Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани
Фандъкова нареди постоянно наблюдение на реките заради дъжда

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадър

Във връзка с интензивните валежи кметът на София Йорданка Фандъкова нареди постоянно наблюдение на нивата на язовирите и реките, преминаващи през територията на столицата, съобщават от Столичната община.


Дирекция "Аварийна помощ и превенция" следи в реално време чрез системата за ранно предупреждение "Аква" покачването на нивата на реките. Системата разполага със сензори и камери поставени на 30 критични места. В момента три станции отчитат повишение средно между 80 и 130 см.


За момента реките са намират в коритата си и няма опасност от разливи. Извършва се контролирано изпускане с 40 л/лек на язовир Суходол 2 с цел осигуряване на свободен обем. Към момента в останалите язовири има свободен обем и не се налага изпускане на водни количества. Предвид продължаването на валежите наблюдението ще продължи, информират от Столичната община.

Градушка унищожи реколта в Силистренско

архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

архивен кадър

Oвошки и лозови насаждения сa унищожени в Силистренско след буря с градушка вчера, съобщава държавното радио. Засегнати са плодни дръвчета и лозя в селата Смилец, Полковник Ламбриново, Айдемир и Професор Иширково. Падналите ледени късове са били с големината на орех.


По данни на метеорологичната обсерватория, най-много валежи са паднали в община Алфатар - 4 литра на квадратен метър. По-малко е било количеството в общините Главиница и Тутракан. През целия ден днес пътища в региона се разчистват от паднали клони и листа. Токови удари оставиха няколко села без ток в продължение на повече от три часа.

Часове отнема преминаването на границата при "Капитан Андреево.

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал

Опашки от автомобили се натрупаха на граничния пункт "Капитан Андреево" и днес. 5 500 коли преминават през българо-турската граница, съобщава БНР. Всеки ден проверяващите откриват нелегални мигранти, скрити в товарни автомобили.


Изчакването на турския пункт "Капъкуле" е за около четири часа, казаха пътници.


На българския пункт обработката на документи е за 4-5 минути, като зависи от броя на пътниците. От РЗИ проверяват и здравните сертификати.


Началникът на пункт "Капитан Андреево" Емил Гоцев обяснява, че пунктът работи на пълен капацитет, но допълва, че заради мигрантският натиск проверките отнемат повече. Натъкват се и на фалшифицирани документи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK