"Преодоляване на последиците": защо й е на държавата ненужен изкуствен остров край Варна

"Съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение" на плажа в курорта Св. Св. Константин и Елена

© Google street view

"Съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение" на плажа в курорта Св. Св. Константин и ЕленаРешението за отпускане на близо 6 млн. лв. от резерва, с които "аварийно" да бъде променен брега и да започне изграждането на изкуствен остров срещу курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна, е било взето въпреки изричното становище на "Геозащита", че това изобщо не е необходимо. То e цитирано от регионалния министър Виолета Комитова в отговор на питане от народния представител Стела Николова ("Демократична България"). Според отговора проектът за строеж на изкуствен остров влиза в противоречие и с Генералната схема на българското Черноморско крайбрежие. Независимо от това на 18 февруари т.г. кабинетът на Бойко Борисов е одобрил финансирането като "непредвиден или неотложен разход за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".


Според документите по възлагането на обществената поръчка за строителството


островът трябва да се намира срещу новостроящ се петзвезден хотел
(на мястото на някогашния "Бор") в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Той е собственост на акционерното дружество "Св. Св. Константин и Елена холдинг", чийто мажоритарен собственик е "Холдинг Варна". И двата холдинга са свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.


Проверка на "Дневник" показа, че предложението за финансиране на проекта за изкуствен остров е било внесено в Мнистерския съвет без каквато и да е обосновка от бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (ГЕРБ). То е част от списък с "неотложни разходи", одобрени с едно от последните постановления, гласувани от кабинета на Борисов на заседанието му от 18 февруари т.г. Екзотичната идея държавата да построи изкуствен остров, който по-късно да бъде отдаден на концесия, минава през серия административни процедури. Всички те очертават


технологията, по която държавата е харчила сериозен публичен ресурс


без това да е необходимо и с твърде спорен резултат.


Как държавата разширява отеснелите плажове край нови хотели по Северното Черноморие - тук.
Още за строителството на първия изкуствен остров по Черноморието - тук.


Пръв във веригата от длъжностни лица, участвали в реализацията на идеята за строителство на "авариен" остров срещу частния курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е бившият варненски областен управител Стоян Пасев.


На 17 август 2018 г. той изпраща до регионалното министерство писмо с въпрос кой е компетентният орган, който да разреши изработването на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за острова. Дългото наименование на проекта е "Морска част за дострояване на буна ,.Минерален басейн", крило север "Голям плаж" и крило юг "Малък плаж" в акваторията на Черно море при к.к. "Св, св. Константин и Елена", гр. Варна"


В отговор на запитването Пасев получава отговор, според който в качеството си на областен управител може да поиска от варненския Общински съвет издаването на разрешение за изработване на проект на Подробен устройствен план на държавния имот, в който трябва да бъдат доизградени брегоукрепителни буни. Този вид съоръжения винаги са изключителна държавна собственост, тъй като са свързани с бреговата ивица и навлизат в акваторията на Черно море.


Пак през 2018 г. в рамките на подготовката за изработването на плана, "Геозащита" - Варна, извършва инженерно-геоложки оглед на една от буните във въпросния държавен имот, която трябва да бъде достроена. Въз основа на данните от огледа е изготвено становище, в което между другото е записано и следното:


"Хидротехническото съоръжение буна, изградено в имота през 80-те и 90-те години на м.в., е


ремонтирано, в добро състояние и изпълнява функциите си


В Генерираната схема на българското Черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани единствено съоръжения за "дистанционна защита, способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".


С цитираното становище категорично не се препоръчват напречни (на посоката на вълнение) брегоукрепителни съоръжения като това, за чийто първи етап по това време държавата вече се е подготвяла да похарчи 6 млн. лв. Аргументът в полза на това мнение е, че подобни конструкции не могат да бъдат ефективни за разширяване на плажните ивици и укрепването на брега.


Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна

© Дневник

Илюстрация към инвестиционния проект за строителството на изкуствения остров край Варна


Становището на "Геозащита" - Варна, обаче остава някъде между кориците на досието за подготвяната радикална промяна на брега северно от Варна и строителство на изкуствения остров. В същото време


процедурата продължава с пълен напред


Следващата стъпка е направена от кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). На 20 септември 2019 г., в разгара на кампанията му за проведените тогава избори за местна власт, той внася в Общинския съвет на града доклад за одобряване на Подробен устройствен план за дострояване на северното и южното крило на една от буните в курорта "Св. св. Константин и Елена". Към доклада са приложени и две становища на екоинспекцията във Варна, според които извършване на оценка за въздействието на проекта върху околната среда не е необходимо.


Седмица по-късно - на 26 септември, изработването на плана е одобрено и така идеята за първия изкуствен остров по българското Черноморие е пусната на вода.


След като Общинският съвет във Варна одобрява Подробния устройствен план на терена, в който трябва да бъде извършена радикална и очевидно ненужна промяна на брега, главният архитект на града Виктор Бузев е определил етапите на проекта и е издал и необходимите за това две строителни разрешения за северното и южното крило на въпросната буна. Между двете трябва да се намира и бъдещят изкуствен остров. Падането на всички препятствия пред бързото напредване на идеята скоро дава и


първите причудливи резултати


"При извършени справки в Google maps са установени изградени съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение, както и затваряне на част от акваторията северно от буната и образуване на залив, пише в отговора на парламентарното питане, изготвено от служебния регионален министър Виолета Комитова. В министерството няма налична информация и документация за характера и вида на предвидените за изграждане и вече изградени съоръжения в посочената територия и дали те имат брегоукрепителна, брегозащитна или геозащитна функция."


Средствата за реализацията на съоръженията със "странен вид и форма и неясно предназначение" край Варна са осигурени с Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. То е за отпускане от резерва на допълнително финансиране "за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".


И все пак


защо й е на държавата да строи брегоукрепително съоръжение


което влиза в противоречие с Генералната схема на българското Черноморско крайбрежие и което изобщо не е необходимо? Как и от какво шестте милиона лева от бюджета за преодоляване на последиците от бедствия ще спасява брега пред петзвездните хотели в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна?


Отговорът даде още през 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев. Още тогава - година преди официалното начало на операцията за пълна промяна на брега край най-стария черноморски курорт в Бъргария, Бузев обяви следното: "Край Варна и курортните комплекси "Св. св. Константин и Елена" и "Златни пясъци" предстои изграждането на общо четири острова като "брегоукрепителни". Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая - срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" ("Св. св. Константин и Елена" - бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Разстроено

  За съжаление във Варна много отдавна много здраво смърди!
  И изобщо не е само от така наречената "тръба" във Варненското езеро!!!

 3. 3 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Стана така, че едни 6 милиона, за които в нормалните държави се влиза за дълго на топло, ни се вижда нищо работа... Благодарим на ББ и цялата сволоч около него.

 4. 4 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  ТИМ, Христо Терзийски вносител. Да го помним, когато пак се появи с някаква идея.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  Варна, един прекрасен град, отдавна е частен. Хората сериозно да мислят, като излязат на следващите избори.

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 972 Неутрално

  АлоУ, Варна и варналии изоставате безвъзвратно с този изкуствен остров .В Бургас и по точно край Росенец вече съществува подобно съоръжение ,"кеят на доган сарай" .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  След като не остана неопетнено място по крайбрежието, започнаха да наливат бетон директно в морето.
  Спрете се бе хора - не ви ли стига? Отходните води на тоя остров къде? Пак ли в морето? Ми то вече видимо си тинясва. А Варна се превърна в морската столица на Русия…

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Типичен пример на за бойкоикономика - ненужно, скъпо, безмислено и всичко в името на гепенето.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Варненци доказаха, че са корави българи и могат да носят на корупция. Трябва да им се поддържа формата

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Весело

  Социо фашизъм, другарки и другари. Държавата в лицето на държавната мафия облагодетелства 1% по върха в лицето на някакви олигарси. В България великия ресет вече е почнал и трябва да извикаме онова влечуго Клаус Шваб да дойде са се поучи на фашизъм.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Тоя пусти фашизъм почва да ви се привижда навсякъде! Вземи мерки,отиди при лекар...

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално


  До коментар [#10] от "deaf":

  Защо, страх те е да наричаш нещата с истинските им имена ли? На това когато държавата взема от данъкоплатеца и дава на приближени фирми как му се вика ще ме светнеш ли? В нашто село му викаме фашизъм по същия начин както едно време Хитлер даваше на Сименс и на ДБ.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":Защо, страх те е да наричаш нещата с истинските им имена ли? На това когато държавата взема от данъкоплатеца и дава на приближени фирми как му се вика ще ме светнеш ли? В нашто село му викаме фашизъм по същия начин както едно време Хитлер даваше на Сименс и на ДБ.
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx  До коментар [#11] от "radelmarfx":

  "Давал" е държавни поръчки. Същото,което прави държавата в о,изненада! - в САЩ!

 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":
  Аз винаги съм казвал че САЩ са също социо фашистко образувание особенно в последните години. Нищо ново не чух.

  Та как наричате подобно ограбване на данъкоплатеца, това не разбрах?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Хайде да е хаирлия - тази година остров, следващата архипелаг!

 15. 15 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Весело

  Погледнато позитивно, хората разширяват територията на България.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":Аз винаги съм казвал че САЩ са също социо фашистко образувание особенно в последните години. Нищо ново не чух. Та как наричате подобно ограбване на данъкоплатеца, това не разбрах?
  —цитат от коментар 13 на radelmarfx  До коментар [#13] от "radelmarfx":

  Отговарям не на теб тролче,а за да прочетат другите. Няма никакво ограбване. Хитлер,по-точно германската държава е поръчвала на компании да произведат нещо важно и ценно,за което е плащала с парите на германските данъкоплатци. Например,поръчала е на Фердинанд Порше да създаде кола за народа,(Фолксваген "Бръмбар")
  Американският президент и държава правят същото. Интернетът например е създаден от американската армия с парите на американските данъкоплатци.

 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Остров не искаме, път искаме! Столичани обаче и това не дават. Виж за Гръцко, проблем няма. И магистрали строят, и изкуствени острови по беломорието могат да построят. "Превзетата" Варна сама да се оправя.

 18. 18 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  ....Та как наричате подобно ограбване на данъкоплатеца, това не разбрах?
  —цитат от коментар 13 на radelmarfx


  И каква е вината на данъкоплатеца? Че бандитски фирми като Трейс, хидрострой, в комбина с БМБ и някой друг жълтопаветник реализират проекти на цени 2, 3 пъти по-високи от някоя германска или люксембургска? Все провинцията виновна, разбойниците покрай Ларгото невинни.

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Варна, един прекрасен град, отдавна е частен. Хората сериозно да мислят, като излязат на следващите избори.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Колега, нека да чуем някоя нова идея за ремонт на площад "Славейков"! Или за нови павета по витошка? на никой ли не му идва на ума, че площадът около "Св. Седмочисленици" от сумати време не е ремонтиран? Ами площад "Св. Неделя"?

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#3] от "Edge404":

  А той чака пак да го викнат, та да дооправи положението.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Спасе, нещо те е страх да споменеш ТИМ, затова пише "свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка"...

  Иначе е ясно, че на държавата не ѝ трябва остров. А какво стана с проекта за "мост" с атракцони на централния плаж във Варна? Май няма пари и интерес за това.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Ако мислеха, до сега да са измели управляващата шайка. Явно не им пука, или се надяват на някаква аванта лично.

 23. 23 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Методиев ще пожертва за да угоди на "отборчето",ако може, не само черноморския бряг,ами и цялата планета....

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#18:"pontius_glarus"][/quote]

  Не провинцита, а ние, като избиратели. Първо им даваме властта, барабар с нашите пари, а после се чудим, че ти ги крадат. прказката за зелника не от днес и 100% наша, родна, българска.

 25. 25 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Пак за Хитлер!
  Когато Хитлер построим първите магистрали, през първата година минавал по 1 автомобил на час. Но само за 2-3 години дават невероятен ръст на комуникации, автомобилостроене, изобщо на икономиката, за да стане Германия икономически гигант в Европа и в света.

  У нас вече повече почти 50 години се правят анализи дали да се строи магистрала през Северна България до Варна. А анализите на тиквочите са все до под кривата круша. От тиквенски анализи и дунавските пристанища линеят.

 26. 26 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "Отборчето" няма наяждане...
  В процеса на наяждането осира крайбрежни алеи, плажове и всичко наоколо...
  С подкрепата на неподражаемия Методиев ,който "можел да се върне,ако го помолят".
  Щото има още територии за осиране в страната...

 27. 27 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лео":
  "А какво стана с проекта за "мост" с атракцони на централния плаж във Варна? Май няма пари и интерес за това...."

  При тази супер централизирана държава мост ще се построи на кукуво лято! Освен ако Варна не стане румънска. Царското време отдавна отмина, когато първият асфалтиран път бе в България се появи между Варненската катедрала и резиденцията на Евксиноград, когато градът си получи прозвището "лятна столица", наречена в западна Европа славянската Ница. Аристократи в България няма, има селска простотия на първата редица, и 140 кг "елитари".

 28. 28 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Мхм, във Варна смърди. А правителството в София което дава държавни пари на холдинги не смърди. Да ви имам мисленето.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#28] от "diegos":

  Слава Богу няма начин "да ми имате мисленето"...!

 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Във Варна смърди. А в София ухае на люляк и жасмин.
  В почти всяка държава, дори и в Европа има някакво противоречие и конкуренция между столицата и другите градове (у нас официално с ранг "провинция"). Но нашите местни противоречия бликнали като гейзер само 7 години след Освобождението, и на другия ден след Съединението - най-многолюдния град в страната Пловдив със своите 30 000ж. население станал провинция.

 31. 31 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Случващото се във Варна при всички случаи минава през "централата" в София! Непроменената от "социализЪма" свръх централизация прави невъзможно съществуването и развитието на туморни образувания, като ТИМ, без директно одобрение от ГОРЕ. Не случайно, ядрото на бизнеса им е в СОФИЯ, не случайно варненци са обезверени, че нещо може да се промени!
  Всички олигархо- мафиотски процеси започват и завършват в кабинетите на бившите ДС кукловоди, разпределението на порциите също!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 32. 32 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  Някой е ял и пил и допълнително стимулиран на Вила Чинка.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  .... Не случайно, ядрото на бизнеса им е в СОФИЯ, не случайно варненци са обезверени, че нещо може да се промени!Всички олигархо- мафиотски процеси започват и завършват в кабинетите на бившите ДС кукловоди, разпределението на порциите също!
  —цитат от коментар 31 на soul


  Колега, големите данъкоплатци са задължени да имат в София централи, това е просто институционализирано. Така даже и "Морска администрация" е със седалище в София, за да има синекурни столове на наши хора.
  Но не зная защо Спасов все с ТИМ се заяжда, но ТИМ не е това, което беше. Борисов ги избута, и техните позиции все повече ги поема един приятел! Сещаш ли се за едно популярно име, някога бос но БМБ?

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  "..наречена в западна Европа славянската Ница. ..."
  Е, не западна, а по-точно Централна Европа - Чехия, Словакия, Унгария.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Хората във Варна, отдавна са загубили всякакви мислителни способности.

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#33] от "pontius_glarus":

  Тези версии вървят отдавна, но фактите в града говорят друго! Да не говорим, за местните палячовци от уж "общинския" съвет и кметчето с руска фамилия и шопски произход, които са като придворни шутове за изпълнение на поръчките им!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 37. 37 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Вие прочетотхе ли статията докрай?

  Лицето К иска да построи яхтено пристанище и подводен ресторант, но за целта трябва да построи дига или други защитно съоръжение. Лицето К обаче пълни едно чекмедже и всички по веригата се задействат да построят с държавни пари изкувствен остров за да може К да си получи разрешителното. т.е. цялата държава плащаме да може К да си направи далаверата и да трупа пари в последствие.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#37] от "Аз":

  А Вие прочетохте ли за какво спорим? Затова че един трол сравни изкуствения остров с...фашизма. И аз отхвърлих тази теза.

 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  не е фашизъм, а комунизъм, пак диктатура, но лява

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на vcb
  vcb
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Аз се сещам пък за едни други, естествени острови на който обаче има затвори...няма да е лошо да си гледат грозните хотели от подобен, па дори и изкуствен

 41. 41 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 148 Неутрално

  ТИМ си имат и курорт (освен град).

  Точно на тази снимка в ляво зад гърба на фотографа са и вилите им...

 42. 42 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Най-интересното във Варна е, че ДБ, БСП и Възраждане във Варненския общински съвет /почти/ винаги гласуват заедно срещу мнозинството на ГЕРБ, крадливото мнозинство. И винаги в интерес на варненци. А не се наемат на национално равнище да го направят, като ДБ направо се държи арогантно срещу Възраждане. Така няма нищо добро да се получи.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":не е фашизъм, а комунизъм, пак диктатура, но лява
  —цитат от коментар 39 на 1984  До коментар [#39] от "1984":

  Де да беше диктатура. Комунизмът е тоталитарен,тоест анти-човешки режим.

 44. 44 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Враца ми е кат Ню Йорк, па Св. св. Константин и Елена ми е кат Дубай
  Честито на мутрата, дето ще си има "палма".

 45. 45 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 10 Неутрално

  За инфо, Иво Каменов не стъпва във Варна. Всъщност, не излиза от крепостта си в Бояна. И докато си говорите глупости за Варна, София, Пловдив, фирмите му се разрастват и множат във всички сфери като вируси. А вие си се карайте...

 46. 46 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да се разруши! Спасев, Портних и Бузев -- на съд. ТИМ са риск за националната сигурност, както и съответните бивши управляващи в София.

 47. 47 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  ОчевАдно ББ обслужваше частни интереси, самоотвержено и с цялата държавна мощ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2675 Любопитно

  До коментар [#26] от "makemydayy":

  Нищо сега любимият ви др. Радев ще го превърне в райски кът от лайнарник, нали? Или да чакаме Бойкики? Ама да не ни се изчака чакането? Ммм? Кажи де не се срамувай?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Много им се иска на българските мутри да са дубайски шейхове. Те затова всички ходят там. Но то на манталитет са доста близко всъщност. Най-високата им сграда не е свързана с канализацията и се извозва с камиони.

  Не ме търсете преди обяд
 50. 50 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Добре, че нидерландците не са мислили за дигите си така преди време. Статия-сензация ..в предизборна кампания сме.

 51. 51 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Весело

  ..."защо й е на държавата ненужен изкуствен остров край Варна"
  Бях се притеснил как примерно ДПС разбират "запазването на дуржавността и демокрацията", подозирайки ги в нещо "прародно".
  Ама виждайки челния Варненски опит, разбрах и защо Доган се навърта тъдява, и че "визията" на ДПС си е съвсем " Варна гиби"... Явно тъй разбират държавността - като пилеене на (не)нужни някому народни пари...

  От идиоти отговор не чакам
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  На държавата остров може и да не и трябва, но на някой, който много иска да открадне едни 6 млн. му е много необходим...да узакони кражбата.

 53. 53 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 37 Весело

  На тия големи бизнесмени, които всеки го е страх да напишат, че са ТИМ - само ако им се спре държавните помощи и ще фалират за няколко години. Защото като си некадърник, некадърник си и оставаш.

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  То и от Космосът е видно , че всичко е заради един пет звезден хотел/ и неговите собственици/!

 55. 55 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Много едностранчиво, типично по спас-спасовски, е изложението.
  Не става ясно, че за да се намалят ерозията и свлачищата е необходима изкуствена преграда - а решението преградата да не е грозна стена, а изкуствен остров е наложително, когато става въпрос за курорт.
  За сведение, подобни острови и с подобни цели има във Франция, Дания, Германия, разбира се около Емирствата и къде ли не.
  Така че проектът всъщност е положителен. Но ако се пита Спасов, то и магистралата до Варна не трябва да се довършва, защото го няма вече Добрин Митев да посочи правилните фирми :)

 56. 56 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":
  Най-многолюдния български град е бил Стара Загора преди опожаряването ѝ през 1877 г. и заколението на над 15 хиляди старозагорци.

 57. 57 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Какво лошо има в това да се укрепи брега? В Дубай какви острови построиха!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 58. 58 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Няма нищо нелогично в този случай. Не знам защо се обръща внимание на 2 камиона пясък като целия бивш курорт е разграбен и презастроен с мръсни пари. На кого му пречи този остров? Бил съм там по време на строежа и ни път като хората е направен ни чадър е поставен. Направено е мини заливче за богати и за 2-3 яхти. Цялото Черноморие е такова, няма нужда от Гугъл да установява това.
  Хотелите и СПА-та зад този остров на кого са? Там са Ви данъците и парите от наркотиците, ако не знаете :) Вложили сте ги дългосрочно чрез пенсионните фондове.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Поставено заглавието така се подразбира, че не и е нужен на държавата такъв остров. Това обаче е позицията на Дневник. Ако ще задаваме въпроса, то трябва да бъде - нужен ли е изкуствен остров на Варна?

 61. 61 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#32] от "Consumer":

  Никой не може да отрече ,че района на вила Чинка ,хотелите и инфраструктурата ,която се направи с много пари е много добра и крайбрежието доби наистина европейски вид , не знам до колко този остров срещу Аква хаус ще подобри обстановката ,но досега направените неща правят курорта още по красив и луксозен ,а понеже в по голямата част на годината няма никакви туристи ,това е добре дошло за нас ,хората ,които обичаме варненското крайбрежие и минералните извори в този най добър за живеене район в света , с най умерен климат. Единственото което липсва е достъпа , лошата инфраструктура на кварталите и липсващите асфалтирани улици ,което е проблем за варненци ,щото данъците им се харчат явно за по високи цели ,а не за улична инфраструктура ,но пък това може да е свързано с бъдещето развитие на транспорта на основата на дронове ,тогава за какво са им улици на варненци ,като ще могат да прелитат директно до вила Чинка и до островите в морето , а защо не и направо да се мятат в минералните басеини от въздуха .

 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#44] от "rincewind":

  Св Константин е много по добро место от Дубай , като се направят и атракциите не можеш да сравняваш изобщо Дубай с нашия курорт особено лятото , прекрасния климат тук е номер едно в света ,а района между Балчик и Евсиноград , е местото с най умерен климат в света ,което съчетано с минералните води ,условията за почивка и атракциите може да се превърне в един от най уважаваните и скъпи световни курорти ,така че няма лошо да строят островчета , небостъргачи и подводни ресторанти .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK