Антикорупционният фонд поиска от кмета на Созопол да премахне незаконно заведение на плажа "Смокиня"

Плаж "Смокиня"

© Google maps

Плаж "Смокиня"Фондация "Антикорупционнен фонд" (АКФ) е изпратила сигнал до кмета на Созопол Тихомир Янакиев, в който твърди, че "преместваемият" обект, който заема площ близо декар на морския плаж "Смокините-север", е незаконен строеж, разрешенията за поставянето му нямат правно основание и трябва да бъде издадена заповед за премахването му. Това съобщиха днес от фонда в мейл до медиите.


Още в средата на април т.г. "Дневник" публикува снимки и видеоматериал, които показваха, че релефът на плажа "Смокиня-север" е напълно променен, а сред дюните в централната му част е разчистен терен, подготвен за очевидно голямо заведение. По повод на публикацията тогава Иван Алексиев, представител на концесионера "Черноморска брегова група", потвърди, че теренът е подготвен "за евентуален инвеститор".


Всичко за разорания плаж "Смокиня" - тук, тук и тук.
Въпреки това реакция не последва нито от общината в Созопол, нито от която и да е от институциите, ангажирани с опазването на плажовете и незаконното строителство по тях.


В края на юли началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов подаде сигнал до прокуратурата за това, че заведения на плажа "Смокиня-север" са били проектирани като "монтажен строеж", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията. По този начин издадените от главния архитект на Созопол разрешения за поставяне на обекти са "легитимирали извършването на строителство на плаж "Смокините-север", като са създали правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти".


От общинската администрация в Созопол обаче на 23 юли т.г. съобщиха в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", че както за най-голямото, така и за останалите четири заведения са били издадени разрешения за поставяне на преместваем обект съгласно схемата за плаж "Смокините-север". Тя е била одобрена от бившия министър на туризма Мариана Николова. Била е представена и "пълна проектна документация, отговаряща на изискванията в ЗУТ и ЗУЧК, положително становище от РИОСВ - Бургас, съгласувани схеми с ВиК и "Електроразпределение", пише още в отговорите на Община Созопол.


Сега от Антикорупционния фонд са поискали от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас копие от становището, в което е отразена преценката, че за реализацията на инвестиционното намерение за "преместваемия обект" на плажа "Смокиня-север" не е необходимо да се извършва преценка за въздействието върху околната среда, независимо от факта, че той попада в границите на защитена територия.


В края на юни след проверка на място строителният контрол обяви, че "монтираните монолитни конструктивни елементи - бетонни пети, съответстват на дефиницията на преместваеми обекти и не представляват строеж и част от строеж".


Малко след това същата теза защити и кметът на Созопол, г-н Тихомир Янакиев. В отговор на сигнал на Антикорупционния фонд той заяви, че съгласно предоставената проектна документация от концесионера обектът отговаря на определението за преместваем обект, а "издадените от главния архитект на Община Созопол разрешения за поставяне са законосъобразни".


Междувременно по искане на прокуратурата ДНСК извърши нова проверка и внезапно установи, че незаконен строеж на плажа "Смокиня-север" все пак има. На 1 юли т.г. началникът на дирекцията подаде сигнал до Върховна административна прокуратура заради издадените разрешения за поставяне на преместваеми обекти на плажа.


Как ДНСК внезапно установи, че на плажа се строи - тук.


Как "незаконосъобразните" заведения на плаж "Смокиня" заработиха, докато прокуратурата ги проверява - тук.


"Въпреки рязката промяна в становището на ДНСК, последвала след сигнала на Антикорупционния фонд до регионалното министерство, и към момента обектът продължава да функционира, казва Лора Георгиева от правния екип на фонда. Затова със сигнала си до кмета на Созопол искаме той да упражни компетенциите си по Закона за устройство на територията. Това, което той трябва да направи, е да забрани ползването и достъпа до обекта, както и да издаде заповед за премахването му."


В разпространеното днес съобщение експертите на фонда изразяват становище, че в Закона за устройството на черноморското крайбрежие липсва обща уредба на условията и реда за поставяне на обекти на плажната ивица. Вместо това той изрично препраща към Закона за устройство на територията, съгласно който условията и редът за издаване на разрешението за поставяне на преместваемите обекти, за одобряването и за изискванията към схемата и проектната документация се определят с наредба на съответния местен общински съвет.


"Такава специална наредба на Община Созопол обаче няма, а действащата в момента не се прилага за поставянето на преместваеми обекти върху имоти със статут на морски плажове, пише в сигнала на Антикорупционния фонд до кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Поради това към момента главният архитект на Созопол няма правно основание да издава законно разрешение за поставяне на преместваеми обекти на плажовете.


"Сезираме кмета на Община Созопол, който по закон има отговорността да следи за премахването на незаконните строежи от тази категория на територията на общината, казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. Настояваме г-н Янакиев да възложи проверка и издаде заповед за премахването на незаконния строеж."

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 809 Неутрално

  НПО-тата на Прокопиев няма ли да спрат да ни занимават с идиотщините си?
  —цитат от коментар 1 на Гертруда Дрънч


  Четеш заглавието, преценяваш къде е публикувано, решаваш че нямаш интерес и не биваш "занимавана".
  Толкова е просто!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В края на юли началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов подаде сигнал до прокуратурата за това, че заведения на плажа "Смокиня - север" са били проектирани като "монтажен строеж",

  Някой може ли да обясни това замайващо определение - ,,монтажен строеж"?

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Не само да се премахне незаконното заведение но и този, който е разрешил поставянето му да понесе наказателна отговорност!
  Докога няма да има ред в тая държава?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Какво трябва да се случи в тази държава, за да се премахне един незаконен мутренски строеж ?

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Цитат:
  Фондация "Антикорупционнен фонд"

  ---

  Потърсих кои им са партньори и се изненадах...
  АзБ, Отворено общество, Конрад Аденауер...

  https://acf.bg/bg/partnyori/

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Сезираме кмета на Община Созопол, който по закон има отговорността да следи за премахването на незаконните строежи от тази категория на територията на общината,

  Кмета на Община Созопол по закон има безотговорността да не следи.

 9. 9 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Нали антикорупциония фонд е на власт бе, от кого искате?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Весело

  (Анти)корупционният фонд, може да пита кмета на Созопол и кога ще прехахне оградата, а после и вилита на Прокопи в Буджака ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Нали антикорупциония фонд е на власт бе, от кого искате?
  —цитат от коментар 9 на diq55699032

  Ами има разделение на властите.Например прокуратурата не може да избира правителство нищо,че е на власт.

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Имаше разделение, сега цялата власт е на "съветите", на които вече им казват НОП-та ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1293 Весело

  Доколкото разбирам от коментарите - майната им на законите и природата, това не е важно. Важното е кой сигнализира

  Не ме търсете преди обяд
 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Доколкото разбирам от коментарите - майната им на законите и природата, това не е важно. Важното е кой сигнализира
  —цитат от коментар 13 на tulup


  Да ти кажа - не си разбрал...

  Да погледнем по-общо на нещата...
  Да кажем по Черноморието има (говорим условно!) 10,000 НЕЗАКОННИ обекта...
  Но разни НПО-та са се вторачили в 5-6-10 и дънят до премаляване за тяхното премахване.
  Което ВЕДНАГА ни кара да се усъмним в чистоплътността на техните вопли, защото по-скоро мяза на мокра икономическа поръчка...

  То, вярно е, че тези, които се бият в гърдите как били за върховенство на закона са всъщност към Партията на Беззаконието (пр. защитата на Киро Канадеца) и Законът е последната им грижа - както вече казах тази работа на парче практически 100% означава икономическа поръчка, а нарушението на закона е само ПРЕТЕКСТ.

  Ако някой ще да претендира, че е за Закона, то би следвало да тръби за ВСИЧКИ незаконни строежи/обекти, съответно решаването на въпроса по ЗАКОНЕН ред, а не чрез натиск върху органите за СТРОГО ОПРЕДЕЛЕН обект.

  Надявам се стана ясно.
  Като аргумент в полза на написаното - произнасям се полупрофесионално.

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ако имахме служби на място много бързо щяха да разберат кой изкупува комплексите наоколо, кой проститутки са се преместитли от слънчака и работят във въпросното преместваемо заведени, наркопласъори и т,н. И картинката ще се появи.

 16. 16 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Това е Cavo, същите собственици, като на Bedroom. Те са и концесионери на плажа - естествено, че ще пратят писмо, че всичко е наред. Радо Слънцето, ако някой го помни...

  Животът е прекрасен!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Абе то май трябва масово събаряне по нашето Черноморие.

 18. 18 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Цитат:Фондация "Антикорупционнен фонд"---Потърсих кои им са партньори и се изненадах...АзБ, Отворено общество, Конрад Аденауер...https://acf.bg/bg/partnyori/
  —цитат от коментар 7 на Аскет


  Аха ....и понеже ги мразиш ....строежа трябва да остане ?!.......

 19. 19 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Любопитно

  Фондация "Антикорупционнен фонд" (АКФ) е изпратила сигнал до кмета на Созопол Тихомир Янакиев, в който твърди ...
  __________________________________________________

  Те твърдят, а доказателства имат ли?

  ДБ: Време е да спечелим България
 20. 20 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Аха ....и понеже ги мразиш ....строежа трябва да остане ?!.......
  —цитат от коментар 18 на KRAFTWERK

  Ти май трябва да си жългопаветник - само те мразят - мразят професионално, което е най-характерната им черта...

  Аз съм над тия работи... Никого не мразя, на жълтопаветнизите съчувствам, че са се оставили да бъдат водени от разни самозванци...

  Ако мразя нещо, особено в последно време, са цигарите...
  Колкото повече пуша, толкова повече ми вредят, усещам го, и не мога да ги откажа... :(

 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#18] от "KRAFTWERK":
  До коментар [#20] от "Аскет":

  На рядко примитивния ти въпрос-провокация съм отговорил ИЗЧЕРПАТЕЛНО и полупрофесионално в

  До коментар [#14] от "Аскет":

 22. 22 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  За El Tubo ли става дума? Навсякъде в Созопол има реклама...

 23. 23 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гертруда Дрънч":

  Ми не, протежетата на сикаджията, като Рейзи достатъчно ни занимават с налушенията на всички закони.
  ГЕРБ е тумор-политически, в социална, здравна, образователна, правосъдна , икономическа и всички други сфери.
  Една мутра от Банкя активира сикаджийските структури по места за политически иэикономически натиск носочващ средства само към тях.
  За такова обирджийство тепърва ще се чете, дано да е със съответните присъди за главните участници.

 24. 24 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Антикорупционният фонд да беше обвинил кмета на Созопол и заведението само щеше да затвори.
  В племенните и родовообщинни общества, като падне вожда и пилетата се разпиляват.

 25. 25 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Антикорупционният фонд да беше обвинил кмета на Созопол и заведението само щеше да затвори.
  В племенните и родовообщинни общества, като падне вожда и пилетата се разпиляват.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на OXPAHEH
  OXPAHEH
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Изведнъж от коментарите на рублолюбците тук разбрах, че НПО-тата контролират света. Да взема и аз една НПО да основа, слънцето да изгрее и на моята улица.

 28. 28 Профил на OXPAHEH
  OXPAHEH
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#10] от "100 Рублей за Доллар":

  Здравей, колега. Аз съм колега трол, ама забравих каква беше проблематиката, която трябваше да инсинуираме за Буджака. Ще ми припомниш ли?

 29. 29 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Струва ми се, че у нас е изключително трудно прилагането на законите до етапа на реалното действие. Струва ми се, че това е голям проблем. И всичко друго да ни е наред, докато това положение не се промени, ще си останем бананова република.

 30. 30 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Всичката работа на институциите е пожелателна. Никъде не видях срок, в който да се свърши работа вкл. издаване на заповед за събаряне, самото събаряне и т.н....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK