В екоминистерството съзнателно бездействали за неправомерното разрешително на строежа край Алепу

В екоминистерството съзнателно бездействали за неправомерното разрешително на строежа край Алепу

© Юлия ЛазароваВ екоминистерството са знаели, че са допуснали грешка с документите покрай строежа край Алепу. Това съобщи министърът на околната среда Асен Личев по време на парламентарния контрол след питане на депутата от "Демократична България" Димитър Найденов. Народният представител попита Личев дали министерството е съгласно с прокуратурата, че екоинспекцията е трябвало да направи оценка за въздействие върху околната среда в случая.


На 18 февруари тази година Административният съд в Бургас обяви нищожно строителното разрешение на курортен комплекс "Алепу вилидж", издадено от регионалната инспекция по околната среда и водите. Обявяването на нищожността стана след протест на прокуратурата. За първи път строежът на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Междувременно проектът беше купен от нов инвеститор.


"Подкрепяме становището на прокуратурата. Проверка в министерството е извършена от предишния редовен министър (Емил Димитров в правителството "Борисов 3" - бел. ред.), но едва тогава, когато прокуратурата му задава въпроса за Алепу. Той тогава се усеща, че работата някак си не е била чиста, вероятно от 2017 - 2020 г., и назначава една работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано. Решението им е било да го оставят на прокуратурата, която да внесе протест и съдът да го отмени", коментира той.
"Нищо не е свършено, докато прокуратурата не задава въпроса. Всичките документи бяха полуприкрити. Могло е да се образува дисциплинарно производство срещу служителите, които са издали разрешението", обясни Личев. Допълни, че ако съдът установи вина на служители, те ще бъдат освободени. На 23 юни той смени директора на РИОСВ - Бургас, Детелина Иванова бе сменена от Зинка Стойкова.


Личев съобщи, че в документите никъде не фигурира намерение на инвеститора да прави подпорно съоръжение, каквито бяха първите обяснения по случая. "От 29.12.2017 инвеститорът иска съгласуване за изграждане на курортен комплекс със сборна площ над 20 хил. кв.м", каза Личев.


Изгарянето на опасни отпадъци е спряно


Към момента никой в страната не изгаря отпадъци с код 191212, съобщи Личев в отговор на въпрос на депутата Минчо Христов от "БСП за България" за ограничаването на вноса на канцерогенни и вредни за здравето отпадъци на територията на България.


"Докато аз съм служебен министър, незаконен внос на отпадъци няма, не съм подписвал нотификация за внос на смесени отпадъци с код 191212, тези от ндрангетата (калабрийската мафия - бел. ред.). Организирал съм приемане от правителството на Национална програма за управление на отпадъците, която ми дава правни основания да забраня и огранича вноса на смесен отпадък с код 191212, който по-скоро трябва да се депонира, отколкото да се изгаря, защото вредните емисии от него са неконтролни и недопустими за територията на страната", отбеляза Личев.


За периода 2015 - 2019 г. на територията на страната от трансграничен превоз на отпадъци са внесени 250 000 тона опасни отпадъци, предназначени за оползотворяване, каза министърът. Тези отпадъци представляват суровина за металургията, производството на акумулаторни батерии, производството на масла, смазочни материали и др., поясни той.


"Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци. Чувал съм за суми, стигащи до 300 евро на тон при най-вредните вещества. Това са огромни печалби за няколко души в държавата, които дори не живеят тук, те са в чужбина заедно с децата си и идват тук само да си прибират лептата", коментира Минчо Христов.


"Отпадъците, предназначени за изгаряне с цел оползотворяване на енергия, са главно RDF модифицирани горива с код 191210 и смесени отпадъци с код 191212, които по класификацията се водят неопасни отпадъци. За периода 2015 - 2019 г. в България са получени от внос 375 000 тона RDF модифицирани горива и 11 400 тона смесени отпадъци с код 191212. От тях 19 775 са предназначени за изгаряне с оползотворяване от ТЕЦ-овете, останалите - от циментовите заводи", посочи министърът.


Контролът от страна на МОСВ е много труден и сложен, преди всичко превантивен, чрез издаване на нотификация от министъра или упълномощено от него лице, коментира Личев.


Към момента са издадени принудителни административни мерки на "Феникс Плевен" ЕООД, където са 9000 тона смесени отпадъци с код 191212, и на площадката на ТЕЦ "Бобов дол", където са 210 тона смесени отпадъци, каза Личев.


Всички документи, които съм намерил по отношение на съмнителните нотификации и намерения за внасяне на незаконен отпадък, са предадени на компетентните органи, допълни министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 65 Весело

  Алооо, гербуляка.... айде почвайте да се тръшкате под статията....

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Ужас, сега кой ще възпира "свлачището" ??! Като тръгне, ще изпляска вода чак в Батуми .....

 3. 3 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Гневно

  Демократична България и Кирил Петков да правят съюз и да изринат тая МАФИЯ!
  Националните предатели ГЕРБ и ДПС ни съсипаха

 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 600 Гневно

  Да разчистват плажа и за виновните съд и затвор!

 5. 5 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Демократична България и Кирил Петков да правят съюз и да изринат тая МАФИЯ!Националните предатели ГЕРБ и ДПС ни съсипаха
  —цитат от коментар 3 на SEAL


  :))))))) гоУем си! Мноооо гоУем!

 6. 6 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Някой да има обяснение защо bTV проявяват пристрастност към БСП, и изобщо към червените.

 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Тцтц... Все едно някой си е помислил дори за миг, че може да е несъзнателно.

 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#3] от "SEAL":

  "Демократична България и Кирил Петков да правят съюз и да изринат тая МАФИЯ!
  Националните предатели ГЕРБ и ДПС ни съсипаха"

  На думи е много лесно. Да ти напомня 2 фкта, може ли?
  1.Кирил Петков е назначен от Радев.
  2.Радев е лансиран за президент от БСП.

  Усещаш ли връзката?
  Аз лично гласувах за Радев и се радвам на политическата му кариера.... Но! В главата ми постоянно витае една мисъл. Този човек, който искаше да сваля санкциите наложени на Русия заради Крим, ако получи реална изпълнителна власт (дори и косвена) какво ли ще стане?

 9. 9 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  А стига бе, не може да бъде! Бездействали са съзнателно и за кинти, а не несъзнателно и от тъпота. Голяма разлика, редно е да се отчете.

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Весело

  Катя или Екатерина е ..........алеповка :)) ..

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Трябват наистина смели хора да се борят със строителната мафия и прилежащите и прокурори!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 841 Неутрално

  "Допълни, че ако съдът установи вина на служители, те ще бъдат освободени. "

  Това не е достатъчно.
  Финансови санкции и затвор.
  Само така ще се вкарат чиновниците в пътя.
  Имам предвид, да си вършат работата, за която получават заплати.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "Допълни, че ако съдът установи вина на служители, те ще бъдат освободени. "Това не е достатъчно.Финансови санкции и затвор.Само така ще се вкарат чиновниците в пътя.Имам предвид, да си вършат работата, за която получават заплати.
  —цитат от коментар 12 на jmf29537805


  Така е, но това няма как да стане с гешевци, бацета, догановци и прочее.
  Данчо мената пише закони и каскета бди да се спазват, а някои пълнят чекмеджета - как да се случи вкарването на чиновниците в пътя?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ганьо фуриозише балканише":
  Те и без това напоследък само това правят.

 15. 15 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ще се мотаят. Нали някой трябва да връща пари за неспазената закрила.
  Или ще се връщат пари или пак ще има "случайно" пребити чиновници.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  За периода 2015 - 2019 г. в България са получени от внос 375 000 тона RDF модифицирани горива и 11 400 тона смесени отпадъци с код 191212. От тях 19 775 са предназначени за изгаряне с оползотворяване от ТЕЦ-овете
  _____________
  Ужас значи реално са над половин милион тона боклуци а еко-талибаните овиняват бабата която ходи да зарежда кюлоти за сергиите със стара дизелова баничарка или шопите с комините на къщите отоплявани с дърва.
  Гешев през това време се занимаваше с бременни кметици и хора които си отварят устата или имат бизнес неудобен за властта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  "Допълни, че ако съдът установи вина на служители, те ще бъдат освободени. "Това не е достатъчно.Финансови санкции и затвор.Само така ще се вкарат чиновниците в пътя.Имам предвид, да си вършат работата, за която получават заплати.
  —цитат от коментар 12 на jmf29537805


  😃То пък едни заплати😃! МАЙТАААП бе, Вили😃

  'С'я сИрУзнУ: По една ЗАДЪЛБОЧЕНА проверка на всеки един от замесените И НЕГОВИТЕ БЛИЗКИ роднини (възрастни родители, чичовци/лели и баби/дядовци)- как им се е изменило положението СЛЕД началото на тази далавера! . Едва ли всичките пари от получените рушвети са отишли в оф'шорни банкови сметки😃БАС ДЪРЖА ще има интересни разкрития😃!

  И при несъответствие-под съд с максимална присъда! След като 15-20 чиновника минат по тази процедура и влезнат в пандиза+конфискация на имуществото-останалите ще се позамислят яко
  До коментар [#12] от "jmf29537805":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 827 Неутрално

  На много места държавната администрация при редовното правителство , и особено при служебното правителство най съзнателно не си изпълняват задълженията , за което няма друга дума освен СЪБОТАЖ. Прокуратурата в случая обявява за нищожно строителното разрешение , но по нататъшните дайствията по разкриване на виновниците ,които са поставили подпис под нищожното според прокуратурата разрешение до този момент не са разкрити.Ето как Гешеф и подчинените прикриват физическите лица които със своите действия или бездействия са виновни за одисеята Алепу.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  за което няма друга дума освен СЪБОТАЖ.
  —цитат от коментар 18 на Чърчил


  И такава дума няма всъщност. Пише се сАботаж. От саботирам, не от събота.

 20. 20 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Ах Ревизоро, Ревизоро ... Колко ти платиха и на тебе ?

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Ха ха ха, свлачището е укрепено и хотела ще бъди построен..... и още 22 такива като него в зоната на Алепу. Вижте актуалния кадастър в Соцопол. Кодова дума "актуален" кадастър.
  А отпадъци и днес се горят нон-стоп! Вече не са стози код 191212, а сдруг код!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Сега очаквам "свободен" да каже, че това е било изконна собственост на отруден български селянин ограбен от комунистите и дали ще се прави подпорна стена си е изцяло негова работа. Обича ги той еко темите...

 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Забраната на изгаряне на опасни отпадъци е добре.

 24. 24 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#5:"mun4o"][/quote]

  Смешно ти е, че децата ни дишат дим от изгорени боклуци?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#18] от "Чърчил":

  "за което няма друга дума освен СЪБОТАЖ"

  Да, ама само в събота! Нарекал се Чърчил, вероятно заради това му куца българския език! :-)

 26. 26 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  или имат бизнес неудобен за властта!
  —цитат от коментар 16 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Само една малка поправка - бизнесите не са неудобни, просто не бяха с правилната собственост. Но това се коригираше лесно.

 27. 27 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1837 Неутрално
  Ха ха ха, свлачището е укрепено и хотела ще бъди построен..... и още 22 такива като него в зоната на Алепу. Вижте актуалния кадастър в Соцопол. Кодова дума "актуален" кадастър. А отпадъци и днес се горят нон-стоп! Вече не са стози код 191212, а сдруг код!!!!
  —цитат от коментар 21 на chichka


  Много добре сте запознат с разни интересни подробности.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#27] от "courage.tcd":

  "Много добре сте запознат с разни интересни подробности."

  Каквото каже Севда, това е! Няма хън-мън! :-)

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Алооо, гербуляка.... айде почвайте да се тръшкате под статията....
  —цитат от коментар 1 на Ганьо фуриозише балканише


  Ами ти вече се изходи.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#3] от "SEAL":

  Петков избягал с 200 от ДБ и заяви, че не понася обаждане по телефон ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  [quote#19:"Green Day"][/quote]

  Когато един саботаж е извършен в събота, се казва точна съботаж.

 32. 32 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Някой да има обяснение защо bTV проявяват пристрастност към БСП, и изобщо към червените.
  —цитат от коментар 6 на Hristo Daskalov


  https://www.youtube.com/watch?v=uggPwJHAp78&ab_channel=zizographie

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  ""Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци. Чувал съм за суми, стигащи до 300 евро на тон при най-вредните вещества. Това са огромни печалби за няколко души в държавата, които дори не живеят тук, те са в чужбина заедно с децата си и идват тук само да си прибират лептата", коментира Минчо Христов."


  Но всички ние дишаме отровните газове и вонята на европейците заради тези няколко души ! Това е престъпление !

 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  В края на 2017 г. директорът на РИОСВ Бургас разрешава изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“. Всички служители, от които е зависело придвижването на документите са знаели, че инвеститорът е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение.
  https://19min.bg/news/8/155052.html #155052
  На ред е Гешев, ако пожелае да си "причини" неудобствата.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Весело

  До коментар [#34] от "bramasole":"Всички служители, от които е зависело придвижването на документите са знаели, че инвеститорът е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение.
  https://19min.bg/news/8/155052.html #155052
  На ред е Гешев, ако пожелае да си "причини" неудобствата."

  Не че не иска, ама му се пада откъм глухото ухо на Гешев. Ако случайно чуе, ще ги отнесе кат' куцо пиле домат, брат'чедке, без да се замисли! :)

 36. 36 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци.
  Чичо, гледай La Piovra, започни от четвърти сезон.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":

  Като ходихме в Неапол, говореха за нещо подобно и в отговор запалили склоновете нс Везувий, горели 6 месеца.

 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Медиите писаха, че архитект на подпорната стена е съпругът на самата външна министърка Захариева.

 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Италианската мафия плаща на наши мафиоти големи пари, за да изгаряме техните отпадъци. Чувал съм за суми, стигащи до 300 евро на тон при най-вредните вещества. Това са огромни печалби за няколко души в държавата, които дори не живеят тук, те са в чужбина заедно с децата си и идват тук само да си прибират лептата", коментира Минчо Христов.

  Бейовете от крадливата шайка по европеските курорти и вилите на островите, а избирателите на ПП ГРОБ зарязани в л@йн@та, да си отработят и платят сметката. Боку ви праща много здраве и ви пожелава дълголетие. Имате още за плащане.

 40. 40 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#19] от "Green Day":

  ОК, взимам си бележка за грешно изписаната дума . Съжалявам но тази дисциплина винаги ми е куцала. Това запетайки и членуване с пълен или кратък член все повече ми изневерява.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK