В екоминистерството съзнателно бездействали за неправомерното разрешително на строежа край Алепу

В екоминистерството съзнателно бездействали за неправомерното разрешително на строежа край Алепу

© Юлия ЛазароваВ екоминистерството са знаели, че са допуснали грешка с документите покрай строежа край Алепу. Това съобщи министърът на околната среда Асен Личев по време на парламентарния контрол след питане на депутата от "Демократична България" Димитър Найденов. Народният представител попита Личев дали министерството е съгласно с прокуратурата, че екоинспекцията е трябвало да направи оценка за въздействие върху околната среда в случая.


На 18 февруари тази година Административният съд в Бургас обяви нищожно строителното разрешение на курортен комплекс "Алепу вилидж", издадено от регионалната инспекция по околната среда и водите. Обявяването на нищожността стана след протест на прокуратурата. За първи път строежът на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Междувременно проектът беше купен от нов инвеститор.


"Подкрепяме становището на прокуратурата. Проверка в министерството е извършена от предишния редовен министър (Емил Димитров в правителството "Борисов 3" - бел. ред.), но едва тогава, когато прокуратурата му задава въпроса за Алепу. Той тогава се усеща, че работата някак си не е била чиста, вероятно от 2017 - 2020 г., и назначава една работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано. Решението им е било да го оставят на прокуратурата, която да внесе протест и съдът да го отмени", коментира той.
"Нищо не е свършено, докато прокуратурата не задава въпроса. Всичките документи бяха полуприкрити. Могло е да се образува дисциплинарно производство срещу служителите, които са издали разрешението", обясни Личев. Допълни, че ако съдът установи вина на служители, те ще бъдат освободени. На 23 юни той смени директора на РИОСВ - Бургас, Детелина Иванова бе сменена от Зинка Стойкова.


Личев съобщи, че в документите никъде не фигурира намерение на инвеститора да прави подпорно съоръжение, каквито бяха първите обяснения по случая. "От 29.12.2017 инвеститорът иска съгласуване за изграждане на курортен комплекс със сборна площ над 20 хил. кв.м", каза Личев.


Изгарянето на опасни отпадъци е спряно


Към момента никой в страната не изгаря отпадъци с код 191212, съобщи Личев в отговор на въпрос на депутата Минчо Христов от "БСП за България" за ограничаването на вноса на канцерогенни и вредни за здравето отпадъци на територията на България.


"Докато аз съм служебен министър, незаконен внос на отпадъци няма, не съм подписвал нотификация за внос на смесени отпадъци с код 191212, тези от ндрангетата (калабрийската мафия - бел. ред.). Организирал съм приемане от правителството на Национална програма за управление на отпадъците, която ми дава правни основания да забраня и огранича вноса на смесен отпадък с код 191212, който по-скоро трябва да се депонира, отколкото да се изгаря, защото вредните емисии от него са неконтролни и недопустими за територията на страната", отбеляза Личев.


За периода 2015 - 2019 г. на територията на страната от трансграничен превоз на отпадъци са внесени 250 000 тона опасни отпадъци, предназначени за оползотворяване, каза министърът. Тези отпадъци представляват суровина за металургията, производството на акумулаторни батерии, производството на масла, смазочни материали и др., поясни той.


"Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци. Чувал съм за суми, стигащи до 300 евро на тон при най-вредните вещества. Това са огромни печалби за няколко души в държавата, които дори не живеят тук, те са в чужбина заедно с децата си и идват тук само да си прибират лептата", коментира Минчо Христов.


"Отпадъците, предназначени за изгаряне с цел оползотворяване на енергия, са главно RDF модифицирани горива с код 191210 и смесени отпадъци с код 191212, които по класификацията се водят неопасни отпадъци. За периода 2015 - 2019 г. в България са получени от внос 375 000 тона RDF модифицирани горива и 11 400 тона смесени отпадъци с код 191212. От тях 19 775 са предназначени за изгаряне с оползотворяване от ТЕЦ-овете, останалите - от циментовите заводи", посочи министърът.


Контролът от страна на МОСВ е много труден и сложен, преди всичко превантивен, чрез издаване на нотификация от министъра или упълномощено от него лице, коментира Личев.


Към момента са издадени принудителни административни мерки на "Феникс Плевен" ЕООД, където са 9000 тона смесени отпадъци с код 191212, и на площадката на ТЕЦ "Бобов дол", където са 210 тона смесени отпадъци, каза Личев.


Всички документи, които съм намерил по отношение на съмнителните нотификации и намерения за внасяне на незаконен отпадък, са предадени на компетентните органи, допълни министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK