Стойчо Кацаров: Пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки

Стойчо Кацаров: Пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки

© Юлия ЛазароваКъм момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център в столичния кв. "Люлин 9".


Регистрираните нови случаи през вчерашния ден са 1733, като те се увеличават с 31% на едноседмична база. Повече данни с графики за развитието на епидемията можете да видите тук.


По думите на Кацаров той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.
"Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства", посочи д-р Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми. "По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия", обясни Кацаров.


В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.


Министърът съобщи, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за COVID болни.


Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор в размер на 50 - 60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебното заведение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK