"Преодоляване на последиците": защо й е на държавата ненужен изкуствен остров край Варна

"Съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение" на плажа в курорта Св. Св. Константин и Елена

© Google street view

"Съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение" на плажа в курорта Св. Св. Константин и ЕленаРешението за отпускане на близо 6 млн. лв. от резерва, с които "аварийно" да бъде променен брега и да започне изграждането на изкуствен остров срещу курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна, е било взето въпреки изричното становище на "Геозащита", че това изобщо не е необходимо. То e цитирано от регионалния министър Виолета Комитова в отговор на питане от народния представител Стела Николова ("Демократична България"). Според отговора проектът за строеж на изкуствен остров влиза в противоречие и с Генералната схема на българското Черноморско крайбрежие. Независимо от това на 18 февруари т.г. кабинетът на Бойко Борисов е одобрил финансирането като "непредвиден или неотложен разход за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".


Според документите по възлагането на обществената поръчка за строителството


островът трябва да се намира срещу новостроящ се петзвезден хотел
(на мястото на някогашния "Бор") в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Той е собственост на акционерното дружество "Св. Св. Константин и Елена холдинг", чийто мажоритарен собственик е "Холдинг Варна". И двата холдинга са свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.


Проверка на "Дневник" показа, че предложението за финансиране на проекта за изкуствен остров е било внесено в Мнистерския съвет без каквато и да е обосновка от бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (ГЕРБ). То е част от списък с "неотложни разходи", одобрени с едно от последните постановления, гласувани от кабинета на Борисов на заседанието му от 18 февруари т.г. Екзотичната идея държавата да построи изкуствен остров, който по-късно да бъде отдаден на концесия, минава през серия административни процедури. Всички те очертават


технологията, по която държавата е харчила сериозен публичен ресурс


без това да е необходимо и с твърде спорен резултат.


Как държавата разширява отеснелите плажове край нови хотели по Северното Черноморие - тук.
Още за строителството на първия изкуствен остров по Черноморието - тук.


Пръв във веригата от длъжностни лица, участвали в реализацията на идеята за строителство на "авариен" остров срещу частния курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е бившият варненски областен управител Стоян Пасев.


На 17 август 2018 г. той изпраща до регионалното министерство писмо с въпрос кой е компетентният орган, който да разреши изработването на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за острова. Дългото наименование на проекта е "Морска част за дострояване на буна ,.Минерален басейн", крило север "Голям плаж" и крило юг "Малък плаж" в акваторията на Черно море при к.к. "Св, св. Константин и Елена", гр. Варна"


В отговор на запитването Пасев получава отговор, според който в качеството си на областен управител може да поиска от варненския Общински съвет издаването на разрешение за изработване на проект на Подробен устройствен план на държавния имот, в който трябва да бъдат доизградени брегоукрепителни буни. Този вид съоръжения винаги са изключителна държавна собственост, тъй като са свързани с бреговата ивица и навлизат в акваторията на Черно море.


Пак през 2018 г. в рамките на подготовката за изработването на плана, "Геозащита" - Варна, извършва инженерно-геоложки оглед на една от буните във въпросния държавен имот, която трябва да бъде достроена. Въз основа на данните от огледа е изготвено становище, в което между другото е записано и следното:


"Хидротехническото съоръжение буна, изградено в имота през 80-те и 90-те години на м.в., е


ремонтирано, в добро състояние и изпълнява функциите си


В Генерираната схема на българското Черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани единствено съоръжения за "дистанционна защита, способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".


С цитираното становище категорично не се препоръчват напречни (на посоката на вълнение) брегоукрепителни съоръжения като това, за чийто първи етап по това време държавата вече се е подготвяла да похарчи 6 млн. лв. Аргументът в полза на това мнение е, че подобни конструкции не могат да бъдат ефективни за разширяване на плажните ивици и укрепването на брега.


Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна

© Дневник

Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна


Становището на "Геозащита" - Варна, обаче остава някъде между кориците на досието за подготвяната радикална промяна на брега северно от Варна и строителство на изкуствения остров. В същото време


процедурата продължава с пълен напред


Следващата стъпка е направена от кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). На 20 септември 2019 г., в разгара на кампанията му за проведените тогава избори за местна власт, той внася в Общинския съвет на града доклад за одобряване на Подробен устройствен план за дострояване на северното и южното крило на една от буните в курорта "Св. св. Константин и Елена". Към доклада са приложени и две становища на екоинспекцията във Варна, според които извършване на оценка за въздействието на проекта върху околната среда не е необходимо.


Седмица по-късно - на 26 септември, изработването на плана е одобрено и така идеята за първия изкуствен остров по българското Черноморие е пусната на вода.


След като Общинският съвет във Варна одобрява Подробния устройствен план на терена, в който трябва да бъде извършена радикална и очевидно ненужна промяна на брега, главният архитект на града Виктор Бузев е определил етапите на проекта и е издал и необходимите за това две строителни разрешения за северното и южното крило на въпросната буна. Между двете трябва да се намира и бъдещят изкуствен остров. Падането на всички препятствия пред бързото напредване на идеята скоро дава и


първите причудливи резултати


"При извършени справки в Google maps са установени изградени съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение, както и затваряне на част от акваторията северно от буната и образуване на залив, пише в отговора на парламентарното питане, изготвено от служебния регионален министър Виолета Комитова. В министерството няма налична информация и документация за характера и вида на предвидените за изграждане и вече изградени съоръжения в посочената територия и дали те имат брегоукрепителна, брегозащитна или геозащитна функция."


Средствата за реализацията на съоръженията със "странен вид и форма и неясно предназначение" край Варна са осигурени с Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. То е за отпускане от резерва на допълнително финансиране "за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".


И все пак


защо й е на държавата да строи брегоукрепително съоръжение


което влиза в противоречие с Генералната схема на българското Черноморско крайбрежие и което изобщо не е необходимо? Как и от какво шестте милиона лева от бюджета за преодоляване на последиците от бедствия ще спасява брега пред петзвездните хотели в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна?


Отговорът даде още през 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев. Още тогава - година преди официалното начало на операцията за пълна промяна на брега край най-стария черноморски курорт в Бъргария, Бузев обяви следното: "Край Варна и курортните комплекси "Св. св. Константин и Елена" и "Златни пясъци" предстои изграждането на общо четири острова като "брегоукрепителни". Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая - срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" ("Св. св. Константин и Елена" - бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK