликата между поставянето на трета доза и бустерна доза ваксина. "Третата доза се поставя при специфични контингенти от пациенти - хора с тежки автоимунни заболявания, онкологични заболявания, ХИВ, хора с трансплантации. Техният имунитет не успява да направи достатъчно добра защита от само две дози. Бустерна доза се поставя при здрави хора, при които след време имунитетът е започнал да намалява и има нужда от подсилване, за което обаче към момента няма нужда", каза той.


Петър Марков разясни и каква е възможността от появата на нов супервирус - COVID-22. "Много е вероятно да очакваме още варианти, дори по-заразни от сегашните. Новите варианти са по-адаптивни и изместват предишните, като старите циркулират в по-ниска честота. Големият бъдещ риск обаче е когато части от два различни вируса се съчетаят, което предстои да наблюдаваме", предупреди епидемиологът.

Здравната каса може да плати за амбулаторното лечение на пациенти с коронавирус

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Надежда Чипева


Направени са разчети и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти с леки и средни симптоми на коронавирусa. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания. Това заяви пред БНТ управителят на Здравната каса Петко Салчев.


"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", каза Салчев.


Той уточни, че за да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавируса на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар, като не е задължително той да е общопрактикуващ. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.


Проф. Петко Салчев каза още, че НЗОК се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. "Всичко е изплатено", увери Салчев.


Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в COVID кризата. "Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме.

1733 нови случая на COVID-19 за последното денонощие

Коронавирусът в България: Румъния въвежда ограничения за пристигащите от България

© Юлия Лазарова


Общо 1733 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 23298 теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 448431 души. От тях активните случаи са 26007.

Разпределението на случаите по области: Благоевград - 83; Бургас - 186; Варна - 126; Велико Търново - 67; Видин - 15; Враца - 16; Габрово - 21; Добрич - 26; Кърджали - 21; Кюстендил - 7; Ловеч - 22; Монтана - 26; Пазарджик - 100; Перник - 24; Плевен - 41; Пловдив - 179; Разград - 19; Русе - 78; Силистра - 31; Сливен - 47; Смолян - 24; София (област) - 34; София (град) - 218; Стара Загора - 114; Търговище - 48; Хасково - 76; Шумен - 45; Ямбол - 39.


В болница остават 3163 пациенти, 279 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните - 403777. От тях 485 са регистрирани през изминалото денонощие.


Починалите се увеличават с 34 - общо 18647 са жертвите на болестта. Поставени са 2 269 759 дози ваксина. 13412 за последното денонощие.


Подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  Обратно, ефективността на мисловните процеси голяма част от народонаселението е твърде ниска.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Може да плати, ама трябва ли? Още повече, че едни 10-20% от населението са убедени, че коронавирус не съществува. Та такива как да ги лекуваш от нещо, дето "не съществува"?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тук - там, където и да ги работят, важното е туземците да си намерят майстора. Иначе, без майстор, крива ще е хавата.
  А болести, дето се вика, дал Бог.
  Фамилията им се разгони на туземците.

 4. 4 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Внимателно прочете какво казва епидемиологът д-р Петър Марков, все пак човекът е научно лице и преподавател, а дипломата я има от университет, а не от Фейсбук или Женския пазар.
  Ако и на него не можете да имате доверие, имате нужда първо от друго, което ваксината не може да ви даде.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Амбулантното лечение е иснова на здравопазването в България.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Наблюдава се известно засилване на ваксинациите….
  Може би най-после някои хора разбират че 70-80% защита е доста повече от Нула.
  А може би още по-добре? Разбират че политически веруя не помогат за здравето им, нито булгар-булгар лозунги.
  Наблюдавам и друго интересно явление, съпрузи и деца на антиваксър лелички се ваксинират тайно от леличките. Това е добър Знак, макар че е малко страшна реакцията на леличките като разберат.

 8. 8 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. "

  Първата смислена стъпка за последната година и половина. Естествено че без извънболничната помощ не може да бъде овладяно масово заразно заболяване. Опитите болниците да се справят сами доведе до постоянно претоварване на системата. Дано успеят да реализират тази идея по-бързо.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  "На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия," обясни д-р Кацаров."
  Купих си пулсоксиметри от Алито за около 10 лв бройката. Уредчето е необхоимо за всеки дом, стават и за проверка на пулса.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#9] от "aqd171066607":

  Мангъров пак ли си ти, а кое го спира, вода от бойлер?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#10] от "Корки":

  Именно, с машинка която струва 10 лв. Всеки може да прецени дали състоянието му изисква болнично лечение. Няма нужда всички да се блъскат в болниците, особено когато получиш лекарствата които ще ти дават в болницата безплатно от аптеката. Това ще рече в болниците да са само тежките случаи, които в момента са около 250. Всъщност така лекуваме грип. Де да бяхме опитали първо това което доказано работи.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Не искам безплатни неефективни лекарства, колкото отбиване на номер.
  Аз ще си ги платя стига да са точни и ефективни.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Чорбанов е още едно доказателство, че който се присъедини към гербиджа, става калинка.
  —цитат от коментар 13 на stein


  Цитирам " Депутатът от "Има такъв народ" и директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН Андрей Чорбанов "
  Така че калинката си ти . Явно си привърженик на чалгата.

 17. 17 Профил на aqd171066607
  aqd171066607
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#11] от "Consumer":

  Не знам но ваксината със сигурност не го спира 🤣🤣🤣

 18. 18 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Те е талибаните в Афганистан ни мерки ни ваксини. Въпрос на естествен подбор. Може и ние като тях. Нищо, че сме държава на ЕС. Бюджета от здравеопазване ще спести. Така може да има пари за нови коли на новият парламент!

  Комунистите са виновни!
 19. 19 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Андрей Чорбанов е позор за неговата професия, но предполагам щом се е захванал да е политик в ИТН, така ще става.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":

  Чорбанов е от "Има такъв народ". Ама то няма голяма разлика.

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":

  ...а пък ти и за калинка не ставаш :) Чорбанов е здравното острие на ИТН, дори и в статията го пише .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 100 Неутрално

  ""Когато се касае за ограничване на движението на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина. Когато бъдат ограничавани правата на здрави хора без никакви показания, но с подозрителната презумция за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания", завърши Чорбанов."

  Простотия се нарича. На който пробутва такива съждения. При това - в особено големи размери.

 23. 23 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Били проевропейска партия ИТН - не подкрепят Истанбулската конвенция.

  Били се водели от факти - не подкрепят ваксинацията.

  Тия са толкова бесни популисти, че няма накъде. Толкова са проевропейци, колкото са БСП партия на дълбоката промяна

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#11] от "Consumer":Не знам но ваксината със сигурност не го спира 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 17 на aqd171066607


  Аз бях ваксиниран с 2 дози, когато жена ми се разболя от Ковид. Бях денонощно до нея и не проявих никакъв синром. Най-тежко беше с високата температура, но я преборих с мазане с ракия. Контрол на сатурацията и когато се появи кашлица, антибиотици, фамотидин, антистенокарддин и авирон рапид. 9 дни лечение но без усложнения.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Някой особено умни форумци виждат противоречие между това, да си депутат от ИТН и да се присъединиш към плача на гербиджа срещу "органиченията на свободата". Ама те и двете "партии" са в кавички, така че какъв е проблемът?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Андрей Чорбанов е позор за неговата професия, но предполагам щом се е захванал да е политик в ИТН, така ще става.
  —цитат от коментар 19 на alg57373608


  С какво е опозорил професията си? С това, че не пее в платения хор на корпокрацията ли?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Не знам дали снимката към статията е актуална, но ако Чорбанов продължава да ходи в НС с това тоалетче, крайно време е някой да му обясни, че не е новатор.
  Така на вермето ходеше облечен на работа клоунът Коко.
  Но както се сещате, Коко не работеше в Народното събрание, а другаде.

 29. 29 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Абе какви доктори ще стават тези, които не вярват във ваксините? Да ходят да учат хомеопатия и да предписват вода със захар, не да заемат местата на хора, които искат да научат нещо.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":

  И откога Чорбанов се е "присъединил към гербиджа", той стана депутат с анти-герб реторика.

 32. 32 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Весело

  Абе какви доктори ще стават тези, които не вярват във ваксините? Да ходят да учат хомеопатия и да предписват вода със захар, не да заемат местата на хора, които искат да научат нещо.
  —цитат от коментар 29 на fpyyh


  Каква степен имаш, че коментираш позицията на професор? Или си от правоверните талибани?
  Да изчакаме някой друг месец, лесно ще се разбере кой прав и кой крив. Единият от двата отбора ще почне да капе като круши - поне според форумните светила.

  master
 33. 33 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Докато някои лекари обикаляха като цветарки по села и паланки да проверяват ежедневно зарязани от всички ковид пациенти, без да им е работа, други се криеха в кабинетите си и караха мед. сестрите да отговарят на обажданията на пациентите, да разпитват за симптоми и да лъжат, че джипито го няма. Сякаш чумата върлува, голям страх, голяма драма.

 34. 34 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Няма ли кой да разкара този псевдо професор.

 35. 35 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Абе какви доктори ще стават тези, които не вярват във ваксините?
  —цитат от коментар 29 на fpyyh


  Спрете с манипулациите.
  Хората (а не са само тук, в момента медици стачкуват по този повод и във Франция и в Гърция, но няма да го видите в казионните медии) не са антиваксъри, те просто искат всеки да има свободен избор, но са твърдо против (както всеки нормален човек) потъпкването на основни свободи и против медицинския фашизъм.

 36. 36 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#17] от "aqd171066607":

  На бас на бутилка Krug? Много обичам дървени философи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 792 Неутрално

  те просто искат всеки да има свободен избор, но са твърдо против (както всеки нормален човек) потъпкването на основни свободи и против медицинския фашизъм.
  —цитат от коментар 35 на trafopost


  Така де - аз например, може да обичам да карам пил след две ракии, това си е моят свободен избор, откъде-накъде КАТ ще ме спира, те ми тъпчат свободите? Това си е полицейски фашизъм!

 39. 39 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#38] от "j.h.jazz":

  Нещо като Ерония май не ти се е получило...
  Я цъкни тук и прочети чл. 2 и 5
  https://legislation.apis.bg/doc/5303/0?fbclid=IwAR2CzDsuC-LH2P9ZC-a3iT5raX9xcWkWKaaQyB0WOXduJuhCQJr6OoxOHhg

 40. 40 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#35:"trafopost"][/quote]

  Хората искат да ядат и да цъкат у фейса. Какви сЛободи и глупости са ти в главата?

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  "Засега в България не се планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу Covid-19, заяви здравният министър Стойчо Кацаров"


  Кацаров изостава, за сега, от модните тенденции...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  Четете ли внимателно, всяка една държава поставяща ограничения за бг граждани първо какво посочва и признава, ей така за един приятел питам?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#4] от "j.h.jazz":

  Ами казва:
  "Големият бъдещ риск обаче е когато части от два различни вируса се съчетаят, което предстои да наблюдаваме", предупреди епидемиологът"
  Да разбираме ли съчетание на аденовируса от шампанзе и вируса на херпеса (и двата са ДНК вируси)? Или съчетанието между два коронни вируса - на грипа с ламбда варианта на Ковида?
  Апропо, тия вируси не се ли съчетават непрекъснато (като във векторна ваксина), ама съчетанията не са жизненоспособни? Дори и имунитет не могат да предизвикат у хората.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#1] от "Consumer":

  "Обратно, ефективността на мисловните процеси голяма част от народонаселението е твърде ниска"

  И Сталин така твърдял. Затова вземал решенията еднолично. Само и само да засили мисловния процес. Тъй де, как щяха да се появят съветските шахмасти, ако Сталин не беше мислел вместо тях!?

 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Засега в България не се планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу Covid-19, заяви здравният министър Стойчо Кацаров"

  https://m.dnevnik.bg/video/2021/08/24/4246097_stoicho_kacarov_gotovi_sme_vednaga_da_zapochnem_da/


  Г-н Президент,
  Много моля да не назначавате и Вие недоразумения в стил Дани Ръбъла, Ангелкова, ПКП или Тетка.
  Благодаря Ви предварително.

 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#45] от "George Svinarov":

  Из цитирания линк:
  "Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви в интервю за БНТ, че страната е готова да започне веднага да поставя третата доза на ваксините срещу коронавирус, когато получи подобно разрешение. По думите му до края на тази седмица Европейската агенция по лекарствата трябва да позволи прилагането на третата доза. За целта ще трябва да се направи корекция в софтуера на системата, в която се отчитат всички ваксинирани, за да се отбелязва и третата доза."

  Да, ама ЕМА не позволи и изведнъж от готовност се оказа, че изобщо няма планове.......

 47. 47 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Засега България не планира поставяне на трета доза


  Засега България планира да е на 1во място по смъртност от КОВИД. Изглежда напълно постижимо, благодарение на далновидното управление на г-н Кацаров.

 48. 48 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не разбирам защо тези, допуснали в тялото си някаква микстура инкогнита, са ни набрали толкова много ?!?! В крайна сметка са доста по-опасни за околните, защото даже имат сертификат за микстурата, а сеят зараза като нас.
  п.п. А бе, Коцето Ангелов дали прегърна баща си ? А вие, ваксинираните ?

 49. 49 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  По желание трета доза може ли?

 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Визирах България, прочети пак статията.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":И откога Чорбанов се е "присъединил към гербиджа", той стана депутат с анти-герб реторика.
  —цитат от коментар 31 на m17


  И антиковид. После се разболя и влезе в болница.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хай Буй":

  Ние при Боко бяхме първи, сега , за 2-3 месеца, не вярвам нещо кой знае колко да се промени.

 53. 53 Профил на geparez
  geparez
  Рейтинг: 26 Неутрално

  "Засега в България не се планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу Covid-19, заяви здравният министър Стойчо Кацаров"
  Забравил е да уточни, че главния математик не Територията не дава. Обяснил им е човека, че трета доза, може само и единствено да се постави след първа и втора доза. Затова, допълнил математикът, се нарича трета.

 54. 54 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  "Когато бъдат ограничавани правата на здрави хора без никакви показания, но с подозрителната презумция за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания", според проф. Чорбанов.
  А според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев 93.8% от всички новозаразени през седмицата 17-23 август са неваксинирани.
  Има ли логика заповедта на здравния министър да се определи като "тирания"?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 55. 55 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "...подозрителната презумпция за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания..."
  Идва в болницата и прихваща делта вариант. Оставяме ги него/нея, как ще го изкарат. Докато им се проявят симптомите си ходят кротко на лекции и упражнения. Колко човечета ще имат късмета да се срещнат с "тиранизираните" антиваксъри.
  "Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда...."

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 56. 56 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#39] от "ThePal":

  Напротив - опитваш се да поставяш личните права над обществените такива. Ако си примат, живеещ на самотен остров, ок.

 57. 57 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#32] от "gigabyte":

  Сериозен призив. Спрете да четете медии и да слушате телевизии промотиращи ваксинирането. Опасно е за здравето. Когато ви сринат психически и една хрема ще ви гътне.
  Аз приключвам днес с тази тема. Бъдете добри и се обичайте. Така ще запазите себе си и близките си.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 58. 58 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Засега България не планира поставяне на трета дозаЗасега България планира да е на 1во място по смъртност от КОВИД. Изглежда напълно постижимо, благодарение на далновидното управление на г-н Кацаров.
  —цитат от коментар 47 на Хай Буй


  Кипър трудно ще го минем.

  Сам съм, други няма...
 59. 59 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Били проевропейска партия ИТН - не подкрепят Истанбулската конвенция.Били се водели от факти - не подкрепят ваксинацията.Тия са толкова бесни популисти, че няма накъде. Толкова са проевропейци, колкото са БСП партия на дълбоката промяна
  —цитат от коментар 23 на Активист


  Без да защитавам чалгарите - подкрепата на ик не е признак на европейство, а на липса на здрав разум.
  Никъде, ама никъде не са се увеличили или намалили случаите на насилие над жени и деца - в зависимост от приемането или не на ик.
  Има си закони срещу насилието, достатъчно е да се спазват и виновните да се наказват.
  Останалото е каша в глупавите глави на професионалните активисти.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 60. 60 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 97 Любопитно

  Засега България не планира поставяне на трета дозаЗасега България планира да е на 1во място по смъртност от КОВИД. Изглежда напълно постижимо, благодарение на далновидното управление на г-н Кацаров.
  —цитат от коментар 47 на Хай Буй


  Никой, никой няма да може да бие Израел, САЩ, УК и другите силно ваксинирани (и настигащи ги страни), особено когато почнат да прилагат масово бустерите.

  Ето ги данните за седмичната смърност на САЩ - може ли другите умни хора да обяснят защо има едно увеличение от около 600+ души на седмица (преди да почне масовата ваксинация) до около 3500 на седмица (сега в наши дни) за необяснена смърт (колона "Р" - кодове R00-R99 озаглавена "Symptoms, signs and abnormal clinical and laboratory findings, not elsewhere classified") в официалните данни от CDC за седмичната смъртност в САЩ тук:

  https://data.cdc.gov/NCHS/Weekly-Provisional-Counts-of-Deaths-by-State-and-S/muzy-jte6

  АДЕ-то е бич, който тепърва ще се проявява и увеличава с всеки "бустер" - честито на "печелившите" от вакс-лотарията които са си гарантирали вечна защита срещу ковид!!!!

  Кой каквото си направи сам, ...


  А от друго голямо мащабно проучване от страната с най-много и най-ранни опитни мишки се доказва, че естествения имунитет, придобит след среща с вируса е около 13-пъти по-добър от този, гарантиран от парвите две игли .... и то само за няколко месеца...
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-27/previous-covid-prevents-delta-infection-better-than-pfizer-shot

 61. 61 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 97 Любопитно

  [quote#32:"gigabyte"][/quote]
  Каква степен имаш, че коментираш позицията на професор? Или си от правоверните талибани?
  Да изчакаме някой друг месец, лесно ще се разбере кой прав и кой крив. Единият от двата отбора ще почне да капе като круши - поне според форумните светила.
  ====================================================================

  Колонка "П - Р" от тези данни показва кои са почнали да капят като круши - и това са само необяснените, защото мнозинството от окапалите круши си отиват в някои от другите познати категории - инфаркти, инсулти....

  https://data.cdc.gov/NCHS/Weekly-Provisional-Counts-of-Deaths-by-State-and-S/muzy-jte6

 62. 62 Профил на Liliana G
  Liliana G
  Рейтинг: 14 Неутрално

  [quote#26:"probba"][/quote]

  АЗ не искам децата ми са да са в конаткт с хора които не са ваксинирани. И това е мое право и моята свобода. Много е относително кое е тирания....тука

 63. 63 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#10] от "Корки":Именно, с машинка която струва 10 лв. Всеки може да прецени дали състоянието му изисква болнично лечение. Няма нужда всички да се блъскат в болниците, особено когато получиш лекарствата които ще ти дават в болницата безплатно от аптеката. Това ще рече в болниците да са само тежките случаи, които в момента са около 250. Всъщност така лекуваме грип. Де да бяхме опитали първо това което доказано работи.
  —цитат от коментар 12 на petiopit


  Викаш 29 от интубираните 279 да си тръгват, а?

 64. 64 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivo.prokopiev":

  И ти си здраво във филма...

 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#38] от "j.h.jazz":

  я дай оная притча за инженера.антиваксъра , моста и крокодилите :)))
  тва с мигачите и шофиране на две ракии го чухме оня ден .

 66. 66 Профил на nar401073012
  nar401073012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills as the post you published have some great information which is quite beneficial for me, I hope you will post more like that in the future
  https://www.walgreenslistens.live/

 67. 67 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Амбулаторното лечение предполага ,че месеци наред никой друг няма да се лекува ,оставяме болните от други заболявания ,деца ,бебета ,бременни на произвола на съдбата , простотията на чиновниците от МЗ и касата няма равна на себе си , всеки ковиден да се преглеждал на живо , ами добре ,ще ги преглеждаме ,само ,че другите веднага изчезват ,а смъртността скача в пъти ,само че от другите .

 68. 68 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivo.prokopiev":

  Аз пък гледам практически на нещата ,от над 2000 ваксинирани при нас ,от които 1400 вече лично ,само един се е обадил ,че се е разболял и то при абсолютно излишно пътуване до Италия , всички в групата ваксинирани , срещали се и се събирали само с ваксинирани ,но всички заразени , карат го леко до един ,установили са ,че са се заразили с щам в самолета ,който явно не е нашенски .Останалите 1999 грубо казано ,няма нито един болен ,нито един хоспитализиран .От групата на антиваксърите ,болниците взеха да се препълват само за 14 дни ,загиналите ,които пряко отказаха ваксина в предните 3 месеца ,когато имаше са вече над 10 ,а случаите на разболяване в цели семейства са вече десетки ,вкл деца и бебета ,продължавайте да не се ваксинирате ,четете статии и ми казвайте кое как е ,аз ще ви разбера правилно .

 69. 69 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хай Буй":

  Много вероятно е да постигнем първо място по смъртност от ковид още следващите 14 дни , управляващите вкарват всички ковидни в поликлиниките и ДКЦ тата , да им раздавали безплатни лекарства след лични срещи с лекари и общопрактикуващи , предполага се ,че останалите болни или няма да идват , или ако дойдат ще бъдат успешно срещнати с 100 % контагиозен вирус , за да се разболеят бързо и ефективно ,това са хроници ,болни от други заболявания ,бебета ,деца и тн .Такава свежа мисъл и такива решения няма никъде по света ,а имайки в пред вид ,че българския пациент не спазва никакви правила ,влиза без маска и винаги спори с лекарите как нямал корона инфекция ,нямало да си прави тест ,защото бил пил бира и изстинал малко , ефекта ще е опустушаващ за цялото население .Но няма лошо ,колкото повече и по бързо намаляват идиотите гласуващи за идиоти ,толкова по бързо ще се освободи територия за нормално развити хора .

 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#9] от "aqd171066607":Мангъров пак ли си ти, а кое го спира, вода от бойлер?
  —цитат от коментар 11 на Consumer


  Пандемията я спират Мерките!

  Видя ли как спасиха Банско?

  Мангъров е нахъсал троловете си да дуднат още глупости..

 71. 71 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 137 Разстроено

  С тези безумияхоирата, коитони налгат тези безумни мерки ще дократ гражданска война.Цяла Европа ври, иначе правилните медии не забелязват.Израел са 100% ваксинирани по два пъти и пак бушувала епидемията.Коментар?
  С какво неваксинираните пречат на онези дето си карат колите с маски?
  Има ли някакви гаранции, че ваксиниран не може да пренася тоя грип?Няма.Защо тогава ваксинираните не им изискват тестове и всички унизителни гадости?
  Аз бях болен от страшният ковид и не умрях, макра че съм минал 60.Грип.Температура и толква.Защо моят ковид паспорт изтича след 6 месеца?Аз като преболедувал съм придобил имунитет ЗАВИНАГИ.
  Явно някой иска мноого силно да ни ваксинира с експериментални ваксини.
  Защо тубата трие всичко което изразява съмнение в тази измама?
  Защо спин, който отнесе милиони хора и всеки трети в южната част наАфрика еболен, не беше атакуван с ваксини?При положение че е много по опасна и неизличима болест, за разлика от ковида?
  Кофти, ако си размърдаш мозъка и отвориш очи, за да видиш че ни правят на маймуни.И днес, един достоен човек кто Чурбанов се атакува заради неговото мнение на беспорен авторитет.Тъжно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK